8

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΟ // SPEZZATINO DI MAIALE CON SALCICCIA E PORRO


ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΟ

Η πρασοτηγανιά είναι ενα απο τα αγαπημένα μας χειμωνιάτικα γρήγορα φαγάκια! Σας την εχω ξαναπαρουσιάσει (εδώ). Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια εμπλουτισμένη παραλλαγή της, με χωριάτικο λουκάνικο. Απλή και νόστιμη συνταγή, εμάς μας ενθουσίασε οικογενειακώς!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500 gr πράσο,
                 400 gr χοιρινό κρέας για τηγανιά (απο σπάλλα),
                 350 gr χωριάτικο λουκάνικο,
                 1 μέτριο κρεμμύδι,
                 1 ψητή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης,
                 3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο,
                 τον χυμό απο 1/2 λεμόνι,
                 1 κ. καφέ πάπρικα γλυκειά,
                 1/2 κ.καφέ κύμινο,
                 1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο τριμμένο,
                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Χρησιμοποίησα χωριάτικο λουκάνικο που προμηθεύτηκα απο τον χασάπη της εμπιστοσύνης μου. Κόψτε το λουκάνικο σε μικρές ροδέλες, ώστε όλα τα κομματάκια της τηγανιάς να έχουν πάνω κάτω το ίδιο μέγεθος για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. 
Απο το πράσο, προτιμήστε το πράσινο μέρος, πλύντε το καλά και κόψτε το σε ροδέλες. 
Προτίμησα να χρησιμοποιήσω ψημένη πιπεριά Φλωρίνης, απο αυτές που είχα ετοιμάσει για τον χειμώνα, γιατί δίνει και μια γεύση καπνιστού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κονσέρβας. Κόψτε την πιπεριά σε κομματάκια. 
Βάλτε το λάδι σε ενα ευρύχωρο τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το λουκάνικο και σωτάρετε το μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέστε τα κομματάκια του κρέατος και συνεχίστε το σωτάρισμα. Μόλις αρχίσουν και αυτά να ροδίζουν, προσθέστε το πράσο. Σωτάρετε μέχρι να μαραθεί. Προσθέστε λίγο αλάτι, τα μπαχαρικά, την πιπεριά και τον χυμό του λεμονιού. Χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς, σκεπάστε το τηγάνι με ενα καπάκι και αφήστε την τηγανιά να σιγομαγειρευτεί, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ζεστό νερό. Ρυθμίστε στο αλάτι.
Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, αφαιρέστε το καπάκι, δυναμώστε την φωτιά και αφήστε να εξατμιστεί όλο το υγρό και να μείνει η τηγανιά μόνο με το λίπος της.
Σερβίρετε την τηγανιά με πράσο και λουκάνικο ζεστή.
Μπορείτε να την συνοδέψετε με πουρέ πατάτας, πουρέ σελινόριζας, ρύζι πιλάφι αλλά και με πολέντα, patatas bravas ή απλά βραστές πατάτες γλασσαρισμένες σε φρέσκο βούτυρο.


SPEZZATINO DI MAIALE CON SALCICCIA E PORRO

La prassotighanià, cioè lo spezzattino di maiale al porro, è un dei nostri piatti prediletti che prepariamo spesso durante l' inverno. La ricetta ce l' ho già presentata (qui). Oggi vi presento una variazione un po' più pesantina ma certo molto saporita, con l' aggiunta di salciccia rustica. Questa salciccia rustica, una volta veniva preparata dai contadini e oggi ce la troviamo al macelaio. Esiste anche quella confezionata, ma secondo il mio gusto, l' artigianale è più saporita. Un piatto con la semplicità e l' inconfondibile sapore delizioso del rustico!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di porro,
                              400 gr di spezzatino di maiale,
                              350 gr di salciccia rustica,
                              1 cipolla media,
                              1 peperone rosso grigliato,
                              3 cucchiai d' olio extravergine di oliva,
                              succo da mezzo limone,
                              1 cucchiaino del caffè paprica dolce,
                              1/2 cucchiaino del caffè cumino macinato,
                              1/2 cucchiaino pepe nero macinato,
                              sale qb.
Preparazione :
Per la preparazione del spezzatino, di solito viene usata della carne suina, dalla parte del collo. In Grecia il macelaio prepara la carne per lo spazzatino, tagliandolo a dadi di media grandezza (2-3cm). 
Tagliate pure la salciccia a pezzettini, più o meno della stessa grandezza allo spezzattino, per garantire una cottura uniforme.
Tritate la cipolla.
Ho scelto la parte verde dei porri. Lavateli accuratamente, perchè di solito contengono della terra, e tagliate a rondelle.
Ho preferito il peperone rosso carnoso (qui questo tipo di peperone viene chiamato " florinis" siccome nella provincia di Florina vengono coltivati quasi esclusivamente) già cotto. Ogni anno a settembre, preparo una buona quantità di peperoni grigliati, dai quali poi elimino buccia, semi e filamenti e li congelo o preparo delle conserve con l' aggiunta di un po' di sale e aceto. Esistono anche già pronti al mercato, durante tutto l' arco dell' anno. Grazie alla cottura sulla brace, questi peperoni hanno anche un gusto affumicato. Tagliate il peperone a pezzettini.
Versate l' olio in una padella e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete la cipolla e saltate fino a "sudare". Aggiungete la salciccia e saltate fino a cominciare a prendere colore. In questo punto aggiungete anche la carne. Saltate fino a cominciare pure a rosolare. Infine aggiungete il porro. Saltate fino ad appassire. Aggiungete le spezie, un po' di sale, il peperone e il succo del limone. Abassate il fuoco, coprite la padella con un coperchio e lasciate cuocere a fuoco dolce, per 20 minuti ca., fino che la carne diventi tenera. Se necessario durante la cottura, aggiungete un pochino d' acqua calda. Regolate di sale.
Appena la carne sarà cotta, eliminate il coperchio e rafforzate il fuoco. Lasciate cuocere per qualche minuto ancora, fino che si evapori tutto il suo liquido e rimanga solo col grasso di cottura.
Servite lo spezzattino caldo.
Potete accompagnare con purè di patate, purè di sedano rapa, riso pilaf semplice, polenta, patatas bravas o patate lessate e glassate in burro fresco.
                        

8 σχόλια:

  1. Η χοιρινή τηγανιά είναι ούτως ή άλλος ένα πιάτο φοβερό.Φαντάζομαι πως με το λουκανικάκι και το πράσο θα είναι ακόμα καλύτερο!Καλή βδομάδα και καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ειναι και πολυ ωραια αυτα τα λουκανικα που φτιαχνει ο χασαπης μας, εγινε καταπληκτικη!
      Καλη εβδομαδα Λιλια μου!

      Διαγραφή
  2. La carne di maiale è molto versatile e da poco ho scoperto anche io quanto buono è lo spezzatino di maiale.
    Questo tuo è davvero un piatto ricco di sapori e di profumi. S'ha da provare.
    Buona settimana e a rileggerci presto tra ricette e sorrisi :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. A noi piace parecchio la carne di maiale, ci sono piatti, come lo spezzttino, che ci sta benissimo, sicuramente preferibile dal manzo!
      Buona settimana cara!

      Διαγραφή
  3. Με το κρύο των τελευταίων δύο ημερών το φαγητό αυτό εκπορθεί κάθε έγνοια .Ζεσταίνει τις καρδιές,ιδιαίτερα αν συνοδεύεται και από ένα καλό κόκκινο κρασί ,μπόλικο φρέσκο ψωμάκι για την ενίσχυση της γεύσης και το απλό οικογενειακό τραπέζι μετατρέπεται σε ζεστή φωλιά!
    Λατρεύω αυτά τα φαγητά που αφήνουν διάχυτη την σπιτική φροντίδα στην κουζίνα!Και εσύ Μαρίναμου μας το παρουσίασες τέλεια!Να είσαι καλά!
    Καλή σου εβδομάδα γλυκιά μου!Φιλια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα απλο φαγακι, sostanzioso οπως θα ελεγαν και οι φιλοι μας οι ιταλοι, δηλαδη αρκετα πλουσιο σε θερμιδες που σε "κραταει". Οτι πρεπει δηλαδη για το κρυο και το κρασακι απαραιτητο. Ακομη ενα μεγαλο του πλεονεκτημα οτι γινεται γρηγορα και χωρις ιδιαιτερη προετοιμασια. Ενα νοστιμο πιατο φαϊ ειναι παντα μια μικρη απολαυση και ετσι οπως περιοριστηκαμε για πολλα πραγματα, δεν μας εχουν απομεινει και πολλες μικρες χαρες να μοιραστουμε...
      Καλη εβδομαδα Φωτεινη μου, φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  4. μας πιασανε στα πρασσα οντως μαρινα, τι να πω μπροστα στο δικο σου πιατο!!!
    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημενο υλικο της εποχης Ειρηνη μου κι εγω το τιμαω σε διαφορες παραλλαγες! Λες να τους πεισω να φανε και πρασορυζο?
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.