ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ
Σημερα, 13 Μαϊου, ειναι η γιορτη της μητερας. Για ολες τις μανουλες μια ταρτα αλλιωτικη, λουλουδιασμενη και με υπεροχη γευση μαρμελαδας απο δαμασκηνο.
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 500 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
250 gr βουτυρο κρυο,
250 gr ζαχαρη,
5 +1 κροκους αυγων,
1 πρεζα αλατι,
1 βανιλινη,
το ξυσμα απο την φλουδα απο 1/2 λεμονι (ακερωτο),
400 gr μαρμελαδα δαμασκηνο.
Επι το εργον :
Ετοιμαστε την ζυμη για την ταρτα (παστα φρολλα), καλυτερα απο την προηγουμενη ημερα, και διατηρηστε την στο ψυγειο. Αναλυτικες οδηγιες θα βρειτε εδω.
Βγαλτε την ζυμη απο το ψυγειο, αφηστε την να σταθει 5 λεπτα. Κρατηστε στην ακρη μια ποσοτητα στο μεγεθος ενος λεμονιου και ανοιξτε την υπολοιπη με το πλαστη, σε ενα φυλλο παχους 1,5 εκ.
Βουτυρωστε και αλευρωστε ελαφρα ενα στρογγυλο ταψακι διαμετρου 20 εκ. Στρωστε μεσα το φυλλο της ζυμης, καλυπτοντας τα τοιχωματα σε υψος 2 εκ., και κοψτε τα περισσευματα. Καλυψτε το φυλλο με την μαρμελαδα δαμασκηνο.
Με την ζυμη που περρισεψε, ανοιξτε ενα φυλλο παχους 1εκ. Με την βοηθεια κουπ-πατ, κοψτε τα λουλουδακια ή αλλα σχηματα και στολιστε την ταρτα. Χτυπηστε τον επιπλεον κροκο αυγου με ελαχιστο νερο και με ενα πινελλο, αλειψτε προσεκτικα την επιφανεια απο τα κομματια της ζυμης.
Ψηστε την ταρτα σε προθερμασμενο φουενο, στους 180°C, για 30-35 λεπτα, μεχρι να ροδισει.
Βγαλτε την ταρτα απο τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει.
Ετοιμαστε την ζυμη για την ταρτα (παστα φρολλα), καλυτερα απο την προηγουμενη ημερα, και διατηρηστε την στο ψυγειο. Αναλυτικες οδηγιες θα βρειτε εδω.
Βγαλτε την ζυμη απο το ψυγειο, αφηστε την να σταθει 5 λεπτα. Κρατηστε στην ακρη μια ποσοτητα στο μεγεθος ενος λεμονιου και ανοιξτε την υπολοιπη με το πλαστη, σε ενα φυλλο παχους 1,5 εκ.
Βουτυρωστε και αλευρωστε ελαφρα ενα στρογγυλο ταψακι διαμετρου 20 εκ. Στρωστε μεσα το φυλλο της ζυμης, καλυπτοντας τα τοιχωματα σε υψος 2 εκ., και κοψτε τα περισσευματα. Καλυψτε το φυλλο με την μαρμελαδα δαμασκηνο.
Με την ζυμη που περρισεψε, ανοιξτε ενα φυλλο παχους 1εκ. Με την βοηθεια κουπ-πατ, κοψτε τα λουλουδακια ή αλλα σχηματα και στολιστε την ταρτα. Χτυπηστε τον επιπλεον κροκο αυγου με ελαχιστο νερο και με ενα πινελλο, αλειψτε προσεκτικα την επιφανεια απο τα κομματια της ζυμης.
Ψηστε την ταρτα σε προθερμασμενο φουενο, στους 180°C, για 30-35 λεπτα, μεχρι να ροδισει.
Βγαλτε την ταρτα απο τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει.
CROSTATA ALLA CONFETTURA DI PRUGNE
Oggi, 13 maggio 2012, è la festa della mamma. Ecco una semplice crostata, ornata però da festa, per celebrare e per regalare in questo giorno particolare.
Dose : per 6 persone
Difficolta: media
Ingredienti : 500 gr di farina 00,
250 gr di burro freddo,
250 gr di zucchero semolato,
5+1 tuorli,
1 pizzico di sale,
1 vanillina,
la scorza grattugiata da 1/2 limone (non trattato),
400gr di confettura di prugne.
All'opera :
Preparate la frolla, meglio dal giorno precedente, e tenetela nel frigo. Per istruzioni dettagliate, guardate qui.
Portate la frolla fuori frigo e lasciatela stare per 5 minuti. Tenete da parte una quantità alla grandezza di un limone, e con l'aiuto del matarello tirate il resto in una foglia, da 1,5 cm di spessore. Imburrate ed infarinate una teglia rotonda da 20 cm di diametro. Rivestitela con la foglia, coprendo anche i bordi fino a 2cm dal fondo. Tagliate le parti che avanzano. Versateci la confettura di prugne e livellatela.
Con il resto dell'impasto, tirate una foglia allo spessore di 1 cm. Con un coppapasta ricavate i fiorellini o altri schemi e decorate la crostata. Sbattete il tuorlo avanzato con 1 cucchiaio di acqua e con attenzione, spenellate la superficie dei pezzi di frolla.
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 30-35 minuti, fino a dorare.
Sfornate e lasciatela raffreddare.
Preparate la frolla, meglio dal giorno precedente, e tenetela nel frigo. Per istruzioni dettagliate, guardate qui.
Portate la frolla fuori frigo e lasciatela stare per 5 minuti. Tenete da parte una quantità alla grandezza di un limone, e con l'aiuto del matarello tirate il resto in una foglia, da 1,5 cm di spessore. Imburrate ed infarinate una teglia rotonda da 20 cm di diametro. Rivestitela con la foglia, coprendo anche i bordi fino a 2cm dal fondo. Tagliate le parti che avanzano. Versateci la confettura di prugne e livellatela.
Con il resto dell'impasto, tirate una foglia allo spessore di 1 cm. Con un coppapasta ricavate i fiorellini o altri schemi e decorate la crostata. Sbattete il tuorlo avanzato con 1 cucchiaio di acqua e con attenzione, spenellate la superficie dei pezzi di frolla.
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 30-35 minuti, fino a dorare.
Sfornate e lasciatela raffreddare.
Καλημέρα Μαρίνα μου!!!!Υπέροχη, σα ζωγραφιά είναι. Μαρμελάδα δαμάσκηνο φτιάχνει η μητέρα μου και είναι εξαιρετική!!!!Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Υπέροχο και ξεχωριστό το γλυκάκι που ετοίμασες για μια τόσο ξεχωριστη μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά σε όλες τις μανοπύλες του κόσμου!!!!
@ΕΛΕΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΕΛΕΝΑ
Ευχαριστω κοριτσια! Χρονια πολλα!
Πάρα πολύ όμορφη η τάρτα σου Μαρίνα μου και με ιδιαίτερη γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μου άρεσε να τη σερβίρω με λίγο παγωτό βανίλια, τι λες;
Φιλιά!