22

ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ♦♦ HALVA' ALLA TAHINA E ARANCIA


ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Αγαπημενο γλυκακι ο χαλβας, ιδιως κατα την περιοδο της Σαρακοστης, εχει την τιμητικη του! Ο χαλβας που σας ετοιμασα, βασικα δεν διαφερει απο τον κλασσικο σιμιγδαλενιο. Οι γνωστες αναλογιες 1-2-3-4 (βουτυρο, ζαχαρη, σιμιγδαλι,νερο) διατηρουνται, η δικια μου παρεμβαση, εγινε ως προς τα υλικα. Ετσι, στην θεση της λιπαρης ουσιας (βουτυρο ή λαδι) εβαλα σησαμελαιο και ταχινι, για την ζαχαρη προτιμησα την καστανη απο ζαχαροκαλαμο αλλα και το δικο μου σιροπι απο φλουδες πορτοκαλιου, αντικατεστησα ενα μερος απο το σιμιγδαλι, με την αγαπημενη μου πολεντα, ουσιαστικα σιμιγδαλι απο καλαμποκι, ενω εκρυψα μεσα του κομματακια απο ζαχαρωμενη φλουδα πορτοκαλιου, για εξτρα αρωμα! Και επειδη χωρις σοκολατα δεν μπορουμε, στολισα την επιφανεια του με κλωστες κουβερτουρας, χωρις να παραλειψω την κανελιτσα!
Απολαυστε τον!

Δοση : για 8-10 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 1/2 φλ. σησαμελαιο,
                1/2 φλ ταχινι,
                1 φλ. καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
                1 φλ. σιροπι απο φλουδες πορτοκαλιου,
                2 φλ. σιμιγδαλι χοντρο,
                1 φλ. πολεντα (καλαμποκαλευρο χοντρο, σαν σιμιγδαλι),
                4 φλ. νερο,
                1 κ.γ. κανελα σε σκονη,
                μια μυτη απο το κουταλακι γαρυφαλλα τριμμενα,
                1 φλ. ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου.
για την διακοσμηση : 70gr κουβερτουρα 60%,
                                        κανελα.
Προετοιμασια : 
Βαλτε το σησαμελαιο σε μια βαθια κατσαρολα και βαλτε την στη φωτια. Μολις ζεσταθει, ριξτε μεσα το σιμιγδαλι και την πολεντα. Με υπομονη και προσοχη, καβουρντιστε το μιγμα σιμιγδαλιου-πολεντας, μεχρι να παρει ωραιο καστανο χρωμα. Προσθεστε το ταχινι και την ζαχαρη και αναμειξτε τα υλικα για 2-3 λεπτα, ωστε να καραμελλωσει ελαφρα η ζαχαρη. Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια και προσθεστε το σιροπι πορτοκαλιου και το νερο. Ξαναβαλτε την πισω στη φωτια και ανακατευοντας συνεχως, περιμεντε μεχρι ο χαλβας να δεσει. 
Προσθεστε τις φλουδες των πορτοκαλιων, κομμενες σε μικρα κομματακια, την κανελα και το γαρυφαλλο, αναμειξτε, και βαλτε τον χαλβα αμεσως, πριν σφιξει, σε μια φορμα με σχεδιο της αρεσκειας σας. Ισιωστε την επιφανεια του και σκεπαστε τον με μια πετσετα. Αφηστε τον να σταθει, μεχρι να κρυωσει. Αναποδογυριστε την φορμα μεσα σε ενα πιατο σερβιρισματος. 
Λιωστε την κουβερτουρα σε μπαιν-μαρι ή στον μικροκυματικο και αφηνοντας την να τρεξει απο ενα κουταλακι, σχηματιστε γραμμες επανω στον χαλβα. Πασπαλιστε με κανελιτσα και σερβιρετε!


HALVA' ALLA TAHINA E ARANCIA

Della halvà, abbiamo gia parlato (qui e qui). Amato dolcetto al cucchiaio, durante la Quaresima è uno dei dolci preferiti in assoluto, siccome dà la possibilità di prepararlo senza utilizzare ingredienti di derivazione animale. Qui vi presento ancora una halvà che segue la regola generale alla proporzione degli ingredienti : 1-2-3-4 (burro o olio - zucchero - semolino - acqua). Ho utilizzato però ingredienti piuttosto insoliti, che l'hanno resa particolarmente saporita! Così al posto del burro o olio,  ho messo olio di semi di sesamo e tahina (cioè semi di sesamo macinati), ho scelto lo zucchero di canna e sciroppo di scorze d'arancia fatto a casa come edulcoranti, mentre ho mescolato il semolino con polenta. Perdippiù, ho aggiunto delle scorzette d'arancia candite e un pochino di cioccolato alla finitura, senza omettere l'indispensabile cannella!
La sua preparazione è facilissima, a voi i segreti della mia halvà alla tahina e arancia!

Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1/2 tazza di olio di semi di sesamo,
                            1/2 tazza di tahina,
                            1 tazza di zucchero di canna grezzo,
                            1 tazza di sciroppo di scorze d' arancia,
                            2 tazze di semolino grosso,
                            1 tazza di polenta,
                            4 tazze d'acqua,
                            1 cucchiaino di cannella in povere,
                            1 punta di cucchiaino di chiodi di garofano macinati,
                            1 tazza di scorze d'arancia candite, a pezzettini.
per guarnire : 70gr di cioccolato fondente 60%,
                           cannella in polvere.
Preparazione : 
Versate l'olio di semi di sesamo in una pentola a bordi alti e ponete sul fuoco. Appena sarà scaldato, versate a pioggia il semolino e la polenta. Mescolando ininterrotamente, cuocete il composto semolino-polenta, fino a diventare bello dorato. Aggiungete la tahina e lo zucchero e mescolate per 2-3 minuti, per far caramellare un po' lo zucchero. Ritirate dal fuoco e con cautela, aggiungete lo sciroppo di arancia e poi l'acqua, sempre mescolando. Portate sul fuoco e cuocete, sempre mescolando, fino a diventare consistente. Ritirate dal fuoco e aggiungete le scorze d'arancia candite, tagliate a pezzettini e le spezie. Mescolate bene per amalgamare gli aromi. 
Travasate subito in uno stampo, alla forma di vostro piacimento. Livellate e copritelo con un panno. Lasciate raffreddare completamente. Sformate la halva in un piato di portata. 
Fate sciogliere il cioccolato in bagnomaria o al microonde. Fatelo colare sulla halva, dalla punta di un cucchiaino, formando dei fili sulla sua sperficie. Spolverate di cannella in polvere e servite!

22 σχόλια:

  1. ha un aspetto delizioso Marina ! Buona settimana, un bacione !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara! Ci piace tanto questo dolce al cucchiaio!
      Buona settimana!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Μαρίνα μου!
    Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς μας αρέσει ιδιαίτερα.
    Ένα ρετρό γλυκό που είναι επίκαιρο κυρίως στις περιόδους νηστείας,αλλά και γιατί όχι σε κάθε καθημερινή στιγμή.
    Εσύ βέβαια τον έχεις εμπλουτίσει με συναρπαστικό θα έλεγα τρόπο!Οι κρυμμένες ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού και το πορτοκαλοσιρόπι σαν αρχή, μου φαίνονται ικανοποιητικά δυναμικά στοιχεία για την ανανέωσή του!Όμως η σοκολατένια λάβα που ξεχύνεται από τις κορυφές και ρέει ασυγκράτητη στις πλαγιές αυτού του γλυκού ακανόνιστου βουνού ξεπερνά κάθε φαντασία!!
    Άντε τώρα να συγκρατηθείς...Τι θεπέσιος συνδυασμός!Κανέλα,πορτοκάλι,καλοκαβουρντισμένο σιμιγδάλι και κουβερτούρα!!!Πάει η εγκράτεια,πάει ο αυτοπεριρισμός,πάει ο αυτοέλεγχος..πάνε όλα Μαρίνα μου.
    Και πάλι καλή Σαρακοστή!Φαντάζομαι επιστρέψατε..ελπίζω να μη σας έδιωξε ο κακός καιρός!!Και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιμιγδαλενιος χαλβας με γευση χαλβα απο ταχινι, με εντονο αρωμα πορτοκαλι και λιγη σοκολατα για να μην παραπονιουνται καποιοι, ονοματα δεν λεμε! Επεισε και αυτους που δηλωναν οτι δεν τους αρεσει ο χαλβας!
      Εδω υπαρχει πληρης εκτροχιασμος Φωτεινη μου, και το κουταλι δουλευει μεχρι τελικης πτωσης!
      Ε, ναι κατι ειχα ακουσει για ασχημο καιρο, αλλα το εχει παρακανει πλεον! Ξεκινησαμε το Σββατο με παγωμενο βαρδαρη και πολυ κρυο, Κυριακη ειχε ωραια λιακαδα αλλα κρυο και δεν μπορουσες να ξεμυτισεις και Δευτερα το ξεκινησε πρωτα απο ανατολικο, μετα το γυρισε σε νοτια και επειτα δεν σταματησε να βρεχει! Ο κηπος θα γινει ζουγκλα φετος! Δεν πειραζει, γεροι να ειμαστε και του χρονου!
      Πολλα φιλια και καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  3. Μμμμμμ! Τί νοστιμιά είναι αυτή Μαρίνα μου;;; Όλα τα λατρεμένα μου υλικά μαζεμένα σε μια εκδοχή ενός παραδοσιακού και πολυαγαπημένου γλυκού που μοσχοβολά!!! Υπέροχος συνδυασμός!!!
    Φιλιά και καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικη μου!
      Καλη Σαρακοστη!

      Διαγραφή
  4. ΜΟΣΧΟΒΟΛΗΣΕ!!
    Όπως και να φτιαχτεί ένας σιμιγδαλένιος χαλβάς, αποτέλει λιχουδιά "πρώτης" πόσο μάλλον με τα όμορφα αρώματα που τον συνδύασες Μαρίνα.
    Καλημέα και καλή Σαρακοστή εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμας μα αρεσει πολυ ο χαλβας, κι εδω που τα λεμε, δεν ξερω και πολλους στους οποιους δεν αρεσει!
      Καλη Σαρακοστη Πηνελοπη μου!

      Διαγραφή
  5. Χαλβάς από άλλο πλανήτη!!!!!!!
    Γεια στα χέρια σου Μαρίνα μου :)
    Φοβερές παρεμβάσεις στο 1-2-3-4!!!!!
    Μπράβο σου
    Πολλά φιλιά
    Καλή Σαρακοστή

    ΥΓ. Τουριστική Έκθεση της Σάμου στην Θεσσαλονίκη 15&16/4/2013 στην πλατεία Αριστοτέλους (Αρχαία Αγορά), μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου με τίτλο: «όποιος τη γνωρίσει, θα την αγαπήσει»
    Να πάτε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Γιωργο μου!
      Η εκθεση γινεται στην παλια μου γειτονια, θα την επισκευτω, αλλα προτιμω να ερθω μια μερα στη Σαμο!
      Καλη Σαρακοστη!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  6. Μου αρέσουν οι αλλαγές σου Μαρίνα μου!
    Ο χαλβάς σου σκίζει από γεύση! Και πώς να μη σκίζει άλλωστε με τέτοια αρωματικά υλικά!
    Φιλιά πολλά και καλή σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη Σαρακοστη Ερμιονακι!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  7. Άπαιχτος με άλφα κεφαλαίο! Και μόνο που έχει τις ζαχαρωμένες φλούδες δεν παίζεται! Μπορεί χτες να έφαγα ένα κιλό χαλβά μόνη μου, αλλά σήμερα τρώω ευχαρίστως και ολόκληρο τον δικό σου! Κι αυτή η κουβερτούρα... Με προκαλείς, Μαρινάκι!
    Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμεις τον τιμησαμε τον χαλβα Αναστασια μου, του δωσαμε και καταλβε!
      Καλη Σαρακοστη!
      Πολλα φιλακια!

      Διαγραφή
  8. Ωραίος παραδοσιακός χαλβάς "with a twist" και φοβερά παρουσιασμένος (πως τον εβγαλες απο την φόρμα, χωρίς αυτούσιο θαυμάζω επίσης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αυτην την φορμα δεν την ειχα σε μεγαλη υποληψη, γιατι μια φορα πηγα να φτιαξω κεϊκ και δεν μπορουσα να την σταθεροποιησω στη σχαρα του φουρνου με τιποτα! Αλλα με τον χαλβα συμπεριφερθηκε αψογα!

      Διαγραφή
    2. Την μεταλλική έχεις ή απο σιλικόνη?

      Διαγραφή
    3. Απο σιλικονη αλλα οχι την οριτζιναλ απο την γνωστη ιταλικη μαρκα. Εκεινη εχει δαχτυλιδι και ειναι πιο σταθερη. Αυτην αναγκαστηκα να την στηριξω μεσα σε ενα στρογγυλο μεταλικο τσερκι γιατι εγερνε απο παντου!

      Διαγραφή
  9. Με τσάκισες, με ξετίνασες και με ξεκατίνιασες έτσι που θα αρχίσω να φωνάζω στο διαδίκτυο "ΤΟ ΘΕΛΩ ΟΛΟΟΟΟΟΟ!!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαν, ζημια καναμε! καλα μην φωναζεις, θα σου δωσω!

      Διαγραφή
  10. ΑΑα...εχω την αντίστοιχη σε μεταλλική και μέχρι να βγει το κέικ παθαίνω και 2 εγκεφαλικά κάθε φορά. Η άλλη η ιταλική μάρκα εχει φοβερές φόρμες, πήρα μία και στην αρχή νόμισα ότι με έπιασαν κορόιδο λόγω τιμής, αλλά τελικά αξίζει γιατί στέκεται μια χαρά στον φούρνο (απλά νόμίζω ότι οι φόρμες σιλικόνης βγάζουν μυρωδιά στο ψήσιμο-δικό μου κόλλημα ίσως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα, αν κολλησει μεσα στην μεταλλικη με τοσο σχεδιο, πως να το βγαλεις μετα??? Δεν ειναι δικο σου κολλημα ως προς την μυρωδια, ιδιως τις πρωτες φορες, καποιες βγαζουν εντονη μυρωδια, ευτυχως ομως δεν περναει σε αυτο που ψηνεις. Αλλα τα σχεδια τους ειναι υπεροχα, εχω γεμισει ενα συρταρι ολοκληρο και δεν σταματω να αγοραζω....

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.