7

"ΚΟΜΠΟΙ" ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ♦♦ NODINI ALLE OLIVE E POMODORI ESSICATI


"ΚΟΜΠΟΙ" ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Λαχταριστα, αφρατα, πικαντικα ελιοψωμακια, ιδανικα για ενα ελαφρυ σνακ ή για να συνοδεψουν το ποτο σας. Ειναι φτιαγμενα με μια συνταγη πας-παρτου, απο τις αγαπημενες μου χρυσοχερες Ornella και Anna, η οποια αποτελει την βαση για την νεα τους πρωτοβουλια που λεγεται "η μάντια με τα ζυμωτα" (La Madia dei Lievitati).
Θα μου πειτε τωρα τι ειναι η μάντια; ειναι ενα επιπλο, που μοιαζει με μπαουλο, με το επανω μερος του να ανοιγει απο την επανω μερια με ενα καπακι και ενα συρταρι στο κατω μερος (http://www.ilvecchiotarlo.it/madia.jpg). Αυτο το επιπλο το χρησιμοποιουσαν για να φυλανε τα τροφιμα και ειδικα το αλευρι και το ψωμι ή οτι αλλο ζυμωτο εφτιαχναν; ηταν κατι σαν υπερμεγεθης ψωμιερα δηλαδη, γιατι πρεπει να σκεφτητε οτι εκεινη την εποχη παρασκευαζαν το ψωμι στο σπιτι, ζυμωναν συνηθως μια φορα την εβδομαδα, ετοιμαζαν το ψωμι ολης της εβδομαδας και επρεπε να εχουν και τον αναλογο χωρο για να το φυλαξουν. Δεν ξερω αν υπηρχε κατι παρομοιο στα Ελληνικα νοικοκυρια. 
Για την συνταγη πας-παρτου (συνταγη Νο1 της Cuochina, οπως την ονομασαν τα κοριτσια), ειναι απαραιτητο να χρησιμοποιησετε φυσικο προζυμι, και μαλιστα την σουπερ-ενυδατωμενη εκδοχη του, την οποια συνεθεσε η Anna και την ονομασε με το ακρωνυμιο li.co.li (προζυμι σε υγρη καλλιεργεια). Εγω δεν χρησιμοποιω ακριβως την συνταγη της Anna, αλλα κατι παρομοιο, το οποιο το εμπνευστηκα απο την ιδια, φτιαχνεται σε πιο συντομο χρονικο διαστημα και δινει σαφως καλυτερα αποτελεσματα απο το απλο φυσικο προζυμι. Ο ορος συμμετοχης ειναι η βασικη συνταγη να μεινει οσο το δυντατον αναλλοιωτη και σιγουρα να μην αλλαξει η αναλογια των συστατικων. Επειδη η συνταγη παραπεμπει μαλλον σε γλυκο παρασκευασμα, εκανα τις ακολουθες αλλαγες : αντικατεστησα το βουτυρο με ελαιολαδο, το γαλα με αριανι και αυξησα το αλατι.

Δοση: 15 κομματια
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα
για το ενυδατωμενο φυσικο προζυμι : 60 gr αναζωογονημενο φυσικο προζυμι,
                                                                      60 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                                                                      70 ml χλιαρο νερο.
για την βασικη ζυμη : 100 gr ενυδατωμενο φυσικο προζυμι,
(Ν.1 της Cuochina)       160 ml αριανι,
                                         10 gr ζαχαρη,
                                         1 κροκο αυγου,
                                         300 gr αλευρι δυνατο,
                                         15 gr ελαιολαδο
                                         1/2 κουταλακι του γλυκου αλατι.
επισης : 100 gr ροδελες ελιας,
                8 λιαστες ντοματες στο λαδι,
                παπρικα,
                χοντρο αλατι.
Προετοιμασια : 
Αφου αναζωογονησετε το φυσικο προζυμι σας, καρατηστε την ποσοτητα που χρειαζεστε και αφηστε την, σκεπασμενη σε καμπανα, σε θερμοκρασια δωματιου (20°C) για 3 ωρες. Διαλυστε το αναζωογονημενο προζυμι στο χλιαρο νερο, προσθεστε το αλευρι και ανακατεψτε. Καλυψτε το σε "καμπανα" και αφηστε το ολη τη νυχτα (10-12 ωρες) σε θερμοκρασια δωματιου. 
Την επομενη ετοιμαστε την ζυμη : διαλυστε το ενυδατωμενο προζυμι στο χλιαρισμενο αριανι, προσθεστε το λαδι την ζαχαρη και τον κροκο του αυγου και αναμειξτε. Προσθεστε το αλευρι ολο μαζι και αναμειξτε παλι τα υλικα. Οταν ενσωματωθει πληρως το προζυμι, προσθεστε και το αλατι. Δουλεψτε την ζυμη 5-10 λεπτα, μεχρι να αρχισει να σχηματιζει ινες. Προσθεστε τις λιαστες ντοματες και τις ροδελλες ελιας ψιλοκομμενες (χρησιμοποιησα μαυρες ελιες καλαμων και πρασινες, τις οποιες ξεπλυνα και στραγγισα, ετσι ωστε να μην ειναι πολυ εντονα ξυδατες). Σκεπαστε την με ενα υγρο πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (4-5 ωρες). 
Οταν ειναι ετοιμη,  βουτηξτε τα δαχτυλα σας σε λιγο ελαιολαδο, και παρτε ενα μικρο κομματι ζυμης. Πλαστε το σε κορδονακι και φτιαξτε εναν κομπο. 
Τοποθετηστε τους "κομπους" σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι. 
Πασπαλιστε τους κομπους με λιγο χοντρο αλατι και παπρικα; αν σας αρεσουν τα πιο πικαντικα, χρησιμοποιηστε καυτερη παπρικα. Βαλτε το ταψι σε χλιαρο μερος για 2-3 ωρες, μεχρι οι "κομποι" να διπλασιαστουν σε ογκο. 
Προθερμανετε τον φουρνο στους 200°C. Ψηστε τους κομπους για μιση ωριτσα περιπου, μεχρι να ροδισουν. 
Βγαλτε τους απο τον φουρνο και αφηστε τους να κρυωσουν. 
Διατηρουνται για 3-4 ημερες τουλαχιστον, καθως το φυσικο προζυμι δεν τους αφηνει να μπαγιατεψουν. Μπορειτε να τους ζεστανετε λιγο πριν τους σερβιρετε.        


"NODINI" ALLE OLIVE E POMODORI ESSICATI

Nodi d'impasto che si transformano in soffici e piccanti panini. Ottimi per accompagnare un aperitivo, come spuntino o anche per colazione.
Preparati con la ricetta No1 della Cuochina, della nuova iniziativa delle abilissime amiche Ornella e Anna , che si chiama La Madia dei Lievitati . 
Per la loro preparazione è necessario utilizzare il famoso li.co.li (lievito in coltura liquida), ideato da Anna. Devo ammetere che quasi un anno fa avevo provato di preparare il licoli, ma ho fallito di conservarlo a lungo. Mi ha dato lo spunto però, per preparare un lievitino molto attivo, idratando il lievito madre, il quale uso assiduamente. Le proporzioni degli ingredienti nella ricetta proposta dalla Cuochina sono precisi e la regola è di rimanere inalterati. Ho fatto solo qualche modifica, sostituendo il burro con olio di oliva, il latte con ariàni (ayran) e aumentando un po' il sale. Certo nel posto del licoli ho usato il mio lievitino.
  
Dose : 15 pezzi
Difficoltà : media
Ingredienti
la ricetta No1 della Cuochina : 100 gr di lievitino,
                                                          160 ml di ayran,
                                                          10 gr di zucchero,
                                                          1 tuorlo,
                                                          300 gr di farina 00 di forza,
                                                          1/2 cucchiaino di sale.
per il lievitino : 60 gr di lievito madre rinfrescato,
                               60 gr di farina 00,
                               70 ml di acqua tiepida.
inoltre : 100 gr di olive nere e verdi in rondelle,
                 8 pezzi di pomodori essicati sott'olio,
                 paprica,
                 sale grosso.
Preparazione : 
La sera prima preparate il lievitino : rinfrescate il lievito madre e lasciatelo a temperatura ambiente (20°C) per 3 ore. Quando sara pronto, prelevate 60gr, e stemperateli nell'acqua tiepida. Aggiungete la farina e mescolate. Coprite a campana e lasciate a lievitare per tutta la notte (10-12 ore), a temperatura ambiente. 
La mattina preparate l'impasto : stemperate il lievitino nell'ayran intiepidito, aggiungete lo zucchero, il tuorlo e amalgamate. Aggiungete la farina, tutta in una volta, e cominciate ad impastare. Quando tutto il liquido sara incorporato, aggiungete anche il sale. Lavorate l'impasto per 5-10 minuti, fino ad incordare. Le olive che ho usato erano gia tagliate a rondelle, e siccome queste confezionate sono sott'acetto, le ho lavate, le ho sgocciolate e poi le ho tagliate a pezzetti piu piccoli. Sgocciolate pure i pomodori essicati dal troppo olio e tagliateli a pezzetti. Aggiungete i pezzetti sia delle olive che dei pomodori nell'impasto, e lavoratelo fino ad essere incorporati. Copritelo con un panno umido e lasciatelo a lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio (4-5ore). 
Quando l'impasto sarà lievitato, passate in poco olio di oliva le vostre dita, prendete una piccola quantita, formate un cordoncino, il quale legate poi in un semplice nodo. 
Posizionate i nodi in una teglia, rivestita con carta da forno antiaderente. Cosparegete un po' di sale grosso e cospargete un po' di paprica (se li volete piu piccanti, usate la paprica piccante). Ponete la teglia in un luogo tiepido, fino al raddoppio dell'impasto (2-3 ore). 
Preriscaldate il forno a 200°C. Infornate e lasciate cuocere per mezz'oretta, fino a dorare. 
Sfornate e lasciate i nodini rafreddare su una gratella. 
Si conservano per 3-4 giorni almeno; grazie al lievito madre rimangono soffici. Consiglio di riscaldarli poco, prima di servirli.

7 σχόλια:

  1. Φαίνονται τέλεια!
    Αφράτα και καλοζυμωμενα, ένα λαχταριστό σνακ για κάθε ώρα!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ancor prima di ringraziarti per questi meravigliosi nodini me li sono portata nella màdia!! Che buoni!!
    Vanno benissimo cara Marina, ingredienti variati ma con lo stesso peso ed il lievito madre idratato pressapoco come il licoli..Grazie mille:-)))a presto!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tutta contenta la Cuochina!! Non ce ne vuole dare nemmeno un pezzettino dei tuoi bellissimi nodini da assaggiare ;-)
    Grazie Marina cara sono stupendi!
    Ho visto che hai spiegato anche cos'è la màdia :-) Brava..sai che non l'ho mai vista qui? In Italia credo che ne esistevano di diversi tipi ad esempio mia nonna ce l'aveva molto più bassa di quella che abbiamo disegnato, e la parte alta era divisa a scomparti, uno per la farina gialla per la polenta e uno per quella bianca..
    Un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Grazie carissima, sono proprio belli questi panini con la paprica.
    Ne mangerei uno adesso :)
    Ma le olive ed i pomodori essiccati quando li usi? Quando fai il primo impasto?
    Ti ringrazio ancora :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ΕΛΕΝΑ
    Ευχαριστω Ελενα μου!
    Οντως ηταν πετυχημενα, αν και η συνταγη με το αυγο ηταν λιγο ανορθοδοξη για αλμυρη ζυμη. Αλλα ηθελα σωνει και καλα να κανω κατι αλμυρο, γιατι προσπαθω να μην τρωω πολλα γλυκα...

    @quanti modi di fare e rifare
    Grazie Cuochina!

    @ornella
    Grazie Ornella! Solo uno, a te meriti una teglia!
    La madia non credo che esista in Grecia. Anche se la mia famiglia viveva sempre in citta e non so se usavano qualcosa di simile nelle case di campagna, dove certo impastavano assiduamente. Non avevo presente cos'era la madia cosi ho cercato un po, perche dovevo spiegarlo anche agli amici greci.

    @anna
    Grazie cara Anna! La ricetta l'avevo scritta la notte tardi ed ero tanto stanca che ho dimenticato una buona parte (la versione greca e completa!). Infatti li metto durante il primo impasto, adesso la ricetta e completa! Figurati, sono io che devo ringraziare sia te che Ornella, ho imparato tante cose da voi, e poi siete due persone meravigliose e mi considero fortunata che vi ho incontrate!
    Abbraccio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενδιαφέρουσα συνταγή και επεξεργασία της ζύμης. Τα σνακ φαίνονται γευστικά, ότι πρέπει για τα καλοκαιρινά μας βράδια στη βεράντα, αλλά και για όλες τις ώρες. Σίγουρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα υλικά στη γέμιση. Σου έγιναν πολύ ωραία τα nodini.
    Καλό μήνα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ειρηνη Ε.
    Ευχαριστω Ειρηνη μου! Θελω να τα δοκιμασω και με τυρια ή μπεικον. Σιγουρα θα επανερθω με αυτην την συνταγη, ηταν πολυ επιτυχημενη!
    Καλο Σαββατοκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.