ΛΆΜΙΝΓΚΤΟΝΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Καθως απο σημερα ξεκιναμε διημερο εορτασμο, δηλαδη ο Δ. εχει την ονομαστικη του εορτη και γενεθλια πακετο, κερναμε ενα ωραιο γλυκακι με καταγωγη απο την Αυστραλια. Επιφυλασσομαστε δε και για την τουρτα!
Το λαμινγκτον, ειναι ενα εξυπνο γλυκο : αφρατο παντεσπανι, κομμενο σε τετραγωνα κομματια, γεμισμενο με μαρμελλαδα και καλυμμενο με σοκολατα και νιφαδες καρυδας. Ειναι ενα πολυ δημοφιλες γλυκο στην Αυστραλια, την Νεα Ζηλανδια αλλα και την Νοτια Αφρικη. Το ονομα του προερχεται απο τον Λορδο Lamington, που διετελεσε κυβερνητης του Queensland απο το 1896 εως το 1901. Η μια εκδοχη ισχυριζεται οτι το γλυκο, μοιαζει με τα τσοχινα καπελλα homburg, που ο λορδος συνηθιζε να φοραει. Η δευτερη λεει οτι το γλυκο πηρε το ονομα του απο το χωριο Lamington της Σκωτιας, απ'οπου καταγοταν ο λορδος. Οπως και να εχει δηλαδη, το σιγουρο ειναι οτι σχετιζεται, ειτε αμεσα ειτε εμμεσα με τον λορδο! Οσο για τον "εφευρετη" του λαμιγκτον, παλι δεν υπαρχουν σαφεις αναφορες, αλλα ολα συγκλινουν στο οτι ηταν ο γαλλικης καταγωγης σεφ του λορδου, ο Armand Gallad και οτι το διασημο, πλεον, κεκακι ηταν μια εμπνευση της στιγμης. Βεβαια, το πιο αστειο της υποθεσης, ειναι οτι ο λορδος Lamington, αντιπαθουσε το ομωνυμο του γλυκακι και το στολιζε με οχι κολακευτικα λογια...
Πηγη : Wikipedia
Η συνταγη ειναι απο εδω, με τις σχετικες δικες μου παρεμβασεις...
Τα λαμινγκτονς τα γεμιζουν συνηθως με μαρμελαδα φραουλα ή βατομουρο αλλα και με κρεμα ζαχαροπλαστικης η λεμονιου. Εγω ετοιμασα δυο εκδοχες : την κλασσικη με γεμιση μαρμελαδα φραουλα και επικαλυψη κουβερτουρα, την οποια και περιγραφω αναλυτικα αλλα και μια δικης μου εμπνευσεως με γεμιση νουτελλα και επικαλυψη λευκης σοκολατας. Αν θελησετε να φτιαξετε την επικαλυψη της λευκης σοκολατας, παραλειψτε τελειως την κρεμα γαλακτος.
Δοση : για 48 κομματια
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
150 gr αμυλο καλαμποκιου (corn flour ή νισεστε),4 μεγαλα αυγα,
250 ml γαλα,
200 gr βουτυρο αγλαδας,
230 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
15 gr baking powder,
1 βανιλινη.
για την γεμιση : 1 1/2 μαρμελαδα φραουλα με μεντα.
για την επικαλυψη : 400 gr κουβερτουρα,
200 gr κρεμα γαλακτος,
περιπου 2 φλυτζανια του τσαγιου καρυδα.
Προετοιμασια :
Ξεκιναμε βεβαια, ετοιμαζοντας το παντεσπανι : χτυπηστε το βουτυρο με την ζαχαρη μεχρι να ασπρισει. Προσθεστε τα αυγα ενα- ενα και την βανιλινη και χτυπηστε το μιγμα να αφρατεψει. Αναμειξτε το αλευρι, το αμυλο και το baking και προσθεστε τα στο μιγμα εναλλαξ με το γαλα ανακατευοντας μεχρι να παρετε ενα ομοιογενες μιγμα. Βουτυρωστε ενα ταψακι 35x25εκ. Ριξτε μεσα το μιγμα και ισιωστε την επιφανεια του.
Ψηστε το σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, για 45 λεπτα περιπου (δοκιμαστε με την λαμα ενος μαχαιριου).
Βγαλτε το κεϊκ απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει τελειως.
Ξεφορμαρετε το σε μια επιφανεια εργασιας. Αφαιρεστε περιμετρικα την εξωτερικη κρουστα και χωριστε το σε ισα τετραγωνα κομματια 4x4εκ.
Ετοιμαστε το γλασσο σοκολατας (γκανας): βαλτε την κρεμα γαλακτος σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το στην φωτια. Οταν παει να βρασει, κατεβαστε το απο την φωτια, προσθεστε την κουβερτουρα κομμενη σε μικρα κομματια και ανακατεψτε μεχρι το μιγμα να γινει ομοιογενες. Αφηστε το γλασσο λιγο να κρυωσει, γιατι αν ειναι πολυ ρευστο,δε θα μπορεσει να καλυψει καλα το παντεσπανι.
Παρτε ενα κυβακι απο το παντεσπανι και με ενα κοφτερο μαχαιρι χωριστε το οριζοντια σε δυο κομματια. Γεμιστε το με μια μικτη σχετικα ποσοτητα μαρμελαδας και κολληστε τα δυο κομματια μεταξυ τους. Βουτηξτε το "σαντουιτς" μεσα στην γκανας, περαστε το απο το ινδοκαρυδο και τελος ακουμπηστε το επανω σε μια σχαρα για γλυκα. Για την ολη διαδικασια θα σας φανουν πολυ χρησιμα τα πηρουνακια που χρησιμοποιουν για τις πραλινες.
Μολις στερεοποιηθει η επικαλυψη, βαλτε τα λαμινγκτονς μεσα σε καραμελλοχαρτα και σερβιρετε.
LAMINGTONS
Sia oggi che domani, abbiamo festa in casa : onomastico (in Grecia si festeggia l'onomastico alla grande!) e compleanno di D. Cosi offriamo un dolcetto, mentre la torta di compleanno si sta preparando...
I lamingtons sono deliziosi dolcetti provenienti da Australia. Si tratta di pezzettini di pan di spagna, farciti di confettura e coperti di cioccolato e cocco disidratato (farina di cocco). Sono molto diffusi in Australia, in Nuova Zelanda ma anche nell'Africa del Sud. I lamingtons, hanno preso il loro nome dal Lord Lamington, governatore di Queensland, tra 1896 e 1901. Si dice che questi dolcetti, rassomigliano al cappello tipo homburg che amava indossare Lord Lamington. Secondo altri, hanno preso il loro nome dal vilaggio di Lamington in Scozia, città natale di Lord. Il certo è che sia nel primo che nel secondo caso, è chiaro che hanno da fare con Lord Lamington! Incerto è anocra chi fosse il loro creatore. Molto probabilmente è stato il cuoco personale del Lord, Armand Gallard, di origine francese, e come pare, la loro creazione è avvenuta grazie all'ispirazione del momento. Certo, la parte più buffa di questa storia, è che Lord Lamington detestava i ormai famosi dolcetti che portavano il suo nome, e se ne riferiva usando parole poco lusinghere....
Informazioni tratte da : WIkipedia
La ricetta che presento è stata tratta da qui, con le dovute variazioni...
I lamingtons, vengono farciti di confettura di fragole o frutti di bosco o ancora di crema pasticcera o al limone. Ho preparato due versioni : quella classica, usando per farcitura la mia buona confettura di fragole alla menta e copertura di ganache, e una variazione di mia ispirazione alla farcitura di nutella e copertura di ciccolato bianco. La prima la descrivo dettagliatamente. Se volete preparare la mia (seconda) versione, non preparate la ganache ma utilizzate soltano il ciccolato bianco fuso.
Dosi : per 48 pezzi
Diffcoltà : media
Ingredienti : 300 gr di farina 00,
150 gr di maizena,
4 uova,
250ml di latte fresco intero,
200 gr di burro a temperatura ambiente,
230 gr di zucchero,
15 gr di lievito chimico in polvere,
1 vanillina.
per la farcitura : 1 1/2 tazza di confettura di fragole alla menta.
per la copertura : 400 gr di cioccolato fondemte,
200 gr di panna,
ca 2 tazze di cocco disidratato.
Preparazione :
Si comincia preparando il pan di spagna : sbattete il burro con lo zucchero fino a prendere una crema chiara. Aggiungete le uova, uno alla volta, e la vanillina e sbattete fino a prendere un composto gonfio e chiaro. Mescolate e settacciate la farina, la maizena ed il lievito e aggiungeteli al composto, altrenando con il latte. Mescolate fino a prendere un composto ben liscio e omogeneo. Imburrate una teglia rettangolare di 35x25cm. Versateci il composto e livellate. Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, per 45 minuti ca (fate la prova dello stecchino).
Sfornate e lasciate raffreddare completamente.
Sofrmate su un piano di lavoro ed eliminate la crosta attorno. Tagliatelo a cubetti di 4x4cm.
Preparate la ganache : versate la panna in un pentolino e portatelo sul fuoco. Quando arriva al punto di ebollizione, ritirate dal fuoco, aggiungete il cioccolato tritato e mescolate fino a sciogliersi completamente. Lasciate raffreddare un pochino, perchè se la ganache sarà troppo fluida non può velare bene il pan di spagna.
Con un coltello affilato e a lama liscia, tagliate i cubetti a metà, nel senso orizzontale. Prendete un cubetto e farcitelo con un po' di confettura. Immergetelo nella ganache, cospargetelo di abbondante farina di cocco e appogiatelo su una gratella per dolci. Per questa operazione ho torvato molto di aiuto le forchettine per le praline.
Ponete i lamingtons in pirottini e servite.
Χρόνια πολλά πολύχρονη εις διπλούν να είσαι γερή να χαίρεσαι την οικογένειά σου.Πολύ ωραίο το γλυκάκι σου πήρα το κέρασμά μου και φεύγω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!!!!
Ευχαριστω Ροδανθη!
ΔιαγραφήΕτσι οπως το εγραψα, κανεις δεν καταλαβε ποιος γιορταζει, αλλα οταν γραφω τις αναρτησεις μετα τα μεσανυχτα, το μυαλο δεν ειναι παντα καθαρο... Το διορθωσα παντως...
Πολλα φιλια!
Καλημέρα, πολύ ευπαρουσίαστα τα γλυκάκια σου και επειδή δεν είμαι πολύ φίλη με τις μαρμελάδες μ'αρεσει πολύ η εκδοχή σου με νουτέλα και επικάλυψη λευκής σοκολάτας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγω το ιδιο, αλλα τελικα αυτο με την μαρμελλαδα ηταν πιο νοστιμο, κατι ξερουν οι Αυστραλοι! Θελει μαλιστα μαρμελλαδα λιγο οξινη, ταιριαζει καλυτερα.
ΔιαγραφήΕγω θα προτιμήσω την δική σου εκδοχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια φαίνονται.
Χρόνια Πολλά για τις γιορτές και τα γεννέθλια.
Φιλιά
Ευχαριστω Κωνσταντινα, να'σαι καλα!
Διαγραφήχρονια πολλα μαρινα. και για τα γενεθλια και για την γιορτη. διπλο κερασμα οποτε!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλακια
ειρηνη
Σημερα η γιορτη αυριο τα γενεθλια, υπαρχει σχεδιο και για τουρτα, αλλα κατι προεκυψε και το βλεπω χλωμο να προλαβαινω, οποτε παρε διπλο κερασμα lamingtons...
ΔιαγραφήBaci!
Αμα διαβάζει κανείς μπλογκς πρωι πρωί χάνει τα μισά... Χρόνια σας πολλά λοιπόν, να τον χαίρεσαι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πολυ πρωι και πολυ βραδυ, το ιδο παθαινω κι εγω...
ΔιαγραφήΕυχαριστω!
Μαρίνα διπλά χρόνια πολλά, για την γιορτή και για τα γενέθλια. Διπλό και το κέρασμα;; Μας υποσχέθηκες και τούρτα άλλωστε!! Τα γλυκάκια Lamingtons, τα έχω δοκιμάσει, βάζω την μαρμελάδα, μόνο γύρω-γύρω όχι μέσα και μετά τα πασπαλίζω με την καρύδα. Είναι πραγματικά πολύ νόστιμα και ταιριάζουν ωραία με όλα τα ροφήματα. Θα δοκιμάσω και την εκδοχή σου με την νουτέλα. Περιέργο που δεν άρεσε το γλυκό στον λόρδο, φτιαχτηκαν και γι' αύτόν, φαντάσου!!! Και του χρόνου Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Ευχαριστω Ειρηνη μου!
ΔιαγραφήΕλπιζω να προλαβω να φτιαξω και την τουρτα, γιατι ετυχε κατι απροοπτο και ολα πηγαν πισω...
Μαλλον δεν του πολυαρεζαν τα καϊκ του λορδου, αλλα αν δεν ηταν αυτο το γλυκακι, ποιος θα τον θυμοταν σημερα..
Πολλα φιλια!
Χρόνια Πολλά εις διπλούν λοιπόν!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν πολύ οι πληροφορίες που δίνεις κάθε φορά στις αναρτήσεις σου.
Καλημέρα.
Ευχαριστω πολυ Ξανθη μου!
ΔιαγραφήΟταν βρω κατι ενδιαφερον το μεταδιδω!
Φιλακια!
Io sono una frana per fare dolci nel senso che per iuscire mi riescono anche bene ma ci devo mettere troppo impegno in quanto non sono amante delle cose dolci e non posso ora nemmeno gustarle....si alzano i miei valori.... però questi mi attirano molto e spero di trovare pan di spagna pronto o confezionato o dal pasticcere e poi pr il resto mi arrangio.
ΑπάντησηΔιαγραφήIl cocco disidratato lo adoro anche non zuccherato.
Grazie e buona fine settimana.
Ciao cara!
ΔιαγραφήCerto si può prepararlo con il pan di spagna già pronto,ci vuole un po' di pazienza con la glassa al cioccolato, ma non è difficile.
Anche a D. piace il cocco e il cioccolato e così ho scelto questo dolcetto.
Buona fine settimana anche a te!
Qui il tempo è ancora molto bello, sembra primavera!
Μαρινάκι μου να τον χαίρεσαι, και μάλιστα να τον διπλοχαίρεσαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάλεξες ένα από τα λατρεμένα μου γλυκάκια για να μας κεράσεις, θα πάρω και από τις δύο εκδοχές, κι αυτό με την άσπρη σοκολάτα μου ακούστηκε άκρως ενδιαφέρον!!
Πολλά φιλιά!
Ευχαριστω πολυ Ελενα μου!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Ωωω!! Να τον χαίρεσαι Μαρινάκι! Είμαι σίγουρη ότι θα ετοιμάσεις πάλι ένα σωρό υπέροχα και ευφάνταστα καλούδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα συγκεκριμένα γλυκάκια θέλω εδώ και καιρό να τα φτιάξω, αλλά προσπαθώ να είμαι εγκρατής! Φαίνονται εξαιρετικά πάντως, είναι πάρα πολύ κομψά και ιδανικά για μια γιορτινή περίσταση!
Εύχομαι να περάσετε υπέροχα στον διήμερο εορτασμό σας!
Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!
Ευχαριστω καλη μου Ερμιονη!
ΔιαγραφήΗ ημερα δεν ξεκινησε καλα σημερα, ειχαμε αδιαθεσιες και τρεχαματα με τους παπουδες, ελπιζω αυριο να ειμαστε πιο χαλαροι και να γιορτασουμε τα γενεθλια οπως πρεπει!
Καλο Σ/Κ!
Φιλακια!
Χρόνια πολλά Μαρινάκι μου να τον χαίρεσαι, να είστε πάντα γεροί και ευτυχισμένοι!Το γλυκάκι φαίνεται υπέροχο!Γέμιση και επικάλυψη είναι καταπληκτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Ευχαριστω Ελενακι!
ΔιαγραφήΚι εσυ οτι επιθυμεις!
Μαρίνα μου ολόψυχα χρόνια πολλά για γιορτή και γενέθλια!!!!Τα lamingtons δεν τα έχω δοκιμάσει παρ΄όλο που φαίνονται πολύ ελκυστικά!!!Και οι δύο εκδοχές του γλυκού φαντάζουν καταπληκτικές,με μια πινελιά προτίμησης αυτό με τη νουτέλα..Θα πραγματοποιηθεί λίαν συντόμως,μάλλον για να τα προσφέρω σε αγαπημένο πρόσωπο που αγαπά την καρύδα.Καλό Σαββατοκύριακο με φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικα αυτα με την νουτελλα πηραν τις περισσοτερες ψηφους!
ΔιαγραφήΕιναι πολυ ωραια γλυκακια και τελικα δεν ειναι τοσο δυσκολα οσο ακουγονται.
Ευχαριστω για τις ευχες.
Καλο Σ/Κ!
questi Lamington hanno un aspetto davvero delizioso e sicuramente sono molto ma molto buoni..!!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήBuona fine settimana!
Γλυκιά μου Μαρίνα να τον χαίρεσαι! Φαίνονται υπέροχα τα lamingtons δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ερη μου!
ΔιαγραφήΝα τα δοκιμασεις, ειναι και εμφανισιμα και νοστιμα!
Πολλα φιλακια!
Να μπω κι εγώ πρώτη φορά , να καλησπερίσω, να ευχηθώ, να κεραστώ, και να πω πως θα ξαναπεράσω γιατί μ' άρεσε πολύ το σπιτικό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλως ηρθες Μαρθα!
ΔιαγραφήΕυχαριστω για τα καλα σου λογια!
Πολλα φιλια!
Χρόνια Πολλά στον εορτάζοντα καλό μου, Μαρίνα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα γλυκάκια σου πανέμορφα και πρόσφατα διάβαζα κι' εγώ την βασική συνταγή τους, απλώς μου φάνηκε λίγο μπελάς το κόψιμο και το μοντάρισμα, αλλά τελικά μάλλον αξίζει ο κόπος :-))
Και πάλι Χρόνια Πολλά και Καλά.