ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ADELE
για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE
6 Οκτωβριου σημερα ανανεωνουμε το ραντεβου μας με την ομαδα του Quanti Modi di Fare e Rifare, στις κουζινες μας ανα τον κοσμο, με ενα πεντανοστιμο πρωτο πιατο.
Αυτον τον μηνα ειμαστε καλεσμενες στην κουζινα τεσσαρων ... εργατικων "μελισσων", μεσα απο το υπεροχο blog τους, που το ονομασαν "σαν ενα λουλουδακι απο δεντρολιβανο" (Come un Fiorellino di Rosmarino), εμπνευσμενες απο ενα ποιημα του Λορκα. Οι "μελισσουλες", που σημειωτεον ειναι ολες μελη της ιδιας οικογενειας, μας παρουσιαζουν μια συνταγη απο την γιαγια τους Adele, που εκτος απο δεινη μαγειρισσα, ηταν πολυ της ταξης και επισης προνοητικη : ετοιμασε ενα απο τετραδιο με τις καλυτερες συνταγες της και το μοιρασε σε κορες και εγγονες! Ετσι εφτασαν μεχρι εμας αυτες οι υπεροχες μπαλιτσες απο σιμιγδαλι.
Απλη συνταγη, εκομη ενας θησαυρος της παραδοσιακης φτωχικης κουζινας, φτιαγμενες με ελαχιστα υλικα, οι μπαλιτσες ειναι ενα ειδος ζυμαρικου, κατι σαν τα νιόκι. Γινονται ευκολα και γρηγορα, εχουν βελουδινη γευση και σιγουρα εντυπωσιαζουν με την παρουσια τους. Ακολουθουμε λοιπον την συνταγη της γιαγιας Adele, αντιγραφοντας και μεταφραζοντας απο εδω. Η δικη μου παρεμβαση ηταν να αυξησω λιγο το αλατι, γιατι μου φανηκαν ανοστα με μονο 2 τσιμπιες αλατι.
Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 1 Lt γαλα φρεσκο πληρες,
250 gr σιμιγδαλι χοντρο,
3 κροκους αυγων,
50 gr βουτυρο,
50 gr τριμμενο τυρι (parmigiano),
1/2 κουταλακι αλατι.
για το σερβιρισμα : βουτυρο ελαφρα τσιγαρισμενο,
τριμμενο κεφαλοτυρι,
ή ραγκου αλα μπολονιεζε.
Προετοιμασια :
Βαλτε το γαλα σε μια κατσαρολα και βαλτε την στη φωτια. Μολις παει να βρασει, ριξτε μεσα το σιμιγδαλι σαν βροχη, ανακατευοντας συγχρονως, ωστε να μην σβωλιασει. Συνεχιστε να ανακατευετε το μιγμα σε χαμηλη φωτια για μερικα λεπτα, μεχρι να αρχισει να δενει, οπως κανουμε με την πολεντα. Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια, και παντα ανακατευοντας, προσθεστε το βουτυρο. Οταν ενσωματωθει πληρως, προσθεστε τους κροκους εναν εναν, το αλατι και το τυρι. Αναποδογυριστε το μιγμα σε ενα πιατο και αφηστε το να κρυωσει.
Οταν κρυωσει, πλαστε το σε μπαλακια, στο μεγεθος ενος φουντουκιου και αφηστε τα να ξεκουραστουν επανω σε μια πετσετα. Οταν ειναι ετοιμα ολα τα μπαλακια, βαλτε σε μια κατσαρολα αφθονο νερο να βρασει. Προσθεστε το αναλογο αλατι και ριξτε μεσα τα μπαλακια ενα ενα; μην ριχνετε παρα πολλα μαζι, για να μην κατεβαινει η θερμοκρασια του νερου. Μολις τα μπαλακια βγουν στην επιφανεια, ειναι ετοιμα. Βγαλτε τα με μια τρυπητη κουταλα και βαλτε τα σε ενα πιατο.
Η γιαγια Adele, συμβουλευει να σχηματισετε με τα μπαλακια ενα βουναλακι και να τα γαρνιρετε μεσα στο πιατο. Περιχυστε τα λοιπον με ελαφρα τσιγαρισμενο φρεσκο βουτυρο και ριξτε απο επανω μπολικο τριμμενο πικαντικο τυρακι; εγω εβαλα κεφαλοτυρι. Καθως ομως στην παρεα υπαρχουν και καποιοι που δεν συμπαθουν το τυρι και δεν ηταν σωστο να καθονται να βλεπουν τους υπολοιπους που θα τρωνε, εφτιαξα και ενα ωραιο ραγκου αλλα μπολονιεζε (για την παρασκευη του δειτε εδω), που ταιριασε επισης υπεροχα με τα βελουδινα μπαλακια!
Προτεινομενο κρασι : ενα ωραιο λευκο οπως το κρητικο Θραψαθηρι.
PALLINE DI SEMOLINO, DI NONNA ADELE
per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE
6 di ottobre oggi e si rinnova il nostro appuntamento con le amiche di Quanti Modi di Fare e Rifare.
Oggi, siamo ospiti nella cucina delle quattro apine del "Come un Fiorellino di Rosmarino". Le simpatiche apine, ci presentano le palline di semolino, una ricetta tanto amata dai ragazzi, e che la buona nonna Adele preparava spesso. La ricetta è stata tramandata grazie ad un quaderno preparato, uno per ognuno dei ragazzi, da nonna Adele, dove ha trascritto le sue ricette più belle. Che bel pensiero! magari se facesse altrettanto la mia nonna!
La ricetta è semplicisima ma tanto buona!
Il solo intervento che ho fatto è stato di aumentare la quantità del sale, perchè con solo 2 pizzichi sono venute un po' insipide.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 Lt di latte fresco intero,
250 gr di semolino grosso,
3 rossi d'uovo,
50 gr di burro,
50 gr formaggio grattugiato (parmigiano),
1/2 cucchiaino di sale.
per condire : buro fuso,
formaggio grattugiato,
o ragù di carne.
Preparazione :
Versate il latte in una pentola e portate sul fuoco. Quando alza il bollore, aggiungete il semolino a pioggia, come si fa per la polenta. Mescolate energicamente per qualche minuto e appena viene consistente, ritirate dal fuoco. Aggiungete il burro, sempre mescolando, e quando viene incorporato, aggiungete anche i rossi d'uovo, uno alla volta. Infine, aggiungete il sale ed il formaggio grattugiato. Capovolgete su un piato e lasciate raffreddare.
Quando sarà raffreddato, formate tante palline, alla grandezza di una noce e appoggiatele su un panno. Riempite una pentola con acqua, aggiungete un po' di sale e portate ad ebbollizione. Versate le palline, poche alla volta, per non abbassare troppo la temperatura dell'acqua. Quando affiorano sulla superficie, sono pronte. Scolatele e ponetele in un piatto di portata.
Nonna Adele, consiglia di mettere tutte le palline in un piatto e formare una cupola, perchè cosi presentate faranno più effetto! Riscaldate il burro e versatelo sulle palline. Aggiungete del formaggio a piacere. Io ho utilizzato un formaggio leggermente piccante, il kefalotìri, greco ovviamente. Ma siccome nella compagnia c'erano anche alcuni che non gradiscono il formaggio, ho preparato anche un buon ragù alla bolognese che è stato pure ottimo con le palline vellutate.
Vino consigliato : un bianco particolare, da una varietà di uva coltivata quasi esclusivamente sull'isola di Creta, il Thrapsathìri.
Buongiorno Marina,
ΑπάντησηΔιαγραφήche giornata stupenda che abbiamo trascorso a casetta delle Apine, vero?
Che belle e buone queste palline di nonna Adele, grazie per aver partecipazione.
Il 6 del mese prossimo vi aspettiamo tutte da Nanocucina :-)
La Cuochina
Ciao cara Cuochina!
ΔιαγραφήStupenda anche questa ricetta. Queste palline sono meravigliose!
Spero di essere puntuale all'appuntamento di 6 novembre, cerco per la farina di ceci, spero che riusciro a trovarla!
Baci! ♥
Che versione ricca con il ragù :) Sarebbe quella di sicuro preferita da mio papà. Un bacio, buon we
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao Federica! Anche i miei uomini l'hanno preferita!
ΔιαγραφήGrazie per aver passato, io non sono riuscita a passare per le vostre cucine, spero domani...
Buona settimana!
Υπέροχο Μαρίνα, θα το φτιάξω άμεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε!!
Ειναι πολυ νοστιμες αυτε οι μπαλλιτσες Ξανθη μου! Αξιζει τον κοπο να τις δοκιμασεις!
ΔιαγραφήΕγω ευχαριστω που περασατε απο την κουζινα μου!
Καλη εβδομαδα!
Una bellissima presentazione, doppia scelta nel condimento! Wow!
ΑπάντησηΔιαγραφήMi piacerebbe un sacco assaggiare il vino di cui hai parlato, io adoro provare nuovi profumi di vini del mondo!
Ciao cara!
ΔιαγραφήE un vino particolare, fino qualche anno fa esitavano di circolarlo al commercio, perchè temevano che non poteva essere conservato a lungo. Anche a me piacciono i vini!
Buona settimana!
Πολύ μου αρέσει αυτή η συνταγή Μαρίνα ... την βάζω στα "προσεχώς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ειναι ωραια και ευκολη συνταγη Κωνσταντινα μου, στην φιλοσοφια των νιοκι.
ΔιαγραφήΦιλια και καλη εβδομαδα!
Eh, con il ragù bologneseeee, ma quanto saranno buone!!
ΑπάντησηΔιαγραφήBellissima preparazione Marina, sei sempre bravissima.
Un abbraccio ed alla prossima
Divine! A dire il vero, anche a me hanno piaciuto un sacco, che di solito preferisco il formaggio dalla carne...
ΔιαγραφήBacione! ♥♥
Bellissima questa scomposizione con i condimenti a lato e le palline al centro!
ΑπάντησηΔιαγραφήVado a copiarmi la ricetta per la sfoglia di susisne del post precedente!
Ciao francesca
Ciao Francesca! La foto è nata per caso, ma poi mi è piacuto tanto da metterla per copertina. Però ho fatto anche delle foto con lo piatto colmo, per non far pensare che ho preparato solo 3 palline!
ΔιαγραφήLa sfoglia di susine è molto paricolare e carica di ricordi d'infanzia...
Buona settimana!
bellissima idea quella di condirlo con il sugo alla bolognese, complimenti
ΑπάντησηΔιαγραφήDovevo pure pensare ad un condimento alternativo, siccome mio uomo non sopporta nemmeno l'odore dal formaggio....
Διαγραφήciao Marina,
ΑπάντησηΔιαγραφήsi è vero la Nonna Adele ha scritto questi
quaderni con molto amore.
La tua versione è stupenda!! Una gran bella idea l'uso
del ragu' TE LA COPIAMO!!!
Grazie Marina di avere rifatto con noi la ricetta di nonna Adele.
Un bacio dalle 4 apine
Che provvidente la nonna Adele! Magari se la mia nonna Andromaca facesse altrettanto, perchè quasi tutte le sue belle ricette sono state perdute...
ΔιαγραφήMa che meravigloise queste palline. A dire il vero, quando le preparavo non potevo immaginare questa bontà!
Grazie per l'ospitalità!
Complimenti per il tuo blog, davvero interessante! da oggi ti seguo, se ti va, passa anche tu da me!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie per aver passato! Passero anch'io da te, senz'altro, ero veramente indaffarata durante il we...
ΔιαγραφήΜαρίνα, πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Φτωχή κουζίνα, αλλά νόστιμη και ευρηματική. Από ότι βλέπω λειτουργεί σαν ζυμαρικό, κάτι σαν το νιόκι, και συνδυάζεται με πολλές σάλτσες αλλά και κρέας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ειρηνη μου, αυτη η συνταγη ειναι μια εναλλακτικη για τα περιφημα "νιοκι ρομανι". Στην ιδια παντα φιλοσοφια με τα νιοκι, δηλαδη σπιτικα ζυμαρικα που φτιαχνονται ευκολα, χωρις να χρειαστει να ανοιγεις φυλλο. Η συνταγη για τα μπαλλακια προτεινε το λιωμενο βουτυρο και το τριμμενο τυρι ως γαρνιρισμα, αλλα η σαλτσα νομιζω οτι πραγματικα τα απογειωσε...
ΔιαγραφήΘα το ξαναπω για ακομη μια φορα, γιατι παρ'ολο που το ξερω πια, παντα κι εγω εκπλησσομαι ευχαριστα, οτι η φτωχικη ιταλικη κουζινα ειναι η καλυτερη! Ζωγραφιζουν οι ανθρωποι!
Καλη εβδομαδα! ☺
Μαρίνα μου με ξεσήκωσε η συνταγή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται τόσο νόστιμες οι λαχταριστές μπαλίτσες που έφτιαξες!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Να'σαι καλα Ελενα μου!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα πλεον...
♥♥
Brava Marina, splendida versione e splendide foto. Io mi sono attenuta alla ricetta originale almeno nel condimento, ma la prossima volta dovrò prendere in considerazione i vari condimenti che ho trovato in giro per i blog oggi, compreso il tuo.
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao, alla prossima :)
Grazie cara Anna!
ΔιαγραφήNon sono passata dalla tua cucina ancora, spero domani.
Buona settimana!
Ottima versione e l'ultima foto è strepitosa, una presentazione da ristorante! bravissima!
ΑπάντησηΔιαγραφήEro in dubbio quale foto mettere in copertina... ora che me l'hai detto, le ho cambiate...
ΔιαγραφήGrazie cara Elena, buona settimana!
ciao Marina, finalmente ti conosco grazie alle palline, bella versione e fotografie, ieri non sono potuta passare, ma oggi ho visitato tutte...un caro saluto, al prossimo mese
ΑπάντησηΔιαγραφήIo ancora non ho passato dalle vostre cucine, spero domani...
ΔιαγραφήGrazie per aver passato, se riesco a trovare la farina dei ceci ci sentiamo anche il mese prossimo...
Buona settimana!
deliziose queste palline, ora sono pure tra i tuoi followers, buona domenica, un abbraccio SILVIA
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie Silvia!
ΔιαγραφήIo oggi non faccio in tempo per passare, spero domani!
Buona settimana!
che bel condimento che hai usato... te lo copierò... farò indigestione con tutte queste varianti che ho visto nei nostri blog!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήa presto
Allora io passo prima del pranzo! ☺ Ho già visto le foto, immagino che bontà, farò un giro per le vostre cucine domani!
ΔιαγραφήBuona settimana!
far vedere un ragù a un'emiliana equivale a una standing ovation immediata, che voglia!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAnche i greci non vanno a meno ☺
ΔιαγραφήTέτοιες συνταγές πρέπει να διαδίδονται. Καλά έκανε η γιαγιά Adele λοιπον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες μπαλίτσες Μαρίνα.Φτωχικές αλλά και πλούσιες ταυτόχρονα.
Σίγουρα θα τις δοκιμάσω
Καλό βραδυ :)
Γεια στα χερακια της γιαγιας Adele, αλλα και ακομη ενα μπραβο που προνοησε να καταγραψει και να μεταδοσει τις συνταγες της! Δεν ειναι μονο χαριτωμενες ειναι και νοστιμες Μαριον, δοκιμασε και πες μου εντυπωσεις!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Καλημέρα Μαρίνα μου και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία συνταγή πραγματικά! Και πόσο προνοητική η γιαγιά Adele που οργάνωσε και μοίρασε τις συνταγές της στις επόμενες γενεές!!
Φιλιά πολλά!
Καλημερα Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΣυγχαρητηρια για την επιτυχια σου!
Που να δεις και τα τετραδια της γιαγιας Adele, καλογραμμενα και περιποιημενα, απιστευτη! (http://comeunfiorellinodirosmarino.blogspot.gr/2012/10/quanti-modi-di-fare-e-rifare-le-palline.html)
Φιλια!
Καλη σου εβδομαδα!
Απίθανη συνταγή και υπέροχο αποτέλεσμα σε όλες του τις εκδοχές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Μαρίνα :)
Συγχαρητήρια στη γιαγιά Adele και στο σόι της !!!
Πολυ μου αρεσε το τελευταιο! ☺
ΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ, καλη εβδομαδα!
formaggio piccante o ragù..non saprei scegliere! ottime in tutti i modi mi sa! bella la foto, prima stavo guardando l'altro tuo blog.. estasiata dalle immagini molto belle ad un certo punto mi sono resa conto che non c'erano ricette :D va beh è stato un piacere! ciao cara anche io in netto ritardo per vari problemi
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao Vicky, anch'io ero in ritardo e solo stamattina sono riuscita a passare dalle vostre cucine...
ΑπάντησηΔιαγραφήSono contenta che ti siano piaciute sia le mie foto che la mia versione delle favolose palline!
Buona settimana!
Cara Marina buongiorno, scusa il ritardo..Che bontà la tua versione col ragù, fa venir proprio fame!! Il vino consigliato non l'ho mai assaggiato provvederò :-) Grazie, un bacione a presto
ΑπάντησηΔιαγραφήBuonagiornata cara! Anch'io ero in ritardo questa volta... Mi e piaciuto la tua versione alla polenta, la provero senz'altro!
Διαγραφήbacione! ♥
Ciao meravigliosissimo il tuo blog... le palline ottime al ragu' gnamm gnammm.. a presto e piacere di conoscerti
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie per aver passato!
ΔιαγραφήSalutissimi!
Τι ωραία συνταγή!!! Μια μερίδα με τυράκι παρακαλώ από πάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφή(χαζή ερώτηση: αν κάποιος τα τηγανίσει θα γίνουν τραγανιστά σνακ, τύπου τυροκροκέτα?)
Κι εγω φαν του τυριου ειμαι, αλλα πρεπει να ομολογησω οτι και το ραγκου τους ταιριαζε πολυ!
ΔιαγραφήΚαθολου χαζη ερωτηση! Αναμεσα στις 25 που φτιαξαμε ταυτοχρονα αυτην την συνταγη, καποια σκεφτηκε και τις τηγανισε τις μπαλλιτσες και εδειχναν πραγματικα υπεροχες!
Αμα αξιωθώ και τα φτιάξω ίσως φυλάξω και δοκιμάσω να τηγανίσω μερικά (αν και αποφεύγω το τηγάνι σαν τον διάολο γενικά)
Διαγραφήκι εγω σπανια τηγανιζω...
Διαγραφήπήρε την απαντηση ο blogger αραγε?
ΑπάντησηΔιαγραφήτην πηρε, την πηρε... ☺
Διαγραφήhanno un aspetto fantastico, devono essereproprio deliziosi!
ΑπάντησηΔιαγραφήho appena scoperto il tuo blog casualmente, ora vado a sbirciarmi altre ricette e nel frattempo mi aggiungo ai lettori fissi! :)
passa anche da me se ti va ;)
a presto,
Michela
Grazie Michaela, benvenuta!
ΔιαγραφήPasso anch'io dal tuo blog....
Saluti!
Ciao! anche io sono in straritardo! ma siamo talmente tante e il tempo talmente poco!!! direi che sono spaziali pure le tu....penso proprio che questo mese ci siamo specializzate a...tutto tondo!!! ahahah
ΑπάντησηΔιαγραφή