5

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ // FANUROPITA (TORTA DI SAN FANURIO)


ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ

"Αη Φανούρης φανερώνει" οποτε κι εγω σκεφτηκα να κανω μια φανουροπιτα, μπας και μας φανερωσει αυτα τα λεφτα, που καποιοι ισχυριζονται οτι υπαρχουν, τωρα που τα χρειαζομαστε! 
Βεβαια τον Αη Φανουρη, τον γιορταζουμε στις 27 Αυγουστου, αλλα νομιζω οτι η φανουροπιτα ειναι ενα διαχρονικο γλυκο : ευκολο και γευστικο, οτι πρεπει για πρωινο ή κολατσο. 
Τα λαογραφικα στοιχεια του εθιμου της φανουροπιτας, ειναι ενα ακομη ωραιο παραδειγμα για το μπλεξιμο των παγανιστικων με τα χριστιανικα εθιμα. Τη φανουροπιτα λοιπον, παραδοσιακα την ετοιμαζουν οι γυναικες, για να συγχωρεθει η ψυχη της μανας του Αγιου, που ηταν κατ'αλλους ειδολωλατρης, και κατ'αλλους πολυ αμαρτωλη. Την φανουροπιτα την κοβουν σε 40 κομματια και επειτα την πανε στην εκκλησια για να την "διαβασει", δηλαδη να τη ευλογησει ο παπας; με αυτον τον τροπο αποκτα τις μαγικες της ιδιοτητες, καθως σε ανταλλαγμα ο Αγιος, σε οσους φανε απο την ευλογημενη αυτη πιτα, φανερωνει τα αντικειμενα που εχουν χασει. Επισης, οι ανυπαντρες κοπελλες, συνηθιζαν να βαζουν ενα κομματι φανουροπιτα κατω απο το μαξιλαρι τους, γιατι πιστευαν οτι την νυχτα ο Αγιος θα φανερωνε μεσα στα ονειρα τους τον αντρα που θα παντρευοντουσαν!
Παραδοριακα η φανουροπιτα, φτιαχνεται με 7 αλλα και με 9 ή 11 υλικα, αριθμοι που απο την αρχαιοτητα θεωρουνται μαγικοι; εδω υπαρχει βεβαια μια διχογνωμια, οι παραδοσιακοι επιμενουν στα 7 υλικα, καποιοι λενε οτι δεν εχει σημασια ο ακριβης αριθμος, αρκει να "διαβαστει" και αλλοι "κλεβουν" βαζοντας φαρινα για να μην μετρησει ως επιπλεον υλικο το baking... Εκει που ολοι συμφωνουν ειναι οτι πρεπει να χρησιμοποιηθουν μονο νηστισιμα υλικα, δηλαδη να μην συμπεριλαμβανονται και ζωικης προελευσης (πχ. αυγα, βουτυρο).

Δόση : γιά 10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολη
Υλικα : 3/4 απο το φλυτζανι του τσαγιου (120 gr) ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                1 φλ. (200 gr) καστανη ζαχαρη demerara,
                1/2 φλ. (120 gr) μελι,
                2 φλ. (450 gr) φυσικο χυμο πορτοκαλιου,
                4 φλ. (500 gr) αλευρι γοχ,
                20 gr baking powder (1 φακελακι),
                1 φλ. (120 gr) σταφιδες,
                1 σφηνακι (30 ml) λικερ πορτοκαλι,
        απο 2 πορτοκαλια ακερωτα, την φλουδα τριμμενη,
                1 γεματο κ. γ. κανελα σε σκονη,
                1/2 κ. γ. μοσχοκαρφια σε σκονη.
Προετοιμασια
Βαλτε τις σταφιδες να μουλιασουν μεσα στο λικερ. 
Χτυπηστε το λαδι με την ζαχαρη. Προσθεστε το μελι, τον χυμο πορτοκαλι, τα μυρωδικα και ανακατεψτε. Προσθεστε σταδιακα το αλευρι, κοσκινισμενο μαζι με το baking. Αναμειξτε μεχρι να παρετε ενα ομοιογενες μιγμα. Τελος προσθεστε τις σταφιδες με το ζουμακι τους και ανακατεψτε. 
Λαδωστε ενα ταψακι 24 εκ. και ριξτε μεσα το μιγμα.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 50 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει. 
Αφηστε να κρυωσει και σερβιρετε πασπαλισμενη με ζαχαρη αχνη ή τριμμενα καρυδια. 

* Αυγουστος 2015 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες.


FANUROPITA 
(TORTA DI SAN FANURIO)

La fanuròpita è una torta tradizionale, con soli ingredienti vegetali che la prepariamo per la festa di San Fanùrios (27 agosto). 
La tradizione dice che la madre del santo era di religione pagana e una grande peccatrice, cosi le donne preparano questa torta speciale e la portano a farla benedire in chiesa, per trovare la pace sua anima nell' aldilà! In compenso il santo le avrebbe rivelato qualche oggetto smarrito, siccome il suo nome si associa al ritrovamento : si dice che "San Fanùrios faneròni", cioè rilvela. Ancora le ragazze nubili, mettono un pezzo di fanuròpita sotto il loro cuscino, per vedere in sogno il futuro marito. Ma per ottenere queste proprietà la fanuròpita, durante la sua preparazione si deve recitare una preghiera speciale e poi, come abbiamo già detto, portarla ad essere benedita in chiesa durante il vespro, il giorno prima della festa del santo.
Per la preparazione della fanuròpita utilizzano rigorosamente 7, 9 o 11 ingredienti, tutti numeri associati alla stregoneria. Queste sono tradizioni centenarie carine, e si vede come si intreccia e viene integrato il culto pagano al quello cristiano. 
Il fatto è che la fanuròpita, anche se semplicissima, è molto buona, e certo possiamo prepararla durante tutto l'arco dell'anno.

Dosi : per 10 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 tazza di olio extravergine di oliva,
                            1 tazza di zucchero di canna demerara,
                            1/2 tazza di miele,
                            2 tazze di succo di arancia,
                            4 tazze di farina 00,
                            20gr di lievito chimico in polvere,
                            1 tazza di uvetta,
                            1 biccherino (30 ml) di liquore all'arancia,
                            la scorza grattugiata da 2 arance non trattate,
                            1 cucchiaino pieno di cannella in polvere,
                            1/2 cucchiaino di chiodi di garofano in polvere.
Preparazione :  
Mettete l'uvetta in ammollo nel liquore all'arancia. 
Sbattete l'olio con lo zucchero. Aggiungete il miele, il succo d'arancia, la scorza grattugiata, la cannella ed i chiodi di garofano in polvere e mescolate. Aggiungete, poca alla volta, la farina, settacciata con il lievito e amalgamate. Aggiungete l'uvetta e mescolate. 
Spenellate d' olio un stampo rotondo di 24 cm di diametro e versate l'impasto. 
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C per 50 minuti ca, fino a dorare. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare. 
Servite la fanuròpita cosparsa di zucchero a velo o noci tritate.

* agosto 2015, aggiornamento del post con nuove foto.


5 σχόλια:

  1. τις καλυτερες μου ευχες για τον καινουριο χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΕΚΤΥΠΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΘΕΛΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεις να εκτυπωσεις με το Print friendly υπαρχει επιλογη στην δεξια μπαρα (δεξια απο τις αναρτησεις εκει που γραφει {θελετε να τυπωσετε μια συνταγη)

      Διαγραφή
  3. Είναι ίσως η καλύτερη συνταγή για Φανουρόπιτα που έχω δοκιμάσει.. και πιστέψτε με, έχω δοκιμάσει πολλές!! Το μέλι και η demerara κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Το μόνο που θα αλλάξω την επόμενη φορά είναι το μέγεθος του ταψιού. Θα τη βάλω σε λίγο μεγαλύτερο, 26 εκ. ή και 30.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου αρεσε, τα υλικα οντως ειναι λιγο διαφορετικα απο τα συνηθισμενα, αλλα ειναι υλικα που αγαπαω και χρησιμοποιω στις συνταγες μου! Και σε 26αρι ταψι μπαινει ανετα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.