11

ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΡΙΚΟΤΤΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ // FOCACCIA CON PATATE, RICOTTA E OLIVE


ΦΟΚΑΤΣΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΡΙΚΟΤΤΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

Η φοκατσα μου αρεσει ιδιαιτερα. Η συνθεση της απλη, απλουστατη : ζυμαρι για ψωμι, αρκετο λαδακι, χοντρο αλατι και απο πανω μπορεις να προσθεσεις οτι τραβαει η ορεξη σου! Το ζυμαρι ξεροψηνεται εξωτερικα, ενω το εσωτερικο του ειναι αφρατο και μαλακο. Οι κοκκοι του αλατιου σπανε σε καθε δαγκωμα, ενω τα διαφορα υλικα και αρωματικα της επικαλυψης προσθετουν την δικη τους νοτα. Τρωγεται ολες τις ωρες ακομα και την επομενη ημερα. Η καλυτερη στιγμη της ειναι μολις βγει απο τον φουρνο!
Η συνταγη για το ζυμαρι ειναι με φυσικο προζυμι, αλλα μπορειτε να χρησιμοποιησετε και μαγια μπυρας.

Δοση : για 6-8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 220 gr ενυδατωμενο φυσικο προζυμι*,
                500 gr αλευρι Π,
                1/2 φλυτζανι περιπου (150ml) χλιαρο νερο,                                    
                1 κουταλακι του γλυκου αλατι,
                2 μετριες πατατες,
                200 gr ρικοττα**,
                1/2 φλυτζανι του τσαγιου ροδελλες ελιας,
                δεντρολιβανο,
                1 φλυτζανι + 2 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                χοντρο αλατι.
Προετοιμασια : 
Αραιωστε το προζυμι με το μισο νερο. Προσθεστε το αλευρι και 2 κουταλιες ελαιολαδο και αρχιστε να ζυμωνετε. Προσθεστε το αλατι και το υπολοιπο νερο σταδιακα, μεχρι να παρετε μια ελαστικη ζυμη. Δουλεψτε την ζυμη για ενα δεκαλεπτο. Σκεπαστε την και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (5-6 ωρες ή ολη τη νυχτα). 
Ριξτε λιγο λαδακι σε ενα ταψι. Απλωστε την ζυμη σε ολη την επιφανεια του ταψιου. Με τις ακρες των δακτυλων σας, σχηματιστε λακκουβιτσες σε ολη την επιφανεια της ζυμης. Ριξτε απο επανω αρκετο λαδακι (να γεμισουν οι λακκουβιτσες), και βαλτε την παλι σε χλιαρο μερος μεχρι να διπλασιαστει (1 ωρα περιπου). 
Αναψτε τον φουρνο στους 220°C. 
Κοψτε με τα χερια την ρικοττα σε κομματια και σκορπιστε την και αυτη στην επιφανεια της φοκατσα. Καθαριστε τις πατατες και κοψτε τες σε λεπτες φετες, οπως για τα τσιπς. Σκορπιστε τες ομοιομορφα στην επιφανεια της φοκατσα. Προσθεστε και τις ροδελλες ελιας. Πασπαλιστε με αρκετο δεντρολιβανο (αποξηραμενο ή φρεσκο) και τελος με χοντρο αλατι. 
Μολις ειναι ετοιμος ο φουρνος, βαλτε μεσα την φοκατσα. Επειτα απο 10 λεπτα κατεβαστε την θερμοκρασια στους 200°C και συνεχιστε το ψησιμο μεχρι να ροδισει (20-25 λεπτα). 
Βγαλτε την φοκατσα απο τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει.

* μπορειτε να το αντικαταστησετε με 25 gr φρεσκια μαγια μπυρας, αλλα θα αυξησετε και την ποσοτητα του νερου στη ζυμη
** μπορειτε να αντικαταστησετε την ρικοττα με φρεσκια μυτζηθρα ή ανθοτυρο.


FOCACCIA CON PATATE, RICOTTA E OLIVE

Ci piace la focaccia e così la preparo spesso. Ogni volta assaggio un nuovo condimento, ma pare che la combinazione è inesauribile! Non ho deciso ancora quale è la migliore. Finora tutte quante preparate mi piacciono un sacco!

Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 220 gr di preimpasto di lievito madre
                            500 gr di farina 00 di forza,
                            1/2 tazza ca (150 ml) di acqua tiepida,                                     
                            1 cucchiaino di sale fino,
                            2 patate medie,
                            200 gr di ricotta,
                            1/2 tazza di olive tagliate a rondelle,
                            rosmarino,
                            1 tazza + 2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            sale grosso.
Preparazione : 
Stemperate il lievitino con metà acqua. Aggiungete la farina e 2 cucchiai di olio e cominciate ad impastare. Aggiungete il sale ed il resto dell'acqua fino a prendere un'impasto elastico. Lavorate l'impasto per 10 minuti. Coprite con un panno umido e lasciate lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio (5-6 ore o per tutta la notte). 
Ungete una teglia da forno con un filo d'olio. Con le mani stendete l'impasto nella teglia. Affondate i polpastrelli nell'impasto, per formare le fossette. Irrorate con il resto dell'olio. Ponete in luogo tiepido e lasciate fino al raddoppio (1 oretta). 
Accendete il forno a 220°C. 
Tritate grossolanemente la ricotta con le mani e disponetela sulla superficie dell'impasto. Sbucciate le patate e tagliatele a fettine sottili, le quali distribuite pure sulla focaccia, insieme alle olive. Cospargete con abbondante rosmarino (freco o essiccato) e con sale grosso. 
Infornate e 10 minuti dopo, abbassate la temperatura a 200°C. Cuocete fino a dorare (20-25 minuti). 
Sfornate e lasciate raffreddare.



11 σχόλια:

  1. Τί νόστιμη που είναι η φοκάτσια!! Μοιάζει με πίτσα, αλλα δεν είναι. Κάποιες φορές την φτιάχνω για βραδινό. Μου αρέσει που αυτού του είδους οι παρασκευές είναι ευέλικτες ως προς τα υλικά που θα βάλουμε επάνω. Μαρίνα η φοκάτσιά σου, είναι ροδοψημένη και λαχταριστή!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι στην ιδια φιλοσοφια με την πιτσα, αλλα βασιζεται στο ζυμαρι και στο λαδι και οχι στην "γεμιση". Εμενα μου αρεσει ιδιαιτερα το χοντρο αλατι που εχει...
      Καλη εβδομαδα (πλεον) Ειρηνη μου!

      Διαγραφή
  2. Όλο λέω ότι θα φτιάξω φοκάτσα για να δω πώς είναι βρε παιδί μου και όλο κάτι γίνεται και το αναβάλλω! Είδα τη συνταγή σου και φούντωσε πάλι η επιθυμία μου! Φιλιά πολλά Μαρίνα μου και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πολυ νοστιμη Ερμιονη μου και ευκολη στη παρασκευη της. Εγω εχω ενα κολλημα με την φοκατσα, μου αρεσει ιδιατερα, φαινεται νομιζω! ☺

      Διαγραφή
  3. Dev'essere una bontà! Con le patate non l'ho mai assaggiata devo provarci! Ciao cara Marina buon fine settimana!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φοκάτσια γενικά μου αρέσει πολύ, και η συγκεκριμένη φαίνεται πολύ λαχταριστή για να αρνηθείς ένα κομμάτι... Θα το πάρω λοιπόν και θα αποχωρήσω μπουκωμένη... χι,χι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνεται σούπερ νόστιμη η φοκάτσια σου Μαρινάκι, μόλις γύρισα από το εξοχικό, δεν έχω το κουράγιο βραδιάτικα να ετοιμάσω τίποτα, μακάρι να μπορούσες ως δια μαγειας να μου έστελνες ένα μικρό κομματάκι;-)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχει προχωρησει ακομη τοσο πολυ η τεχνολογια!
      Κι εγω το βραδυ γυρισα απο το εξοχικο, απο τις 8 το πρωι ειμαι στο ποδι και μετα βιας τα προλαβα ολα...
      Καλη ξεκουραση Ελενακι!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  6. Μου ξέφυγε αυτό αλλά επανορθώνω παίρνοντας όλο το ταψί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.