ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
για τούς QUANTI MODI DI FARE E RIFARE
Ακόμη μια χρονιά ξεκίνησε και μαζί με αυτήν άνοιξε ένας νέος κύκλος στην πολύ όμορφη πρωτοβουλία της Anna και της Ornella, τους Quanti Modi di Fare e Rifare (πόσοι τόποι να φιάξεις και να ξαναφτιάξεις).
Καθώς σήμερα είναι ακόμη μια γιορτινή ημέρα, τόσο στην Ελλάδα (Θεοφάνεια), όσο και στην Ιταλία (Befana), η Cuochina (μαγειρισσούλα) μας είναι ακόμη ντυμένη με τα χρώματα της γιορτής και η χρονιά ξεκινάει γλυκά με το απόλυτο ιταλικό επιδόρπιο, το τιραμισού!
Με την ευκαιρία θα σας πω λίγα λόγια για την ιταλίδα Μπεφάνα (Befana) που και αυτή μοιράζει δώρα στα παιδάκια. Το όνομα της είναι παραφθορά της λέξης Επιφάνεια σε bifania ή befania. Το έθιμο, αρχικά ξεκίνησε απο κάποιες περιοχές της Ιταλίας, αλλά σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλη την χερσόνησο. Η Μπεφάνα απεικονίζεται ως μια γηραιά μάγισσα, ή οποία πετάει με την σκούπα της κατά την διάρκεια της νύχτας μεταξύ 5 και 6 Ιανουαρίου, και τοποθετεί τα δώρα μέσα στις κάλτσες που έχουν αφήσει κρεμασμένες τα παιδάκια. Οσα παιδάκια ήταν καλά κατά την διάρκεια της χρονιάς, ανταμείβονται με μικρά παιχνιδάκια και γλυκά, ενώ οσα παιδάκια δεν ήταν καλά, βρίσκουν μέσα στις κάλτσες τους κάρβουνα! Οι ρίζες του εθίμου είναι παγανιστικές, και η ημέρα εορτασμού, συμπίπτει με τον την δωδέκατη ήμέρα έπειτα απο το χειμερινό ηλιοστάσιο και την αρχή του σεληνιακού έτους; η απεικόνειση της Μπεφάνα ως γηραιάς μάγισσας, υποννοεί τον παλιό χρόνο που αφήνει την θέση του στον νέο.
Νεώτερες λαογραφικές παραδόσεις, εναρμονισμένες με την χριστιανική θρησκεία, διηγούνται οτι η Μπεφάνα, ήταν μια γυναίκα απο την οποία ζήτησαν πληροφορίες οι Τρείς Μάγοι, καθώς είχαν χάσει τον δρόμο για την Βηθλεέμ; παρ' ολη την επιμονή τους δεν τους ακολούθησε για να προσκυνήσει κι αυτή το Θείο Βρέφος, αλλα σύντομα το μετάνιωσε και πήρε ενα καλάθι με γλυκά και έτρεξε να τους προλάβει. Καθώς δεν κατόρθωσε να τους βρεί, άρχισε να μοιράζει τα γλυκά στα παιδάκια που έβρισκε στον δρόμο της, με την ελπίδα ενα απο αυτά να είναι και ο μικρός Χριστός...
Πηγή : Wikipedia
Εμείς πάντως φαίνεται οτι ήμασταν πολύ καλά παιδάκια και έτσι η Μπεφάνα, φέτος μας έφερε μια μεγάλη κούπα πεντανόστιμο τιραμισού!
Σήμερα είμαστε φιλοξενούμενοι της Laly με τα "χίλια και ενα πάθη" (Mille e una passione) για να φτιάξουμε με τις οδηγίες της ακόμη ενα τιραμισού. Και λέω ακόμη ενα, γιατί μέσα στο laboratorio, υπάρχουν ήδη δυο συνταγές για τιραμισού, για το κλασσικό (εδώ) και για το σεμιφρένο (εδώ). Θα μου πείτε τώρα τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει ακόμη μια συνταγή για το ίδιο γλυκό? Πρώτα απ΄όλα βέβαια είναι η χαρά να συμμετέχω σ' αυτήν την ομαδική συνεργασία, που παρ' όλο που συνέχεια προλαβαίνω να πάρω μέρος με την ψυχή στο στόμα, δεν θέλω να το χάσω με τίποτα! Απο την άλλη, ήθελα να ξαναδοκιμάσω το τιραμισού με την σαντιγύ, αυτήν τη φορά ως κανονικό γλυκό ψυγείου και οχι ως σεμιφρέντο. Και βέβαια δεν ήθελα να παραλείψω να σας μεταφέρω και αυτήν την εμπειρία μου, το αποτέλεσμα της οποίας μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα γευστικό και επιτυχημένο.
Την συνταγή της Laly, μπορείτε να την δείτε, υπέροχα παρουσιασμένη, εδώ. Εγώ βέβαια πάλι έκανα τις αλλαγές μου... Πρώτα απ' όλα παστερίωσα τους κρόκους των αυγών, μετατρέποντας τους σε πατ-α-μπόμπ. Αυτήν την φορά δεν χρησιμοποίησα τα ασπράδια απο τα αυγά. Χρησιμοποίησα κανονική κρέμα γάλακτος, γιατί δεν συμπαθώ την φυτική. Στον καφέ με τον οποίο έβρεξα τα μπισκότα, πρόσθεσα ζάχαρη αλλά και λίγο Marsala. Και τέλος, χρησιμοποίησα τα κλασσικά μπισκότα σαβαγιάρ, γιατί τα pavesini δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Επίσης, ακολούθησα την συμβουλή μια ιταλίδας σεφ και δεν έβαλα πολλά μπισκότα, μιας και το τιραμισού είναι βασικά ενα κρεμώδες γλυκό, είναι πιο σωστό να επικρατεί η κρέμα του.
Το τιραμισού είναι απο τα διχρονικά αγαπημένα μας και παρ' όλο που το σπίτι ήταν γεμάτο απο διάφορα χριστουγεννιάτικα γλυκά, δεν το αφήσαμε παραπονεμένο και το τιμήσαμε δεόντως!
Δόση : 8-10 μερίδες
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την πάτ-α-μπόμπ : 90 gr κρόκους αυγών (4-5 αυγά),
170 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
50 gr νερό,
1 βανιλίνη.
για την κρέμα : 250 gr πατ-α-μπόμπ,
250 gr μασκαρπόνε,
250 gr κρέμα γάλατος 35% λιπαρά,
1 κ.σ. λικέρ αμαρέττο.
για το σιρόπι καφέ : 300 ml νερό ζεστό,
75 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
1 κ.σ. γεμάτο στιγμιαίο καφέ,
50 ml γλυκό κρασί Marsala.
για το σερβίρισμα : 200 gr μπισκότα σαβαγιάρ,
κακάο άγλυκο.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την πατ-α-μπόμπ σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.
Ετοιμάστε το σιρόπι του καφέ. Ζεστάνετε το νερό, πρσθέστε την ζάχαρη και τον στιγμιαίο καφέ και αναμείξτε μέχρι να διαλυθούν. Αφήστε το να χλιαρίνει και προσθέστε και το Marsala. Το σιρόπι, όταν θα το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να είναι πολύ χλιαρό, αλλά καλό είναι να μην έχει κρυώσει και εντελώς.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει (σαντιγύ).
Στραγγίστε το μασκαρπόνε απο το ζουμάκι του και χτυπήστε το να αφρατέψει. Προσθέστε την πατ-α-μπόμ και το λικέρ αμαρέττο και χτυπήστε να αναμειχθούν καλά. Τέλος προσθέστε την σαντιγύ και αναμείξτε.
Πάρτε ενα γυάλινο κατά προτίμηση σκεύος, με διαστάσεις 25x20 εκ. Στρώστε πρώτα ενα λεπτό στρώμα απο κρέμα (3-4 κουταλιές). Στρώστε απο επάνω την πρώτη σειρά μπισκότα, αφού τα περάσετε γρήγορα απο το σιρόπι. Τα μπισκότα δεν πρέπει να μουλιάσουν πολύ μέσα στο σιρόπι, αλλά και να μην μείνουν στεγνά στο εσωτερικό τους. Η δόση για το σρόπι είναι υπολογισμένη ακριβώς.
Πασπαλίστε τα μπισκότα με λίγο κακάο.
Καλύψτε τα με ενα στρώμα κρέμας.
Στρώστε απο επάνω την δεύτερη σειρά μπισκότα. Πασπαλίστε πάλι με λίγο κακάο.
Καλύψτε με την υπόλοιπη κρέμα. Μπορείτε να βάλετε την κρέμα με ενα κρονέ με λεία μύτη και να σχηματίσετε κορυφούλες.
Βάλτε το τιραμισού στο ψυγείο, για τουλάχιστον 2 ώρες. Πρίν το σερβίρετε, πασπαλίστε την επιφάνεια του με μπόλικο κακάο.
Εγώ το σερβίρα σε μεγάλες κουταλιές, μπορείτε βέβαια να το κόψετε και σε κομμάτια.
IL TIRAMISU
per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE
Un nuovo anno ha già cominciato e con questo, è stata programmata anche una nuova serie di ricette, per la bellissima iniziativa di Anna e Ornella, i Quanti Modi di Fare e Rifare.
Oggi è ancora un giorno di festa sia in Grecia (Theofània o Epifània) chè in Italia (Befana), e così la Cuochina è ancora vestita di colori festivi. Pare che eravamo dei bravi e buoni ragazzi durante l' anno passato, siccome oggi la Befana ci ha portato un delizioso tiramisù!
Ospiti di Laly, da Mille e una passione, andiamo a preparare il tiramisù con le sue istruzioni e consigli. Ammetto che ho esitato un po' per partecipare questa volta, perchè ho già due ricette di tiramisù in questo blog, ma poi, non volevo essere assente proprio al primo incontro del gruppo nell' anno nuovo. Poi ho pensato che anche se la ricetta non è poi tanto diversa, sarebbe bello provare ancora un tiramisù che sarebbe una via di mezzo tra le due altre (qui e qui).
La ricetta di Laly, in una splendida presentazione, potete vederla qui. Cara Laly, grazie per l' ospitalità!
Ametto che non ho seguito la ricetta in tutti i suoi punti e ho fatto le mie modifiche. Prima di tutto ho pastorizzato i tuorli d' uovo, preparando una pasta a bomba. Non ho utilizzato le chiare. Ho utilizzato la panna normale, perchè non mi fido e non utilizzo mai quella vegetale. Per la bagna, ho preparato un sciroppo leggero, utilizzando il caffè liofilizzato, dello zucchero e un po' di Marsala. Siccome i pavesini non esistono in Grecia, ho utilizzato i classici savoiardi. Ancora, ho seguito il consiglio di Sonia e non ho messo tanti biscotti al mio tiramisù, per assaporare meglio la crema.
Il tiramisù è uno dei dolci più amati nella mia famiglia, e anche se l' ho preparato in un periodo che la casa era piena di dolci natalizi (panettone, melomakarona, kadaifi, vassilopita, tartufini vari) non l' abbiamo trascurato per niente...
Dosi : 8-10 porzioni
Difficoltà : media
Ingredienti
per la pasta-a-bomba : 90 gr di tuorli (4-5 uova),
170 gr di zucchero semolato,
50 gr di acqua,
1 vanillina.
per la crema : 250 gr di pasta-a-bomba,
250 gr di mascarpone,
250 gr di panna fresca,
1 cucchiaio di liquore amaretto.
per la bagna al caffè : 300 ml di acqua calda,
75 gr di zucchero semolato,
1 cucchiaio colmo di caffè liofilizzato,
50 ml di Marsala.
per la finitura : 200 gr di savoiardi,
cacao amaro.
Preparazione :
Preparate la pasta a bomba con le istruzioni che troverete qui.
Preparate la bagna al caffè. Fate scaldare l' acqua, aggiungete lo zucchero ed il caffè liofilizzato e mescolate fino a sciogliersi. Lasciate raffreddare e aggiungete il Marsala. Lo sciroppo deve essere molto tiepido per utilizzarlo, ma non lasciarlo raffreddare completamente.
Montate la panna.
Fate colare il sughetto del mascaropone e sbattetelo con le fruste. Aggiungete la pasta a bomba e l' amaretto e sbattete per mescolare bene il tutto. Alla fine, aggiungete anche la panna montata e mescolate il tutto.
Prendete un recipiente a bordi alti, preferibilmente di vetro, alle dimensioni di 25x20 cm. Versate nel fondo 3-4 cucchiai di crema tiramisù. Disponete sopra il primo strato di savoiardi, passati velocemente alla bagna. I biscotti non devono essere proprio inzuppati di sciroppo, ma non devono neanche restare asciutti al loro centro. Le dosi di sciroppo è calcolata appunto per i 200gr di savoiardi.
Cospargete con un po' di cacao.
Coprite con un strato di crema tiramisù.
Disponete sopra il secondo strato di savoiardi, sempre passati prima alla bagna al caffè.
Coprite con la crema restante. Potete mettere la crema in un sac-a-poche a bocchetta liscia e formare delle cimette alla superficie.
Ponete il tiramisù nel frigo e lasciate per almeno 2 ore, per rassodare. Prima di servire cospargete la superficie con abbondante cacao.
Io l' ho servito a grosse cucchiaiate, certo potete anche tagliarlo a pezzi.
Cara Marina,
ΑπάντησηΔιαγραφήnel ringraziarti tantissimo per questa golosissima versione del tiramisù, la Cuochina, Anna e Ornella ti augurano un fantastico 2014!! Che porti serenità, salute e ci ritrovi sempre insieme a preparare deliziose leccornie nella grande, allegra cucina sempre aperta di quanti modi di fare e rifare! Il prossimo appuntamento, il 6 di febbraio, sarà con Tucèn ed fa’sol e ov di Marika!
A presto un abbraccio
Ciao Cuochina cara!
ΔιαγραφήL' anno comincia dolcemente con questa italianissima ricetta!
Se trovo qualcuno ad assagiare il piatto, siccome io le uova in sugo non le mangio, partecipo volentieri!
Un abbraccio!
Marina e` una sudata fredda ogni volta cercare il link per i commnti.....
ΑπάντησηΔιαγραφήMi piace un sacco la cremosita` di questa versione
buon anno
francesca
Ah cara, lo so, non posso cambiare la parola "σχόλια" in "commenti", questo template del blogger la visualizza solo in greco. Ma puoi commentare lo stesso, cliccando sulla nuvoletta a destra del titolo della ricetta.
ΔιαγραφήAlla prossima!
Bella versione con le uova cotte ottima idea !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήUn abbraccio :-)))
Anche se preparavo il tiramisu con le uova crude per anni e non si è ammalato mai nessuno, dal momento che ho trovato il modo per pastorizzarli, preferisco di farlo.
ΔιαγραφήUn abbraccio!
Fantastica versione! Complimenti!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήCiao Marina, tantissimi auguri per il nuovo anno. Bella l'idea di fare la pasta bomba, grazie per la ricetta! Bacioni a presto
ΑπάντησηΔιαγραφήAuguri cara, auguri! Buon anno!
ΔιαγραφήA presto!
Εκπληκτικό γλυκό!Ένα από τα αγαπημένα μου που τώρα τελευταία επανεξέτασα και εκτίμησα την αυθεντικά νόστιμη γεύση του!Δεν σου κρύβω ότι πάντα φοβόμουν τα φρέσκα αυγά και το γεγονός της παστερίωσης τους ,το θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή κατανάλωση του.Άσχετα αν οι Ιταλοί δε δίνουν σημασία για αυτό....όσες φορές έθιξα αυτό το ζήτημα με κυττούν περίεργα και ισχυρίζονται ότι τόσα χρόνια που καταναλώνουν το γλυκό αυτό θα έπρεπε να νοσεί ο μισός πληθυσμός τους από σαλμονέλα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠίστη στο μηνιαίο ραντεβού σου Μαρίνα μου,συμμετείχες στην δημιουργία αυτού του πεντανόστιμου γλυκού,προσθέτοντας βέβαια τις δικές σου αναφορές!Έγινε λαχταριστό και μου άρεσε που χρησιμοποίησες κουτάλι για το σερβίρισμα !Αφράτο πολ´υ και θα το κάνω με τα pavesini τα οποία αγαπώ πολύ για την ανάλαφρη γεύση τους!
Φιλια πολλά,πολλά!
Αυτο ειναι ενα απο τα λιγα κρεμωδη γλυκα που δεν εχει σοκολατα και παρ' ολα αυτα το αγαπαμε παρα μα παρα πολυ οικογενιακως!
ΔιαγραφήΚι εγω το εφτιαχνα το τιραμισου με ωμα αυγα Φωτεινη μου, και δεν επαθε ποτε κανεις τιποτε. Βεβαια φροντιζα να προμηθευομαι οσο πιο φρεσκα αυγα μπορουσα, συνηθως απο εναν γειτονα στο εξοχικο, αλλα και απο εναν παραγωγο στη λαϊκη που πραγματικα τα αυγα του ηταν ημερας.
Pavesini δεν καταφερα να βρω εδω, ισως ακομη, γιατι μεχρι στιγμης ψαχνοντας λιγο καλυτερα καταφερα να βρω διαφορα υλικα ιταλικης προελευσης, που πιστευα οτι δεν κυκλοφορουσαν στην Ελλαδα...
Ειπα αυτην την φορα να μην το σερβιρω "επισημα" αλλα οπως θα το σερβιρα μεταξυ μας στην οικογενεια και να σου πω την αληθεια, μου αρεσε πιο πολυ κι εμενα!
Χρονια Πολλα για την ονομαστικη σου γιορτη Φωτεινη μου! Τι θερμοτερες Ευχες μου!
Un abbraccio!
Ottima la tua versione. Con la cottura delle uova è molto più sicuro.
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήA presto!
è vero Marina è una fatica cercare i commenti, però una bella versione, il vero tiramisù ha i savoiardi hai fatto bene...un abbraccio
ΑπάντησηΔιαγραφήLo so cara...
ΔιαγραφήPurtroppo i pavesini non esistono qui, allora sono rincorsa alla ricetta classica...
Un abbraccio!
Ottima versione anche la tua. Non ho dubbi che tale bontà sia stata gradita nonostante tutti gli splendidi dolci che hai elencato.
ΑπάντησηΔιαγραφήBuona Epifania e a rileggerci presto tra ricette, pensieri e sorrisi
Il tiramisù è uno dei nostri dolci preferiti, quindi non possiamo resistere!
ΔιαγραφήBuona Epifania cara! Oggi la Befana ha portato a tutti il tiramisù!
Un abbraccio!
Πολύ ωραίο κι αυτό το τυραμισού Μαρίνα μου και χρόνια πολλά για σήμερα! Και του χρόνου! Πολύ ωραίες και οι πληροφορίες αλλά και οι προσκλήσεις μεταξύ των bloggers!!! :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Χρονια Πολλα Κικη μου!
ΔιαγραφήΩραιο ειναι και με την κρεμα γαλακτος, εχει πιο ελαφρια γευση.
Καλο βραδυ!
Φιλακια!
Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά, τουλάχιστον για μένα Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και άκρως Δημιουργική Χρονιά σου εύχομαι. Να πάνε όλα όπως τα επιθυμείς για σένα και τους αγαπημένους σου.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Και για εμας Πηνελοπη μου, ολοι οικογενειακως το λατρευουμε!
ΔιαγραφήΕυχαριστω για τις ευχες και ανταποδιδω! Μακαρι ο καινουργιος χρονος να εινα λιγουλακι πιο καλος απο αυτον που εφυγε...
Φιλια πολλα!
Το πιο αγαπημένο μου επιδόρπιο! Χαίρομαι που στη συνταγή σου τα αυγά δεν είναι ωμά . Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγελιω μου αν θες να βαλεις και τα ασπραδια στην συνταγη, μπορεις να τα μετατρεψεις σε ιταλικη μαρεγγα, ωστε να ειναι παλι παστεριωμενα (μπορεις να δεις και την συνταγη μου για το τιραμισου σεμιφρεντο). Γινεται βεβαια λιγο μπελαλιδικη η συνταγη, αλλα ειανι 100% σιγουρη απο σαλμονελλα...
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Mi piace il tiramisù ma solo la crema odio il savouardi o simili. Di solito mangio fino a quando incontro i biscotti poi passo a maritozzo....buona serata
ΑπάντησηΔιαγραφήAnche se di solito non mi piacciono i biscotti inzuppati di sciroppo o altro, al tiramisù mangio tutto volentieri!
ΔιαγραφήBuona serata cara!
che bella versione complimenti davvero
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara Elena!
ΔιαγραφήΤο γλυκό σου είναι λαχταριστό και υπέροχο! Καλώς σε βρήκα και εδώ! Καλό βράδυ ^^
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Λιλια!
ΔιαγραφήΚαλως ηρθες!
Φιλια!
Cucchiaiate golosissime, che buono!!! Alla prossima!
ΑπάντησηΔιαγραφήAnche se certo informale mi piace questo modo di servire il tiramisù!
ΔιαγραφήUn abbraccio!
Anche preferisco cuocere le uova o quanto meno pastorizzarle. Ci credo che sia il dolce preferito.
ΑπάντησηΔιαγραφήSi è sempre meglio pastorizzarle, anche se risulta più laborioso!
Διαγραφήbuonissimo! metodo da chef, so che così è fantastico!!! complimenti!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήAlla prossima!
Υπέροχο το γλυκάκι σου! Τι σύμπτωση και η Χαρά έφτιαξε τιραμισού αλλά το δικό σου είναι υπερπαραγωγή! Καλή χρονιά με υγεία πάνω από όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ειδα στο Fb Μαρια μου, στις ενημερωσεις, και στην αρχη δεν προσεξα καλα και καθως τα χρωματα του φοντου της φωτογραφιας της Χαρας ηταν κοκκινο-πρασινο, οπως και στην δικια μου, μπερδευτηκα και ειπα μα η δικια μου η φωτογραφια δεν ηταν λιγο διαφορετικη? Μετα καταλαβα οτι ηταν η συνταγη της Χαρας, που παρεπιπτοντως ειναι πολυ λαχταριστη ... Πολυ τιραμισου επεσε σημερα, αλλα και στην Ιταλια ειναι ενα γλυκο που το συνηθιζουν πολυ στις γιορτες, οι ιταλιδες μαλιστα αντι για μπισκοτα βαζουν λεπτες φετες πανεττονε, που, οπως συμβαινει και με τα δικα μας τσουρεκια και τις βασιλοπιτες, παντα τους περισσευουν ...
ΔιαγραφήΚαλη χρονια!
Marinuccia! Eccomi qui! La pasta bomba .. oh! Non avevo sentito parlare .. si vede che sono poco esperta in cucina .. Deve essere davvero delizioso e poco importa se non ci sono i pavesini, il mondo è bello perché è vario e voi siete fantastiche perché avete tanta inventiva! Deve essere sicuramente golosissimo! Grazie per aver partecipato :*
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao cara Laly! Grazie per l' ospitalità! Con le tue istruzioni abbiamo goduto per ancora una volta, un dolce che amiamo molto!
ΔιαγραφήQuesti pavesini devo prepararli a casa, già mi organizzo, e la prossima volta che preparo il tiramisù li avrò già pronti!
Alla prossima!
Un abbraccio!
Ενα γλυκό που ποτέ δεν χορταινουμε να δοκιμάζουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη χρονια!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Ολοι ψηφιζουμε τιραμισου τελικα!
ΔιαγραφήChe bella presentazione, a cucchiaiate, golosissimo, complimenti!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie Anisja!
ΔιαγραφήUn abbraccio!
io sn andata a crudo :) d'estate il tiramisù per me è d'obbligo con uova pastorizzate.. mi manca cn i pavesini e devo farlo, ciao cara!
ΑπάντησηΔιαγραφήQuesti pavesini devo preparali me stessa, perchè qui non esistono e sono tanto curiosa ad assagiarlo, tutti dicono che è buonissimo!
ΔιαγραφήQUando non sono poi tanto certa della freschezza delle uova li pastorizzo, ma se ne trovo proprio delle fresche anch'io vado a crudo.
Alla prossima cara!
ciao Marina,
ΑπάντησηΔιαγραφήsei sempre bravissima. Il tuo tiramisù è molto molto goloso.
Sai che l'aggiunta del marsala, noi l'amiamo molto, ci piace molto!!
Buon anno con giornate felice e
un bacio dalle 4 apine
Anche a me piace il marsala un sacco, pensate che qui è pressoche sconisciuto...
ΔιαγραφήBacioni a tutte!
ciao !!! che bello ! anche io quando nn lo metto in coppette uso una pirofila in pirex!!! e lo servo con un cucchiaione di servizio!!! ehehehehe
ΑπάντησηΔιαγραφήbuonissimo ! quasi tutte avete profumato con liquore! io nn posso uff! xk in casa lo preferiscono semplice!!!
Marsala!!! l'adoro!!! :-)
Era la prima volta che l' profumato al liquore, seguendo il consiglio di Laly - ammetto che mi è piaciuto anche cosi, ma anche con solo marsala alla bagna va benissimo!
ΔιαγραφήOttima idea quella di usare la "pate a bombe" pastorizzando le uova...la tua versione è golosissima e non stento a credere che abbia fatto la sua figura fra tutti i dolci di casa..
ΑπάντησηΔιαγραφήUn abbraccio e ancora tanti auguri per quest'anno che comincia!!
Buon anno cara!
ΔιαγραφήAmiamo molto il tiramisù e questa volta è venuto particolarmente saporito, allora al primo boccone di assagio, hanno scordato subito tutti gli altri dolci ...
Un abbraccio!
Καλησπέρα και χρονια πολλα. 2 ερωτησεις θα ηθελα να κανω. Για ποσα ατομα ειναι η δοση? Αν τη διπλασιασω τι ταψι να χρησιμοποιησω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω
Υπολόγισα οτι η μερίδα θα είναι 2-3 κουταλιές της σούπας, οπότε βγάζει περίπου 8 μερίδες (το γράφει στην συνταγη). Αν διπλασιάσεις την ποσότητα θα χρησιμοποιήσεις ενα μεγάλο ταψί πυρέξ ή θα το χωρίσεις στα 2. Παντως πρέπει να είναι ένα σκεύος που να μπορεί να μπει στο ψυγείο.
Διαγραφή