28

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ♦♦ TORTA DI CARNE TRITA IN PASTA FILLO, A FORMA DI CIAMBELLA


ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΗ

Πολλοι συνηθιζουν να φτιαχνουν κιμαδοπιτα την πρωτοχρονια, σε καποια μερη μαλιστα, αυτη ειναι και η παραδοσιακη βασιλοπιτα. Σας παρουσιαζω μια κιμαδοπιτα με πλουσια, νοστιμη γεμιση, τυλιγμενη σε ξεροψημενο φυλλο. Καθως αποτελεσε ενα απο τα πιατα που σερβιριστηκαν στο τραπεζι της αλλαγης του χρονου, εβαλε τα ... καλα της και εγινε πιο γιορτινη, παιρνοντας το σχημα της κουλουρας (η ιδεα ειναι απο εδω).

Δοση : για 8-10 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 5 χειροποιητα (χωριατικα) φυλλα για πιτα,
               50gr λιωμενο βουτυρο,
               2/3 του φλυτζανιου παρθενο ελαιολαδο.
για την γεμιση : 750 gr κιμας μοσχαρισιος,
                              250 gr κιμας χοιρινος,
                              4 αυγα,
                              2 κ.σ. βουτυρο,
                              3 κ.σ. ελαιολαδο,
                              2 μεγαλα κρεμμυδια,
                              1 μικρο πρασο,
                              1 μεγαλη σκελιδα σκορδο,
                              2 δαφνοφυλλα,
                              3 κ.σ. φρεσκο κολιαντρο ψιλοκομμενο,
                              1 κ.γ. παπρικα γλυκεια,
                              1/2 κ.γ. πιπερι μαυρο,
                              1 κ.γ. τσιμενι,
                              1/2 κ.γ. κυμινο σε σκονη,
                              αλατι.
Προετοιμασια : 
Αν θελετε να φτιαξετε μονοι σας τα φυλλα για την πιτα, οδηγιες θα βρειτε εδω. Αν τα προμηθευτειτε ετοιμα, διαλεξτε χωριατικα, που ειναι χοντρα, και οχι φυλλο κρουστας. 
Ετοιμαστε την γεμιση. Ψιλοκοψτε τα κρεμμυδια, το σκορδο και το πρασο. Βαλτε το βουτυρο και το λαδι σε μια σωτεζα και μολις ζεσταθουν προσθεστε το κρεμμυδι. Σωταρετε το μεχρι να γυαλισει αλλα να μην παρει χρωμα. Προσθεστε το σκορδο και το πρασο και σωταρετε μεχρι να μαραθουν. Προσθεστε τον κιμα και ολα τα μπαχαρικα και σωταρετε μεχρι να καβουρτιστει. Προς το τελος προσθεστε τον κολιαντρο και το αλατι. Κατεβαστε το απο την φωτια, αφαιρεστε τα δαφνοφυλλα και αφηστε το να κρυωσει. Χτυπηστε ελαφρα τα αυγα και προσθεστε τα στον κιμα. Ανακατεψτε καλα. 
Λιωστε το βουτυρο και αναμειξτε το με το λαδι. Αλειψτε καλα με το μιγμα μια στρογγυλη φορμα με τρυπα στη μεση, διαμετρου 25εκ. Τοποθετηστε το πρωτο φυλλο και στρωστε το μεσα στην φορμα να παρει το σχημα της. Αφηστε τις ακρες του φυλλου που περισσευουν, να κρεμονται εξω απο την φορμα. Αλειψτε καλα με το μιγμα λαδιου-βουτυρου και εφρμοστε ενα δευτερο φυλλο απο επανω. Ριξτε το 1/3 απο την γεμιση στην φορμα και στρωστε την να πει παντου. Λαδωστε το επομενο φυλλο και τοποθετηστε το επανω απο την γεμιση, σουρωμενο. Ριξτε απο επανω το επομενο 1/3 απο την γεμιση και σκεπαστε παλι με ενα φυλλο λαδωμενο και σουρωμενο. Ριξτε το τελευταιο 1/3 απο την γεμιση, σκεπαστε παλι με ενα λαδωμενο και σουρωμενο φυλλο και κλειστε απο επανω τα κομματια απο το 1ο φυλλο, που κρεμονται εξω απο την φορμα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 190°C, για 40 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει ωραια το φυλλο. Βαλτε απο τον φουρνο και ξεφορμαρετε σε μια πιατελλα σερβιρισματος. 
Μπορειτε να την απολαυσετε τοσο ζεστη, οσο και κρυα.


TORTA DI CARNE TRITA IN PASTA FILLO, A FORMA DI CIAMBELLA

A Capodanno, in Grecia si prepara una torta, con il nome vassilòpita (ulteriori infornazioni troverete qui). Questa torta di solito è dolce, seguendo la tradizione dei lievitati dolci, che riscontreremmo in vari paesi europei. In alcune regioni greche però, si usa preparare una torta di pasta fillo salata, e di solito con la farcitura di pezzi di carne o di carne trita. 

Io certo ho preparato la mia buona vassilòpita per il 2013, ma ho preparato anche una torta salata per il buffet di Capodanno. E per farla più fesiva, l'ho messa in uno stampo e le ho dato la froma di una ciambella (l'idea l'ho tratta da qui)! Allora, kimadòpita, cioè torta di canre trita, con farcia abbondante e ricca di aromi, avvolta in pasta fillo croccante!

Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 5 foglie di pasta fillo rustica,
                            50 gr di burro fuso,
                            2/3 di tazza di olio extravergine di oliva.
per la farcia : 750 gr di carne di manzo trita,
                         250 gr di carne di maiale trita,
                         4 uova,
                         2 cucchiai di burro,
                         3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                         2 cipolle grosse,
                         1 piccolo porro,
                         1 spicchio d'aglio,
                         2 foglie di alloro,
                         3 cucchiai di foglie di coriandolo tritate,
                         1 cucchiaino di paprica dolce,
                         1/2 cucchiaino di pepe nero macinato,
                         1 cucchiaino di fieno greco macinato,
                         1/2 cucchiaino di cumino macinato,
                         sale.
Preparazione : 
Istruzioni per la preparazione della pasta fillo troverete qui
Prima di tutto preparate la farcitura. Trittate le cipolle, l'aglio ed il poro. In un tegame capiente, ponete il burro e l'olio e portate sul fuoco. Aggiungete la cipolla e fate appena rosolare, senza lasciare prendere colore. Aggiungete l'aglio ed il poro e saltate per qualche minuto. Aggiungete la canre trita e tutti gli aromi e fate rosolare bene. Verso la fine della cottura, aggiungete il coriandolo ed il sale. Ritirate dal fuoco, eliminate le foglie di alloro e lasciate raffreddare. Sbattete leggermente le uova, aggiungetele al composto della carne e mescolate. 
Fate sciogliere il burro e mescolatelo con l'olio. Spenellate con il composto burro-olio un stampo a ciambella di 25cm di diametro. Disponete la prima sfoglia nello stampo e fatela aderire alle pareti. I bordi della sfoglia che avanzano, lasciateli pendere fuori dallo stampo. Spenellate con il composto burro-olio. Disponete una seconda sfoglia e spenellatela. Versate l'1/3 della farcia e livellate. Spenellate la seguente sfoglia e disponetela pieghettata sulla farcia. Versate 1/3 della farica e coprite con la seguente sfoglia, sempre spenellata di burro-olio e ripetete con la rimanete farcia e l'ultima foglia. Piegate i bordi pendenti della 1a sfoglia, sulla torta. 
Cuocete in forno preriscaldato a 190°C per ca 40 minuti, fino a dorare. La folgia deve essere ben dorata, altrimenti c'è il rischio che le foglie dentro lo stampo non siano cotte sufficientemente, per risultare croccanti. 
Sfornate e sformate entro un piatto di portata. Potete servirla subito e assaporarla ancora calda, ma è lo stesso buona anche fredda e sarà più facile tagliarla a fette senza essere disfatta.


28 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Πράγματι η πεντανόστιμη κιμαδόπιτα ΄΄παίζει΄΄ τον ρόλο της παραδοσιακής βασιλόπιτας σε αρκετά μέρη τη Δυτικής κυρίως Ελλάδας.Μιας και η δική μου καταγωγή είναι από την Φλώρινα,δεν λείπει ποτέ από το πρωτοχρονιάτικο οικογενειακό μας τραπέζι.Νομίζω ότι είναι από τις πιο νόστιμες και χορταστικές πίτες!!!
    Η εκδοχή που μας παρουσιάζεις σήμερα μου είναι ιδιαίτερα αρεστή!Με εμφάνιση εντυπωσιακή και γεύση σίγουρα ασυναγώνιστη,αφού τα μυρωδικά και τα μπαχάρια ,ενισχύουν την ήδη πλούσια γεύση της!!
    Θα την κάνω και σε αυτή την εκδοχή,αφού η πρωτοχρονιάτικη αυτή πίτα, σερβίρεται στα πιάτα μας κατά την διάρκεια όλου του χρόνου!
    Καλή δουλειά με υπομονή και δύναμη.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμας μας αρεσει πολυ η κιμαδοπιτα Φωτεινη μου, και καθως δεν περιεχει τυρι, την τιμαμε συχνα!
      Πολλα φιλακια!

      Διαγραφή
  2. tempo fa avevo fatto degli involtini di carne macinata in pasta fillo ed mi erano piaciuti moltissimo, proverò questa versione a forma di ciambella, è bellissima! Un abbraccio cara Marina, buona giornata.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I tuoi involtini erano ottimi, ne ricordo... La versione ciambella ha fatto veramente impressione, oltre che era buonissima!
      Baci cara!

      Διαγραφή
  3. Γεια σου Μαρίνα μου, Καλή χρονιά σου εύχομαι! Πολύ εμφανίσιμη η κιμαδόπιτα αλλά και πολύ γευστική ταυτόχρονα!! Σίγουρα ανάρπαστη στο τραπέζι! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη χρονια Χαρα μου!
      Εκανε αισθηση στο τραπεζι, οντως!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Μαρίνα!
    Λατρεύω την κιμαδόπιτα σε όλες τις εκδοχές της αλλά η δική σου είναι υπερπαραγωγή και μου αρέσει που έχει και το φυλλαράκι ανάμεσα. Υπέροχη η ιδέα της φόρμας! Θα την ΄φτιάξω οπωσδήποτε! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοιμαζομουν να φτιαξω την κιμαδοπιτα για την πρωτοχρονια οταν ειδα την πιτα στην φορμα και ηρθε ... ταμαμ!
      Ειχα εναν ενδοιασμο μηπως δεν ψηθει πολυ καλα μεσα, αλλα τελικα εγινε υπεροχη, τραγανο το φυλλο και νοστιμη η γεμιση!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  5. Ωραιότατη...Ωραιότατη...Ωραιότατη!!!
    Χωρίς άλλα σχόλια που λένε Μαρίνα μου.
    Γεύση, Υλικά όμορφα και Εμφάνιση άψογη :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαγικές εικόνες, υπέροχος συνδυασμός αρωματικών, απίστευτη γεύση, καταπληκτικό αποτέλεσμα!!!!!!!!
    Μπράβο Μαρίνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχη, καταπληκτική και πανέμορφη!!! Απίστευτα αρωματική... γεια στα χέρια σου Μαρίνα μου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχη και τόσο εμφανίσιμη!
    Με φύλλο σε φόρμα φτιάχνω κασερόπιτα, μα και η κιμαδόπιτα είναι πολύ εντυπωσιακή!
    Φιλιά Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ και η κασεροπιτα θα ειναι ωραια! Ελα ομως που δεν τρωνε τα τυρια...

      Διαγραφή
  9. Μαρίνα με τρέλανε η παρασκευή της στη φόρμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι ωραια ιδεα Ξανθη μου! Εχει πολυ εντυπωσιακη παρουσια!

      Διαγραφή
  10. Καλή χρονιά Μαρίνα μου, ευτυχισμένη και δημιουργική! Εύχομαι ότι καλύτερο σε σένα και την οικογένειά σου!
    Νοστιμότατη φαίνεται η πίτα σου και μου αρέσει τόσο πολύ που την έχεις τόσο όμορφη και περιποιημένη!
    Είναι ένα αληθινό χάρμα οφθαλμών και γεύσης!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερμιονη μου!
      Καλη χρονια και σε σενα και την ομορφη οικογενεια σου! Καλο κουραγιο με τα ζουζουνια σου!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  11. Μα τι υπέροχο πράγμα είναι αυτο που βλέπουν τα ματάκια μου, υπέροχη η πίτα Μαρίνα, καταπληκτική ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φανταστική φαίνεται,και είναι αγαπημένη μου η πίτα με τον κιμά ,θα τη φτιάξω αυτη όπωσδηποτε,καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχη κιμαδόπιτα Μαρίνα.
    Ωραία ιδέα να τη βάλεις στη φορμα του κεικ.

    ΦΙλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μαριον, οπως ειπα και παραπανω ειχα τις αμφιβολιες μου για το ψησιμο, αλλα τελικα εγινε πολυ πετυχημενη!
      Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.