0

ΚΑΣΤΑΝΑ ΨΗΤΑ ♦♦ CALDARROSTE


ΚΑΣΤΑΝΑ ΨΗΤΑ

Μια απο τις μικρες χαρες του χειμωνα ειναι το να ψηνουμε τα καστανα στο τζακι. 
Πριν ψησουμε τα καστανα, πρεπει απαραιτητως να τα
"ευνουχισουμε" οπως λενε οι ιταλοι, για να μην σκασουν κατα το ψησιμο. Υπαρχει ενα ειδικο εργαλειο για να χαραξετε τα καστανα, αλλα δεν το εχετε μπορειτε να χρησιμοποιησετε και ενα κοφτερο μαχαιρακι. Με το μαχαιρακι καντε μια οριζοντια επιφανειακη χαρακια, περιπου 2 εκ. στην καμπυλη πευρα του καστανου.  Προσεξτε να μην φτασετε μεχρι την σαρκα. 
Για να ψησετε τα καστανα στα καρβουνα, χρειαζεστε το καταλληλο εργαλειο, που μοιαζει με ενα τηγανι με μακρυ χερουλι και τρυπες στον πατο του. Δεν θα βαλετε βεβαια την καστανιερα επανω στην φωτια, γιατι τα καστανα θα καρβουνιασουν αμεσως. Επισης, ειναι ενα θεμα αν εχετε ενεργειακο τζακι, γιατι αναπτυσσει πολυ υψηλες θερμοκρασιες μεσα στον καυστηρα, και δυσκολα θα καταφερετε να ψησετε τα καστανα; περιμενετε μεχρι να σβυσει σχεδον, ή τουλαχιστον αφηστε την πορτα ανοιχτη. Ξεχωριστε ενα μερος απο τα καρβουνα μεσα στην εστια του τζακιου, και στερεωστε απο επανω την καστανιερα. Βαλτε μεσα τα καστανα και σκεπαστε την καστανιερα με ενα βαρυ καπακι, ή με μια χαρτοσακκουλα βρεγμενη; μην ξεχνατε να ψεκαζετε την χαρτοσακκουλα καθε λιγο με νερο, για να μην αρπαξει φωτια! Επισης, ανακινειτε την καστανιερα, ωστε να ψηθουν τα καστανα απ'ολες τις πλευρες. Καλυτερα να τα βγαλετε σε 5-10 λεπτα (εξαρταται απο το ποσο δυνατη ειναι η φωτια). Θα ειναι λιγο αλ ντεντε, αλλα κατα το συντομο ψησιμο, η σαρκα τους δεν προλαβαινει να αφυδατωθει και παραμενουν ζωντανα και τραγανα. Αντιθετως, το ψησιμο σε χαμηλη φωτια για πολλη ωρα, ευνοει την απωλεια της υγρασιας που ειναι φυλακισμενη στην σαρκα, με αποτελεσμα να παρουν οψη και γευση μαραμενη ή ακομη χειροτερα ξεραμενη. 
Μολις αποσυρετε την κατστανιερα απο την φωτια, βγαλτε τα καστανα, βαλτε τα σε μια χαρτινη ή πλαστικη σακκουλα, κλειστε την καλα και αφηστε τα να σταθουν για 10-15 λεπτα. Η θερμοτητα τους θα βοηθησει ωστε να ολοκληρωθει το ψησιμο της σαρκας, και η φυλακισμενη υγρασια θα βοηθησει να αφαιρεστε την φλουδα πιο ευκολα.


CALDARROSTE

Uno dei piccoli piaceri d'inverno e di cuocere le castagne sulla brace del caminetto.
Prima di cuocere le castagne e necessario castrarle, cioè praticare un taglio poco profondo, evitando di incidere la polpa, di ca 2 cm, in senso orizzontale, sulla parte bombata della buccia esterna. Questo e indispensabile, altrimenti c'e rischio che le castagne scoppino durante la cottura. Esiste pure una pinza speciale per praticare il taglio facilmente.
Per cuocerle nel caminetto, ci vuole l'apposita padella forata. Appartate una quantità di brace ardenti, perchè sul fuoco vivace le castagne si carbonizeranno subito. Coprite la padella con un coperchio pesante, o con un sachetto di carta bagnato, che non dimenticherete a spruzzarlo spesso con acqua perchè non si bruci. Scuotete la padella spesso, cossichè le castagne non brucino solo da una parte. Ci vuole solo 5-10 min. di cottura. Le castagne risultano al dente, ma non si disidrateranno e la loro polpa sarà tonica e croccante. Al contrario, una cottura prolungata sul fuoco dolce, tente a favorire la perdita del vapore e la polpa risulta molle, avizzita o addiritura rinsecchita. 
Togliete le castagne dalla padella e mettetele in un sachetto di carta o di plastica, chiudetelo per imprigionare il vapore e lasciatele stare per 10-15 minuti. Cosi la buccia si staccherà più facilmente.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.