ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ POTAGE PARMENTIER
Οταν ακουσετε να μιλανε για potage Parmentier ή σουπα παρμαντιέ, δεν αναφερονται σε καποιο εξωτικο γκουρμε πιατο! Ειναι απλα μια σουπα βελουτε, με βασικα υλικα τις πατατες και το πρασο, και φυσικα προερχεται απο την Γαλλικη κουζινα.
Ο Antoine Augustin Parmentier (1717-1813), απ'οπου πηρε και το ονομα της, δεν ηταν καποιος διασημος σεφ. Ηταν ενας Γαλλος επιστημονας του 18ου αιωνα, βασικα φαρμακοποιος, αλλα και γεωπονος, διατροφολογος και υγιεινολογος. Η σχεση του με την ισως πιο διασημη σουπα της Γαλλικης κουζινας, προκυπτει οτι απο το γεγονος οτι αυτος γνωρισε και προωθησε την χρηση της πατατας στην Γαλλικη κουζινα και διατροφη, αφου μεχρι τοτε την θεωρουσαν ... βλαβερη! Ο Parmentier, βρεθηκε κρατουμενος σε μια Πρωσσικη φυλακη κατα την διαρκεια του Επταετη Πολεμου, οπου γνωρισε και εκτιμησε την πατατα. Με την επιστροφη του στην Γαλλια, και ηδη ενθουσιασμενος με το παρεξηγημενο λαχανικο, επεισε τον βασιλια Λουδοβικο ΙΣΤ', να του παραχωρησει μια εκταση για να την καλλιεργησει και να την μελετησει. Ο Parmentier, πιστεψε στην πατατα, εκανε πολυαριθμες μελετες για τις ιδιοτητες της, προωθησε την καταναλωση της και ασχοληθηκε με τους τροπους με τους οποιους μπορει να χρησιμοποιηθει. Εκτος απο την πατατα, ο Parmentier ασχοληθηκε με την συντηρηση των τροφιμων με ψυξη, αλλα και ειδικα με την συντηρηση του αλευριου, του κρασιου και των γαλακτοκομικων προϊοντων. Ψαχνοντας τροπο για να αντιμετωπισει την ελλειψη ζαχαρης, ασχοληθηκε με την παραγωγη ζαχαρης απο το σταφυλια αλλα και απο αλλα φυτα που πλουσια σε σακχαρα. Τελος, ηταν ενας απο του ιδρυτες της Σχολης Αρτοποιων της Γαλλιας.
Πηγη : Wikipedia
Ας ξαναγυρισουμε ομως στην σουπιτσα μας! Η σουπα παρμαντιέ, ειναι πολυ ευκολη και γρηγορη στην παρασκευη της. Ισχυει κι εδω ο γενικος κανονας για τις συνταγες με λιγα υλικα, δηλαδη τα υλικα που θα χρησιμοποιησουμε, πρεπει να ειναι αριστης ποιτητας για να εχουμε και το αναλογο εξαορετικο αποτελεσμα. Η υφη της ειναι βελουδινη, τρωγεται ζεστη και ειναι ιδιαιτερα ευχαριστη την κρυα εποχη.
Πολλες φορες, η potage Parmentier, συγχεεται με την συμπατριωτισσα της, την σουπα Vichyssoise. Ειναι αληθεια, οτι μοιαζουν αρκετα ως προς τα υλικα και τον τροπο παρασκευης τους. Η βασικη διαφορα τους, ειναι οτι η Vichyssoise καταναλωνεται κρυα και ειναι ιδιατερα ευχαριστη την ζεστη εποχη.
Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 1/2 lt ζωμο κρεατος,
4 μετριες πατατες (750gr περιπου),
1 πρασο (300gr περιπου),
1 κ.σ. βουτυρο,
2 κ.σ. παρθενο ελαιολαδο,
200ml κρεμα γαλακτος,
φρεσκοτριμμενο πιπερι,
αλατι.
για το σερβιρισμα : σχοινοπρασο,
τριμμενη παρμεζανα,
κρουτον.
Προετοιμασια :
Καθως θελουμε να φτιαξουμε μια σουπιτσα βελουτε, καλυτερα να διαλεξουμε πατατες αμυλωδεις. Ξεφλουδιστε, πλυνετε τις πατατες και κοψτε τες σε μεγαλουτσικους κυβους.
Οσον αφορα τα πρασα, αν θελετε η σουπα σας να εχει ενα ωραιο κρεμ χρωμα, τοτε θα χρησιμοποιησετε μονο το λευκο μερος τους. Αν χρησιμοποιησετε το πρασινο, τοτε η σουπα σας θα γινει κιτρινωπη, οπως η δικια μου. Καθαριστε το πρασο και κοψτε το σε μαλλον λεπτες ροδελες.
Βαλτε το βουτυρο και το λαδι σε μια κατσαρολα, βαλτε την στη φωτια και μολις ζεσταθει, ριξτε μεσα το πρασο. Σοταρετε το να μαραθει αλλα χωρις να παρει χρωμα και προσθεστε τις πατατες. Σοταρετε για λιγα λεπτα και επειτα προσθεστε τον ζωμο και 1/2 λιτρο νερο, κατα προτιμηση ζεστα. Προσθεστε το αναλογο αλατι και φρεσκοτριμμενο πιπερακι και αφηστε να σιγοβρασουν για 20 λεπτα περιπου, μεχρι να μαλακωσουν οι πατατες (εξαρταται και απο την πατατα).
Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια και πολτοποιηστε τα υλικα με ενα ραβδομιξερ ή περαστε τα απο τον μυλο των λαχανικων. Προσθεστε την κρεμα γαλακτος, βαλτε και παλι την κατσαρολα στην φωτια και αφηστε να σιγοβρασει για 5 λεπτα.
Κατεβαστε απο την φωτια και αφηστε να σταθει για ενα εικοσαλεπτο.
Σερβιρετε την σουπιτσα ζεστη, με λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερακι, ψιλοκομμενο σχοινοπρασο, τριμμενη παρμεζανα ή κρουτον, αναλογα με το γουστο σας!
Για μια εκδοχη light, μπορειτε να αντικαταστησετε την κρεμα γαλακτος με γαλα.
Διατηρειται στο ψυγειο για 2-3 μερες, απαραιτητως να την ζεστανετε πριν την σερβιρετε.
POTAGE PARMENTIER
La veluttata di porri e patate, nota anche come potage Parmentier, è un piatto che viene dalla tradizione culinaria francese. Ha preso il suo nome da Antoine Augustin Parmentier (1717-1813), che promosse l'uso della patata in Francia.
Parmentier fu farmacista, agronomo, nutrizionista e igienista. Durante la Guerra dei sette Anni, fu detenuto in un carcere prussiano, dove scoprì le qualità nutritive della patata, non acora utilizzata in Francia, siccome si credeva un alimento malsano. Al suo ritorno in patria, con l'appogio del re Luigi XVI, ha creato una piantagione di patata vicino a Parigi, ha fatto delle ricerche importanti e ha divulgato i suoi possibili impieghi in cucina. Inotre, Parmentier fu uno dei fondatori della Scuola di Fornai in Francia, si interessò alla conservazione dei cibi tramite il frigo e alla conservazione della farina, del vino e dei prodotti caseari. Ancora, per rimediare alla penuria dello zucchero, previde l'impiego di zuccheri estratti dall'uva e da altri vegetali zuccherati.
Informazioni tratte da : Wikipedia
La preparazione della potage Parmentier è molto veloce e facile ed e particolarmente gradevole assaporarla durante la stagione fredda. Come per tutte le ricette a pochi ingredienti, il segreto della sua buona riuscita è l'ottima qualità degli ingredienti utilizzati.
A volte, la potage Parmentier viene confusa con la Vichyssoise. A dire il vero gli ingredienti e la preparazione rassomigliano assai, solo che la Vichyssoise viene servita fredda ed è un ottimo piatto estivo.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1/2 L di brodo di carne,
4 patate medie (750gr ca),
1 porro (300gr ca),
1 cucchiaio di burro,
2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
200ml di panna fresca,
pepe macinato,
sale.
per servire : erba cipollina,
parmigiano grattugiato,
crostini di pane.
Preparazione :
Siccome la potage Parmentier è una veluttata, meglio scegliere delle patate farinose. Sbucciate e tagliate grossolanemente le patate.
Per quando riguarda i porri, per ottenere una veluttata di color crema, meglio utilizzare solo la parte bianca; se utilizzerete la parte verde, il suo colore risulterà giallastro (come è accaduto con la mia preparazione, perchè disponevo solo la parte vedre del porro). Mondate e lavate il porro e tagliatelo a rondelle piuttosto sottili.
Ponete l'olio ed il burro in una casseruola e fate appena rosolare il porro. Aggiungete le patate e saltate per qualche minuto. Aggiungete il brodo e 1/2Lt di acqua, preferibilmente caldi. Aggiustate di sale e pepe e lasciate cuocere a fuoco moderato per 20 minuti ca, fino che le patate diventino morbide.
A questo punto ritirate dal fuoco e frullate con un frullatore ad immersione o passate dal passaverdure. Aggiungete la panna, portate di nuovo sul fuoco e lasciate cuocere per 5 minuti ancora.
Lasciate riposare per una ventina di minuti prima di servire.
Servite la potage parmentier calda, cosparsa di pepe macinato, parmigiano grattugiato, erba cipollina tritata o croccanti crostini di pane, secondo ai vostri gusti.
Per una versione light, potete sostituire la panna al latte fresco.
Può essere conservata nel frigo per 2-3 giorni.
Kαλημέρα Μαρίνα μου και καλή Κυριακή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τις σούπες,οι οποίες τις κρύες κυρίως μέρες του χειμώνα ,είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μου.Και μιλώ για μένα,διότι οι υπόλοιποι της οικογένειας δεν ..είναι φίλοι της!Όμως είναι από τα ελάχιστα πιάτα, που δεν τα στερώ από τον εαυτό μου,ακριβώς γιατί το αγαπώ πολύ!Πολλά βράδια,η σούπα αποτελεί το ελαφρύ δείπνο μου,αλλά και η μέθοδος με την οποία αισθάνομαι ότι ένα ζεστό πιάτο σούπας ,καλμάρει,καταπραϋνει και γαληνεύει τη μέρα που έφυγε.
Η συγκεκριμένη σούπα είναι από τις πολυαγαπημένες μου.Πρώτα από όλα γιατί είναι βελουτέ,μετά γιατί παρασκευάζεται από υλικά που αγαπώ και μαγειρεύω συχνά στο σπίτι, και τέλος, γιατί την πρωτοέφαγα σε σπίτι πολυαγαπημένου μου προσώπου που με μύησε στις λεπτές γεύσεις.Την σέρβιρε με άσπρο πιπέρι και σπιτικά κρουτόν τα οποία βουτούσε σε λιωμένο τυρί..Υπέροχη!
Γλυκειά μου Μαρίνα, σήμερα μου τη θύμισες..έχω καιρό να την κάνω και πολύ θα μου άρεζε να ξαναγευτώ, σούπα και αναμνήσεις μαζί!
Φιλιά πολλά,πολλά.
Φωτεινη μου, περασε κι αυτη η μερα....
ΔιαγραφήΜια πολυωρη διακοπη ρευματος, πολυ πιθανον αποτελεσμα του τρελλου αερα που φυσουσε ολη μερα, με ... απεκλεισε απο τον υπολοιπο κοσμο, καθως μου στερησε την επικοινωνια μεχρι νωρις το απογευμα...
Τις σουπες βελουτε δεν ηθελα ουτε να τις ξερω μεχρι πριν 2 χρονια περιπου. Ισως γιατι δεν τις συνηθιζαμε στα σπιτια μας, δεν αποφασιζαμε και να τις δοκιμασουμε... Ανακαλυπτοντας ομως πολλες νεες λαχταριστες συνταγες, στο τελος αποφασισα να δοκιμασω να φτιαξω και ετσι ανακαλυψα τι εχανα τοσα χρονια.
Οντως η σουπα, καταπραϋνει, παρηγορει και ζεσταινει και εμεις συνηθζουμε να την απολαμβανουμε τα κρυα σαββατοκυριακα στο εξοχικο, οπου θελουμε κατι να μας τονωσει και να μας ζεστανει.
Εξαιρετικη ιδεα τα κρουτον βουτηγμενα σε λιωμενο τυρι, την επομενη φορα θα τα δοκιμασω!
Σου ευχομαι μια ωραια εβδομαδα!
Πολλα φιλια!
Καλημέρα Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμη σουπίτσα! Φτιάχνω μια παρόμοια και την ευχαριστιόμαστε πολύ!
Φιλιά πολλά!
Οντως Ερμιονη μου ειναι πολυ ωραια σουπιτσα!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Η πατάτα με το πράσο είναι ο τέλειος συνδυασμός για σούπα! Και στις σούπες δεν λέμε ποτέ όχι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έχεις μια πολύ όμορφη μέρα!
Οντως Αναστασια μου!
ΔιαγραφήΤην τελευταια εβδομαδα τρεφομαι μονο με σουπες, καθως ξεκινησα μια προσπαθεια αποτοξινωσης. Κι εμενα μου αρεσουν πολυ!
Καλη εβδομαδα!
Τί θεσπέσια σούπα είναι αυτή Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολη και νομίζω πως και τα παιδιά μου θα ξετρελαθούν!
Φιλιά.
Ευκολη και νοστιμη Στελλα μου, και με απλα υλικα.
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Σούπα είδα και μπήκα με αγωνία να δω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωωω... τι λαχταριστή που είναι!
Τον χειμώνα τρελλαίνομαι για πάρτη της!!!
Φιλάκια πολλά Μαρίνα μου!!!
Το χειμωνα τραβιεται η σουπα, τι καλυτερο να γυρισεις στο σπιτι μετα απο μια κρυα βολτα και να βρεις ενα ζεστο πιατο να σε περιμενει!
ΔιαγραφήΦιλια Σοφια μου!
E' molto buona anche se un pò dimenticata grazie di avermela ricordata buona settimana.
ΑπάντησηΔιαγραφήBuona settimana cara!
ΔιαγραφήΚαταπληκτική Μαρίνα μου!Εύκολη και πεντανόστιμη!Φτιάχνω μια παρόμοια που περιέχει και καρότα!Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Και τα καροτακια ωραια θα ειναι στη σουπα!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα Ελενη μου!
Μαρίνα, αυτή η σουπίτσα θα μας χορτάσει και θα μας ζεστάνει, χωρίς μεγάλο κόπο και κόστος! Αυτήν την εποχή, οι σουπίτσες είναι το καλύτερο φαγητό! Με ψημένο ψωμάκι, σε αυτήν ταιριάζει και η παρμεζάνα, όπως προτείνεις και εσύ, είναι ένα πλήρες φαγητό για όλη την οικογένεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου εβδομαδα.
Ετσι ειναι Ειρηνη μου, η σουπα συνδυαζει πολλα πλεονετηματα, χωρια που ειναι και ενα ελαφρυ φαγητο.
ΔιαγραφήΗ παρμεζανα της παει παρα πολυ!
Καλη εβδομαδα!
Η αγαπημενη μου πατατοπρασόσουπα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον χειμώνα την απολαμβανουμε ζεστή, και το καλοκαίρι δροσερή, γιατί την φτιάχνω και το καλοκαίρι.
Παρμεζάνα δεν βάζω, αλλά πιστεύω θα της ταιριάζει πολύ!
Φιλιά Μαρίνα μου, καλή βδομάδα!
Να πω την αληθεια, δεν εχει και πολυ καιρο που την ανακαλυψα, αλλα ηταν ... ερωτας με την πρωτη ... κουταλια!
ΔιαγραφήΝομιζω οτι θα γινει και η δικη μου αγαπημενη σουπιτσα!
Καλη εβδομαδα Ελενα μου,
πολλα φιλια!
una deliziosa minestra, ottima per questo periodo,un bacione !
ΑπάντησηΔιαγραφήInfatti cara!
ΔιαγραφήBuon inizio settimana!