41

ΜΑΓΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΚΑΚΑΟ ♦♦ TORTA MAGICA AL CACAO


ΜΑΓΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

Το "μαγικό γλυκό" ή "μαγική τούρτα" έγινε τρελλή μόδα τους τελευταίους μήνες ανά τα blog και τα site στο διαδύκτιο. Γαλλίδες, Ισπανίδες και Ιταλίδες έφτιαξαν και σχολίασαν το ιδιόρρυθμο αυτό γλυκάκι. 
Πρώτη φορά το είδα στο Giallo Zafferano, αλλά να πω την αλήθεια δεν του έδωσα και πολλή σημασία. Μέχρι που το ξανασυνάντησα στο blog της φίλης Vicky, Arte in cucina, σε σοκολατένια έκδοση και τότε πραγματικά δελεάστηκα. 
Το μαγικό μου γλυκό, φτιάχτηκε με τις αναλυτικές οδηγίες της υπέροχης Sonia απο το Giallo Zafferano (εδώ), που δικαίως τα τελευταία χρόνια κατακτά πάντα στην πρώτη θέση στα ιταλικά site μαγειρικής στα βραβεία Macchianera Blog Awards, ενώ πέρισυ κατέκτησε και την πρώτη θέση ανάμεσα στα ιταλικά site όλων των κατηγοριών!
Η "μαγεία" του, έγγυται στο γεγονός, οτι με ενα μόνο μίγμα υλικών παίρνουμε ενα γλυκό με τρία στρώματα, διαφορετικά τόσο στην υφή, όσο και στο χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι οπτικά εντυπωσιακό, αλλα και η γεύση του καθώς και η εναλλαγή των υφών στον ουρανίσκο το κάνουν μοναδικό! 
Δώστε μεγάλη προσοχή στην σειρά με την οποία θα αναμείξετε τα διάφορα υλικά, καθώς και  στις θερμοκρασίες στις οποίες θα πρέπει να βρίσκεται στο καθένα απο αυτά, ώστε να επιτύχετε τον σωστό διαχωρισμό των διαφόρων στρωμάτων και το τέλειο αποτέλεσμα. 

Δόση : 10 μερίδες
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο 
Υλικά : 65gr αλεύρι γοχ.,
                25gr κακάο άγλυκο,
                25gr χαρουπάλευρο,
                150gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                120gr βούτυρο,
                500ml γάλα φρέσκο πλήρες,
                4 αυγά,
                1 κ.σ. νερό κρύο,
                1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας,
                1 κ.γ. ξύδι απο λευκό κρασί,
                1 τσιμπιά αλάτι. 
για το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη,
                                      κακάο άγλυκο.
Προετοιμασία :
Τα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι αυστηρά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Λιώστε το βούτυρο στον μικροκυματικό ή σε ενα κατσαρολάκι, προσέχοντας να μην κάψει. Μεταγγίστε το σε ενα μπωλάκι και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Ζεστάνετε το γάλα, χωρίς να το βράσετε, και αφήστε το να χλιαρίνει.
Χωρίστε τους κρόκους απο τα ασπράδια των αυγών.
Βάλτε τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε το μίγμα για ενα δεκάλεπτο, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε με την σειρά : 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και το βούτυρο, που στο εν τω μεταξύ έχει κρυώσει. Κοσκινήστε το αλεύρι, το κακάο και το χαρουπάλευρο και προσθέστε τα στο μίγμα, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν. Αν δεν βρίσκετε χαρουπάλευρο, χρησιμοποιήστε στη θέση του κακάο, έτσι κι αλλιώς αυτό είναι δική μου προσθήκη στην συνταγή. Προσθέστε το χλιαρό γάλα και αναμείξτε δυναμικά για κανα-δυο λεπτά. Είναι σημαντικό το μίγμα να μην έχει σβώλους; αν χρειστεί, περάστε το απο ενα σουρωτήρι για να τους αφαιρέσετε.
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, οχι πολύ σφιχτή. Το ξύδι θα το προσθέστε όταν αρχίζει να σχηματίζεται η μαρέγκα, για να βοηθήσετε να σταθεροποιηθεί. Προσθέστε την μαρέγκα σταδιακά στο υπόλοιπο μίγμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα και με κινήσεις απο κάτω προς τα επάνω, ώστε να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Το μίγμα που θα πάρετε θα πρέπει να είναι ομοιογενές και αρκετά ρευστό.
Στο εν τω μεταξύ, προθερμάνετε τον φούρνο στους 150°C. 
Επενδύστε ενα τετράγωνο ταψάκι 20x20 εκ. με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Ρίξτε μέσα το μίγμα. Ψήστε το γλυκό για 80 περίπου λεπτά. Δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί. Τα κατώτερα στρώματα είναι σίγουρα πιο υγρά, αλλά δεν θα πρέπει να είναι ρευστά.
Βγάλτε το γλυκό απο τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Σκεπάστε το με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο. Αφήστε το για τουλάχιστον ενα δίωρο, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, βγάλτε το απο το ψυγείο και τραβώντας με προσοχή τις άκρες απο το αντικολλητικό χαρτί, βγάλτε το απο το ταψάκι. Αφαιρέστε περιμετρικά το αντικολλητικό χαρτί. Κόψτε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια. Χρησιμοποιήστε ενα μαχαίρι με ίσια και μακρυά λάμα. Για να διευκολυνθείτε στο κόψιμο και να μην κολλάει το μαχαίρι, βρέξτε το με νερό.
Πρίν σερβίρετε το μαγικό γλυκό, πασπαλίστε το με κακάο ή με ζάχαρη άχνη.
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.


TORTA MAGICA AL CACAO

La torta magica è apparsa durante gli ultimi mesi in blog e siti di cucina, tanto in Italia che in Francia e Spagna. Per la prima volta l' ho vista nel Giallo Zafferano, l' ho trovata si interessante, ho segnato la ricetta ma ho lasciato la sua preparazione per un tempo futuro. Fino che l' ho vista di nuovo nel blog Arte in cucina della amica Vicky, questa volta però in versione cioccolatosa, ed è stato subito amore! 
Ho preparato la mia torta magica seguendo le istruzioni di Sonia (ricetta originale qui). A proposito, pochi giorni fa, Giallo Zafferano ha conquistato ben 3 per premi in Macchianera Blog Awards : "Miglior sito food", "Miglior presenza social" e "Miglior profilo Twitter" di cucina! Non c'è da dire : meritatissimi!
La "magia" di questa torta, sta nel fatto che con una sola mistura di ingredienti semplici, si ottiene un dolce di tre strati diversi, tanto di colore che di consistenza. Il risultato visivamente fa certo impressione, ma anche come sapore è buonissimo!
La sua preparazione è facile, ma si deve prestare attenzione ad aggiungere gli ingredienti in ordine precisa e a temperature indicate per garantire la correta formazione dei strati al interno del dolce.

Dosi : 10 porzioni

Difficoltà : media
Ingredienti : 65gr di farina 00,
                            25gr di cacao amaro,
                            25gr di farina di polpa di carrube,
                            150gr di zucchero semolato,
                            120gr di burro,
                            500ml di latte fresco intero,
                            4 uova,
                            1 cucchiaio di acqua fredda,
                            1 cucchiaino di estratto di vaniglia,
                            1 cucchiaino di aceto di vino bianco,
                            1 pizzico di sale. 
per cospargere : zucchero a velo,
                                cacao amaro.
Preparazione :
Le uova che utilizzerete devono essere a temperatura ambiente. Quindi, prima di cominciare a preparare la torta, lasciateli fuori frigo per un paio d' ore.
Fate sciogliere il burro al microonde o in un pentolino, facendo attenzione a non farlo scurire. Una volta fuso, versatelo in una ciolota e lasciatelo raffreddare a temperatura ambiente.
Fate scaldare il latte in un pentolino e lasciatelo intiepidire.
Dividete i tuorli dagli albumi.
Ponete il turoli insieme allo zucchero nella bacinella della planetaria e sbattete per una decina di minuti, fino a prendere una crema spumosa. Sempre sbattendo, aggiungete senza cambiare l' ordine : 1 cucchiaio di acqua fredda, l' estratto di vaniglia, il sale ed il burro fuso, che nel frattempo sarà a temperatura ambiente. Settacciate la farina, il cacao e la farina di carrube. La farina di carrube è una mia aggiunta, se non disponete potete sostituirla con cacao amaro (25gr di più rispetto agli ingredienti riportati sopra). Aggiungete tutte le polveri nel composto e amalgamate. Aggiungete il latte tiepido e mescolate bene. Il composto non deve presentare dei grumi. Se necessario passatelo da un colino a maglia fitta.
Montate gli albumi a neve non troppo ferma. L' aceto di vino dovrà essere aggiunto quando gli albumi saranno diventati chiari, per stabilizzarli. Incorporate gli albumi montati al resto del composto, mescolando delicatemente con una spatola, con movimenti dal basso verso l' alto, per non farlo sgonfiare. Il composto deve risultare omogeneo e piuttosto liquido.
Accendete il forno a 150°C, modalità statico.
Foderate una teglia quadrata 20x20cm con carta forno. Versateci il composto. Infornate e fate cuocere per 80 minuti ca. Prima di sfornare fate la prova setcchino : la parte più bassa della torta avrà la consistenza di un budino ma non deve essere liquida.
Sfornate e lasciate raffreddare. Una volta raffreddata la torta, coprite con pellicola transparente e ponete nel frigo. Lasciatela riposare per almeno un paio d' ore, per compattare.
Trascorso il tempo necessario estraette la torta dal frigo. Tenendo la carta forno dai bordi, estraette la trota dalla teglia. Tagliatela a quadrotti con l' aiuto di un coltello a lama liscia e lunga; per facilitare il taglio, bagnate la lama con acqua.
Prima di servire spolverizzate la torta magica con zucchero a velo o cacao amaro.      


41 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου και καλή εβδομάδα!
    Το έχω δει και εγώ αυτό το μαγικό κεκάκι, κυκλοφορεί πολύ στο διαδίκτυο!
    Είναι πολύ εντυπωσιακό σε εμφάνιση και φαντάζομαι και σε γεύση!
    Οι οδηγίες σου σούπερ αναλυτικές όπως πάντα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ερμιονη μου!
      Οι ιταλιδες blogger το εχουνε φτιαξει σχεδον ολες το μαγικο γλυκο! Ακομη ενα γυκακι με κρεμα και περιεργο ονομα ειναι της μοδας στα ιταλικα blog, να δουμε ποτε θα βρω ευκαιρια να το φτιαξω και αυτο! Το συγκεκριμενο παντως ειναι πολυ νοστιμο και μοιαζει πιο πολυ με πανακοττα, αλλα γενικα ειναι πολυ ιδιορρυθμο και ασυνηθιστο!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Ενδιαφέρον το γλυκάκι, δεν το είχα ξανακούσει, αλλά μπορώ να πω ότιη φωτογραφία σου με ξεσήκωσε. Μία ερώτηση μόνο. Το χαρουπόλευρο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Γιωτα μου!
      Αν θυμαμαι καλα και η Κικη απο το Tante Kiki το εχει φτιαξει το μαγικο γλυκο, σε λευκη εκδοση, αλλα γενικα δεν το ειδα να πολυκυκλοφορει, οπως στα ιταλικα και γαλλικα blog.
      Για το χαρουπαλευρο γραφω και μεσα στην συνταγη, μπορεις να το αντικαταστησεις με κακαο, ετσι κι αλλιως ηταν δικη μου προσθηκη γιατι μου αρεσει πολυ καξθως δινει ακομη πιο σοκολατενια γευση και αρωμα στα γλυκα!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Πράγματι μαγικό το γλυκάκι! Φαίνεται εκπληκτικό!
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι και πολυ νοστιμο!!
      Καλη εβδομαδα Μαρια μου!

      Διαγραφή
  4. "Μαγικό" πραγματικά Μαρίνα μου, καθώς "βαρύτητα" των υλικών που συνθέτουν τούτο το γλυκό κατέχει τον ρυθμιστικό παράγοντα των "στρώσεων".
    Το έχω χαζέψει και στο blog της Κικής, (όπως κι' εσύ γράφεις) καθώς και σε κάποια άλλα, όμως ακόμη δεν το έχω αποφασίσει.
    Μάλλον πρέπει να το βάλω στο πρόγραμμα.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το βαλεις στο προγραμμα Πηνελοπη μου, ειναι μια μικρη χαρα, μια μικρη ικανοποιηση οταν το κοψεις και δεις ποσο ομορφο ειναι!!!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  5. Ελπίζω να βγαίνει μπόλικο, γιατί αλλιώς δεν το βλέπω να μένει στο ψυγείο 3-4 μέρες! Κάθε φορά που διαβάζω συνταγή σου παθαίνω ξαφνικές λιγούρες. :) Αν και μέτρια δύσκολο όπως αναφέρεις, λέω να δοκιμάσω να το φτιάξω κάποια στιγμή που θα με πιάσει κρίση ζαχαροπλαστικής αυτοπεποίθησης! Πάντως δείχνει φανταστικό και πεντανότιμο! Μπράβο Μαρίνα μου!
    Πολλά φιλάκια και καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπολικο δεν θα το ελεγα, ασε που ειναι και νοστιμο και ολο το μυαλο μου στο ψυγειο ηταν, μεχρι να εξαφανιστει... Δεν θελει καμμια περιεργη τεχνικη, μονο να ακολουθησεις πιστα τις οδηγιες.
      Καλη εβδομαδα Πηνελοπη μου!!

      Διαγραφή
  6. Το ΜΑγικό σου γλυκό φαινετι
    πολύ ομορφο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΘΑ το κάνω σιγουρα με εντυπωσιασε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το δοκιμασεις κιολας θα ενθουσιαστεις!

      Διαγραφή
  8. Θα πω κι από εδώ ότι η σοκολατένια εκδοχή του μαγικού γλυκού, με εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο από την άσπρη!
    Αυτό το γλυκάκι πρέπει να το φτιάξω οπωσδήποτε!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα μου, κι εγω νομιζω οτι το σοκολατενιο ειναι πιο εντυπωσιακο, φαινονται πολυ πιο καλα οι διαφορες στρωσεις και η χρωματικη διαφορα.
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  9. Τα περίφημα Magic Custard Cakes! Όπου τα δω, προσπαθώ να τα ξεχάσω, για να μην τα δοκιμάσω... Όμως το δικό σου Μαρίνα μου δεν ξεχνιέται! Πρέπει να δοκιμαστεί!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, ωστε ετσι λεγονται στα αγγλικα! Πολυ πιο σαφης περιγραφη, γιατι το torta magica των ιταλων δεν προσδιοριζει και πολλα...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  10. Quanto è bella questa torta complimenti salvo subito la ricetta !!!!
    Un abbraccio :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το σίγουρο είναι οτι μαγεύτηκα!!!!!!!!!!!!! Είμαι σε δίαιτα προς το παρόν αλλά που θα πάει.......δεν θα μου γλιτώσει!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω λεω οτι ειμαι σε διαιτα, αλλα τις Κυριακες κανω τα σταβα ματια!! Αξιζει παντως να το δοκιμασεις Λιλα μου!

      Διαγραφή
  12. Είναι πράγματι εντυπωσιακό αλλά κι εσύ το ανέξειξες με τις πεντακάθαρες φωτογραφίες σου και
    τα πολύ περιποιημένα και κομμένα ολόισια κομμάτια!
    Τα τρία της πιατελίτσας θα τα ήθελα πολύ. Το ομολογώ!!!

    Καλή σου εβδομάδα Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικα δεν κοβοταν και τοσο δυσκολα οσο φανταστηκα... αν το αφησεις και σταθει αρκετα στεροποιειται τελειως και δεν υπαρχει προβλημα.
      Χρυσαυγη μου τα δικαιουσαι τα κομματακια, δικα σου!!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  13. Είναι πολύ επιτυχημένο γλυκό Μαρίνα μου και πεντανόστιμο!!! Η δική σου εκδοχή με το κακάο είναι υπέροχη!!! Καλοφάγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξερεις απο πρωτο χερι Κικη μου, καλα το θυμομουν οτι το ειχες φτιαξει κι εσυ! Θα το δοκιμασω και στην λευκη εκδοχη, που θα μου παει!!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  14. Εξαιρετική πρόταση για magic cake Μαρίνα μου..μέτριας δυσκολίας απ'ότι το μελέτησα..η μέτρηση δεν αποτελεί πιά δυσκολία..ποιός φτιάχνει γλυκά χωρίς τον πολύτιμο βοηθό του το mixer και φυσικά τηννζυγαριά..καταπληκτική η παρουσίασή σου..στην Κικίτσα το θυμάμαι κι εγώ ότι το έχω μελετήσει..φιλάκια κι ευχαριστούμε..καλό απογευματάκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως δεν ειναι δυσκολο να φτιαχτει αυτο το γλυκακι, οπως ειπα και παραπανω, θελει μονο λιγη προσοχη στην σειρα των υλικων.
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  15. Μας μάγεψε το γλυκάκι σου, Μαρίνα μου! Το κακό είναι ότι δεν θα μπορούσα να αρκεστώ σε ένα κομμάτι... ;-)
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι δυσκολο να αρκεστεις σε ενα κομματι Αναστασια μου! Οσο ηταν μεσα στο ψυγειο, τριγυριζα απ' εξω και ολο το μυαλο μου ηταν εκει!!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  16. Πραγματικά μαγικό το γλυκό Μαρίνα! Το έχω δει και εγώ να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο
    αλλά το πετύχαινε πάντα λευκό. Σοκολατένιο είναι πολύ πιο εντυπωσιακό
    και πανέμορφα εκτελεσμένο από εσένα. Σημειώνεται για το μέλλον
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως οι πιο πολλες εκτελεσεις ειναι σε λευκο... ακομη και στο giallo zafferano η συνταγη ειναι για την λευκη εκδοχη. Εμεις σαν γνησιοι λατρεις της σοκολατας, προτιμησαμε την μελαχροινη του εκδοση!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  17. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΙΓΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το μιγμα που παρασκευαζουμε ειναι αρκετα υδαρες. Τα διαφορα υλικα διαχωριζονται και τα βαρια κατακαθιζουν, ενω τα ελαφροτερα επιπλεουν. Με αυτον το τροπο δημιουργουνται οι διαφορετικες στρωσεις των υλικων οι οποιοες παιρνουν και διαφορετικη αποχρωση με αποτελεσμα αυτο το εντυπωσιακο αποτελεσμα. Σημασια για την επιτυχια του εχει τοσο η σειρα αναμειξης των υλκων οσο και η θερμοκρασια τους! Αν τα ακολουθησεις πιστα η επιτυχια του εινα εγγυημενη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φαινεται υπεροχο! Πολλα συγχαρητηρια επισης για τις πολυ εμπεριςτατωμενες και αψογες περιγραφες σου! Μια διευκρινιση μονο για το χρονο ψησηματος, ειναι οντως 80 λεπτα, γιατι νομιζω οτι μετα απο τοση ωρα θα ειναι τοσο πολυ ψημενο, που ισως να μην μπορεσει να καθιζησει το μιγμα. Ευχαριστω πολυ! Σοφια, Θεσσαλονικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ειναι σιγουρα γυρω στα 80 λεπτα, εξαρταται παντα απο τον φουρνο γι' αυτο λεμε για καλο και για κακο να δοκιμαστε με την οδοντογλυφιδα αν εχει οντως ψηθει και δεν ειναι υδαρες μεσα. Μην σε παραξενευουν τα 80 λεπτα, μην ξεχνας οτι η θερμοκρασια του φουρνου ειναι χαμηλη, 150°C!

      Διαγραφή
  20. Το έψησα στον αέρα και σε 70 λεπτά ήταν έτοιμο. Πεντανόστιμο, αλλά ξεχώριζαν μόνο δύο στρώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξερω αν επαιξε ρολο και το ψησιμο στον αερα.. Αυτη η συνταγη θελει ακριβεια για να πετυχει.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.