26

ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ♦♦ CIOCCOLATO PLASTICO


ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Η ζαχαροπαστα σοκολατας ή ευπλαστη σοκολατα, οπως την λενε οι ιταλοι (cioccolato plastico) δεν ειναι απλα μια ζαχαροπαστα που περιεχει σοκολατα. Αντιθετα, ειναι σοκολατα που αποκτα τις ιδιοτητες της ζαχαροπαστας και χρησιμοποιειται στην διακοσμητικη ζαχαροπλαστικη, τοσο για επικαλυψη και διακοσμηση σε τουρτες, οσο και για την κατασκευη διαφορων μονοδιαστατων και τριδιαστατων διακοσμητικων στοιχειων. Μπορει να παρασκευαστει με σκουρη κουβερτουρα, αλλα και με κουβερτουρα γαλακτος ή λευκη. Στην λιωμενη σοκολατα προστιθεται ζαχαρη αχνη, γλυκοζη ή μελι και ελαχιστο νερο. Κατα τα αλλα ακολουθει τους κανονες που ισχυουν για την ζαχαροπαστα.
Η παρακατω ποσοτητα αρκει να καλυψει εξ'ολοκληρου μια τουρτα 22-24εκ. 

Υλικα : 200 gr κουβερτουρα 50%,
                 60 gr γλυκοζη ή μελι ανθεων,
                 20 ml νερο,
                 120-140 gr ζαχαρη αχνη.
Προετοιμασια : 
Λιωστε την κουβερτουρα σε μπαιν-μαρι ή στον μικροκυματικο. Προσθεστε το μελι και το νερο και αναμειξτε. Προσθεστε την ζαχαρη αχνη, κοσκινισμενη, μεχρι να παρετε ενα ευπλαστο μιγμα. 
Στην αρχη η ευπλαστη σοκολατα θα ειναι πολυ μαλακη και θα λαδωνει εντονα. Τυλιξτε την σε διαφανη μεμβρανη και αφηστε την να ξεκουραστει για μιση ωριτσα πριν την χρησιμοποιησετε. 
Διατηρειται για 15 μερες, τυλιγμενη σε διαφανη μεμβρανη, οχι απαραιτητα στο ψυγειο, αλλα γενικα σε δροσερο μερος. Αν σκληρυνει και δεν μπορειτε να την δουλεψετε, ζεστανετε την ελαχιστα στον μικροκυματικο.
- το νερο καποιοι το αντικαθιστουν με 30ml σιροπι το οποιο παρασκευαζουν βραζοντας για 5 λεπτα 45ml νερο και 60gr ζαχαρη.
- το μελι που θα χρησιμοποιησετε πρεπει να εχει οσο το δυνατον ουδετερο αρωμα. 
- να ειστε προσεκτικοι στο λιωσιμο της σοκολατας, ωστε να μην αποκτησει θαμπη οψη η ζαχαροπαστα οταν στεγνωσει.
- αν χρησιμοποιησετε λευκη κουβερτουρα, θα χρειαστειτε την μιση ποσοτητα μελιου αλλα την ιδια ποσοτητα γλυκοζης. 
- η λευκη ευπλαστη σοκολατα, μπορει να χρωματιστει με χρωματα ζαχαροπλαστικης.


CIOCCOLATO PLASTICO

Il cioccolato plastico è un tipo di pasta di zucchero, preparato con cioccolato fondente. Viene utilizzato per coprire e decorare torte o per preparare piccoli oggetti ornamentali bi- e tri-dimensionali. Può essere preparato sia con il cioccolato fonedente scuro che con quello al latte o il bianco. Viene preparato aggiungendo al cioccolato fuso, zucchero a velo, sciroppo di glucosio o miele e un pochino d'acqua. Per il resto si comporta più o meno come la pdz.
Le dosi riportate sono sufficienti per ricoprire una torta di 22-24cm di diametro.

Ingredienti : 200 gr di cioccolato fondente 50%,
                              60 gr di sciroppo di glucosio o miele,
                              20 ml di acqua,
                              120-140 gr zucchero a velo.
Preparazione : 
Fate sciogliere il cioccolato fondente al microonde o in bagnomaria. Aggiungete il miele e l'acqua e mescolate. Aggiungete lo zucchero a velo gradatamente, fino a prendere un'impasto elastico e omogeneo. Avvolgetelo in pellicola transparente, per non lasciarlo seccare in aria e tenetelo a temperatura ambiente. Viene conservato, preferibilmente in luogo fresco, per 15 giorni. Se diventa troppo duro e non potete modellarlo, ponetelo al microonde per qualche istante. 
- l'acuqa potete sostituirla con 30ml di sciroppo, preparato lasciando cuorere per 5 minuti 45ml di acqua e 60gr di zucchero.
- il miele utilizzato, deve essere neutro di sapore e di odore, come pe. il miele di acacia o quelli di fiori.
- fate sciogliere il cioccolato attentamente , per non rischiare di coprirsi di una patina bianca quando sarà soldificato.
- se utilizzate il cioccolato fondente bianco, aggiungete metà di miele, delle dosi riportate sopra, ma la stessa quantità di glucosio.
- il cioccolato plastico bianco, può essere colorato con colori alimentari.

26 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία!
    Άνυπομονώ να δω τι θα κάνεις με αυτήν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά ασχολήθηκες και με τη ζαχαρόπαστα!!!
    Εξαιρετική παρασκευή της ,λεπτομερειακή η περιγραφή της,απολαυστική η χρήση της!!!
    Πρέπει να πω ότι ήταν μία ευχάριστη έκπληξη η σοκολατένια ζαχαρόπαστα!Ως τώρα είχα δει την κλασσική ζαχαρόπαστα και ομολογώ ότι δεν το έχω ακόμα αποφασίσει να ασχοληθώ μαζί της...
    Η ΄΄καθαρότητα΄΄της πρότασής σου μου επιβάλλει πια να ασχοληθώ,τουλάχιστον με τη σοκολατένια αναφορά της.
    Καλή σου μέρα Μαρίνα μου.Σου στέλνω πολλά,πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, οχι που θα μου ξεφευγε! :))
      Η ευπλαστη σοκολατα δεν ειναι και τοσο συνηθισμενη και δεν ασχολουνται παρα πολλοι μαζι της. Επισης δεν μπορεις να την βρεις ετοιμη. Μαλιστα δεν την εχω συναντησει ακομη σε ελληνικα blog ή site, διορθωστε με αν κανω λαθος! Εχει λιγο διαφορετικη συμπεριφορα αποτην κοινη ζαχαροπαστα και ομολογω οτι με δυσκολεψε περισσοτερο στο στρωσιμο της. Η γευση της ομως με ενθουσιασε!
      Μπορεις να δοκιμασεις Φωτεινη μου, και εγω ειχα απο φοβο την ζαχαροπαστα, αλλα τελικα δεν ειναι κατι το τοσο δυσκολο!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο Μαρινάκι!!!
    Περιμένω την αυριανή δημιουργία σου, που σίγουρα θα είναι πολύ εντυπωσιακή με την σοκολατένια ζαχαρόπαστα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε καλα, δεν ειμαι πια και ο καλλιτεχνης της ζαχαροπαστας, ειναι κατι απλο αλλα μαλλον μου βγηκε χαριτωμενο!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  4. Μαρίνα είναι φοβερή η ιδέα σου για σοκολατένια ζαχαρόπαστα, την απλή ζαχαρόπαντα την χρησιμοποιώ μόνο για ντεκόρ, αυτή με την σοκολάτα μπορεί και να την έτρωγα...αχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειμαι σιγιυρη οτι θα την ετρωγες Σοφια μου, απο γευση σκιζει και δεν ειναι τοσο λιγωτικη οσο η κοινη ζαχαροπαστα.

      Διαγραφή
  5. Άντε, άντε...πάμε και για τα αυριανά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρίνα μου αν σε είχα εδώ θα σε φιλούσα!!
    Ζαχαρόπαστα σοκολάτας... εντάξει τι να λέμε τώρα;; Πάνω που είχα πείσει τον εαυτό μου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθώ με τη ζαχαρόπαστα -τουλάχιστον όπως τη γνώριζα μέχρι σήμερα- έρχεσαι εσύ με την ανάρτηση σου και τα ανατρέπεις όλα!!
    Εννοείται ότι θα τη φτιάξω, ήδη έκανα bookmark τη σελίδα και φυσικά ανυπομονώ να δω τι έκανες εσύ!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσυ δεν μπορεις να αντισταθεις στην σοκολατα, ετσι Ερμιονακι? Κι εγω το ιδιο, το ομολογω!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  7. Ottimo grazie non conoscevo la ricetta ne avevo solo sentito parlare. Me la farà bianca e nera la via di mezzo non mi piace ovverlo ciocco.al latte grazie e buona serata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Anch'io preferirei bianca o nera con quella al latte non mi occupo. Devo però ammettere che adoro la nera!
      Un abbraccio!

      Devo asaggiare quel tuo caffè milanese, anche se non bevo il caffè sono certa che mi piacerà!

      Διαγραφή
  8. Μαρινάκι μου δείχνει καταπληκτική!!!Περιμένω με αγωνία να δω τι μας ετοιμάζεις για αύριο!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενη μου!
      Κοντος ψαλμος...
      Φιλια!

      Διαγραφή
  9. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Φοβερή επικάλυψη και για ένα απλό κέικ. Ευχαριστούμε Μαρίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Interesting recipes, good photos, very tasty resemble the Mediterranean cuisine which we do in Spain. We invite you to visit my blog from Spain, with traditional recipes from the State of Valencia. In my blog you can find a translator to your language

    This week “The Giraboix” in http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Going to lose?

    μια μεγάλη αγκαλιά από υποστηρικτής της Ισπανίας. Chefgonin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you for visiting my blog!
      I will take a look at your blog, i love spanish cuisine and i can understand spanish language!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία τα λές, κατατοπιστική όπως πάντα. Πολύ καιρό θέλω να την τολμήσω,όπως και την ζαχαρόπαστα, αλλά ακόμα δεν εχω κάνει κάτι (βολέυομαι με τα έτοιμα δυστυχώς). Η γεύση της πώς έιναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομιζω να κυκλοφορει ετοιμη σοκολατενια ζαχαροπαστα. Μπορεις να φτιαξεις πολυ ευκολα ζαχαροπαστα, δεν ειναι κατι τι ιδιαιτερο και διατηρειται για πολυ καιρο στο ψυγειο. Απο γευση η σοκολατενια ειναι τελεια, δεν ειναι παρα πολυ γυκεια και ειναι παρα πολυ σοκολατενια!

      Διαγραφή
  12. τη σοκολατένια ζαχαρόπαστα πως την ανοίγουμε σε φύλλο? Με νισεστέ ή άχνη θα ασπρίσει και θα φαίνονται λεκέδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και δεν απανταω σε ανωνυμα μηνυματα, αυτη τη φορα θα κανω μια εξαιρεση, γιατι ειναι σημαντικη η απορια.
      Εβαλα ελαχιστη αχνη (τον νισεστε να πω την αληθεια τον φοβηθηκα μηπως κολλησει και δημιουργησει λεκεδες). Η σκολατενια ζαχαροπαστα ειναι σαν λαδωμενη, οποτε δεν κολλαει τοσο πολυ οσο η κοινη ζαχαροπαστα που ειναι πιο στεγνη. Αν μεινουν λεκεδες απο την αχνη, μπορεις να τους "σβυσεις" περνωντας τους απο επανω με ενα ελαφρα βρεγμενο πινελλο. Οταν στεγνωσει το νερο η επιφανεια της ζαχαροπαστας θα ειναι γυαλιστερη σαν την σοκολατα. Για του λογου το αληθες, μπορεις να δεις την τουρτα του Αγιου Βαλεντινου για την οψη της ζαχαροπαστας.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.