38

ΑΦΡΑΤΗ ΑΛΜΥΡΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ♦♦ CIAMBELLA BRIOCHE SALATA


ΑΦΡΑΤΗ ΑΛΜΥΡΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ

Εξαιρετικα αφρατη ημιγλυκη κουλουρα, με αλμυρη γεμιση απο μπεϊκον, καπνιστη γαλοπουλα και γκουντα. Παρασκευαζεται ευκολα και τρωγεται ... πολυ γρηγορα! Ιδανικη για το πρωινο, το βραδινο, αλλα και για να παρουσιαστει σε εναν μπουφε ή να συνοδευσει το ποτακι σας.

Μεριδες : 12
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα
για την ζυμη : 300 gr αλευρι δυνατο,
                           200 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                           25 gr νωπη μαγια μπυρας,
                           2 αυγα,
                           60 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
                           180 ml χλιαρο γαλα,
                           2 κουταλιες της σουπας ζαχαρη,
                           1/2 κουταλακι του γλυκου αλατι,
                           1 κουταλακι του γλυκου σουμακι.
για την γεμιση : 4 στρογγυλες φετες μπεϊκον,
                              5 φετες γκουντα ή αλλο κιτρινο τυρι,
                              6 φετες γαλοπουλα καπνιστη.
για το ψησιμο : 1 κροκο αυγου,
                             σουσαμι λευκο,
                             σουσαμι μαυρο,
                             χοντρο αλατι.
Προετοιμασια : 
Διαλυστε την μαγια στο χλιαρο γαλα, προσθεστε και την ζαχαρη και αφηστε το ενα τεταρτακι, μεχρι να εμφανιστει αφρος στην επιφανεια. 
Αναμειξτε τα αλευρι ακι σχηματιστε ενα βουναλακι επανω στην επιφανεια εργασιας (ή στον καδο του μιξερ). Σχηματιστε στο κεντρο μια λακκουβιτσα, προσθεστε το προζυμι και τα 2 αυγα, ελαφρα χτυπημενα και αρχιστε να ζυμωνετε. Προσθεστε το αλατι, το σουμακι και το βουτυρο και ζυμωστε το μιγμα δυναμικα επι 10 λεπτα, μεχρι να παρετε μια λεια και ελαστικη ζυμη. Σκεπαστε την με μια πετσετα και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (περιπου 1 ωρα).
Αλευρωστε την επιφανεια εργασιας και ανοιξτε την ζυμη σε ενα μακροστενο φυλλο 50x30 εκ περιπου. Τοποθετειστε κατα μηκος μια σειρα με τις φετες του μπεϊκον, επειτα το τυρι και τελος την γαλοπουλα. Τυλιξτε το φυλλο σε ρολο, απο την φαρδυτερη πλευρα του. Ενωστε τις ακρες απο το ρολο και σχηματιστε μια κουλουρα. Βαλτε την μεσα στο ταψι οπου θα ψηθει, το οποιο καλο ειναι να το εχετε στρωσει με αντικολλητικο χαρτι, σκεπαστε την με μια νωπη πετσετα και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο. 
Με ενα κοφτερο μαχαιρι, χωριστε την κουλουρα σε 12 ισα μερη (καθε 4 εκ. περιπου), προσεχοντας να μην χωρισετε τελειως τα κομματια, που πρεπει να μεινουν ενωμενα μεταξυ τους στην εσωτερικη πλευρα. Χτυπηστε τον κροκο του αυγου με 1 κουταλια της σουπας νερο και με ενα πινελλο, αλειψτε την επιφανεια της ζυμης. Πασπαλιστε με τα σουσαμια και χοντρο αλατι. 
Ψηστε στους 180°C, στις αντιστασεις, για 25-30 λεπτα, μεχρι να ροδισει. 
Βγαλτε την κουλουρα απο τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει επανω σε μια σχαρα.




CIAMBELLA BRIOCHE SALATA

Una ciambella preparata con impasto brioche semidolce, farcita con fette di pancetta affumicata, formaggio fondente e tacchino affumicato. Ideale per la prima colazione ma anche per uno spuntino sfizioso e piuttosto leggero.

Dosi : per 12 persone
Difficoltà : media
Ingredienti 
per l' impasto : 300 gr di farina manitoba,
                            200 gr di farina 00,
                            25 gr di lievito di birra fresco,
                            2 uova + 1 tuorlo,
                            60 gr di burro a temperatura ambiente,
                            180 ml di latte tiepido,
                            2 cucchiai di zucchero semolato,
                            1/2 cucchiaino di sale,
                            1 cucchiaino di sommacco.
per la farcia : 4 fette di pancetta affumicata (bacon),
                          5 fette di formaggio fondente,
                          6 fette di tacchino affumicato.
per la finitura : 1 tuorlo d' uovo,
                             semi di sesamo,
                             semi di sesamo nero,
                             sale grosso.
Preparazione : 
Preparate l' impasto. Stemperate  il lievito nel latte tiepido, aggiungete lo zucchero e lasciate lievitare per un quarto d'ora, fino che si formi una sciumetta alla superficie. Versate la farina sulla spianatoia (o nella bacinella dell'impastatrice) e formate la fontanella. Versate nella conca il lievitino e le 2 uova, sbattute leggermente. Cominciate ad impastare. Quando gli ingredienti saranno amalgamati, aggiungete il sale, lo sommacco ed il burro. Lavorate l'impasto per una decina di minuti, fino ad incordare. Coprite con un panno e lasciatelo in lugo tiepido, fino al raddoppio (un'oretta). 
Infarinate il piano del lavoro e con il mattarello stendete l'impasto in una sfoglia rettangolare 50x30 cm ca. 
Disponete in una fila, per il senso della lunghezza, le fette della pancetta, poi il formaggio e alla fine il tacchino. Arrotolate dal lato più lungo. Saldate le due estremità del rottolo e formate una ciambella. Disponetela su una teglia, preferibilmente foderata con carta da forno, coprite con un panno umido e lasciate lievitare in luοgo tiepido, fino al raddoppio. 
Con un coltello affilato incidede la ciambella in 12 fette (ca ogni 4cm), senza però staccarle completamente; devono restare collegate nella parte interna della ciambella. Sbattete il tuorlo con 1 cucchiaio di acqua e spenellate la superficie della ciambella. Cospargete con i due tipi di semi di sesamo e con sale grosso. 
Cuocete in forno statico, preriscaldato a 180°C per 25-30 minuti, fino a dorare. 
Sfornate e lasciate raffreddare su una gratella.

38 σχόλια:

  1. Πω, πω!!! Σήμερα μας έβαλες 10 γκολ από τα αποδητήρια Μαρίνα μου!!! Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα του αρέσει η κουλούρα σου! Βάζω στοίχημα! Και είναι τόσο ευπαρουσίαστη, με τόσο μαστοριά φτιαγμένη.

    Πραγματικά συγχαρητήρια!! Πολύ καλή συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριτω Χρυσαυγη μου!
      Χαιρομια που σου αρεσε!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα μου
    Μία εντυπωσιακά όμορφη και δελεαστικά νόστιμη κουλούρα αντίκρυσα πρωί-πρωί!!Μία κουλούρα που πολύ θα επιθυμούσα να έχω στο τραπέζι μου σαν πρωϊνό,αλλά και στη τσάντα μου για δεκατιανό.Με μπόλικα ,εύγευστα και χορταστικά υλικά αποτελεί την ιδανική λύση για τα ενδιάμεσα γεύματα.Συγχαρητήρια Μαρίνα,σου στέλνω πολλά,πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι οπως τα λες Φωτεινη μου! Το κακο ειναι οτι δεν ... φτουραει και εξαφανιζεται στο λεπτο...
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  3. Πεντανόστιμη σίγουρα μου φαίνεται, είναι όμως και όμορφη εμφανισιακά! Μπαίνει στα υπόψη αν και με τα ζυμάρια δεν το έχω όπως έχετε καταλάβει...χααχχααχ! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκαιρια να δοκιμασεις αυτην τη ζυμη που ειναι ευκολη και εχει εγγυημενο αποτελεσμα!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη, φοβερή, πανέμορφη!!!!!
    Τι άλλο να πω που να περιγράφει καλύτερα τον ενθουσιασμό μου από το πρώτο αντίκρισμα !!!!!!!!!!!!!
    Μάθαμε και το σουμάκι :)
    Γεια στα χέρια σου Μαρίνα
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Γιωργο μου!
      Εχω μια ιδιαιτεη αγαπη στα μπαχαρικα και μου αρεσει να πειραματιζομαι με διαφορα απο αυτα. Συντομα ακολουθει ενα μπαχαρικο σχετικα αγνωστο στην Ελλαδα και η σχετικη συνταγη για την αξιοποιηση του...
      Φιλια!

      Διαγραφή
  5. Πως θα την ήθελα τώρα που είμαι στο γραφείο! Τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ricetta davvero interessante e ideale anche da preparsi e portarsi via con un lunch box, bravissima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωωωωω Μαρίνα μο... Είναι υπέροχη και σίγουρα πεντανόστιμη η κουλούρα... ό,τι καλύτερο για σνακ αλλά και μπουφέ!!! Η ζύμη φαίνεται εξαιρετικά αφράτη!!!! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικη μου!
      Αυτη η ζυμη ειναι οντως καταπληκτικη.... Ακολουθει και γλυκεια παραλλαγη. Εχει το πλεονεκτημα οτι γινεται σχετικα γρηγορα και ευκολα με εξαιρετικο αισθητικο αλλα και γευστικο αποτελεσμα...
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  8. Πωωωωωω!! Μαγεία! Ενθουσιασμός!
    Εκπληκτική η κουλούρα σου Μαρινάκι!
    Τέλειες γεύσεις, υπέροχη εμφάνιση και η εναλλαγή των σουσαμιών δημιουργεί ένα πολύ όμορφο οπτικό αποτέλεσμα!
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ω, τι ωραία πρόταση Μαρίνα μου και σκεφτόμουνα διάφορα για ένα απογευματινό σνάκ, που θα μπορεί να μεταφερθεί άνετα και στην δουλειά. Να σαι καλά, μου έφτιαξες την μέρα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι ωραια ακομη και την επομενη ημερα. Παραμενει αφρατη και βεβαια στην γεμιση μπορεις να κανεις τον συνδυασμο υλικων που σου αρεσει.
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  10. Καλά, έπαθα πλάκα!!!!
    Νομίζω από τις πιο εντυπωσιακές συνταγές σου Μαρίνα μου, τέλεια, τέλεια, τέλεια!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλα Ελενα μου!
      Φιλια κι απο μενα!

      Διαγραφή
  11. Καταπληκτική η κουλούρα σου Μαρίνα! Αισθητικά είναι σαν ζωγραφιά! Για την γεύση....θα την δοκιμάσω και θα σου πω
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμενω να ακουσω εντυπωσεις...
      Ευχαριστω για τα καλα σου λογια!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
    2. Την έφτιαξα! Υπέροχη η κουλούρα! Την χαρήκαμε με μια μπυρίτσα, στην υγεια σου! Έκανα μια μικρή αλλαγή στο ψωμάκι, που δεν έβαλα αυγό. Όμως την επόμενη φορά θα την κανω κατά γράμμα! Ευχαριστώ!
      Φιλακιααααα

      Διαγραφή
    3. Πολυ χαιρομαι που σας αρεσε Αγγελικη μου!
      Το θελει το αυγουλακι η ζυμη, γιατι ειναι μπριος, και πρεπει να ειναι πλουσια για να γινει αφρατη.

      Διαγραφή
  12. Πωωωωωω!!!!
    Την θέλω όλη για μένα επιτόπου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε... ολη δεν γινεται, εμεις τι θα φαμε? ☺ ☺ ☺

      Διαγραφή
  13. Απίθανη είναι Μαρίνα μου, ιδανική για ένα τραπέζι με καλεσμένους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αληθεια ειναι οτι την ειχα πρωτοφτιαξει το καλοκαιρι, μια μερα που ειχε ερθει ο αδελφος μου με την οικογενεια του. Αλλα μας αρεσε ιδιαιτερα και την επαναλαμβανω συχνα... Νομιζω οτι σε εναν μπουφε, αν μη τι αλλο, θα κανει εντυπωση!

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα Μαρίνα, από το πρωί με μια γρήγορη ματιά είδα τη φωτογραφία και περίμενα να βρεθεί χρόνος για τα περαιτέρω.
    Εκπληκτική παρουσίαση. Σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω ευχαριστω Ξανθη μου για την επισκεψη και τα καλα σου λογια...
      Κι εγω πολλες φορες δεν προλαβαινω να γραψω τα σχολια, θελω και λιγη ησυχια να ειμαι συγκεντρωμενη και να μην γραφω οτι να'ναι...

      Διαγραφή
  15. Μαρίνα μου, καταπληκτική!Με καταενθουσίασε, μπράβο!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι Ελενη μου!
      Ευχαριστω και πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  16. Kαταπληκτική παρουσίαση Μαρίνα.
    Και η γεύση εγγυημένη μια και είναι φτιαγμένη με ωραία υλικά.
    Και η ζύμη φαίνεται υπέροχη.

    Μπράβο σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μαρίνα, η κουλούρα σου είναι ωραιότατη. Θα μπορούσε να παρουσιαστεί σαν έδεσμα σε έναν μπουφέ ή τραπέζι. Μου αρέσουν τα γεμιστά ψωμιά και τα φτιάχνω σε τέτοιες περιστάσεις. Το σουμάκι που προσθέτεις το θεωρώ κάτι ιδιαίτερο για ψωμί. Ως τώρα το είχα για κρεατικά και ψάρια, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης οσμής του. Θα με ενδιέφερε να μάθω πως είναι μέσα στο ψωμί. Ξεχωρίζει η μυρωδιά του; Κάνει την γέυση του πιο πικάντικη;
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρηνη μου, το σουμακι δινει μια ανεπαισθητα μπαχαρενια-λεμονατη νοτα στη ζυμη, καθως ειναι ευαισθητο στην θερμοκρασια και συνηθως προστιθεται σε ηδη μαγειρεμενα φαγητα. Εγω το χρησιμοποιησα πιο πολυ λογω χρωματος, σαν εφφε, πραγμα που δεν ειναι διακριτο στις φωτογραφιες.
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  18. λοιπον!! δεν παιζεται η κουλουρα σου μαρινα!!! ειναι οποως ακριβως την παρουσιαζεις!!! αφρατη και πεντανοστιμη. την εφτιαξα και τρελαθηκαν ολοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ χαιρομαι που σου αρεσε Σοφια!
      Θα ακολουθησει και γλυκεια παραλλαγη...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.