29

ΜΠΟΜΠΟΛΟΝΙ (ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ) ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ NUTELLA // BOMBOLONI


ΜΠΟΜΠΟΛΌΝΙ (ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ) ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ NUTELLA

Μπομπολόνι (bomboloni) στα ιταλικα, κράπφεν στα γερμανικα  (krapfen), εμεις θα τους λεγαμε μαλλον λουκουμαδες! Οπως και να τα πεις προκειται για τα ιδια πεντανοτιμα αφρατα γλυκακια, φτιαγμενα με ζυμη μαγιας, και συνηθως γεμισμενα με μαρμελαδα, κρεμα ή πραλινα. Τα μπομπολονι συνηθως γινονται τηγανητα, αλλα σε πιο light εκοδοχη, μπρουν να ψηθουν και στον φουρνο. Τα εχουμε ξανασυναντησει, πριν 2 χρονια περιπου, σε μια απο τις πρωτες συνταγες laboratorio (εδω), γεμισμενα με νοστιμη κρεμα ζαχαροπλαστικης. 
Μιας και η παραδοση στην Ιταλια θελει τηγανητα γλυκα κατα την διαρκεια του Καρναβαλιου, δεν χανουμε τιποτε να τα ξαναφτιαξουμε, σε μια νεα παραλλαγη,  γεμισμενα μαλιστα με λαχταριστη νουτελα ή μαρμελαδα βερυκοκο! Νομιζω οτι λιγοι θα μεινουν ασυγκινητοι μπροστα σε αυτες τις μικρες λιχουδιες!

Δοση : 16 κομματια
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα
για τη ζυμη : 500 gr αλευρι Π,
                        20 gr νωπη μαγια μπυρας (ή 8 gr ξηρη),
                        100 gr χλιαρο γαλα,
                        60 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
                        2 αυγα ολοκληρα,
                        2 κροκους αυγων,
                        1 πρεζα αλατι,
                        1 κ.σ. ρουμι,
                        το ξυσμα απο 1 ακερωτο λεμονι.
για τη γεμιση : nutella,
                            μαρμελαδα βερυκοκο.
για το τηγανισμα : σπορελαιο (ηλιελαιο ή αραχιδελαιο).
Προετοιμασια : 
Διαλυστε την μαγια στο χλιαρο γαλα, προσθεστε 1 κουταλια ζαχαρη και αφηστε την προ-ζυμη για ενα τεταρτακι σε χλιαρο μερος, μεχρι να εμφανιστει αφρος στην επιφανεια. 
Χτυπηστε τα αυγα και τους κροκους με την υπολοιπη ζαχαρη, να αφατεψουν. Βαλτε το αλευρι στον καδο του μιξερ, προσθεστε την προ-ζυμη και αρχιστε το ζυμωμα. Προσθεστε το μιγμα των αυγων, το ξυσμα απο το λεμονι, το ρουμι και τελος το αλατι. Αφηστε τη ζυμη να δουλευτει καλα για 10 λεπτα, μεχρι να γινει λεια και να ξεκολλα απο τα τοιχωματα. Η ζυμη θα ειναι σφιχτη.  Βαλτε την σε ενα ευρυχωρο, βουτυρωμενο σκευος, σκεπαστε την με διαφανη μεμβρανη και αφηστε την σε χλιαρο μερος για 3 ωρες, μεχρι να τριπλασιαστει σε ογκο. 
Οταν περασει ο απαιτουμενος χρονος, αδειαστε την ζυμη στην επιφανεια εργασιας και χωρις να την δουλεψετε καθολου, ανοιξτε την σε ενα χοντρουτσικο φυλλο, παχους περιπου 1 εκ. Με ενα ποτηρι ή με ενα κουπ-πατ στρογγυλο με διαμετρο περιπου 8εκ., κοψτε την ζυμη σε δικους. 
Παρτε εναν δικο ζυμης και περαστε τις ακρες του με ενα πινελλο βουτηγμενο σε λιγο νερο. Βαλτε στο κεντρο του ενα κουταλακι nutella ή μαρμελαδα και σκεπαστε με εναν δευτερο δισκο. Πιεστε τις ακρες ωστε να κολλησουν καλα μεταξυ τους. 
Τοποθετηστε τα μπομπολόνι μεσα σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι, σκεπαστε τα με ενα πανι και αφηστε τα σε χλιαρο μερος, για μια ωριτσα, μεχρι να διπλασιαστουν σε ογκο. 
Παρ'ολο που αυτη η ζυμη δεν απορροφα ιδιαιτερα το λαδι κατα το τηγανισμα, αν θελετε μια εκδοση λαϊτ, μπορειτε να τα ψησετε και στον φουρνο; θα πρεπει ομως να αλειψετε την επιφανεια τους με λιγο λιωμενο βουτυρο. 
Αν τα κανετε τηγανητα, οπως σας προτεινω, βαλτε μπολικο σπορελαιο σε ενα βαθυ σκευος (τηγανι ή κατσαρολακι), βαλτε το στη φωτια και αφηστε το να ζεσταθει. Ριξτε τα μπομπολόνι στο ζεστο λαδι, λιγα καθε φορα, και τηγανιστε τα απο καθε πλευρα, μεχρι να ροδισουν. Ακουμπηστε τα σε απορροφητικο χαρτι και μολις χλιαρινουν λιγο, πασπαλιστε τα με ζαχαρη αχνη και σερβιρετε αμεσως!

* Μαϊος 2020 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες.


BOMBOLONI

Bomboloni o krapfen, in greco si chiamano "lukumàdes" e si tratta sempre degli stessi dolcetti golosi, di solito ripieni di crema pasticcera, confettura o nutella. I krapfen sono stati una delle prime ricette presentate in questo blog, esattmente 2 anni fa (qui)! Ma siccome la tradizione italiana vuole dei dolci fritti per il Carnevale è una buona occasione per preparare questi dolcetti deliziosi anche durante il Carnevale greco, prima di cominciare la quaresima con i suoi piatti di magro, farciti con nutella o buona confettura di albicocche, certo fata a casa!

Dosi : 16 bomboloni ca.
Difficoltà : media
Ingredienti
per l'impasto : 500 gr di farina 00 di forza,
                            20 gr di lievito di birra fresco (o 8 gr secco),
                            100 gr di latte tiepido,
                            60 gr di zucchero semolato,
                            2 uova,
                            2 turoli,
                            1 pizzico di sale,
                            1 cucchiaio di rum,
                            la scorza grattugiata da 1 limone non trattato.
per farcire : nutella qb.
                       confettura di albicocche.
per friggere : olio di semi ( di girasole o di arachidi).
Preparazione : 
Stemperate il lievito nel latte intiepidito, aggiungete 1 cucchiaio di zucchero e mescolate. Lasciate il lievitino a riposare in luogo tiepido per un quarto d'ora, fino a fare la schiumetta sulla superficie.
Sbattete le uova e i tuorli con lo zucchero restante, fino a prendere una crema spumosa. Ponete la farina nella bacinella della planetaria, aggiungete il lievitino e azionatela. Aggiungete il composto dei tuorli, la scorza grattugiata del limone, il rum ed infine il sale. Lasciate lavorare per una decina di minuti, fino a prendere un'impasto liscio, piuttosto asciutto che si stacca dalle pareti. 
Ponete l'impasto in un recipiente capiente, coprite di pellicola transparente e lasciate lievitare per 3 ore. Tenete in cosiderazione che l'impasto si triplicherà di volume. 
Trascorso il tempo di lievitazione, rovesciate l'impasto sulla spianatoia. Senza lavorarlo, tiratelo con il mattarello in una sfoglia piuttosto spessa (ca 1 cm). Con un bicchiere o con un coppapasta in forma di cerchio, di 8cm di diametro ca, ritagliate tanti dischi. Prendete un disco e spennellate i bordi con un goccio d'acqua. Ponete al centro un cucchiaino colmo di nutella o confettura. Coprite con un secondo disco e premete i bordi per farli saldare bene. 
Disponete i bomboloni su una teglia rivestita di carta antianderente, coprite con un panno e lasciate lievitare in luogo tiepido, per un'oretta, fino al raddoppio. 
Anche se questo impasto non assorbe poi tanto olio durante la frittura, se desiderate preparare una versione light, potete pure cuocere i bomboloni anche nel forno; ricordatevi solo di spenellare la loro superficie con un pochino di burro fuso. 
Se invece volete farli fritti, come ho fatto io, allora versate abbondante olio di semi in un tegame o pentolino e portate sul fuoco. Quando l'olio sarà caldo, versateci i bomboloni, 2-3 alla volta e fatteli frigere da ambedue i lati. Quando saranno belli dorati, appogiateli su carta assorbente. 
Appena intiepiditi, cospargete di zucchero a velo e seviteli ancora caldi!

* Maggio 2020 : aggiornamento del post con nuove foto


29 σχόλια:

  1. Αφράτα, αφράτα και με αέρα καρναβαλιού.........υπέροχα!!
    Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αααα Μαρίνα μου,τι αποκριάτικα κεράσματα είναι αυτά!!!Διπλής γεύσης και πολλαπλής νοστιμιάς!
    Οι λουκουμάδες, αγαπημένο γλύκισμα διαχρονικής αξίας και γεύσης,μεταμορφώνονται σε μικροσκοπικές βόμβες σοκολατένιας έκρηξης!Γιατί,δεν το συζητώ,η γέμιση θα είναι απαραίτητα με νουτέλα!!!Το χιονάτο πασπάλισμα της άχνης ζάχαρης συμβάλλει στο τελειωτικό,αλλά απαραίτητο για τα μάτια,γαρνίρισμα.
    Υπέροχοι πραγματικά,ιδανικοί για το σαρακοστιανό μας τραπέζι!
    Εκείνο που με ανησυχεί κάπως είναι η πιθανή διαφυγή της γέμισης από το εσωτερικό τους..Με την θερμότητα του τηγανίσματος ή του ψησίματος,δεν υπάρχει τέτοιος φόβος?
    Φιλιάκια πολλά,πολλά από την καταμουσκεμένη παραλία που μόλις πριν περπάτησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικα Φωτεινη μου, αυτα τα μπομπολόνι με το αστειο ονομα, εινα μικρες γλυκες βομβες απολαυσης!
      Η νουτελλα στο κεντρο ειναι η ευχαριστη εκπληξη!
      Δεν αντιμετωπισα προβλημα με την γεμιση κατα το τηγανισμα, δεν ειχαμε ... διαρροες! Καποιοι βεβαια τηγανιζουν τους λουκουμαδες αδειους και τους γεμιζουν επειτα με συριγγα ή κορνε. Αυτη τη μεθοδο ειχα ακολουθησει στην προηγουμενη παρομοια συνταγη με τα krapfen, που τα ειχα γεμισει με κρεμα ζαχαροπλαστικης.
      Καλα τι βροχη ειναι αυτη σημερα, παντως το μετεορολογικο επεσε μεσα!
      Καλο βραδυ!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Ααααααχχχχ, τα θαυμάζω κι από εδώ, υπέροχα είναι!!!!
    Γεια στα χέρια σου Μαρινάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι "ασυγκίνητοι" Μαρίνα μου...

    Συγκινημένη μέχρι δακρύων είμαι προσωπικά, καθώς θυμήθηκα την αγαπημένη μου λιχουδιά των παιδικών χρόνων.
    ΚΡΑΠΦΕΝ ζεστά και φρέσκα με μαρμελάδα βερίκοκκο, απ' ένα από τα πιο φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας (εκείνον τον καιρό).
    Το ΡΩΣΙΚΟΝ.

    Πω-πω τι μου έκανες μεσημέρι καιρός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμεις εδω πανω δεν θυμαμαι να ειχαμε κατι παρομοιο. Οι λουκουμαδες που κυκλοφορουσαν ηταν οι γνωστοι με την τρυπα στη μεση και πασπαλισμενοι με κρυσταλλικη ζαχαρη.
      Γλυκα φιλια!

      Διαγραφή
  5. Μαρίνα οι ζύμες σου πάντα είναι άπαιχτες! Μα ετούτα εδώ τα λουκουμαδάκια ξεπέρασαν τις προσδοκίες!!
    Τηγανιτά φυσικά. Δεν το συζητώ!! Είναι από τα καλύτερα γλυκίσματα που είδα τον τελευταίο καιρό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ Χρυσαυγη μου!
      Πρεπει να ομολογησω οτι λατρευω να δουλευω τις ζυμες με μαγια, και δεν χανω ευκαιρια να δοκιμασω νεες συνταγες!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  6. Με τόσο χαρούμενη και παιχνιδιάρικη ονομασία, θα είναι πεντανόστιμοι οι λουκουμάδες σου Μαρινάκι!
    Και γεμιστοί με nutella θα είναι φανταστικοί!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι αστειο το ιταλικο τους ονομα? Και η μαρμελλαδα τους παει, αλλα κι εμεις ψηφιζουμε νουτελλα!
      Καλο βραδυ και φιλια!

      Διαγραφή
  7. Αυτή η σοκολατένια γλωσσίτσα που ξεπετάγεται κοροϊδευτικά μέσα από τους λαχταριστούς λουκουμάδες σε προκαλεί να τεντώσεις το χέρι και να την εξαφανίσεις έτσι άκαρδα!!! Καλό βράδυ Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω! Κι εγω δεν θα εδειχνα κανενα ελεος... :)
      Καλο βραδυ!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  8. Μαρίνα μου φανταστικοί φαίνονται!!!Αχ τι μου έχεις κάνει απο το πρωί που τους είδα, θα τους φτιάξω οπωσδήποτε!Υπέροχη συνταγή!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσο τους αναπολω, τοσο θελω κι εγω να τους ξαναφτιαξω!
      Ευχαριστω Ελενακι!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  9. Μαρίνα μου λατρεύω τα αποκριάτικα λουκουμαδάκια σου που έγιναν τέλεια!!! Με τη γέμιση γίνονται πραγματικές λιχουδιές αξεπέραστες!!! Καλές Αποκριές!!!
    Φιλάκια από δω με πολύ δυνατό αέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικιτσα μου!
      Καλες Αποκριες!
      Κι εδω αερας τρελλος και βροχη, ειναι για να καθεσαι μεσα να χουχουλιαζεις!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  10. Αν αυτά τα λουκουμαδάκια συνηθίζονται τις Απόκριες, μακάρι οι Απόκριες να διαρκούσαν όλο το χρόνο! Το έκανες πάλι το θαύμα σου, Μαρινάκι! Θαύμασα τη ζύμη σου! Για τη γέμιση δεν θα μιλήσω... Κολάστηκα!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιαχνουν φανταστικα τηγανητα γλυκακια στις Αποκριες οι συμπαθεις γειτονες!
      Εχω βαλει στο ματι ενα στεφανι με μικρα λουκουμαδακια κολλημενα με μελι και ξηρους καρπους, αλλα δεν το βλεπω να προλαβαινω να το φτιαχνω!
      Εχουν και μια πολυ ωραια εκφραση "στο Καρναβαλι ολα τα τηγανητα γλυκα επιτρεπονται", παραφραζοντας την εκφραση τους "στο Καρναβαλι καθε αστειο(φαρσα) επιτρεπεται", οπως κι εδω δηλαδη! (A Carnevale ogni fritto vale - A Carnevale ogni scherzo vale)
      Καλο ξημερωμα - Φιλακια!

      Διαγραφή
  11. Πομπώδεις οι μπομπολόνι σου Μαρίνα μου! Με το όνομα και μόνο γεμίζει το στόμα μας.
    Σου αφήνουν την αίσθηση ότι μπορείς να τους φας όλους μέχρι να τους τελειώσεις. Τόσο λαχταριστοί!

    Θα τους ήθελα με όλες τις πιθανές γεύσεις που θα μπορούσαν να γεμιστούν! Μη κάνουμε και ρατσιστικούς διαχωρισμούς, ε;! :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω το βρισκω αστειο και παιχνιδιαρικο το ονομα τους και νομιζω οτι αποδιδει τελεια αυτη την αισθηση της φουσκωμενη αφρατης ζυμης!
      Μπα, δεν κανουμε τετοιου ειδους διακρισεις Ζαμπια μου, ασε που καθε γευση εχει την χαρη της! Οι αντρες εφαγαν πρωτα αυτα με την νουτελλα, αφου τα διαλεξαν, παραπονεθηκαν που δεν ηταν ολα με νουτελλα, και μετα καθαρισαν και τα υπολοιπα! ☺ ☺ ☺
      Καλο βραδυ!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα Μαρίνα, τι απίθανοι οι λουκουμάδες σου!! Εκείνος της πρώτης φωτογραφίας νομίζω ότι έχει πάνω του τ' όνομά μου...χιχι..Εγώ δεν κάνω διακρίσεις στη γέμιση,"ο καλός ο μύλος όλα τ'αλέθει"..Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρα μου, αυτον τον προκλητικο λουκουμα που μας διχνει αδιαντροπα τον εσωτερικο του κοσμο, πολλοι τον λιμπιστηκαν τελικα...
      Καλο Σ/Κ
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  13. già la mattina presto mi tenti cara Marina, questi bomboloni sono davvero irresistibili! Buon we...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωχ, αμάν... ότι πρέπει για αυτήν την ώρα (απεχθάνομαι το τηγάνισμα, κάτι πρέπει να κανω για την περίπτωση μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω αποφευγω το τηγανισμα Τανια μου, αλλα εδω αξιζει! Μπορεις να τα ψησεις και στον φουρνο, λενε οτι γινονται εξ'ισου ωραια!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  15. Σλλλλλουρππππ!!Γεμιστοί λουκουμάδες με σοκολάτα!! Τί άλλο να ζητήσει κανείς;
    (αυτά βλέπω και πάει το low carb μου....)
    Και τι ωραίο όνομα...bomboloni!!! To λες και γεμιζει το στομα σου!!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.