ΚΕΪΚ "7 ΚΟΥΠΑΚΙΑ" ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
Το κέϊκ "7 κουπάκια" είναι αρκετά γνωστό. Περιέχει απαραιτήτως γιαούρτι και το κουπάκι μέσα στο οποίο είναι συσκευασμένο το γιαούρτι χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης! Εδω σας παρουσιάζω μια εκδοχή με αγαπημένα μου υλικά, ταχίνι και καλαμποκάλευρο, σερβιρισμένο με γλάσσο λευκής σοκολάτας και μια παιχνιδιάρικη πινελιά χρωματιστής τρούφας.
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 κουπάκι παραδοσιακό γιαούρτι, πρόβειο (220gr),
1 κουπάκι ταχίνι,
2 κουπάκια ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο demerara,
3 κουπάκια καλαμποκάλευρο,
3 μεγάλα αυγά,
το ξύσμα της φλούδας απο ενα πορτοκάλι ακέρωτο,
1 βανιλίνη,
1 κ.γ. χημική μαγιά (ή baking powder),
1 κ.γ. σόδα φαγητού,
1 τσιμπιά αλάτι.
για το γλάσσο : 100gr λευκή κουβερτούρα,
για την διακόσμηση : χρωματιστή τρούφα
Προετοιμασία :
Χτυπηστε το ταχίνι με την ζάχαρη να ομογενοποιηθούν. Συνεχίζοντας το χτύπημα των υλικών, προσθέστε σταδιακά ενα ενα τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέστε το καλαμποκάλευρο, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την χημική μαγιά, την σόδα και το αλάτι και αναμείξτε μέχρι να πάρετε ενα ομοιογενές μίγμα.
Αλείψτε με λίγο λαδάκι μια στρογγυλή φόρμα για κέϊκ (24εκ. δίαμετρο), ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια του.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Κάντε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα πρίν το βγάλετε απο τον φούρνο. Βγάλτε το κέϊκ απο τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Λιώστε την λευκή κουβερτούρα σε μπαίν μαρί.
Ξεφορμάρετε το κέϊκ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύστε με την λιωμένη κουβερτούρα και στολίστε με την χρωματιστή τρούφα.
TORTA 7 VASETTI ALLA TAHINA
La torta 7 vasetti è ben conosciuta e amata. Il suo ingrediente principale è lo yogurt, mentre il suo vasetto viene utilizzato come misura per gli altri ingredienti della ricetta.
Questa volta ho preparato la 7 vasetti con yogurt greco tradizionale, tahina (nel posto di burro o olio) e zucchero di canna, mentre l' ho glassata con cioccolato fondente bianco e palline (codetta) colorate.
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 vasetto di yogurt greco tradizionale da latte di pecora,
1 vasetto di tahina,
2 vasetti di zucchero di canna demerara,
3 vasetti di farina di mais (fioretto),
3 uova grosse,
la scorza da 1 arancia non trattata,
1 vanillina,
1 cucchiaino di lievito chimico autoprodotto (o anche quello del commercio),
1 cucchiaino colmo di bicarbonato,
1 pizzico di sale.
per la glassa : 100gr di cioccolato fondente bianco.
per la decorazione : codetta colorata.
Preparazione :
Nella planetaria sbattete la tahina con lo zucchero. Gradatamente aggiungete le uova e lo yogurt e continuate a sbattere fino ad ottenere un composto omogeneo. Aggiungete la farina di mais, il lievito, il bicarbonato, la scorza grattugiata dell' arancia ed il sale. Mescolate bene fino ad amalgamare il tutto.
Spenellate d' olio uno stampo rotondo per il cake, di 24 cm di diametro. Versateci il composto e livellate.
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C per 50 minuti ca, fino a dorare. Pima di sfornare fate la prova dello stecchino. Sfornate e lasciate raffreddare.
Fate sciogliere il cioccolato fondente bianco a bagnomaria.
Sformate la torta su un vassoio da portata. Versateci il cioccolato fuso e decorate con la codetta.
Βλέποντας το στο πιατάκι θέλω ένα κομματάκι να δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Καλο Σ/Κ Ξανθη μου!
ΔιαγραφήΚαλημέρα γλυκιά Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα φροντίζεις να αναβαθμίζεις ακόμα και τις πιο γνωστές συνταγές!Κατορθώνεις να τις εμπλουτίζεις και να τις βλέπουμε με άλλη ματιά !
Το γιαουρτογλυκό αυτό ,είναι μεν οικείο στους ουρανίσκους μας,αλλά οι πρωτότυπες προσθήκες έδωσαν άλλη διάσταση .Το λεπτόρρευστος γαρνίρισμα της λευκής σοκολάτας,καταλυτική,αλλά και αισθητική παρέμβαση για την απογείωση της νοστιμιάς.Μου έκανε εντύπωση η σπογγώδης υφή του,που σημαίνει ´οτι έγινε πολύ αφράτο και ελαφρύ !Οι χαρούμενες χρωματιστές πιτσιλιές,χαρίζουν την απαραίτητη παιχνιδιάρικη όψη και συνηγορούν στην καθ´όλα τέλεια εικόνα του αγαπημένου γλυκού !!
Καλή Κυριακή!Φιλιά πολλά,πολλά!
Καλη Κυριακη Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΦιλακια πολλα!
Μαρίνα, θα προτιμήσω την δική σου εκδοχή αυτού του κέικ! Μου αρέσει που βάζεις τα υλικά που αγαπάς, αντί τα κλασσικά και συνηθισμένα, χωρίς να ξεφεύγεις από την αρχική "φιλοσοφία" της συνταγής. Καλοφάγωτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ευχαριστω Ειρηνη μου! Ειναι αληθεια οτι εχω καποια αγαπημενα υλικα και παντα ψαχνω ευκαιρειες να τα χρησιμοποιησω!!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Θα σπάσω κούπες, που λένε, γι' αυτό το κεκάκι, γιατί μεράκλωσα! Ποίημα είναι δεν είναι κέηκ, αυτό μόνο έχω να πω και αποσύρομαι πεινασμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τις σπασεις αφου φτιαξεις το κεϊκ Μαρθα μου, γιατι τις θελουμε για μεζουρα!!!
ΔιαγραφήΤι να κανω που μου πεφτεις μακρυα, να εστελνα μερικες φετουλες!!!
Φιλια!
Mμμμμμμμ!!!! Θα πάρω στα κρυφά ένα ολόγλυκο γλασαρισμένο κομμάτι και θα συνοδέψω τον Κυριακάτικο καφέ μου! (το κρυφά λόγω δίαιτας).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Λενε οτι αν φας κατι και δεν το δει κανεις, τοτε δεν εχει θερμιδες!
ΔιαγραφήΦιλια!!
Παρόλο που το ταχίνι δεν είναι από τα αγαπημένα μου υλικά, υποψιάζομαι ότι αυτό το κέικ θα μου αρέσει πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Το ταχινι ειναι μια απο τις προσφατες αγαπες μου Μινα, κι εγω δεν το ειχα σε μεγαλη υποληψη, αλλα τελικα ειναι ενα πολυ ενδιαφερον υλικο!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Νοστιμότατο Μαρίνα και το ταχίνι το λατρεύω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Ευχαριστω Κικη μου!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Ωραίο κέικ Μαρίνα! Οι περισσότερες συνταγές που έχω με ταχίνι είναι νηστίσιμες οπότε αυτή εδώ καταγράφεται προς δοκιμή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Ευχαριστω Βαγγελιω μου! Ειναι αληθεια οτι το ταχινι εχει σχετιστει πιο πολυ με νηστισιμες συνταγες, εγω παντως το χρησιμοποιω ανεξαρτητα απο την νηστεια.
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!