ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΕΣ
Μια καταπληκτικη ταρτα με υπεροχο τραγανο μπισκοτο σοκολατας, πλουσια λαχταριστη κρεμα σοκολατας και βυθισμενα κομματια απο καραμελλωμενη μπανανα. Η συνταγη ειναι απο το μπλογκ "η βιτρινα του Νάννι" (La Vetrina del Nanni) και ο Νάννι ειναι ενας απο τους πιο ταλαντουχους ζαχαροπλαστες μπλογκερ που εχω συναντησει μεχρι στιγμης! Η συνταγη δεν ειναι αυτουσια, εχω κανει καποιες δικες μου τροποποιησεις, αλλα η ιδεα δεν παυει να ειναι του Νάννι.
Απολαυστε την!
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : 4/5
Υλικα :
για την ζυμη : 170 gr αλευρι αδυνατο,
40 gr κακαο αγλυκο,
1 αυγο,
120 gr βουτυρο κρυο,
60 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
1 πρεζα αλατι.
για την γεμιση : 1 αυγο + 1 κροκο,
200 ml κρεμα γαλακτος 35% λιπαρα,
50 gr καστανη ζαχαρη demerara,
150 gr κουβερτουρα,
1 σφηνακι λικερ αμαρεττο απο βερυκοκκα,
3-4 μπανανες μετριες και ωριμες,
2 κουταλιες της σουπας χοντροαλεσμενα αμυγδαλα.
Επι το εργον :
Ετοιμαστε την ζυμη της ταρτας, συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω. Τυλιξτε την σε διαφανη μεμβρανη και αφηστε την στο ψυγειο για μιση ωρα.
Βουτυρωστε και αλευρωστε ελαφρα μια στρογγυλη φορμα για ταρτες.
Ανοιξτε την ζυμη σε ενα φυλλο παχους 1εκ και διαμετρου 2 εκ μεγαλυτερης απο την φορμα, αναμεσα σε δυο κομματια αντικολλητικο χαρτι. Μεταφερετε το φυλλο στην φορμα και στρωστε το. Τρυπηστε το με ενα πηρουνι σε πολλα σημεια; βαλτε επανω απο την ζυμη ενα κομματι αντικολλητικο χαρτι και ριξτε απο επανω ξερα οσπρια (φασολια, ρεβυθια), ετσι ωστε να μην φουσκωσει κατα το ψησιμο.
Προθερμανετε τον φουρνο στους 170°C. Βαλτε την ζυμη στον φουρνο και μετα απο 15 λεπτα αφαιρεστε το χαρτι με τα οσπρια. Αφηστε την να ψηθει για ακομη 10 λεπτα.
Βγαλτε την απο τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει.
Ετοιμαστε την κρεμα : βαλτε την κρεμα γαλακτος σε ενα κατσαρολακι και ζεστανετε την χωρις να την βρασετε. Κατεβαστε το κατσαρολακι απο την φωτια και αμεσως προσθεστε την κουβερτουρα, κομμενη σε μικρα κομματια, το αλατι, 2 κουταλιες απο την ζαχαρη και ανακατεψτε μεχρι να ομογενοποιηθουν. Χτυπηστε το αυγο και τον κροκο και προσθεστε τα στο μιγμα της σοκολατας, αφηνοντας το να τρεχει σαν κλωστη, και χτυπωντας το μιγμα συνεχως για να μην κοψει. Προσθεστε και το λικερ και αν χρειαστει βαλτε το παλι για λιγο επανω στην φωτια, μεχρι να δεσει. Αφηστε την κρεμα να κρυωσει και μετα ριξτε την επανω στην βαση του μπισκοτου.
Καθαριστε τις μπανανες και κοψτε τες σε ροδελες παχους 2 εκ. και στρωστε τες μεσα στην κρεμα, προσεχοντας να μην βυθιστουν. Πασπαλιστε με την υπολοιπη ζαχαρη και τα χοντροαλεσμενα αμυγδαλα.
Ψηστε την ταρτα στους 170°C, για μιση ωρα περιπου, μεχρι να καραμελλωσει η ζαχαρη.
Μπορειτε να την σερβιρετε τοσο χλιαρη οσο και κρυα.
Μπορειτε να την συνοδεψετε με ροζετες σαντιγυ ή μια μπαλλα παγωτο καϊμακι.
CROSTATA DI BANANE AL CIOCCOLATO
La ricetta per questa stupenda crostata l'ho trovata sbirciando nella "Vetrina del Nanni". Nanni, è un abilissimo pasticciere e questa ricetta l'aveva trovata in un vecchio numero della rivista "Cioccolato & Co.". Nella sua crostata usa le pere, io intanto ho usato le banane che ci piacciono di più! Certo ho fatto anch'io qualche modifica, ma credo che sia giusto riportare la fonte della mia ispirazione!
Dose : per 6 persone
Difficolta : 4/5
Ingrediendi
per la frolla : 170 gr di farina 00,
40 gr di cacao amaro,
1 uovo,
120 gr di burro freddo,
60 gr di zucchero semolato,
1 pizzico di sale.
per la farcia : 1 uovo + 1 tuorlo,
200 ml di panna,
50 gr di zucchero di canna grezzo,
150 gr di cioccolato fondente,
1 biccherino di liquore amaretto,
3-4 banane mature,
2 cucchiai di mandorle tritate finemente.
All'opera :
Prima preparate la frolla, con le istruzioni che troverete qui. Avvolgete la frolla con pellicola transparente e ponetela nel frigo per mezz'oretta.
Imburrate ed infarinate leggermente uno stampo per crostate di 27cm di diametro. Togliete la frolla dal frigo, ponetela tra due fogli di carta antiaderente e tiratela in una foglia rotonda, spessa 1cm di ca 30cm di diametro. Ponetela nello stampo e fatela aderire. Con una forchetta buccherellatela; poi copritela con un pezzo di carta da forno e versateci dei legumi secchi (ceci, fagioli etc) per prevenire che si gonfi durante la cottura.
Riscaldate il forno ai 170°C. Infornate e 15 minuti dopo eliminate la carta coi legumi; lasciate cuocere per 10 minuti ancora, sfornate e lasciate raffreddare.
Preparate la crema al cioccolato : mettete la panna in una pentola e riscaldatela senza lasciarla bollire. Ritirate dal fuoco, aggiungete il cioccolato tritato, 2 cucchiai di zucchero ed il sale ed amalgamate. Sbattete l'uovo con il tuorlo e aggiungeteli a filo nella panna, mescolando energicamente. Aggiungete l'amareto continuando a mescolare e trasferite sul fuoco, se necessario, fino che la crema raggiunga la consistenza desiderata. Lasciate raffreddare e poi versatela sulla frolla.
Sbucciate le banane e poi tagliatele a rondelle di 2cm. Sistemate le rondelle sulla crema al cioccolato, senza però lasciarle affondare. Cospargete con il resto dello zucchero e le madorle tritate.
Infornate di nuovo a 170°C e lasciate cuocere per mezz'oretta, fino che lo zucchero si caramelliza. Sfornate.
Servite la crostata sia tiepida che fredda.
Potete accompagnarla con crema Chantilly o gelato "kaimàki" (alla panna).
- με αυτην την συνταγη συμμετεχω στον διαγωνισμο των TGI Friday's 2012
- con questa ricetta partecipo al conocorso di TGI Friday's 2012
Απίστευτα νόστιμη δείχνει, αληθινός πειρασμός!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα, καλό Σαββατοκύριακο!!
Φιλιά!
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ελενα μου! Καλο τριημερο!
Απαπαπα τι λιχουδιά είναι αυτή Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεθαίνω!
Noooo! Questa la devo fareeee. Che bontà!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Eri
ΑπάντησηΔιαγραφήΚολαση Ερη μου κολαση!
@Balkanica-Morpho
Un vero peccato di gola, cara Natasa!