12

ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ♦♦ CECI STUFATI ALLE MELANZANE


ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Η έμπνευση για να φτιάξω αυτό το νόστιμο φαγάκι, ήρθε αφού έφτιαξα το mualle. Σκέφτηκα οτι αφού οι φακές ταιριάζουν τόσο ωραία με τις μελιτζάνες, γιατί οχι και τα ρεβύθια? Μετά κατάλαβα οτι δεν ήμουν και τόσο πρωτότυπη, αφού είδα μια παρόμοια συνταγή και απο την Ξανθή (εδώ), φτιαγμένη μάλιστα πάνω κάτω την ίδια εποχή με την δικιά μου! 
Μας αρέσουν πολύ τα ρεβύθια οικογενειακώς, εχω μάλιστα να το παινεύομαι, οτι εγώ εμαθα στους αντρες να τα τρώνε, που δεν ήθελαν να τα δούν ούτε ζωγραφιστά! Πολύ νόστιμος ο συδυασμός τους με τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, και το ψήσιμο στον φούρνο τους δίνει σίγουρα άλλη γεύση!

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 500gr ρεβύθια,
                 2 μεγαλούτισκες μελιτζάνες (500gr περίπου),
                 1 μεγάλο κρεμμύδι,
                 1 σκελίδα σκόρδο,
                 1 κόκκινη πιπεριά,
                 1 πράσινη πιπεριά,
                 3 ώριμες ντομάτες,
                 10 κ.σ. ελαιόλαδο,
                 1/2 κ.γ. τριμμένο πιπέρι,
                 1/2 κ.γ. ρίγανη,
                 1/2 κ.γ. μαντζουράνα,
                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Πλύντε τις μελιτζάνες, αφαιρέστε το κοτσάνι και κόψτε τες σε κύβους. Βάλτε τους κύβους της μελιτζάνας σε ενα τρυπητό, πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και αφήστε να σταθούν για μια ωρίτσα, να στραγγίσουν τα υγρά τους. 
Βάλτε τα ρεβύθια να μουλιάσουν για 1 ωρίτσα σε χλιαρό νερό. Βράστε τα χωρίς αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν (40 λεπτά στην χύτρα ταχύτητας, αλλά εξαρτάται και απο τα ρεβύθια).
Αφαιρέστε κοτσάνια και σπόρους απο τις πιπεριές και κόψτε τες σε κύβους.
Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, βουτώντας τες πρώτα σε βραστό και έπειτα σε κρύο νερό. Αφαιρέστε κοτσάνια και σπόρους και κόψτε τες επίσης σε μικρούς κύβους.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε ενα τηγάνι βάλτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρετε μέχρι να μαραθούν. Κατεβάστε τα απο την φωτιά και κρατήστε τα στην άκρη.
Ρίξτε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τις μελιτζάνες, αφού τις ξεπλύνετε και τις στραγγίστε τε καλά. Σωτάρετε για μερικά λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Κατεβάστε τες απο την φωτιά και κρατήστε τες επίσης στην άκρη.
Ρίξτε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τις πιπεριές. Σωτάρετε μέχρι να μαραθούν και προσθέστε τις ντομάτες. Αφήστε να πάρουν κανα-δυό βράσεις και κατεβάστε την σάλτσα απο την φωτιά.
Μέσα σε μια μικρή γάστρα ή πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, βάλτε όλα τα υλικά : τα ρεβύθια, τις μελιτζάνες, την σύβραση με το κρεμμύδι και την σάλτσα. Προσθέστε την ρίγανη, την μαντζουράνα, το πιπέρι, αλάτι (εγώ 1 κ.γ.) και αναμείξτε. Αν θέλετε το φαγάκι ζουμερό, προσθέστε λίγο νεράκι ή ακόμη καλύτερα ζωμό λαχανικών. Τέλος περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο. 
Κλείστε το σκεύος με το καπάκι του και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C στις αντιστάσεις. Αφήστε το φαγάκι να ψηθεί για μιάμιση ωρίτσα.
Σερβίρετε το ζεστό.


CECI STUFATI ALLE MELANZANE

Questa ricetta me la sono ispirata dopo la preparazione del mualle. Più tardi ho scoperto che già esisteva una ricetta simile, preparata da una famosa chef greca, che intanto io ignoravo...
Ci piaciono tanto i ceci stufati in famiglia! Molto azzecato l' abbinamento con le melanzane e le atre verdure, mentre la cotttura al forno rende questo piatto particolarmente saporito!

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 500gr di ceci,
                             2 melanzane piuttosto grosse (500gr ca),
                             1 cipolla grossa,
                             1 spicchio d' aglio,
                             1 peperone rosso,
                             1 peperone verde,
                             3 pomodori maturi,
                             10 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             1/2 cucchiaino di pepe macinato,
                             1/2 cucchiaino di origano,
                             1/2 cucchiaino di maggiorana,
                             sale.
Preparazione :
Lavate e spuntate le melanzane e tagliatele a cubetti piuttosto grossi. Cospargete di sale grosso e ponete in un colapasta. Lasciate risposare per un' oretta per espellere l'acqua di vegetazione.
Lasciate i ceci in ammolo, in acqua tiepida, per un' oretta. Fate lessare senza l' aggiunta di sale, fino ad intenerire (40 minuti in pentola a pressione, ma dipende sempre dai legumi). 
Eliminate semi e filamenti dai peperoni e tagliate a pezzettini.
Sbucciate i pomodori, immergendoli per pochi minuti, prima in acqua bollente e dopo in acuqa fredda.
Eliminate piccioli e semi e tagliate a cubetti.
Tritate la cipolla e l' aglio.
In una padella, versate 2 cucchiai di olio di oliva e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete la cipolla e l' aglio e saltate fino a "lucidare". Eliminate dalla padella e tenete da parte.
Versate nella padella 2 cucchiai d' olio e aggiungete le melanzane, precedentemente sciacquate e strizzate bene. Lasciate soffrigere fino a cominciare a prendere colore. Eliminate dalla padella e tenete da parte.
Versate nella padella 2 cucchiai d' olio e aggiungete i peperoni. Saltate per qualche minuto e aggiungete i pomodori. Lasciate cuocere per quache minuto e ritirate dal fuoco.
Prendete un recipiente adatto per la cottura a forno, munito di coperchio. Versateci tutti gli ingredienti : i ceci colati, le melanzane, la cipolla con l' aglio e il sugo di peperoni e pomodori. Aggiungete l' origano, la maggiorana, il pepe, sale quanto basta (io: 1 cucchiaino) e mescolate. Se vi piace che lo stufato abbia un po' di brodo di più, aggiungete poca acqua calda o ancora meglio brodo di verdure. Irrorate con l' olio restante.
Coprite il recipiente col suo coperchio e infornate in forno preriscaldato a 220°C. Lasciate cuocere per un' ora e mezza.
Servite i ceci stufati alle melanzane caldi!

12 σχόλια:

  1. Τα ρεβίθια αρέσουν και σε μένα πάρα πολύ.
    Κάποιες μέρες νομίζω ότι είναι το αγαπημένο μου όσπριο, άλλες λέω ότι είναι η φάβα και άλλες οι γίγαντες :)
    Δεν συνηθίζω να τα παντρεύω, ωστόσο το πιάτο σου φαίνεται τόσο δελεαστικό με τα ωραία υλικά και τα χρώματα να ανεβάζουν τη διάθεση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω μπαινω σε παρομοια ... διλημματα Ερμιονη μου! Για πολλα χρονια κι εγω τα οσπρια τα μαγειρευα πολυ απλα με την σαλτσουλα και λιγα συνπδευτικα λαχανικα. Απο τοτε που εμπλεξα με το blogging ομως, εχω γνωρισει και εχω δοκιμασει διαφορους συνδυασμους που ουτε μπορουσα να τους φανταστω! Το μουαλλέ ηταν μια πολυ ευχαριστη εκπληξη και ακολουθησαν αυτα τα ρεβυθια που ηταν επισης διαφορετικα και πολυ νοστιμα.
      Φιλακια πολλα και καλο μηνα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Χτες το φάγαμε, πολύ ωραία ιδέα η προσθήκη και πιπεριάς.
    Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλα Ξανθη μου! Πολυ νοστιμο φαγακι κι αυτο και η δικη σου προταση με τα ντοματινια πολυ ωραια!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραίο ζεστό πιάτο! Μπαίνει στα comfort food στα σίγουρα! Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι οντως comfort food Μαρθα μου, ενα απλο φαγακι που πραγματικα το απολαμβανεις!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα,Μμαρίνα μου!
    Πιπεριά στα ρεβύθια βάζω και μας αρέσει αλλά με μελιτζάνα δεν τα έχω συνδυάσει ποτέ!
    Έτσι όμως που βλέπω το πιάτο σου το βρίσκω άκρως δελεαστικό!
    Να κάνω μια δοκιμή; Μμμμμ, το σκέφτομαι πολύ!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκιμασε το Ελενη μου ανεπιφυλακτα, νομιζω οτι σου αρεσουν κι εσενα οι μελζανες, οποτε θα το απολαυσεις!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  5. Tα όσπρια γενικά μου αρέσουν πολύ.Η κλασσική μέθοδος μαγειρικής τους μου αρέσει να εμπλουτίζεται και με άλλα υλικά,γιατί κέρδος είναι η γεύση τελικά.Η έμπνευση σου φαίνεται να σε αποζημίωσε αφού το φαγητό δείχνει πολύ λαχταριστό!Πολύ ωραία πρόταση Μαρίνα μου,και με λίγη καυτερή πιπερίτσα θα γίνει πικάντικο και ιδανικό για τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα.
    Καλό σου βράδυ και καλή ξεκούραση!!!Φιλάκια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως λιγη καυτερη πιπεριτσα θα του ταιριαζε!
      Καλο μηνα Φωτεινη μου!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  6. Απλό και νόστιμοοοοο!!!!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πού θα μου πάει, θα πείσω κι εγώ μερικούς μερικούς να τα φάνε τα ρεβυθάκια που εμένα τόσο μου αρέσουν. Λες με αυτή τη συνταγή να τα καταφέρω; Φαίνεται πεντανόστιμη!
    Πολλά φιλάκιαααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.