20

ΡΕΒΑΝΙ // REVANI


ΡΕΒΑΝΙ
 
Ακόμη ενα απο τα πολύ αγαπημένα μας, παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά. Πολύ φημισμένο εδώ στην Βόρεια Ελλάδα είναι το ρεβανί Βεροίας, θα πρέπει όμως να σημειώσω οτι κάποιος που θα βρεθεί στην Βέροια, θα πρέπει να πάει συστημένος, γιατί πολλοί φτιάχνουν ρεβανί, λόγω και της φήμης της πόλης, αλλά λίγοι δικαιώνουν αυτή την φήμη ...
Την συνταγή για το ρεβανί την "παιδεύω" απο πέρισυ. Κάθε φορά που επιχειρούσα να φτιάξω, κάτι δεν μας ικανοποιούσε στο τελικό αποτέλεσμα. Νομίζω οτι φέτος, κατάφερα τελικά να φτιάξω το τέλειο ρεβανί, με την σωστή γεύση αλλά και με το σωστό σιρόπιασμα. 
Σας παρουσιάζω λοιπόν την συνταγή :

Δόση : για 12 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 6 αυγά μέτρια,
                300 gr ζάχαρη κρυσταλλική (1 1/2  φλ.), 
                120 ml σπορελαιο (2 φλ. καφέ),
                300 gr σιμιγδάλι χοντρό (2 φλ. τσαγιού),
                260 gr αλεύρι γοχ. (2 φλ.),             
                1 κ.γ. γεμάτο baking powder,
                1 κ.γ. γεμάτο σόδα φαγητού,
                1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου σε σκόνη,
                1 βανιλίνη, 
                220 gr παραδοσιακό γιαούρτι, πρόβειο (1 φλ. ή 1 μικρο κεσεδακι),
                30 ml (1 σφηνάκι) λικέρ πορτοκάλι.                 
για το σιρόπι : 1 kg ζάχαρη κρυσταλλική (5 φλ.),
                           1 lt νερό (4 1/2 φλ.),
                           τον χυμό απο ενα μικρό λεμόνι,
                           την φλούδα απο ενα πορτοκάλι ακέρωτο.
Προετοιμασία :
Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν σαν παχύρρευστη κρέμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα στην μέγιστη ταχύτητα προσθέστε και το λάδι, αφήνοντας το να τρέχει μεσα στον κάδο σαν κλωστή.  
Σε ένα μπολ αναμείξτε τα στερεά υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, σόδα, baking, μαστίχα, βανιλίνη) και ενσωματώστε τα στο μίγμα των αυγών σε 3 δόσεις, αναμιγνύοντας με μια μαριζ. 
Αναμείξτε το λικέρ με το γιαουρτάκι, προσθέστε το και αυτό στο μίγμα των αυγών και ανακατέψτε καλά με την μαρίζ.
Βουτυρώστε ένα ταψάκι με διαστάσεις 26x40 εκ., ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια.
Προθερμάνετε τον φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, και ψήστε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία χρυσή κρούστα. Πριν βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο κάντε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα.
Στο εν τω μεταξύ ετοιμάστε και το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά και αφήστε το σιρόπι να βράσει για 3-4 λεπτά. Διατηρείστε το ζεστό.
Μόλις βγάλετε το ρεβανί από τον φούρνο, χαράξτε το με ένα μαχαίρι και περιχύστε το με το καυτό σιρόπι, προσεκτικά, ώστε να πάει παντού. Αφήστε το ρεβανί να σταθεί για τουλάχιστον ένα δίωρο, ώστε να τραβήξει καλά το σιρόπι του. 
Το δοκιμάζετε αφού κρυώσει τελείως.
Αν θέλετε μπορείτε να το πασπαλίσετε και με ινδοκάρυδο, που του ταιριάζει πολύ.
Διατηρείται για τουλάχιστον μια εβδομάδα, κατά προτίμηση στο ψυγείο.


REVANI
 
Il revanì o ravanì, è un dolce a base di semolino e uova, molto famoso e amato in Grecia. Ancora un dolce adotatto dalla cucina turca, dove c'è con lo stesso nome (revanì). Un dolce simile e più conosciuto in Italia è l' arabo basbousa. In Grecia, molto famoso è il revanì della città di Vèria, poco distante da Salocnicco. Manco a dire, che ogni qualvolta siamo di passagio da Veria, non si omette di assagiarlo!
Avendo anche l' esperienza del revani più famoso in Grecia, è da parecchio che cerco di scoprire o combinare la ricetta perfetta. Finalmente, e dopo parecchi esperimenti e assagi, sono certa che ho preprato un revani che è pressochè uguale, come aspetto, sapore e consistenza a quello perfetto della città di Veria!
A voi la ricetta!

Dosi : per 12 persone
Difficoltà : media 
Ingredienti : 6 uova,
                            300 gr di zucchero semolato (1 1/2  tazza), 
 120 ml di olio di semi (2 tazzine di caffè),
                            300 gr di semolino grosso (2 tazze),
                            250 gr di farina debole (2 tazze),                    
                            1 cucchiaino colmo di lievito chimico,
                            1 cucchiaino colmo di bicarbonato,
                            1/2 cucchiaino di mastìha da Chios in polvere,
                            1 vanillina, 
                            200 gr di yogurt greco tradizionale da latte di pecora (1 tazza o un vasetto piccolo),
                            30 ml (1 biccherino) di liquore all' arancia (facoltativo).
per lo sciroppo : 1 kg di zucchero semolato (4 tazze),
                               1 lt d' acqua (4 1/2 tazze),
                               il succo da 1 limone,
                               la scorza da 1 arancia non trattata.
Preparazione :
Sbattete nella planetaria le uova con lo zucchero per almeno 10 minuti, fino a prendere una crema gonfia. Sbattendo a massima velocita aggiungete anche l' olio a filo.
In una ciotola mescolate le polveri (semolino, farina, lievito, bicarbonato, vanillina, mastiha). Aggiungete le polveri al composto delle uova a tre riprese, mescolando delicatemente con una spatola e con movimenti dal basso verso l' alto, facendo attenzione a non sgonfiarlo. 
Mescolate lo yogurt con il liquore e aggiungetelo pure al composto delle uova. Mescolate con la spatola, fino a prendere un composto ben omogeneo.

Imburrate una teglia o priofila alle dimensioni di 26x40 cm. Versate il composto e livellate.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 40 minuti ca., fino che la superficie diventi bella dorata. Prima di sfornare fate la prova stecchino.
Nel frattempo preparate lo sciroppo. Ponete tutti gli ingredienti in una piccola pentola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 3-4 minuti. Tenete lo sciroppo caldo.
Appena sfornata la torta, tagliate a quadrotti irrorate con lo sciroppo. Utilizzate un mestolo e fate bagnare tutta la superficie della torta. Forse la quantità dello sciroppo sembra eccessiva, ma vedrete che pian piano verrà assorbito tutto. Lasciate riposare per un paio d' ore. 
Assagiatelo quando sarà completamente raffreddato.
Potete cospargere il revani con farina di cocco, che si abbina benissimo a questo dolce!
Si conserva preferibilmente nel frigo, per almeno una settimana.


20 σχόλια:

  1. Θα το δοκιμάσω Μαρίνα και θα σου πω μετά τη γνώμη μου. Διαβάζοντας την συνταγή στα γρήγορα, μου δημιουργήθηκε η εξής απορία: Από τις γιαγιάδες μας ξέραμε πως ή το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και το ρεβανί κάπως κρύο, ή το αντίθετο (μάλλον το πρώτο). Εδώ δεν αναφέρεται αυτό και θέλω να το διευκρινίσω πριν εκτελέσω την συνταγή. Περιμένω απάντηση, ευχαριστώ Jordan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Jo! Εχεις απολυτο δικιο για την παρατηρηση σου! Οχι απλως δεν αναφερεται να ειναι το ενα υλικο κρυο και το αλλο ζεστο, αλλα λεω μολις βγει το ρεβανι απο τον φουρνο να το περιχυσεις με το καυτο σιροπι. Με αυτον τον τροπο το ρεβανι θα συνεχισει να ψηνεται και το σιροπι θα το εμποτισει και θα το καραμελλωσει μεχρι μεσα στην καρδια του! Ειναι και αυτο ενα απο τα πραγματα που διορθωσα στην αρχικη μου συνταγη...
      Καλη επιτυχια!

      Διαγραφή
  2. Γλυκό πασίγνωστο.... αλλά θα συμφωνήσω, στη λεπτομέρεια κρίνεται το αποτέλεσμα! Πρέπει να το έκανες καταπληκτικό! Με τη πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω και εγώ! Καλό ΣΚ και να περνάς φίνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Λιλια μου! Αυτη τη φορα πραγματικα το πετυχα και εγινε ετσι οπως το ειχα στο νου μου! Περιμενω τις εντυπωσεις σου!
      Φιλια και καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  3. Σπάνια φτιάχνω γλυκά ταψιού, το ρεβανί είναι αγαπημένο του συζύγου έχω φτιάξει μια φορά κάποιο σε παραλλαγή.
    Έχεις δίκιο για τις συστάσεις γιατί τελικά σε κάποια μέρη μόνο η φήμη έχει μείνει κι όχι η ποιότητα.
    Με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω τη συνταγή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως τωρα και αυτοι που εφτιαχναν καλα γλυκα τα εχουν χαλασει... θυμαμαι πριν απο χρονια που ειχα παρει σιροπιαστα απο ζαχαροπλαστειο στα Γιαννενα και οταν ξαναπερασαμε μετα απο καιρο δεν ειχαν καμμια σχεση. Στην Βεροια καποτε που εκανα και σκι πηγαινα συχνα, καθως απο εκει περνας για να πας στο Σελι; απο τοτε εμαθα και τα κατατοπια καθως ειχε τυχει να παρω ρεβανι και δεν ηταν πια και τοσο καταπληκτικο, μετα ρωτησα και εμαθα...
      Περιμενω τις εντυπωσεις σου!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  4. Πολλά μπράβο σου Μαρινάκι, για μιαν ακόμη υπέροχη συνταγή σου!
    Γλυκό λατρεμένο και λαχταριστό, που το ανέδειξες πεντανόστιμα!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μία φορά όλο και όλο έφαγα ρεβανί με πιστοποιητικό γεύσης!Σπιτικό,καλό φροντισμένο και εκλεκτό!Δεν είχα το μυαλό να ζητήσω τη συνταγή και ειλικρινά χαίρομαι που σήμερα κάνεις αυτή την ανάρτηση.Γνωρίζοντας πόσο πολύ ψάχνεις τις συνταγές πόσο τις δοκιμάζεις και πόσο πειραματίζεται με δικες σου ιδέες ,είμαι σίγουρη για το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα!Έψαχνα καιρό για μία πραγματικά καλή πρόταση για ρεβανί!Είμαι βέβαιη ότι την βρήκα.
    Πολύ χρήσιμες οι επισημάνσεις σου και ιδιάιτερα το ζεστό σιρόπι στο καυτό γλυκό!Κάτι που πολλούς μας ξενίζει στην πραγματικότητα.....αλλά ότι πει ο chef!
    Καλή Κυριακή Μαρίνα μου!Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως τις ψαχνω τις συνταγες Φωτεινη μου και μαλιστα η συγκεκριμενη περασε απο ... πολυ αυστηρη κριτικη επιτροπη και επαναληφθηκε αρκετες φορες πριν αποφασισω να την δημοσιευσω. Χαιρομαι να μοιραζομαι μαζι σας τις εμπειριες μου! Σεφ δεν ειμαι σε καμμια περιπτωση, απλα προσπαθω να επιτυχω το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα. Δυστυχως ομως υπαρχουν και καποιοι στον μαγικο κοσμο των foodbloggers, που επανειλημμενα παρουσιαζουν ολη αυτη την δουλεια ως αποτελεσμα δικων τους προσπαθειων.... γιατι αλλο να υιοθετησεις μια ιδεα και να την αξιοποιησεις και αλλο να παρουσιασεις μια συνταγη πανομοιοτυπη ως το τελευταιο γραμμαριο υλικου και να μην εχεις την εντιμοτητα να αναφερεις την πραγματικη σου πηγη...
      Καλη Κυριακη να εχεις Φωτεινη μου! Εδω βρεχει τωρα αλλα ευτυχως την ημερα ειχε ωραια λιακαδιτσα!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  6. Ωραιότατο το ρεβανί σου Μαρίνα μου!!! Μου άρεσε η εκδοχή σου και θα το δοκιμάσω μια και το αγαπάμε όλοι αυτό το γλυκό με τη διαχρονική αξία!
    Φιλιά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικη μου! Περιμενω με αγωνια να ακουσω την κριτικη σου!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  7. πωπω Μαρίνα μου τέλειο!!!!Σερβίρομαι αμέσως!Μπράβο!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Una ricetta davvero bella, peccato sia difficile trovare il mastice di Chio da queste parti.
    Intanto mi gusto virtualmente il tuo dolce.
    Buona settimana e a rileggerci presto tra ricette e sorrisi :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ,oles tha to dokimasan ke kamia den ehi grapsi ia to apotelesma telika?!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ego to efiacsa ke ine telio.....iperohi sindagi..1000 efharisto!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ χαιρομαι που σου αρεσε!
      Ευχαριστω για το σχολιο!

      Διαγραφή
  11. Γειά σας! Μου φαίνεται πολύ καλή συνταγή και σκέφτομαι να το φτιάξω! Όταν λέτε 120ml ελαιόλαδο εννοείτε ml ή γραμμάρια; Ρωτάω επειδή ξέρω είναι διαφορετική ποσότητα το ένα με το άλλο και δεν θέλω να μου πάει κάτι στραβά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ογκος ειναι και οχι βαρος, τα φλυτζανια που χρησιμοποιω εχουν περιεκτικοτητα 60 ml. Να προσεξεις στο ψησιμο μονο, οι χρονοι ειναι υπολογισμενοι στο δικο μου το ταψι, πριν το βγαλεις απο τον φουρνο βεβαιωσου οτι εχει ψηθει. Το λεω αυτο γιατι καποιος φιλος το εφτιαξε σε μικροτερο ταψι, βγηκε πιο παχυ και ηθελε περισσοτερο χρονο στο ψησιμο .
      Καλη επιτυχια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.