ΜΑΓΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΚΑΚΑΟ
Το "μαγικό γλυκό" ή "μαγική τούρτα" έγινε τρελλή μόδα τους τελευταίους μήνες ανά τα blog και τα site στο διαδύκτιο. Γαλλίδες, Ισπανίδες και Ιταλίδες έφτιαξαν και σχολίασαν το ιδιόρρυθμο αυτό γλυκάκι.
Πρώτη φορά το είδα στο Giallo Zafferano, αλλά να πω την αλήθεια δεν του έδωσα και πολλή σημασία. Μέχρι που το ξανασυνάντησα στο blog της φίλης Vicky, Arte in cucina, σε σοκολατένια έκδοση και τότε πραγματικά δελεάστηκα.
Το μαγικό μου γλυκό, φτιάχτηκε με τις αναλυτικές οδηγίες της υπέροχης Sonia απο το Giallo Zafferano (εδώ), που δικαίως τα τελευταία χρόνια κατακτά πάντα στην πρώτη θέση στα ιταλικά site μαγειρικής στα βραβεία Macchianera Blog Awards, ενώ πέρισυ κατέκτησε και την πρώτη θέση ανάμεσα στα ιταλικά site όλων των κατηγοριών!
Η "μαγεία" του, έγγυται στο γεγονός, οτι με ενα μόνο μίγμα υλικών παίρνουμε ενα γλυκό με τρία στρώματα, διαφορετικά τόσο στην υφή, όσο και στο χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι οπτικά εντυπωσιακό, αλλα και η γεύση του καθώς και η εναλλαγή των υφών στον ουρανίσκο το κάνουν μοναδικό!
Δώστε μεγάλη προσοχή στην σειρά με την οποία θα αναμείξετε τα διάφορα υλικά, καθώς και στις θερμοκρασίες στις οποίες θα πρέπει να βρίσκεται στο καθένα απο αυτά, ώστε να επιτύχετε τον σωστό διαχωρισμό των διαφόρων στρωμάτων και το τέλειο αποτέλεσμα.
Δόση : 10 μερίδες
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 65 gr αλεύρι γοχ.,
25 gr κακάο άγλυκο,
25 gr χαρουπάλευρο,
150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
120 gr βούτυρο,
500 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
4 αυγά,
1 κ.σ. νερό κρύο,
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας,
1 κ.γ. ξύδι απο λευκό κρασί,
1 πρέζα αλάτι.
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη,
κακάο άγλυκο.
Προετοιμασία :
Τα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι αυστηρά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Λιώστε το βούτυρο στον μικροκυματικό ή σε ενα κατσαρολάκι, προσέχοντας να μην κάψει. Μεταγγίστε το σε ενα μπωλάκι και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Ζεστάνετε το γάλα, χωρίς να το βράσετε, και αφήστε το να χλιαρίνει.
Χωρίστε τους κρόκους απο τα ασπράδια των αυγών.
Βάλτε τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε το μίγμα για ενα δεκάλεπτο, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε με την σειρά : 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και το βούτυρο, που στο εν τω μεταξύ έχει κρυώσει. Κοσκινήστε το αλεύρι, το κακάο και το χαρουπάλευρο και προσθέστε τα στο μίγμα, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν. Αν δεν βρίσκετε χαρουπάλευρο, χρησιμοποιήστε στη θέση του κακάο, έτσι κι αλλιώς αυτό είναι δική μου προσθήκη στην συνταγή. Προσθέστε το χλιαρό γάλα και αναμείξτε δυναμικά για κανα-δυο λεπτά. Είναι σημαντικό το μίγμα να μην έχει σβώλους; αν χρειστεί, περάστε το απο ενα σουρωτήρι για να τους αφαιρέσετε.
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, οχι πολύ σφιχτή. Το ξύδι θα το προσθέστε όταν αρχίζει να σχηματίζεται η μαρέγκα, για να βοηθήσετε να σταθεροποιηθεί. Προσθέστε την μαρέγκα σταδιακά στο υπόλοιπο μίγμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα και με κινήσεις απο κάτω προς τα επάνω, ώστε να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Το μίγμα που θα πάρετε θα πρέπει να είναι ομοιογενές και αρκετά ρευστό.
Στο εν τω μεταξύ, προθερμάνετε τον φούρνο στους 150°C.
Επενδύστε ενα τετράγωνο ταψάκι 20x20 εκ. με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Ρίξτε μέσα το μίγμα. Ψήστε το γλυκό για 80 περίπου λεπτά. Δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί. Τα κατώτερα στρώματα είναι σίγουρα πιο υγρά, αλλά δεν θα πρέπει να είναι ρευστά.
Βγάλτε το γλυκό απο τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Σκεπάστε το με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο. Αφήστε το για τουλάχιστον ενα δίωρο, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, βγάλτε το απο το ψυγείο και τραβώντας με προσοχή τις άκρες απο το αντικολλητικό χαρτί, βγάλτε το απο το ταψάκι. Αφαιρέστε περιμετρικά το αντικολλητικό χαρτί. Κόψτε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια. Χρησιμοποιήστε ενα μαχαίρι με ίσια και μακρυά λάμα. Για να διευκολυνθείτε στο κόψιμο και να μην κολλάει το μαχαίρι, βρέξτε το με νερό.
Πρίν σερβίρετε το μαγικό γλυκό, πασπαλίστε το με κακάο ή με ζάχαρη άχνη.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
TORTA MAGICA AL CACAO
La torta magica è apparsa durante gli ultimi mesi in blog e siti di cucina, tanto in Italia che in Francia e Spagna. Per la prima volta l' ho vista nel Giallo Zafferano, l' ho trovata si interessante, ho segnato la ricetta ma ho lasciato la sua preparazione per un tempo futuro. Fino che l' ho vista di nuovo nel blog Arte in cucina della amica Vicky, questa volta però in versione cioccolatosa, ed è stato subito amore!
Ho preparato la mia torta magica seguendo le istruzioni di Sonia (ricetta originale qui). A proposito, pochi giorni fa, Giallo Zafferano ha conquistato ben 3 per premi in Macchianera Blog Awards : "Miglior sito food", "Miglior presenza social" e "Miglior profilo Twitter" di cucina! Non c'è da dire : meritatissimi!
La "magia" di questa torta, sta nel fatto che con una sola mistura di ingredienti semplici, si ottiene un dolce di tre strati diversi, tanto di colore che di consistenza. Il risultato visivamente fa certo impressione, ma anche come sapore è buonissimo!
La sua preparazione è facile, ma si deve prestare attenzione ad aggiungere gli ingredienti in ordine precisa e a temperature indicate per garantire la correta formazione dei strati al interno del dolce.
Dosi : 10 porzioni
Difficoltà : media
Ingredienti : 65 gr di farina 00,
25 gr di cacao amaro,
25 gr di farina di baccelli di carrube,
150 gr di zucchero semolato,
120 gr di burro,
500 ml di latte fresco intero,
4 uova,
1 cucchiaio di acqua fredda,
1 cucchiaino di estratto di vaniglia,
1 cucchiaino di aceto di vino bianco,
1 pizzico di sale.
per cospargere : zucchero a velo,
cacao amaro.
Preparazione :
Le uova che utilizzerete devono essere a temperatura ambiente. Quindi, prima di cominciare a preparare la torta, lasciateli fuori frigo per un paio d' ore.
Fate sciogliere il burro al microonde o in un pentolino, facendo attenzione a non farlo scurire. Una volta fuso, versatelo in una ciolota e lasciatelo raffreddare a temperatura ambiente.
Fate scaldare il latte in un pentolino e lasciatelo intiepidire.
Dividete i tuorli dagli albumi.
Ponete il turoli insieme allo zucchero nella bacinella della planetaria e sbattete per una decina di minuti, fino a prendere una crema spumosa. Sempre sbattendo, aggiungete senza cambiare l' ordine : 1 cucchiaio di acqua fredda, l' estratto di vaniglia, il sale ed il burro fuso, che nel frattempo sarà a temperatura ambiente. Settacciate la farina, il cacao e la farina di carrube. La farina di carrube è una mia aggiunta, se non disponete potete sostituirla con cacao amaro (25gr di più rispetto agli ingredienti riportati sopra). Aggiungete tutte le polveri nel composto e amalgamate. Aggiungete il latte tiepido e mescolate bene. Il composto non deve presentare dei grumi. Se necessario passatelo da un colino a maglia fitta.
Montate gli albumi a neve non troppo ferma. L' aceto di vino dovrà essere aggiunto quando gli albumi saranno diventati chiari, per stabilizzarli. Incorporate gli albumi montati al resto del composto, mescolando delicatemente con una spatola, con movimenti dal basso verso l' alto, per non farlo sgonfiare. Il composto deve risultare omogeneo e piuttosto liquido.
Accendete il forno a 150°C, modalità statico.
Foderate una teglia quadrata 20x20cm con carta forno. Versateci il composto. Infornate e fate cuocere per 80 minuti ca. Prima di sfornare fate la prova setcchino : la parte più bassa della torta avrà la consistenza di un budino ma non deve essere liquida.
Sfornate e lasciate raffreddare. Una volta raffreddata la torta, coprite con pellicola transparente e ponete nel frigo. Lasciatela riposare per almeno un paio d' ore, per compattare.
Trascorso il tempo necessario estraette la torta dal frigo. Tenendo la carta forno dai bordi, estraette la trota dalla teglia. Tagliatela a quadrotti con l' aiuto di un coltello a lama liscia e lunga; per facilitare il taglio, bagnate la lama con acqua.
Prima di servire spolverizzate la torta magica con zucchero a velo o cacao amaro.
Καλημέρα Μαρίνα μου και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω δει και εγώ αυτό το μαγικό κεκάκι, κυκλοφορεί πολύ στο διαδίκτυο!
Είναι πολύ εντυπωσιακό σε εμφάνιση και φαντάζομαι και σε γεύση!
Οι οδηγίες σου σούπερ αναλυτικές όπως πάντα!
Φιλιά!
Καλημερα Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΟι ιταλιδες blogger το εχουνε φτιαξει σχεδον ολες το μαγικο γλυκο! Ακομη ενα γυκακι με κρεμα και περιεργο ονομα ειναι της μοδας στα ιταλικα blog, να δουμε ποτε θα βρω ευκαιρια να το φτιαξω και αυτο! Το συγκεκριμενο παντως ειναι πολυ νοστιμο και μοιαζει πιο πολυ με πανακοττα, αλλα γενικα ειναι πολυ ιδιορρυθμο και ασυνηθιστο!
Πολλα φιλια!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον το γλυκάκι, δεν το είχα ξανακούσει, αλλά μπορώ να πω ότιη φωτογραφία σου με ξεσήκωσε. Μία ερώτηση μόνο. Το χαρουπόλευρο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε?
Καλημερα Γιωτα μου!
ΔιαγραφήΑν θυμαμαι καλα και η Κικη απο το Tante Kiki το εχει φτιαξει το μαγικο γλυκο, σε λευκη εκδοση, αλλα γενικα δεν το ειδα να πολυκυκλοφορει, οπως στα ιταλικα και γαλλικα blog.
Για το χαρουπαλευρο γραφω και μεσα στην συνταγη, μπορεις να το αντικαταστησεις με κακαο, ετσι κι αλλιως ηταν δικη μου προσθηκη γιατι μου αρεσει πολυ καξθως δινει ακομη πιο σοκολατενια γευση και αρωμα στα γλυκα!
Φιλια πολλα!
Πράγματι μαγικό το γλυκάκι! Φαίνεται εκπληκτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα :)
Ειναι και πολυ νοστιμο!!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα Μαρια μου!
"Μαγικό" πραγματικά Μαρίνα μου, καθώς "βαρύτητα" των υλικών που συνθέτουν τούτο το γλυκό κατέχει τον ρυθμιστικό παράγοντα των "στρώσεων".
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω χαζέψει και στο blog της Κικής, (όπως κι' εσύ γράφεις) καθώς και σε κάποια άλλα, όμως ακόμη δεν το έχω αποφασίσει.
Μάλλον πρέπει να το βάλω στο πρόγραμμα.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.
Να το βαλεις στο προγραμμα Πηνελοπη μου, ειναι μια μικρη χαρα, μια μικρη ικανοποιηση οταν το κοψεις και δεις ποσο ομορφο ειναι!!!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Ελπίζω να βγαίνει μπόλικο, γιατί αλλιώς δεν το βλέπω να μένει στο ψυγείο 3-4 μέρες! Κάθε φορά που διαβάζω συνταγή σου παθαίνω ξαφνικές λιγούρες. :) Αν και μέτρια δύσκολο όπως αναφέρεις, λέω να δοκιμάσω να το φτιάξω κάποια στιγμή που θα με πιάσει κρίση ζαχαροπλαστικής αυτοπεποίθησης! Πάντως δείχνει φανταστικό και πεντανότιμο! Μπράβο Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια και καλή εβδομάδα να έχεις!
Μπολικο δεν θα το ελεγα, ασε που ειναι και νοστιμο και ολο το μυαλο μου στο ψυγειο ηταν, μεχρι να εξαφανιστει... Δεν θελει καμμια περιεργη τεχνικη, μονο να ακολουθησεις πιστα τις οδηγιες.
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα Πηνελοπη μου!!
Το ΜΑγικό σου γλυκό φαινετι
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ομορφο!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Ευχαριστω!
ΔιαγραφήΘΑ το κάνω σιγουρα με εντυπωσιασε !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το δοκιμασεις κιολας θα ενθουσιαστεις!
ΔιαγραφήΘα πω κι από εδώ ότι η σοκολατένια εκδοχή του μαγικού γλυκού, με εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο από την άσπρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το γλυκάκι πρέπει να το φτιάξω οπωσδήποτε!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Ελενα μου, κι εγω νομιζω οτι το σοκολατενιο ειναι πιο εντυπωσιακο, φαινονται πολυ πιο καλα οι διαφορες στρωσεις και η χρωματικη διαφορα.
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Τα περίφημα Magic Custard Cakes! Όπου τα δω, προσπαθώ να τα ξεχάσω, για να μην τα δοκιμάσω... Όμως το δικό σου Μαρίνα μου δεν ξεχνιέται! Πρέπει να δοκιμαστεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Α, ωστε ετσι λεγονται στα αγγλικα! Πολυ πιο σαφης περιγραφη, γιατι το torta magica των ιταλων δεν προσδιοριζει και πολλα...
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Quanto è bella questa torta complimenti salvo subito la ricetta !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήUn abbraccio :-))))
Ciao Nadia, è veramente buona e certo un spettacolo!
ΔιαγραφήBaci!
Το σίγουρο είναι οτι μαγεύτηκα!!!!!!!!!!!!! Είμαι σε δίαιτα προς το παρόν αλλά που θα πάει.......δεν θα μου γλιτώσει!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγω λεω οτι ειμαι σε διαιτα, αλλα τις Κυριακες κανω τα σταβα ματια!! Αξιζει παντως να το δοκιμασεις Λιλα μου!
ΔιαγραφήΕίναι πράγματι εντυπωσιακό αλλά κι εσύ το ανέξειξες με τις πεντακάθαρες φωτογραφίες σου και
ΑπάντησηΔιαγραφήτα πολύ περιποιημένα και κομμένα ολόισια κομμάτια!
Τα τρία της πιατελίτσας θα τα ήθελα πολύ. Το ομολογώ!!!
Καλή σου εβδομάδα Μαρίνα μου!
Τελικα δεν κοβοταν και τοσο δυσκολα οσο φανταστηκα... αν το αφησεις και σταθει αρκετα στεροποιειται τελειως και δεν υπαρχει προβλημα.
ΔιαγραφήΧρυσαυγη μου τα δικαιουσαι τα κομματακια, δικα σου!!
Καλη εβδομαδα!
Είναι πολύ επιτυχημένο γλυκό Μαρίνα μου και πεντανόστιμο!!! Η δική σου εκδοχή με το κακάο είναι υπέροχη!!! Καλοφάγωτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξερεις απο πρωτο χερι Κικη μου, καλα το θυμομουν οτι το ειχες φτιαξει κι εσυ! Θα το δοκιμασω και στην λευκη εκδοχη, που θα μου παει!!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Εξαιρετική πρόταση για magic cake Μαρίνα μου..μέτριας δυσκολίας απ'ότι το μελέτησα..η μέτρηση δεν αποτελεί πιά δυσκολία..ποιός φτιάχνει γλυκά χωρίς τον πολύτιμο βοηθό του το mixer και φυσικά τηννζυγαριά..καταπληκτική η παρουσίασή σου..στην Κικίτσα το θυμάμαι κι εγώ ότι το έχω μελετήσει..φιλάκια κι ευχαριστούμε..καλό απογευματάκι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως δεν ειναι δυσκολο να φτιαχτει αυτο το γλυκακι, οπως ειπα και παραπανω, θελει μονο λιγη προσοχη στην σειρα των υλικων.
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
da colpo di fulmine, è deliziosa Marina !
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήBaci!
Μας μάγεψε το γλυκάκι σου, Μαρίνα μου! Το κακό είναι ότι δεν θα μπορούσα να αρκεστώ σε ένα κομμάτι... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
Ειναι δυσκολο να αρκεστεις σε ενα κομματι Αναστασια μου! Οσο ηταν μεσα στο ψυγειο, τριγυριζα απ' εξω και ολο το μυαλο μου ηταν εκει!!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Πραγματικά μαγικό το γλυκό Μαρίνα! Το έχω δει και εγώ να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά το πετύχαινε πάντα λευκό. Σοκολατένιο είναι πολύ πιο εντυπωσιακό
και πανέμορφα εκτελεσμένο από εσένα. Σημειώνεται για το μέλλον
Φιλιά
Οντως οι πιο πολλες εκτελεσεις ειναι σε λευκο... ακομη και στο giallo zafferano η συνταγη ειναι για την λευκη εκδοχη. Εμεις σαν γνησιοι λατρεις της σοκολατας, προτιμησαμε την μελαχροινη του εκδοση!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΙΓΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μιγμα που παρασκευαζουμε ειναι αρκετα υδαρες. Τα διαφορα υλικα διαχωριζονται και τα βαρια κατακαθιζουν, ενω τα ελαφροτερα επιπλεουν. Με αυτον το τροπο δημιουργουνται οι διαφορετικες στρωσεις των υλικων οι οποιοες παιρνουν και διαφορετικη αποχρωση με αποτελεσμα αυτο το εντυπωσιακο αποτελεσμα. Σημασια για την επιτυχια του εχει τοσο η σειρα αναμειξης των υλκων οσο και η θερμοκρασια τους! Αν τα ακολουθησεις πιστα η επιτυχια του εινα εγγυημενη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΔιαγραφήΦαινεται υπεροχο! Πολλα συγχαρητηρια επισης για τις πολυ εμπεριςτατωμενες και αψογες περιγραφες σου! Μια διευκρινιση μονο για το χρονο ψησηματος, ειναι οντως 80 λεπτα, γιατι νομιζω οτι μετα απο τοση ωρα θα ειναι τοσο πολυ ψημενο, που ισως να μην μπορεσει να καθιζησει το μιγμα. Ευχαριστω πολυ! Σοφια, Θεσσαλονικη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ειναι σιγουρα γυρω στα 80 λεπτα, εξαρταται παντα απο τον φουρνο γι' αυτο λεμε για καλο και για κακο να δοκιμαστε με την οδοντογλυφιδα αν εχει οντως ψηθει και δεν ειναι υδαρες μεσα. Μην σε παραξενευουν τα 80 λεπτα, μην ξεχνας οτι η θερμοκρασια του φουρνου ειναι χαμηλη, 150°C!
ΔιαγραφήΤο έψησα στον αέρα και σε 70 λεπτά ήταν έτοιμο. Πεντανόστιμο, αλλά ξεχώριζαν μόνο δύο στρώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξερω αν επαιξε ρολο και το ψησιμο στον αερα.. Αυτη η συνταγη θελει ακριβεια για να πετυχει.
Διαγραφή