ΔΙΧΡΩΜΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΠΙΡΑΛ
Νόστιμα μπισκοτάκια φτιαγμένα με τριφτή ζυμη "φρόλλα", που λιώνει στο στόμα. Κλασσικό σχέδιο σπιράλ με συνδυασμό δύο γεύσεων, μανταρίνι και κακάο. Ιδανικά για τον απογευματινό καφέ ή τσάϊ, αλλά και για όλες τις ώρες.
Υπάρχουν πολλές συνταγές γι' αυτά τα μπισκότα με το ίδιο τελικό αποτέλεσμα. Συνήθως ξεκινάνε απο μια ζύμη την οποία χωρίζουν στα δύο και στην μισή προσθέτουν το κακάο. Εγώ έφτιαξα δυο ξεχωριστές ζύμες, στην μια πρόσθεσα το κακάο, ενώ στην άλλη πρόσθεσα fecola (άμυλο πατάτας), ώστε να αποκτήσουν ομοιόμορφη πυκνότητα.
Δόση : 30 κομμάτια περίπου
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την λευκή ζύμη : 170 gr αλεύρι γοχ.,
30 gr άμυλο καλαμποκιού (εγώ : fecola πατάτας),
120 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
80 gr ζάχαρη άχνη,
1 μικρό αυγό,
ξύσμα απο την φλούδα ενός μεγάλου μανταρινιού.
για την σκούρα ζύμη : 170 gr αλεύρι γοχ.,
ξύσμα απο την φλούδα ενός μεγάλου μανταρινιού.
για την σκούρα ζύμη : 170 gr αλεύρι γοχ.,
30 gr κακάο άγλυκο,
120 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
80 gr ζάχαρη άχνη,
1 μικρό αυγό.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε ξεχωριστά τις δύο ζύμες αναμιγνύοντας καλά πρώτα το βούτυρο με την ζάχαρη και προσθέτοντας έπειτα τα υπόλοιπα τα υλικά. Τυλίξτε την κάθε ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και βάλτε τες στο ψυγείο, για περίπου 20 λεπτά, να σφίξουν.
Ανοίξτε κάθε ζύμη ξεχωριστά, σε παραλληλόγραμμο φύλλο με πάχος ο,5 εκ. Τοποθετήστε το ενα φύλλο επάνω στο άλλο και τυλίξτε τα σε ρολό. Συνήθως το φύλλο της σκούρας ζύμης τοποθετείται επάνω σε αυτό της ανοιχτόχρωμης και η καρδιά του μπισκότου είναι σκουρόχρωμη, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και το αντίθετο. Τυλίξτε πάλι το ρολό σε διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε το σην κατάψυξη για 10 λεπτά. Βγάλτε το απο την κατάψυξη και με ενα κοφτερό μαχαίρι με λεία λάμα κόψτε το σε δίσκους με πάχος 1 εκ. περίπου. Τοποθετηστε τα μπισκότα επάνω σε ταψί φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, για 15 λεπτά περίπου. Αν χρησιμοποιήσετε τον αέρα, χαμηλώστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 170°C.
Βγάλτε το ταψί απο τον φούρνο και περιμένετε να κρυώσουν τα μπισκότα πριν τα βγάλετε απο το ταψί.
Διατηρούνται για αρκετές ημέρες, κλεισμένα σε ενα μεταλλικό κουτί για μπισκότα.
1 μικρό αυγό.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε ξεχωριστά τις δύο ζύμες αναμιγνύοντας καλά πρώτα το βούτυρο με την ζάχαρη και προσθέτοντας έπειτα τα υπόλοιπα τα υλικά. Τυλίξτε την κάθε ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και βάλτε τες στο ψυγείο, για περίπου 20 λεπτά, να σφίξουν.
Ανοίξτε κάθε ζύμη ξεχωριστά, σε παραλληλόγραμμο φύλλο με πάχος ο,5 εκ. Τοποθετήστε το ενα φύλλο επάνω στο άλλο και τυλίξτε τα σε ρολό. Συνήθως το φύλλο της σκούρας ζύμης τοποθετείται επάνω σε αυτό της ανοιχτόχρωμης και η καρδιά του μπισκότου είναι σκουρόχρωμη, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και το αντίθετο. Τυλίξτε πάλι το ρολό σε διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε το σην κατάψυξη για 10 λεπτά. Βγάλτε το απο την κατάψυξη και με ενα κοφτερό μαχαίρι με λεία λάμα κόψτε το σε δίσκους με πάχος 1 εκ. περίπου. Τοποθετηστε τα μπισκότα επάνω σε ταψί φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, για 15 λεπτά περίπου. Αν χρησιμοποιήσετε τον αέρα, χαμηλώστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 170°C.
Βγάλτε το ταψί απο τον φούρνο και περιμένετε να κρυώσουν τα μπισκότα πριν τα βγάλετε απο το ταψί.
Διατηρούνται για αρκετές ημέρες, κλεισμένα σε ενα μεταλλικό κουτί για μπισκότα.
BISCOTTI A SPIRALE
Biscotti di frolla friabile, bicolori a spirale, al gusto di cacao e di mandarino. Sono ideali per la colazione.
Esistono varie ricette per la preparazione delle girelle di frolla. Di solito si prepara un impasto che poi viene diviso in due, alla prima metà viene aggiunto il cacao e la seconda viene lasciata com' è. Io ho preparato i due impasti separatamente e per dargli la stessa consistenza, al primo ho aggiunto della fecola, mentre al secondo il cacao.
Dosi : 30 biscotti ca.
Difficoltà : media
Ingredienti
per l' impasto chiaro : 170 gr di farina 0,
30 gr di fecola,
120 gr di burro a temperatura ambiente,
80 gr di zucchero a velo,
1 uovo piccolo,
da 1 mandarino la scorza grattugiata.per l' impasto scuro : 170 gr di farina 0,
30 gr di cacao amaro,
120 gr di burro a temperatura ambiente,
80 gr di zucchero a velo,
1 uovo piccolo.
Preparazione :
Preparate separatamente i due impasti, mescolando bene prima il burro con lo zucchero e poi aggiungendo anche gli ingredienti restanti. Avvolgete ogni singolo impasto in pellicola transparente e lasciate riposare nel frigo per una ventina di minuti.
Tirate ogni impasto in una foglia rettangolare, spessa 0,5 cm. Ponete l' una foglia sull' altra e arrotolate. Di solito, la foglia scura viene posata su quella chiara e il cuore del biscotto risulta di colore scuro. Avvolgete il bastoncino formato in pellicola transparente e ponete nel freezer per una decina di minuti. Togliete dal freezer e con l' aiuto di un coltello afillato a lama liscia, tagliate il bastoncino a rondelle di 1 cm ca. Disponete i biscotti, un po' distanziati tra di loro perchè durante la cottura cresceranno, su una leccarda foderata con carta antiaderente.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 15 minuti ca. Se utilizzate il forno ventilato, abassate la temperatura a 170°C.
Sfornate e lasciate i biscotti raffreddare prima di spostarli dalla leccarda.
Si conservano per parecchi giorni, chiusi in una scatola di latta per biscotti.
Preparazione :
Preparate separatamente i due impasti, mescolando bene prima il burro con lo zucchero e poi aggiungendo anche gli ingredienti restanti. Avvolgete ogni singolo impasto in pellicola transparente e lasciate riposare nel frigo per una ventina di minuti.
Tirate ogni impasto in una foglia rettangolare, spessa 0,5 cm. Ponete l' una foglia sull' altra e arrotolate. Di solito, la foglia scura viene posata su quella chiara e il cuore del biscotto risulta di colore scuro. Avvolgete il bastoncino formato in pellicola transparente e ponete nel freezer per una decina di minuti. Togliete dal freezer e con l' aiuto di un coltello afillato a lama liscia, tagliate il bastoncino a rondelle di 1 cm ca. Disponete i biscotti, un po' distanziati tra di loro perchè durante la cottura cresceranno, su una leccarda foderata con carta antiaderente.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 15 minuti ca. Se utilizzate il forno ventilato, abassate la temperatura a 170°C.
Sfornate e lasciate i biscotti raffreddare prima di spostarli dalla leccarda.
Si conservano per parecchi giorni, chiusi in una scatola di latta per biscotti.
Καλημέρα Μαρίνα... νοστιμότατα τα μπισκότα σου και πανέμορφα! Εγώ συνήθως τα φτιάχνω χωρίς άμυλο πατατας και τα κάνω σαλιγκαράκια στην άκρη για τις μικρές!!! Λατρεμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ τι ωραια που θα ειναι σαν σαλιγκαρακια! Ειναι οντως εντυπωσιακα σε εμφανιση ...
ΔιαγραφήΦιλια!
Πολύ θα ήθελα να είχα δύο-τρία μπισκοτάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εισαι κοντα Γιωτα μου να σε καλεσω για καφε ....
ΔιαγραφήΕξαιρετικά Μαρίνα! Μου αρέσει πολύ το παιχνίδι χρώματος που γίνετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Λιλια! Κλασσικο σχεδιο που παντα προκαλει εντυπωση ...
ΔιαγραφήΤο λαβυρινθοειδές σπιράλ ζαλίζει.Όπως επίσης και η κοντινή φωτογραφική λήψη!Η ζύμη φρόλλα έχει την ιδιότητα να δημιουργεί τριφτά και ταυτόχρονα τραγανά γευστικά αποτελέσματα και μου άρεσε πολύ σαν ιδέα!Αυτά τα δίχρωμα μπισκοτάκια τα έχω δοκιμάσει με κοινή ζύμη μπισκότου ,αλλά πιστεύω ότι η διαφορά θα είναι μεγάλη και ολοφάνερη!!!Ωραία πινελιά το αρωματικό μανταρίνι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Μαρίνα μου!!!!!!Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!
Καλημερα Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΕιναι σιγουρα εντυπωσιακα με οτι ζυμη και αν γινουν, αλλα γενικα τα μπισκοτα με την τριφτη ζυμη ειναι πολυ ωραια, λιωνουν στο στομα!
Χριστουγεννιατικη δημιουργια, περιμενε υπομονετικα να δημοσιευτει, καθως ολο και κατι πιο επικαιρο εβγαινε...
Φιλια Πολλα!
Εντυπωσιακής εμφάνισης τα μπισκότα σου Μαρίνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ σπάνια φτιάχνω έως καθόλου γιατί θα ξεχαστούν κάπου σε κάποιο κουτί για μήνες.
Θα τα προτείνω στην αδελφή μου για τα εγγόνια της.
Μπα σ' εμας μια - δυο μερες αντεχουν, ειμαστε ολοι μεγαλοι γλυκατζηδες... αν ειναι δε και του γουστου του μικρου, μπορει να σηκωθει το βραδυ και να τα καθαρισει ολα!
ΔιαγραφήHo provato a rubarne uno, ma era solo una foto :-(
ΑπάντησηΔιαγραφήGolosissimi e io adoro i biscotti!
Buona giornata sempre con il sorriso :-D
Ha ha quanto volte mi viene di leccare lo schermo!
ΔιαγραφήUn abbraccio!
Δείχνουν ονειρεμένα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το μανταρίνι θα απογείωσε με το άρωμά του την γεύση!
Φιλιά Μαρίνα μου!
Και τα μανταρινακια ηταν απο τον κηπο μας εγγυημενα αψεκαστα! Απο το κακο μου να μην τα ψεκασω, καθαρισα και τα δυο δεντρα με τα χερια μου απο τα κοκκοειδη παρασιτα...
ΔιαγραφήΦιλακια!
Αφράτα, καλοφτιαγμένα και λαχταριστά, Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με άρωμα μανταρινιού θα έγιναν πολύ αρωματικά!
Μπράβο! Μου κλείνουν πονηρά το μάτι!!!
Φιλάκια
Επειδή τα ζήλεψα, στείλε λίγα βρε Μαρινάκι μου να γλυκαθώ. :) Πολύ ωραία μπισκοτάκια και στην εμφάνιση και από τα υλικά που διαβάζω, φαντάζομαι και στη γεύση. Κάποια στιγμή που θα με ξαναπιάσουν τα μαγειρικά μου κέφια, θα τα φτιάξω να τα δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλιά. :)
Ωραια εγιναν τα ατιμα! Να τα δοκιμασεις Πηνελοπη μου, ειναι και ομορφα και νοστιμα!
ΔιαγραφήΦιλακια!
Όμορφα και καλοφτιαγμένα καλή μου Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό αυτά που δεν μπορείς σίγουρα να σταματήσεις, στο ένα...άντε...τα δύο :-))
Καλό βράδυ εύχομαι.
Αστα Πηνελοπη μου, ειναι σκετη καταστροφη... καλα που εχω αλλους πιο φαγανους απο μενα στο σπιτι και ... βοηθανε να τα εξαφανισουμε...
ΔιαγραφήΚαλο βραδυ!