2

ΒΑΡΒΑΡΑ ♦♦ VARVARA


ΒΑΡΒΑΡΑ ( ΑΣΟΥΡΕ )

Στις 4 Δεκεμβριου, ειναι η γιορτη της Αγιας Βαρβαρας, και παραδοσιακα οι νοικοκυρες φτιαχνουν την βαρβαρα και την μοιραζουν στην γειτονια. 
Το εθιμο της παρασκευης αυτου του χυλου απο σιταρι, οσπρια και αποξηραμενα φρουτα, χανεται στο βαθος του χρονου. Ειναι ενα απο αυτα τα πολυ ενδιαφεροντα παγανιστικα εθιμα, που ξεκινανε απο την αρχαιοτητα, ενσωματωνονται και μπλεκονται με τις συχρονες θρησκειες. Οι ριζες του βρισκονται στην αρχαια Αθηνα, οπου γιορταζαν την πανσπερμία; η σπονδη για τον πολυτιμο σπορο, που φυλασσεται κατα την διαρκεια του χειμωνα, ωστε να δωσει το νεο φυτο την ανοιξη. 
Στην τουρκικη παραδοση, εχουμε το ασουρέ; το παρασκευαζουν κατα την δεκατη ημερα του πρωτου μηνα του χρονου του μουσουλμανικου ημερολογιου, του Μουχαρεμ, την ημερα Ασούρα, που ειναι μια απο τις ιερες ημερες του χρονου, οπου τιμαται η μνημη του προφητη Μωυση. Το ασουρε περιεχει 10 υλικα, αναμεσα σε δημητριακα, σπορους και αποξηραμενα φρουτα. 
Κατι αναλογο συνανταται και στην εβραικη παραδοση. Ο θρυλος λεει οτι το ασουρε, το εφτιαξε ο Νωε, οταν σταματησε ο κατακλυσμος και η κιβωτος του προσαραξε στο ορος Αραρατ, με οτι ειχε απομεινει απο τις προμηθειες που ειχε μαζι του. 
Και τελος ερχομαστε στα ορθοδοξα χριστιανικα εθιμα με την βαρβαρα ή πολυσπορια. Η βαρβαρα, πρεπει να μοιραστει σε τουλαχιστον τρια σπιτια, και ο καθενας να καταναλωσει αυτο που του προσφεραν. Λεγεται οτι κανει καλο στα παιδια και τα προστατευει απο τις παιδικες αρρωστειες, κανοντας εναν παραλληλισμο του σπυριου απο το σιταρι, με τα σπυρακια απο τις εξανθηματικες νοσους... Εξ'αλλου, η Αγια Βαρβαρα ειναι προστατιδα των βρεφων. 
Η συνταγη της βαρβαρας ποικιλλει απο τοπο σε τοπο. Αλλοι χρησιμοποιουν μονο σιταρι, αλλοι τον ζωμο απο το σιταρι, αλλοι βαζουν ρεβυθια και φασολια... Μεταπολεμικα, η βαρβαρα ηταν ενα απο τα δημοφιλη γλυκα κατα την διαρκεια του χειμωνα, χαρη στο χαμηλο κοστος αλλα και την υπεροχη γευση της. 
Η γιαγια Ανδρομαχη, δεν παρελειπε να φτιαχνει την βαρβαρα καθε χρονο, λεγοντας το γνωστο " Αγιος Ανδρεας ανδριωνει, Βαρβαρα βαρβαρωνει, Αη Σαββας σαβανωνει, Αη Νικολας παραχωνει" περιγραφοντας τον ερχομο του χειμωνα... Αν και γενικα δεν μου αρεζαν οι κρεμες οταν ημουν μικρη, εδω παντα εκανα μια εξαιρεση, και αυτο που μου αρεζε ιδιαιτερα ηταν η μυρωδια απο το καβουρντισμενο αλευρακι...


Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 250 gr αποφλοιωμενο σιταρι,
                 1,5 lt νερο,
                 1-2 πρεζες αλατι,
                 100 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
                 20gr αλευρι,
                 1 χουφτα ρεβυθια,
                 1 χουφτα φασολια,
                 4 κ.σ. ξανθη σταφιδα,
                 4 κ.σ. μαυρη σταφιδα,
                 ξερα συκα,
                 ξερα βερικοκα,
                 τριμμενα καρυδια,
                 τριμμενα φυστικια Αιγινης,
                 μερικα σπορια απο ροδι,
                 κανελα.
Προετοιμασια : 
Ξεκινηστε απο το βραδυ της προηγουμενης ημερας. Πλυντε καλα το σιταρι, βαλτε το μαζι με τα ρεβυθια σε ενα σκευος και σκεπαστε τα με νερο. Αφηστε τα να μουλιασουν για ολο το βραδυ. 
Την επομενη, στραγγιστε τα, κρατηστε τα ρεβυθια στην ακρη και βαλτε το σιταρι μαζι με το 1 λιτρο νερο, στη χυτρα ταχυτητος*. Αφηστε το να βρασει για μιση ωρα, στην υψηλη πιεση. 
Προσθεστε τα ρεβυθια, τα φασολια και το υπολοιπο νερο και βαλτε τα να βρασουν για μιση ωρα ακομη. 
Στο εν τω μεταξυ, βαλτε το αλευρι σε ενα τηγανι, και καβουρντιστε το σε μετρια φωτια, μεχρι να παρει ενα ωραιο καστανο χρωμα. 
Προσθεστε στον χυλο του σιταριου το αλατι, την ζαχαρη και τις σταφιδες, ανακατεψτε καλα, κλειστε το καπακι και αφηστε τα για ενα τεταρτο, σε πολυ χαμηλη φωτια. 
Μοιραστε την βαρβαρα σε μπωλακια. Πασπαλιστε με το καβουρντισμενο αλευρακι, στολιστε με το ροδι, τα ξερα φρουτα και τους τριμμενους ξηρους καρπους και τελος, πασπαλιστε με λιγη κανελα. 
Σερβιρετε την χλιαρη. Αν δεν την σερβιρετε αμεσως, μην προσθεσετε το αλευρι, γιατι θα την σφιξει. 

* Αν χρησιμοποιησετε απλη κατσαρολα, υπολογιστε 3-4 λιτρα νερο και τουλαχιστον 2 ωρες βρασιμο για το σιταρι.

  
VARVA'RA ( AŞURE )

In Grecia, il 4 Dicembre, si festeggia Santa Barbara (Varvàra in greco). 'E di tradizione di preparare un budino con il grano bollito, dove si aggiunge varie frutta secca e noci. Questa usanza è molto interessante, perhcè è un miscuglio di usanze pagane, turche e chrisitani. 'E la "panspermìa", che festeggiano ad Atene durante l'antichità, in omaggio al grano che deve essere conservato durante l'inverno, per dare poi la nuova pianta in primavera. 
Nella tradizione turca poi, c'è l'assurè; viene preparato il decimo giorno del mese Muharrem, cioè il 5 Dicembre, che si chiama appunto Aşura (assura), ed è uno dei giorni sacri per i musulmani. Viene preparato con 10 ingredienti tra cereali, grani e frutta secca. 
Alla fine, nella tradizione ortodossa greca, la varvàra o polispòria (cioè "tanti grani") che presento qui; la varvàra deve essere distribuita ad almeno 3 case, e si deve consumare la varvàra offerta, non la propria. Siccome Santa Barbara è prottetrice dei bimbi, si dice che consumando la varvàra, vengono protetti dalle malattie dei bambini. Nel dopoguerra, preparavano la varvàra abbastanza spesso durante l'inverno, dato il minimo costo degli ingredienti ed il sapore veramente squsito del budino. la ricetta per la varvàra varia, secondo le usanze di ogni regione, ma l'ingrediente principale è sempre il frumento.


Difficoltà : media
Ingredienti : 250gr di grano (frumento),
                              1,5 lt di acqua,
                              qualche pizzico di sale,
                              100gr di zucchero semolato,
                              20gr di farina,
                              1 manciata di ceci,
                              1 manciata di fagioli,
                              4 cucchiai di uvetta sultanina,
                              4 cucchiai di uvetta di Corinto (nera),
                              fichi secchi,
                              albicocche essiccate,
                              noci trittate,
                              pistachi trittati,
                             qualche arillo di melograno,
                             cannella in polvere.
Preparazione : 
La notte prima, lavate il grano ed i ceci, poneteli in un reicpiente, copriteli di acqua e lasciateli in ammollo. 
La mattina, scolate il grano, lasciando i ceci da parte, ponetelo nella pentola a pressione, aggiungete 1 lt di acqua e lasciatelo cuocere per 30 minuti a pressione alta.
Se volete preparare la varvàra in pentola normale, allora calcolate almeno 2 ore per la cottura del grano, e 3-4 lt di acqua.
Aggiungete i ceci, i fagioli ed il resto dell'acqua e lasciate cuocere per ancora 30 minuti. 
Nel frattempo, ponete la farina in una padella e fatela tostare a fuoco moderato, fino a prendere un colore nocciola. Aggiungete il sale, lo zucchero e l'uvetta nel grano, mescolate, coprite con il coprechio e lasciate stare, magari su fuoco bassisimo, per 10 minuti. 
Versate in ciotoline da portata, spolverate con la farina e decorate con la frutta secca, le noci ed i pistachi trittati, i grani del melograno ed infine spolverate con qualche pizzico di cannella.
Servitela tiepida.
Aggiungete la farina tostata solamente poco prima di servirla.



2 σχόλια:

  1. Βρήκα το μπλογκ τυχαία αλλά μου άρέσει πολύ. Οι συνταγές σου δεν είναι οι συνηθισμένες και κυρίως η συνταγή με το κυδώνι. Θα την εκτυπώσω και μόλις αγοράσω από την λαική θα την φτιάξω. Καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ'ευχαριστω πολυ! Χαιρομαι να μοιραζομαι τις δημιουργιες μου και τις οποιες γνωσεις μου... Περιμενω τα σχολια σου οταν την φιταξεις. Καλο Σαββατοκυριακο και σε σενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.