ΛΙΚΕΡ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
Η παρατεταμενη καλοκαιρια φετος ευνοησε ιδιαιτερα τους βασιλικους, που ακομη και τωρα - μεσα Νοεμβριου - συνεχιζουν να ειναι καταπρασινοι! Αφου αποξηρανα, κατεψυξα, εφτιαξα πεστο με τα καταπρασινα αρωματικα τους φυλλα (λεπτομερειες μπορειτε να δειτε εδω), δεν αντεξα στον πειρασμο να φτιαξω και ενα λικερακι!
Το λικερ βασιλικου, για το οποιο μπορουμε να χρησιμοποιησουμε και τον αδοκιμο ορο "μπαζιλιτσέλλο", ειναι ενα απο τα πιο ασυνηθιστα στην Ελληνικη κουζινα. Με το λαμπερο σμαραγδενιο χρωμα και το εντονο δροσερο αρωμα βασιλικου, ειναι ιδανικο για να κλεισει ενα ωραιο πλουσιο γευμα. Εχει εξαιρετικες χωνευτικες ιδιοτητες και ξεδιψαει ευχαριστα. Ειναι αρκετα συνηθισμενο στην Liguria, που ειναι φημισμενη για τους βασιλικους της, ας μην ξεχναμε οτι και το πεστο βασιλικου, εχει συνδεθει αρρηκτα μαζι της (pesto alla genovese)!
Το παρασκευαζουμε με την ψυχρη μεθοδο εκχυλισης, ωστε να μπορεσουμε να διατηρησουμε το ωραιο ζωηρο χρωμα της χλωροφυλλης αλλα και να μην καταστρεψουμε τα ευεργετικα αιθερια ελαια του φυτου.
Δοση : 750 ml περιπου
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Χρονος ωριμανσης : 15 ημερες + 1 μηνα
Χρονος διατηρησης : 1 χρονος
Υλικα : 30 φυλλα πλατυφυλλου βασιλικου,
300 ml αλκοολη ποτοποιϊας 95°,
500 ml μεταλλικο νερο μη αεριουχο,
325 gr κρυσταλλικη ζαχαρη.
Προετοιμασια :
Μαζεψτε τα φυλλα του βασιλικου νωρις το πρωι, με την πρωινη δροσια, γιατι τοτε εχουν την μεγιστη συγκεντρωση αιθεριων ελαιων. Διαλεξτε φυλλα ωραια, ζωντανα. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε και μικροφυλλο βασιλικο, θα χρειαστει ενα ματσακι.
Πλυντε τα φυλλα και σκουπστε τα προσεκτικα, χωρις να τα συνθλιψετε, με απορροφητικο χαρτι, ωστε να μην εχουν καθολου υγρασια.
Βαλτε τα σε ενα δοχειο με ερμητικο κλεισιμο και καλυψτε τα πληρως με το αλκοολ. Βαλτε το βαζο σε μερος δροσερο και σκοτεινο, και αφηστε το να σταθει 15 ημερες. Ανακινειτε καθε ημερα, φροντιζοντας τα φυλλα να ειναι παντα καλυμμενα απο το αλκοολ.
Οταν περασει ο απαιτουμενος χρονος, σουρωστε το αλκοολ και φιλτραρετε το με χαρτινο φιλτρο για τον καφε.
Βαλτε την ζαχαρη και το νερο σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το στην φωτια. Βραστε το σιροπι για 5 λεπτα, ανακατευοντας ωστε να διαλυθει η ζαχαρη. κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει τελειως. Προσθεστε το στο αρωματισμενο αλκοολ και αναμειξτε. Βαλτε το λικερ σε ενα μπουκαλι με ερμητικο κλεισιμο και αφηστε το σε δροσερο και σκοτεινο μερος για εναν μηνα.
Σερβιρετε το κατα προτιμηση παγωμενο.
Προετοιμασια :
Μαζεψτε τα φυλλα του βασιλικου νωρις το πρωι, με την πρωινη δροσια, γιατι τοτε εχουν την μεγιστη συγκεντρωση αιθεριων ελαιων. Διαλεξτε φυλλα ωραια, ζωντανα. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε και μικροφυλλο βασιλικο, θα χρειαστει ενα ματσακι.
Πλυντε τα φυλλα και σκουπστε τα προσεκτικα, χωρις να τα συνθλιψετε, με απορροφητικο χαρτι, ωστε να μην εχουν καθολου υγρασια.
Βαλτε τα σε ενα δοχειο με ερμητικο κλεισιμο και καλυψτε τα πληρως με το αλκοολ. Βαλτε το βαζο σε μερος δροσερο και σκοτεινο, και αφηστε το να σταθει 15 ημερες. Ανακινειτε καθε ημερα, φροντιζοντας τα φυλλα να ειναι παντα καλυμμενα απο το αλκοολ.
Οταν περασει ο απαιτουμενος χρονος, σουρωστε το αλκοολ και φιλτραρετε το με χαρτινο φιλτρο για τον καφε.
Βαλτε την ζαχαρη και το νερο σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το στην φωτια. Βραστε το σιροπι για 5 λεπτα, ανακατευοντας ωστε να διαλυθει η ζαχαρη. κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει τελειως. Προσθεστε το στο αρωματισμενο αλκοολ και αναμειξτε. Βαλτε το λικερ σε ενα μπουκαλι με ερμητικο κλεισιμο και αφηστε το σε δροσερο και σκοτεινο μερος για εναν μηνα.
Σερβιρετε το κατα προτιμηση παγωμενο.
LIQUORE AL BASILICO
Le temperature dolci dell'autunno, hanno fatto sì che le piante di basilico sono ancora - a metà novembre - verdi e gagliarde! Le belle folgie verdi e profumate le ho essiccate, congelate, pestate (vedi qui) e alla fine non ho resistito alla tentazione di preparare pure un bel liquore.
Il liquore di basilico non è molto conosciuto in Grecia. In Italia, lo incontrerete piuttosto in Liguria, famosa per il suo basilico! Viene preparato con infusione a freddo, per poter conservare il bel colore della clorofilla e i preziosi oli essenziali della pianta. Ottimo disettante e digestivo, è il dopopasto ideale.
Dosi : 750 ml ca
Difficoltà : facile
Tempo di stagionatura : 10 giorni + 1 mese
Tempo di consevazione : 1 anno
Ingredienti : 30 foglie di basilico,
300 ml di alcol puro a 95°,
500 ml di acqua minerale naturale senza gas,
325 gr di zucchero semolato.
Preparazione :
Raccogliete le foglie di basilico la mattina presto, con la prima ruggiada, perchè in quel momento hanno la maggiore quantità in oli essenziali. Scegliete delle foglie intere e vivaci. Io avevo il basilico a foglie larghe, ma potete utilizzare anche quello a foglie piccole, ci vuole un mazzetto.
Lavate le foglie e asciugatele delicatemente con carta assorbente, tenendo cura di non lasciare traccie di umidità.
Ponetele in un barattolo a chiusura ermetica e copritele completamente con l'alcool. Ponetelo in luogo fresco e buio e lasciate in macerazione per 15 giorni. Scuotete il barattolo ogni giorno, tenedo cura che le foglie restino immerse nell'alcol.
Trascorso il tempo necessario, filtrate le foglie e passate il liquido da un filtro di carta (quello utilizzato per il caffè).
Ponete lo zucchero e l'acqua in un pentolino e porate sul fuoco. Lasciate cuocere per 5 minuti, mescolando per fare sciogliere lo zucchero, Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare completamente. Mescolate lo sciroppo con l'alcol aromatizzato e scuotete. Travaste in una bottiglia a chiusura ermetica. Ponete in luogo fresco e buio e lasciate stagionare per un mese.
Servitelo preferibilmete ghiacciato.
Preparazione :
Raccogliete le foglie di basilico la mattina presto, con la prima ruggiada, perchè in quel momento hanno la maggiore quantità in oli essenziali. Scegliete delle foglie intere e vivaci. Io avevo il basilico a foglie larghe, ma potete utilizzare anche quello a foglie piccole, ci vuole un mazzetto.
Lavate le foglie e asciugatele delicatemente con carta assorbente, tenendo cura di non lasciare traccie di umidità.
Ponetele in un barattolo a chiusura ermetica e copritele completamente con l'alcool. Ponetelo in luogo fresco e buio e lasciate in macerazione per 15 giorni. Scuotete il barattolo ogni giorno, tenedo cura che le foglie restino immerse nell'alcol.
Trascorso il tempo necessario, filtrate le foglie e passate il liquido da un filtro di carta (quello utilizzato per il caffè).
Ponete lo zucchero e l'acqua in un pentolino e porate sul fuoco. Lasciate cuocere per 5 minuti, mescolando per fare sciogliere lo zucchero, Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare completamente. Mescolate lo sciroppo con l'alcol aromatizzato e scuotete. Travaste in una bottiglia a chiusura ermetica. Ponete in luogo fresco e buio e lasciate stagionare per un mese.
Servitelo preferibilmete ghiacciato.
Kαταπληκτικό χρώμα όντως......θα του έβαζα φύλλα ζελατίνης και ζάχαρη και θα έφτιαχνα ζελεδάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστο κι αυτο Λιλα! ωραια ιδεα!
Διαγραφή☺
Μαρίνα μου καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χρώμα αλλά και η διαύγεια αυτού του μοναδικού ηδίποτου είναι εκπληκτικά!!Άνετα συναγωνίζονται την καθαρότητα και τα καράτια του πολύτιμου λίθου!Και επειδή είναι μοναδικής χειροποίητης αριστοτεχνίας είναι και πιο πολύτιμο!Φαντάζομαι πόσο αρωματικό είναι!Προσωπικά θα το δοκίμαζα στις φρουτοσαλάτες,μιας που εκεί αναδεικνύονται τα αρώματα και οι γεύσεις αυτούσια.Σε φιλώ με πολλά,πολλά φιλιά.
Καλημερα Φωτεινη!
ΔιαγραφήΩραια ιδεα η προσθηκη στις φρουτοσαλατες!
(παρεπιπτοντως, εφτασε το e-mail που σου εστειλα??)
Πολλα φιλια!
Mαρίνα μου δυστυχώς για κάποιο λόγο δεν έλαβα το mail σου.Μήπως δεν στο έγραψα σωστά?Επαναλαμβάνω λοιπον...
Διαγραφήfoteini.toli@hotmail.com[μετα το toli,μισοφαίνεται-δεν ξέρω γιατί- το παπάκι].Ελπίζω να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε!Ψάχνω για το δικό σου mail,αλλά δεν υπάρχει?
Θα ξαναπροσπαθησω!
ΔιαγραφήΕχει φορμα επικοινωνιας, δες στις ετικεττες του blog, αλλα παντως το mail του blog ειναι : illaboratoriodimmsk@gmail.com
Καλημέρα Μαρίνα, έχω δυο απορίες, μπορεί να γίνει με άλλο βασιλικό εκτός του πλατύφυλλου;;Επίσης αναφέρεις αλκοόλη ποτοποιίας, από όσο έχω ψάξει εδώ και δυο τρία χρόνια απαγορεύεται η πώληση της σε λιανική. Επειδή με μια άλλες φίλες φτιάχνουμε πολλά λικέρ για τις ανάγκες φιλανθρωπικού μπαζάρ καμμιά μας δεν έχει βρει, μήπως μπορείς να μου πεις πως θα βρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ.
Καλημερα Ξανθη!
ΔιαγραφήΒεβαια, μπορει να γινει και με τον μικροφυλλο βασιλικο, εδω ακομη και το πεστο κανουν στην Ιταλια με τον μικροφυλλο.
Κι εγω εψαχνα Ξανθη. Εβρισκα καθαρο οινοπνευμα αλλα κανεις δεν ηξερε να μου πει αν ηταν ποσιμο. Τελικα εβγαλα ακρη με εναν προμηθευτη, απο τον οποιο αγοραζω γενικα οινοπνευμα και ο οποιος εχει ποτοποιϊα και εγγυαται οτι ειναι ποσιμο. Αν θελεις να σου δωσω στοιχεια, αλλα βεβαια ειναι στα μερη μας...
Φιλια!
Σε ευχαριστώ πολύ Μαρίνα προς το παρόν θα φτιάξω λίγο για προσωπική μου χρήση με το βασιλικό που έχω και θα βάλω βότκα στη θέση του οινοπνεύματος. Γνωρίζω κι εγώ κάποιον με μεγάλη κάβα αλλά δεν μου δίνει.
ΔιαγραφήΚαλημέρα.
Μαρίνα μου, το χρώμα αυτού του λικέρ είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Πάρα πολύ λαμπερό και σχεδόν τραβάει το βλέμμα! Δεν ήξερα ότι μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ από βασιλικό! Πρέπει να είναι εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά και καλημέρες!
Αν δεν ειχα τοσο πολυ βασιλικο φετος κι εγω δεν θα φανταζομουν να το φτιαξω!
ΔιαγραφήΠρεπει να πω οτι το χρωμα με τον καιρο λογικα γινεται πιο θαμπο, γιατι η χλωροφυλλη ειναι ευαισθητη στο φως και στην θερμοτητα, τουλαχιστον αυτο μου εχει συμβει με το λικερ της λουιζας αλλα και της μεντας. Βεβαια με αυτον τον τροπο παρασκευης δεν γινεται ποτε σκουρο ή καφε, οπως εχω δει σε καποιους που φτιαχνουν το λικερ με θερμη μεθοδο (ηλιο).
Πολλα φιλια Ερμιονη!
Ενδιαφέρον το λικερ σου !
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Δεν ξέρω από γεύση Μαρίνα, μιας και ο βασιλικός έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αιθέρια έλαια, που δεν αρέσουν σε όλους αλλά από χρώμα είναι εξαιρετικό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι ειναι Πηνελοπη μου, ισως και γι'αυτο δεν ειναι τοσο δημοφιλες, οπως πχ το λιμοντσελλο. Εγω σκεφτηκα και την περιπτωση να μην προσθεσω και την ζαχαρη και να αφησω το αλκοολικο εκχυλισμα για να το χρησιμοποιησω για το χρωμα και το αρωμα. Την επομενη φορα!
ΔιαγραφήΑχ τι ωραίο χρώμα είναι αυτό!!! Φαίνεται τέλειο! Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Ελα Αναστασια μου να σε κερασω!
ΔιαγραφήΤο χρώμα του λικέρ σου συγκλονιστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛικέρ βασιλικού, ε??? Τι πρωτότυπο!! Το ποτηράκι σου το γεμάτο μαγνητίζει το βλέμα!
Ωραία ανάρτηση Μαρίνα!!!
Καλημέρα βροχερή από εδώ!
Φιλιά!
Χθες εκτος απο βροχερη ηταν και ημερα τρεξιματος, γι'αυτο και απανταω με σημαντικη καθυστερηση...
ΔιαγραφήΕυχαριστω Χρυσαυγη μου!
Φιλακια!
Έχει υπέροχο χρώμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι οι βασιλικοί λόγω του καλού καιρού ζουν και βασιλεύουν ακόμα..
Με βάζεις σε πειρασμό...να το φτιάξω!!
Τι καθεσαι? ξεκινα γιατι οι βασιλικοι δεν θα αντεξουν για πολυ! ☺
ΔιαγραφήΜαρίνα μου φανταστικό, ιδίως το χρώμα του μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Ελενη μου εξηγησα στην Ερμιονη για το χρωμα, δεν το πιστευω οτι θα διατηρηθει τοσο λαμπερο για πολυ καιρο, αλλα τους πρωτους μηνες ειναι πραγματικα υπεροχο!
ΔιαγραφήΤι λες τώρα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερο!!!!
Μπορώ να φανταστώ την δροσερή του γεύση, μπράβο σου Μαρίνα μου!
Φιλιά!
Ευχαριστω Ελενα μου!
ΔιαγραφήΤι υπέροχο που είναι και τι φανταστικό χρώμα, δεν πιστεύω να είναι "ενδεικτική" η φωτογραφία χαχαχα, αστειεύομαι βεβάιως Μαρίνα μου, υπέροχο το λικέρ σου, χρυσά τα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να σας δουλευω κι εγω ??? ☺ ☺ ☺ ή που θα την δω την φωτογραφια κατω απο καμμια ασχετη συνταγη και θα παθω παλι κανα εγκεφαλικο ...
ΔιαγραφήΕυχαριστω Ερη μου! ♥
Deve essere meraviglioso questo liquore anche per metterlo in ricette dolci/salate. Il post precedente non mi sono soffermata perchè a me le melanzane proprio non piacciono mangio le impanate ma sottili per sentire più il pane :((
ΑπάντησηΔιαγραφήbella ricetta comunque anche quella. Marito adora le melanzane me se le deve comperare pronte :-DD a meno che non mandi tu via virtuale.....ciaoooo
Meno male che al mio piacciono, perche gia non mangia il formaggio, se non mangiasse anche le melanzane sarebbe una tragedia (per me)! Solo al pargolo non piacciono poi tanto ma si arrangia....
ΔιαγραφήCi ho pensato di tenere solo l'infuso alccolico per metterlo anche in ricette salate, ma alla fine ne ho aggiunto anche lo sciroppo e l'ho trasformato in liquore....
Abbraccio!
Υπέροχη εικόνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο του το κοιτάς γεμίζει η ψυχή σου,
φαντάσου να το δοκιμάσεις!
Είναι μάγοι αυτοί οι Ιταλοί!
Εγω δεν μιλαω πια για του ιταλους, ομολογω οτι ειμαι προκατειλημμενη!
ΔιαγραφήΕυχαριστω Σοφια μου!
Το χρώμα το είναι υπέροχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι περίεργη να το δοκιμάσω.