ΚΑΝΕNTΈΡΛΙ
για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE
Καθε μήνα, με μεγαλη χαρά αλλα και περιέργεια, ετοιμάζω την επιλεγμένη συνταγή για την συνεχώς αυξανόμενη δημιουργική ομάδα των Quanti Modi di Fare e Rifare!
6 Ιουνίου σήμερα και μεταφερόμαστε στην Ιταλια και στην κουζινα του blog Sapori in concerto, οπου μας υποδέχεται η ταλαντούχα μουσικός Antonella. Την σημερινη συνταγή όμως θα μας την παρουσιάσει ο σύζυγος της ο Rino, ως πιο ειδικός στην συγκεκριμένη σπεσιαλιτέ, αφου προέρχεται απο την τοπική κουζίνα της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Τα canederli (κανεντέρλι) ή knödel, απο το γερμανικό knot που σημανει κόμπος, προέρχονται απο την τυρολέζικη κουζίνα και συναντώνται στην Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία αλλα και Πολωνία. Στην Ιταλία συναντώνται στις περιοχές που συνορεύουν με το Τυρόλο, δηλαδή στο Alto Adige, στο Friuli, αλλα και στα βορειότερα σημεία του Veneto. Ακόμη ενας θησαυρός απο την παραδοσιακή χωριάτικη κουζίνα όπου με ελάχιστο κόστος και με ταπεινά υλικά φτιάχνουμε πεντανόστιμους ψωμοκεφτέδες, κάτι σαν ιδιότυπα γιουβαρλάκια. Τα βασικά υλικά μας είναι το μπαγιάτικο ψωμί, λίγο γαλατάκι, λίγο τυράκι, 1-2 αυγουλάκια και ενα κομματάκι παντσέτα ή λίγα βρασμένα χόρταρικά. Αναμιγνύονται τα υλικά και τα πλάθουμε σε μπαλλάκια, που το μέγεθος τους ποικίλλει αλλα συνήθως είναι όσο ενα μέτριο αυγό. Τα ζεματάμε σε νερό που βράζει ή τα βάζουμε να βράσουν για λίγα λεπτά μέσα σε ζωμό. Σερβίρονται οπως τα γιουβαρλάκια μέσα στον ζωμό τους, ή "στεγνά" περιχυμένα με τσιγαρισμένο βούτυρο και συνοδευμένα με γκούλας, λάχανο τουρσί ή ωμό, ενω η εκδοχή χωρίς τα χορταρικά σερβίρεται με βραστά χόρτα. Οπως καταλαβαίνετε είναι ενα πιάτο που εχει αρκτετές θερμίδες και ταιρίαζει μάλλον πιο πολύ στην κρύα εποχή.
Πηγη : Wikipedia
Για τα κανεντέρλι είχα ακούσει τα καλύτερα και όταν είδα οτι η συνταγή συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Quanti Modi di Fare e Rifare χάρηκα ιδιαίτερα! Η Antonella μας προτείνει να φτιάξουμε κανεντέρλι με σπανακι (Spinatknödel) και την συνταγή της μπορείτε να την δείτε εδω. Δεν έκανα κάποιες ιδιαίτερες αλλαγές, απλά χρησιμοποίησα τριμμένη φρυγανιά αντί για αλεύρι και ελληνικό κεφαλοτύρι, για πιο πικαντική γεύση, ενω μείωσα την ποσότητα στο σπανάκι.
Αναβολή στην αναβολή έφτασα στο τελευταίο Σαββατοκύριακο πρίν την ημέρα της ανάρτησης και ετοιμάστηκα επιτέλους να φτιάξω τα κανεντέρλι. Κράτησα λίγο ψωμάκι απο την προηγούμενη ημέρα, πήρα γαλα, τυράκι και ήμουν σίγουρη οτι είχα και βρασμένο σπανάκι στον καταψύκτη. Φτάνουμε λοιπόν πρωϊ πρωϊ στο εξοχικό, οπου περνάμε πάντα τα Σαββατοκύριακα μας, και βρίσκω τον καταψύκτη με βγαλμένη την μπρίζα, να έχει κανει απόψυξη απο 4-5 μέρες πρίν και όλα να κολυμπάνε μέσα σε μια δύσοσμη λίμνη που προερχόταν απο υγρά που κύλισαν απο τα τροφιμα που αποψύχθηκαν. Ολική καταστροφή! Και για σπανάκι ούτε λόγος! Εννοείται οτι πέρασα την μέρα μου καθαρίζοντας το απίστευτο χάλι. Πάλι καλά που στο εν τω μεταξύ είχαν εγκατασταθεί και οι γονείς μου στο εξοχικό για το καλοκαίρι, και η μητέρα μου είχε λίγο κατεψυγμένο σπανάκι, οπότε την επόμενη ημέρα κατάφερα τελικά να φτιάξω και τα κανεντέρλι μου!
Οσο για τις εντυπώσεις μου απο την συνταγή : πρόκειται για ενα ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο. Πραγματικά δεν το περίμενα, καθως η ιδέα της παπάρας του ψωμιού με το γάλα δεν με ενθουσίαζε καθόλου! Σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω και θέλω να τα δοκιμάσω και στην παραλλαγή με το speck (είδος προσιούτο) αλλα και βρασμένα μέσα σε ζωμό κρέατος, που είναι καθαρά χειμωνιάτικο πιάτο.
Δόση : 12 κανεντέρλι
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 150 gr μπαγιάτικο ψωμί,
300 gr βρασμένο σπανάκι,
1 μικρό κρεμμύδι,
2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο,
60 gr κεφαλοτύρι,
3/4 φλ. φρέσκο γάλα.
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά,
1 μεγάλο αυγό,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
τριμμένο μοσχοκάρυδο,
αλάτι.
για το σερβίρισμα : φρέσκο βούτυρο,
τριμμένη παρμεζάνα.
Προετοιμασία :
Οπως σας είπα, το σπανάκι που χρησιμοποίησα ήταν ήδη βρασμένο και στραγγισμένο καλά. Αν χρησιμοποήσετε φρέσκο σπανάκι, υπολογίζω οτι θα χρειαστείτε γύρω στο μισό κιλό; αχνίστε το σε ελάχιστο νερό για μερικά λεπτά, βάλτε το σε ενα τρυπητό και αφήστε το να στραγγίσει καλά.
Ψωμί χρησιμοποίησα χωρίατικο, γιατί σκέφτηκα οτι θα δώσει καλύτερη γεύση. Κόψτε το ψωμί, μαζί με την κόρα του, σε πολύ μικρά κυβάκια και βάλτε το μέσα σε ενα ευρύχωρο σκεύος. Ζεστάνετε το γάλα και περιχύστε το ψωμί. Αφήστε το να σταθεί κανένα δεκάλεπτο, ωστε να απορροφήσει ολο το γάλα.
Στο εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σπανάκι : Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Βάλτε το λάδι σε ενα τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε το μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το σπανάκι και κανα-δυό πρέζες αλάτι και σωτάρετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Κατεβάστε το απο την φωτιά και αφήστε το λίγο να χλιαρίνει. Προσθέστε το στο ψωμί. Προσθέστε επίσης το αυγό, το κεφαλοτύρι, κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια, την φρυγανιά, πιπεράκι, τριμμένο μοσχοκάρυδο και το αναλογο αλάτι, παίρνοντας υπ' οψιν οτι το τυρί ειναι αρκετά αλμυρό. Αναμείξτε καλά ολα τα υλικά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι αρκετά συμπαγής και λίγο κολλώδης. Για να πλάσετε τα κανεντέρλι, βρέξτε λίγο τα χέρια σας για να μήν κολλάει η ζύμη. Εγώ εφτιαξα 12 κανεντέρλι σε μέγεθος οσο ενα μεγάλο καρύδι. Αφήστε τα κανεντέρλι να ξεκουραστουν για μισή ωρίτσα.
Στο εν τω μεταξύ βάλτε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει με 1 κ.γ. αλάτι. Βυθίζετε τα κανεντέρλι προσεκτικά μέσα στο νερό που βράζει και τα αφήνετε να βράσουν για 5-6 λεπτά, εξαρτάται και απο το μέγεθος τους. Οταν είναι έτοιμα θα ανέβουν στην επιφάνεια και τότε θα τα "ψαρέψετε" με μια τρυπητή κουτάλα. Η επιτυχία στα κανεντέρλι έγγυται στο να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο, αλλα και να μην γίνουν σκληρά σαν πέτρες, πρέπει να μπορείτε να τα κόψετε με ενα πηρούνι, χωρις να καταβάλετε ιδιαίτερη προσπάθεια.
Σε ενα τηγανάκι βάλτε λίγο φρέσκο βούτυρο και βάλτε το στη φωτιά, να τσιγαριστεί ελαφρά. Βάλτε τα κανεντέρλι, οσο είναι ακόμη ζεστά, σε ενα πιάτο σερβιρίσματος και περιχύστε τα με το καυτό βούτυρο. Πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα.
Τρώγονται και κρύα, ακόμη και την επόμενη ημέρα, αλλα σίγουρα ζεστά είναι πολύ καλύτερα!
τριμμένο μοσχοκάρυδο,
αλάτι.
για το σερβίρισμα : φρέσκο βούτυρο,
τριμμένη παρμεζάνα.
Προετοιμασία :
Οπως σας είπα, το σπανάκι που χρησιμοποίησα ήταν ήδη βρασμένο και στραγγισμένο καλά. Αν χρησιμοποήσετε φρέσκο σπανάκι, υπολογίζω οτι θα χρειαστείτε γύρω στο μισό κιλό; αχνίστε το σε ελάχιστο νερό για μερικά λεπτά, βάλτε το σε ενα τρυπητό και αφήστε το να στραγγίσει καλά.
Ψωμί χρησιμοποίησα χωρίατικο, γιατί σκέφτηκα οτι θα δώσει καλύτερη γεύση. Κόψτε το ψωμί, μαζί με την κόρα του, σε πολύ μικρά κυβάκια και βάλτε το μέσα σε ενα ευρύχωρο σκεύος. Ζεστάνετε το γάλα και περιχύστε το ψωμί. Αφήστε το να σταθεί κανένα δεκάλεπτο, ωστε να απορροφήσει ολο το γάλα.
Στο εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σπανάκι : Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Βάλτε το λάδι σε ενα τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε το μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το σπανάκι και κανα-δυό πρέζες αλάτι και σωτάρετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. Κατεβάστε το απο την φωτιά και αφήστε το λίγο να χλιαρίνει. Προσθέστε το στο ψωμί. Προσθέστε επίσης το αυγό, το κεφαλοτύρι, κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια, την φρυγανιά, πιπεράκι, τριμμένο μοσχοκάρυδο και το αναλογο αλάτι, παίρνοντας υπ' οψιν οτι το τυρί ειναι αρκετά αλμυρό. Αναμείξτε καλά ολα τα υλικά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι αρκετά συμπαγής και λίγο κολλώδης. Για να πλάσετε τα κανεντέρλι, βρέξτε λίγο τα χέρια σας για να μήν κολλάει η ζύμη. Εγώ εφτιαξα 12 κανεντέρλι σε μέγεθος οσο ενα μεγάλο καρύδι. Αφήστε τα κανεντέρλι να ξεκουραστουν για μισή ωρίτσα.
Στο εν τω μεταξύ βάλτε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει με 1 κ.γ. αλάτι. Βυθίζετε τα κανεντέρλι προσεκτικά μέσα στο νερό που βράζει και τα αφήνετε να βράσουν για 5-6 λεπτά, εξαρτάται και απο το μέγεθος τους. Οταν είναι έτοιμα θα ανέβουν στην επιφάνεια και τότε θα τα "ψαρέψετε" με μια τρυπητή κουτάλα. Η επιτυχία στα κανεντέρλι έγγυται στο να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο, αλλα και να μην γίνουν σκληρά σαν πέτρες, πρέπει να μπορείτε να τα κόψετε με ενα πηρούνι, χωρις να καταβάλετε ιδιαίτερη προσπάθεια.
Σε ενα τηγανάκι βάλτε λίγο φρέσκο βούτυρο και βάλτε το στη φωτιά, να τσιγαριστεί ελαφρά. Βάλτε τα κανεντέρλι, οσο είναι ακόμη ζεστά, σε ενα πιάτο σερβιρίσματος και περιχύστε τα με το καυτό βούτυρο. Πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα.
Τρώγονται και κρύα, ακόμη και την επόμενη ημέρα, αλλα σίγουρα ζεστά είναι πολύ καλύτερα!
CANEDERLI AGLI SPINACI
per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE
Eccomi al tanto atteso appuntamento del mese con la bella compagnia dei Quanti Modi di Fare e Rifare!
Oggi siamo ospiti di Antonella e del suo blog Sapori in concerto. Antonella però cede il suo posto a Rino, il marito, che ci presenta la ricetta dei canederli, siccome è una ricetta tipica della sua terra! I canederli volevo prepararli già da tempo, e quando ho visto che era nella lista dei QMdFeR, sono entusiasta, siccome mi fido della loro scelta di ricette!
I canederli o knödel sono un piatto tipico della gastronomia Tirolese, molto apprezzato e diffuso anche nella zona di Trentino - Alto Adige, nel Friuli ma anche nel nord di Veneto. Certo che provengono dalla buona cucina contadina, quando le abili massaie, cercando di trovare modi per non sprecare niente e riciclare gli avanzi, finivano a preparare delle vere delizie! La ricetta tipica contiene pezzettini di pane raffermo, bagnati al latte, con l' aggiunta di speck, formaggi o erbette; poi si formano delle polpettine che vengono cotte in acqua salata o brodo di carne. Come si capisce, i canderli sono un piatto sostanzioso e calorico, adatto piuttosto per la stagione fredda. Vengono serviti in brodo oppure asciutti, conditi con burro fuso ed erbette o parmigiano. I canederli allo speck li incontrerete ancora accompagnati da crauti, verza o tarassaco.
I canederli o knödel sono un piatto tipico della gastronomia Tirolese, molto apprezzato e diffuso anche nella zona di Trentino - Alto Adige, nel Friuli ma anche nel nord di Veneto. Certo che provengono dalla buona cucina contadina, quando le abili massaie, cercando di trovare modi per non sprecare niente e riciclare gli avanzi, finivano a preparare delle vere delizie! La ricetta tipica contiene pezzettini di pane raffermo, bagnati al latte, con l' aggiunta di speck, formaggi o erbette; poi si formano delle polpettine che vengono cotte in acqua salata o brodo di carne. Come si capisce, i canderli sono un piatto sostanzioso e calorico, adatto piuttosto per la stagione fredda. Vengono serviti in brodo oppure asciutti, conditi con burro fuso ed erbette o parmigiano. I canederli allo speck li incontrerete ancora accompagnati da crauti, verza o tarassaco.
Fonte : Wikipedia
La ricetta di Antonella potete vederla qui. Ho fatto poche modifiche, diminuendo la quantità degli spinaci e utilizzando del pangrattato nel posto della farina, mentre per il formaggio ho scelto il nostrano kefalotyri, un formaggio stagionato.
Ho appena fatto in tempo a preparare la ricetta! Rimandando da fine settimana a fine settimana, causa le interminabili faccende di casa a causa del cambiamento di stagione, è arrivato proprio l' ultimo fine settimana prima il 6 giungo. Avevo comprato già l'occorente e calcolavo che avevo dei spinaci già congelati e lessati da utilizzare. Macchè! Sabato mattina arrivo alla casa di campagna, dove passiamo sempre i fine settimana, e trovo il congelatore accidentemente staccato dalla spina.... Dei spinaci non si parla .... Rimasto tutto scongelato per una settimana, nel caldo, la stiuazione era indescrivibile! Ho passato tutto il giorno a pulire. Meno male che mia madre aveva dei spinaci congelati nel suo freezer e me li ha dati, altrimenti dovevo andare a raccogliere delle erbette dai prati!
Per quanto riguarda la mia impresssione per i canederli, siccome era la prima volta ad assaggiarli, una parola sola : buonissimi! Anche se non me l'aspettavo, piuttosto perchè odio la pappa e il pane inzuppato nel latte non mi ispirava, sono venuti una vera bontà! E certo che li preprarerò di nuovo, voglio assaggiare anche la variazione senza spinaci, allo speck.
Ringrazio Antonella e Rino per la squisita ricetta e per l' ospitalità!
Ho appena fatto in tempo a preparare la ricetta! Rimandando da fine settimana a fine settimana, causa le interminabili faccende di casa a causa del cambiamento di stagione, è arrivato proprio l' ultimo fine settimana prima il 6 giungo. Avevo comprato già l'occorente e calcolavo che avevo dei spinaci già congelati e lessati da utilizzare. Macchè! Sabato mattina arrivo alla casa di campagna, dove passiamo sempre i fine settimana, e trovo il congelatore accidentemente staccato dalla spina.... Dei spinaci non si parla .... Rimasto tutto scongelato per una settimana, nel caldo, la stiuazione era indescrivibile! Ho passato tutto il giorno a pulire. Meno male che mia madre aveva dei spinaci congelati nel suo freezer e me li ha dati, altrimenti dovevo andare a raccogliere delle erbette dai prati!
Per quanto riguarda la mia impresssione per i canederli, siccome era la prima volta ad assaggiarli, una parola sola : buonissimi! Anche se non me l'aspettavo, piuttosto perchè odio la pappa e il pane inzuppato nel latte non mi ispirava, sono venuti una vera bontà! E certo che li preprarerò di nuovo, voglio assaggiare anche la variazione senza spinaci, allo speck.
Ringrazio Antonella e Rino per la squisita ricetta e per l' ospitalità!
Dosi : 12 canederli
Difficoltà : facile
Ingredienti : 150 gr di pane raffermo,
Difficoltà : facile
Ingredienti : 150 gr di pane raffermo,
300gr di spinaci lessati,
1 cipolla picola,
2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
60 gr di formaggio kefalotyri,
3/4 di tazza latte fresco,
2 cucchiai di pangrattato,
1 uovo grande,
noce moscata macinata,
pepe macinato,
sale.
per condire : burro
parmigiano grattugiato.
parmigiano grattugiato.
Preparazione :
Come ho già detto, gli spinaci che ho utilizzato erano congelati, già lessati e strizzati. Se volete utilizzare dei spinaci freschi, credo che la quantità necessaria sarà ca 0,5 Kg. Montate e lavate gli spinaci e poi fateli lessare per qualche minuto in una casseruola con pochissima acqua. Lasciate scolare in un colapasta per un paio d' ore, per risultare il più asciutti possibile.
Per quanto riguarda il pane, ho utilizzato del pane casereccio, perchè credo che sia più saporito. Tagliate il pane, crosta compresa, a pezzetti piccoli e poneteli in un recipiente capiente. Fate scaldare il latte e versatelo sul pane. Lasciate riposare per una decina di minuti, per bagnarsi bene.
Nel frattempo preparate gli spinaci : Tritate finemente la cipolla. Ponete l' olio in un tegame e portatelo sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete la cipolla e lasciate cuocere fino a sudare. Aggiungete gli spinaci e lasciate soffrigere, fino ad evaporare il loro liquido. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire. Aggiungeteli al pane bagnato. Aggiungete pure l' uovo, il formaggio, tagliato a pezzettini, il pangrattato, pepe macinato, noce moscata macinata e regolate di sale, tenendo conto che il formaggio è parecchio salato. Mescolate il tutto. L' impasto deve risultare piuttosto compatto e appiccicoso. Per formare i canederli, bagnate le vostre mani in poca acqua. Io ho ricavato 12 canederli alla grandezza di una noce grossa. Lasciateli riposare per mezz' oretta in luogo fresco.
Nel frattempo ponete sul fuoco una pentola con abbondante acqua salata. Fate immergere i canederli nell' acqua bollente e lasciate cuocere per 5-6 minuti, dipende anche dalla loro grandezza. Quando saranno proni veranno alla galla. Estraeteli e poneteli in un piatto da portata. I canederli ben riusciti, non devono disfarsi durante la cottura, e ancora non devono risultare duri, anzi devono poter essere tagliati facilmente con una forchetta.
Ponete qualche cucchiaio di burro in un tegamino, portate sul fuoco e fatelo imbiondire. Irrorate i canenderli, cospargete di parmigiano grattugiato e serviteli subito.
Buongiorno Marina!
ΑπάντησηΔιαγραφήChe bello anche oggi ci siam ritrovati
e di golosi canederli verdi ci siam abbuffati!
Trovar la verdura tra la pioggia battente
non è stata impresa da niente..
Ma per noi Cuochini è cosa normale
non ci spaventa nemmeno il temporale!
Ed eccoci qui dalla cara Antonella, tutti arrivati
e alla sua tavola ci siam sistemati!
Grazie mille per questa stupenda ricetta
e l'ospitalità che era perfetta!
Ci rivediam il mese prossimo prima di partire per qualche Atollo
a rifar con basilico la galantina di pollo
Baci la Cuochina
Ciao cara Cuochina!
ΔιαγραφήOttima ricetta anche questa!
Noi certo non partiremmo per qualche atollo, complice la stramaledetta crisi, ma la galantina la farò senz' altro, è molto invitante!
Baci!
buonissimi complimenti davvero sono eccezionali
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήBuonissimi davvero e non me l'aspettavo che mi avrebbero piaciuto tanto!
Θα ΄΄χωθώ΄΄σφήνα στις Ιταλίδες φίλες σου σήμερα Μαρίνα μου ,αφού όπως και εγώ καλά θυμόμουν είναι η μέρα τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μία υπέροχη συνταγή που παραλλαγή της είχα δοκιμάσει στο υπέροχο Ίντσμρπουκ χρόνια πριν.Ήταν μέσα σε ζωμό,καυτά και χορταστικά,ιδανικά για τις κρύες μέρες που συναντήσαμε εκεί.Από τότε τα ξαναέφαγα στην Στουτγκάρδη,μία πρόταση προσφερόμενη με λάχανο τουρσί,όπως πολύ σωστά επισήμανες στην υπέροχη εισαγωγή σου!
Με το απαραίτητο για το χαμόγελο της ημέρας χιούμορ που περιέγραφε παραστατικά τις περιπέτειές σου ,διάβασα την ομολογουμένως ξεχασμένη για μένα συνταγή.Που με τόσο κόπο και αγωνία έφτιαξες!!!Και με τόσο μεράκι, αλλά και με την γνωστή επιμονή και υπομονή ,δημιούργησες!Υπέροχη !Από τα χεράκια σου αποκτά άλλη αξία!Και πολύ όμορφα σερβιρισμένη!Σκέφτομαι να την κάνω,γιατί η νοσταλγία καλά κρατεί.. ,αλλά σκέφτομαι μήπως είναι μία πρόταση για πιο χειμωνιάτικο σκηνικό.
Όπως και να'χει ,πρόκειται για ένα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα πιάτο ,που όμως είναι θελκτικό και πεντανόστιμο!!
Καλή σου μέρα γλυκιά μου φίλη!Πολλά,πολλά φιλιά!
Καλημερα Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΚι εγω παραξενευτηκα οταν ειδα την συνταγη αυτη κατακαλοκαιρο, αλλα να πω την αληθεια τελικα δεν σταθηκε και ασχημα, ισως γιατι δεν κανει ακομη παρα πολλη ζεστη... Αν ηταν με ζωμο σιγουρα θα μιλουσαμε για ενα χειμωνιατικο πιατο, το οποιο θελω κι εγω πολυ να δοκιμασω, αλλα θα περιμενω την κρυα εποχη! Οποτε θα με ξανακουσεις να μιλαω για τα κανεντερλι! Τι ονομα και αυτο! Μου φανηκε σκετος γλωσσοδετης!
Παρα πολυ νοστιμα και τα πρασινα κανεντερλι, δεν το περιμενα οτι θα μου αρσουν τοσο! Αλλα και το κεφαλοτυρι τους εδωσε ιδιαιτερη νοστιμια! Ενα παντρεμα αυστριακης, ιταλικης και ελληνικης κουζινας! λατρευω αυτα τα μπερδεματα!
Καλο μεσημερι!
Πολλα φιλια!
Complimneti sono gustosissimi e aver rosolato le spinaci con la cipolla è stata un idea favolosa ciao Luisa
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήCosi gli spinaci sono inasporiti di più ma anche il formaggio greco ha fatto la differenza!
Baci!
davvero molto belli Marina e questo formaggio deve essere buonissimo...un abbraccio
ΑπάντησηΔιαγραφήEh si, il formaggio è buonissimo, creado che posso paragonarlo al pecorino stagionato.
ΔιαγραφήBaci e alla prossima!
una versione meglio dell'altra, ciao ciao!
ΑπάντησηΔιαγραφήInfatti!
ΔιαγραφήCiao cara!
Ακρως ενδιαφέρουσα η σημερινή συνταγή σου Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω δοκιμάσει knodel, αλλά ήταν κάτι το τελείως διαφορετικό, πιο πολύ ψωμάκια θύμιζαν!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Ελενα μου, τα κανεντερλι που γινονται με σπέκ (ειδος προσουτο) και δεν περιεχουν χορταρικα, σιγουρα ειναι πιο ψωμενια! Θελω να τα δοκιμασω και αυτα, αλλα μου κανουν πιο πολυ για χειμερινο πιατο! Παντως αυτα με το σπανακι ηταν πεντανοστιμα, ακομη και την επομενη ημερα τρωγοντουσαν πολυ ευχαριστα!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
particolare allora questo formaggio se simile al pecorino saranno buonissimi!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMi piace tanto questo formaggio e ci stava benissimo nei canederli agli spinaci!
ΔιαγραφήMi piace questa ricetta e adoro i formaggi sono curiosa di assaggiare anche questo!
ΑπάντησηΔιαγραφήAnch'io invidio tanto i formaggi italiani, ma qui non se ne trova altro che mozzarella e forse provola o pecorino... Chissa se mai mi metto piede di nuovo in Italia mi mancano questi sapori buoni...
ΔιαγραφήΠεριπετειώδες πιάτο, αλλά κάτι μου λέει ότι άξιζε τον κόπο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου αρέσουν οι αναρτήσεις αυτής της κατηγορίας αφού πάντα μαθαίνουμε κάτι καινούριο και βλέπουμε και μερικά πολύ πρωτότυπα πιάτα!
Από τα υλικά και μόνο, το συγκεκριμένο φαίνεται πολύ ωραίο! Και μου αρέσουν οι προσαρμογές που έκανες!
Φιλιά!
Ειναι οντως ωραια αυτα τα ιδιομορφα γιουβαρλακια Ερμιονη μου! Αυτη τη φορα δεν το περιμενα οτι θα εβγαινε κατι τοσο νοστιμο, οπως ειπα η παπαρα το ψωμι με το γαλα δεν προδιεθετε για κατι τετοιο...
ΔιαγραφήΠρεπει να ομολογησω για ακομη μια φορα οτι η επιλογη των συνταγων απο την Anna και την Ornella ειναι εξαιρετικη!
Πολλα φιλια!
Che peccato per il congelatore..sia per il cibo perso che la fatica di pulire!! Nonostante la disavventura però sei riuscita a preparare in tempo i canederli e che canederli!! Bellissimi complimenti! Un abbraccio cara Marina
ΑπάντησηΔιαγραφήEh, non ti dico che fatica cara Ornella, e perdippiù ero sola (il marito è arrivato la sera siccome aveva da fare) e non avevo una mano d' aiuto piuttosto per buttare via il putrido contenuto del congelatore. E che spreco di ingredienti, mi rimpiango sopratutto i pesci e molluschi congelati, ed il baccalà dissalato, tanta fatica perduta in pochi istanti. E rimane sempre un mistero il come si è staccata la spina del congelatore....
ΔιαγραφήMeno male che i quelli giorni erano arrivati anche i miei genitori per il loro soggiorno estivo (la casa è a due piani e loro occupano il 1o) e fortunatamente mia made aveva gli spinaci congelati. Perchè nemmeno nel giardino avrei la fortuna di trovare qualche erbetta, siccome abbiamo solo il prato e qualche pianta da fiore....
Che buoni anche i tuoi canederli al tarassaco e che formaggio strano, sembra affumicato!
Un abbraccio!
PPerfetti questi....overo` anche io a farli verdie magari non con gli spinaci ma raccogliendo erbette nei prati! e non ti invidio la faticaccia con il congelatore!
ΑπάντησηΔιαγραφήfrancesca
Purtroppo qui non è facile trovare le erbette nei prati, ormai è tutto fiorito e non è commestibie, se li preparassi qualche mese prima avrei certo più fortuna.
ΔιαγραφήChe spettacolo i tuoi canederli blu! Vorrei assagiarli.
Baci!
Ciao Marina nonostante la disavventura hai preparato dei bellissimi canederli! complimenti e a presto
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήAlla prossima!
Hai ragione sono proprio buoni, da rifare in tutte le loro varianti.
ΑπάντησηΔιαγραφήMeno male che hai trovato gli spinaci... sono bellissimi anche i tuoi canederli!
Ciao e alla prossima!
Grazie cara!
ΔιαγραφήAppuntamento a luglio con la galantina!
Πολύ ιδιαίτερο φαγητό με υλικά που δεν φαντάζεσαι ότι συνδυάζονται μεταξύ τους
ΑπάντησηΔιαγραφήγια να βγάλουν ένα νόστιμο πιάτο. Εκεί όμως είναι που κάνει το θαύμα της η παραδοσιακή κουζίνα!
Μπράβο Μαρίνα, οι τοπικές κουζίνες έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρων,
μου αρέσει πολύ να γνωρίζω παραδοσιακά φαγητά άλλων χωρών.
Φιλιά, Μίνα
Θαυματουργες αυτες οι παραδοσιακες συνταγες Μινα μου, απο το τιποτα βγαζουν ενα νοστιμο φαγακι! Και τα σπανακια παλι πολυτελεια ηταν, οπως και πολλες απο τις φιλες που εφτιαξαν την συνταγη, χρησμιοποιουν χορταρακια απο τον κηπο : ραδικια, τσουκνιδες, βλητα κλπ.
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Mamma mia che disastro quando si rompe il freezer¨!! Ma ce l'hai fatta ugualmente e alla grande vedo! Complimenti e ringraziamneti anche da parte di Rino per aver condiviso la ricetta. Provali allo speck...sono grandiosi!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήChe ricetta favolosa cara Antonella!
ΔιαγραφήGrazie infinite a te e a Rino (poverino che brutto incidente!) per arverla condiviso con noi! Li rifarò senz'altro e anche con lo speck (spero di riuscire a trovarlo qui, altrimenti con il prosciutto).
Baci!
Che disastro quando si rompe il congelatore peccato ..... I tuoi canederli sono perfetti complimenti bella versione !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao ciao :-))))
Grazie cara!
ΔιαγραφήAlla prossima!
Έχω δοκιμάσει knödel στην Πράγα. Ήταν όμως διαφορετικά από αυτά που μας προτείνεις Μαρίνα μου! Πολύ ψωμένια με βαριά σάλτσα. Θα δοκιμάσω την πρότασή σου γιατί τα υλικά είναι πιο μεσογειακά! Και μιας και είναι χειμώνας εδώ στην Ν Αφρική είναι ότι πρέπει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό με το ψυγείο-κατάψυξη που πέρασες, το έζησα προημερών που έλειψα για μια βδομάδα και έπεσε μια ασφάλεια στο σπίτι: αυτή που τροφοδοτούσε το ψυγείο... Ακόμα βασανίζομαι να το κάνω να ξεμυρίσει... Τι σόδες, τι καφέδες, τι φακελάκια τσάι, τι γάλα, τι δεν έχω κάνει: ακόμα μυρίζει...
Αγγελικη μου, η πιο συνηθισμενη συνταγη ειναι μαλλον αυτη χωρις τα χορταρικα, αλλα τουλαχιστον στην Ιταλια παλι με βουτυρακι τα σερβιρουν ή σε σουπα. Βεβαια οι παραλλαγες ειναι αμετρητες! Που να δεις τι φτιαξαν οι φιλες μου, καθε μια εβαλε και κατι διαφορετικο!
ΔιαγραφήΩχ, ωχ κι εσυ τα ιδια... μπορεις να καταλαβεις τι τραβηξα, κι εγω το εχω για μια εβδομαδα ανοιχτο, μπας και ξεμυρισει... Το χειροτερο απ' ολα ηταν οτι ειχε μεσα τα ψαρια, αλλα και τα δολωματα του ψαρα της οικογενειας, που συμπεριελαμβαναν και ενα σακκουλακι με εντοσθια απο σαρδελλες! Φανταζεσαι την απελπισια μου οταν ανοιξα τον καταψυκτη, κοντεψα να μεινω ξερη!
Περαστικα μας!
Πολλα φιλια!
Brutta disavventura quella del frigo, che faticaccia, vero?
ΑπάντησηΔιαγραφήCanederli bellissimi e colosissimi :)
Ah cara Anna, neanche a pensarci più!
ΔιαγραφήUn abbraccio!
Alla prossima!
Εκτός από ιδιαίτερα όμορφα, πρέπει να είναι και πολύ νόστιμα! Νομίζω ότι είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να φάμε σπανάκι και προσωπικά θα ήθελα πολύ να είχα και τα 5 μπαλάκια μπροστά μου τώρα... Σλουρπ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια, Μαρινάκι!
Οι φιλες που εχουν μικρα παιδια, λεγανε οτι ειναι ενας πολυ ωραιος τροπος για να τα πειθουν να φανε σπανακι και χορταρικα, Αναστασια μου!
ΔιαγραφήΤα 5 μπαλλακια μαζι με μια σαλατουλα ντοματα ηταν υπεραρκετα για ενα γευμα!
Πολλα φιλακια!
Καλο Σ/Κ!
Με ενθουσίασε! Και για πιο καλοκαιρινή γευση θα δοκιμασω βλητα αντι απανακι ή σέσκουλα και κλασσικά φετα αντί αλλου τυριου(να ειναι βαρελισια,σκληρη κ πικαντικ!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τα δοκιμασεις κιολας θα ενθουσιαστεις ακομη περισσοτερο!
ΔιαγραφήΚαποιες φιλες τα εφτιαξαν με βλητα, αλλα και με ραδικια και τσουκνιδες! Η Αννα που ζει στην Ιαπωνια εβαλε φετα (που την βρηκε την φετα στην Ιαπωνια, ενας θεος ξερει, αλλα η Αννα τα ξετρυπωνει κατι τετοια!) Βεβαια τα πιο πρωτοτυπα κανεντερλι ηταν της Φραντσεσκας που τα εφτιαξε με κοκκινο λαχανο και εγιναν .... μπλε!
bellissimi i tuoi canederli...belli tondi e profumati...la noce moscata è ottima in quest'impasto! un bacione e brava!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara Elena!
ΔιαγραφήInfatti la noce moscata ci stava benissimo!
Baci!
Καλά μου θύμισε το όνομα τα κνέντελ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ιδιο και το αυτο Κικη μου! Η ονομασια ειναι η ιταλοποιηση του κνεντελ...
ΔιαγραφήCiao Marina
ΑπάντησηΔιαγραφήarrivo in ritardissimo a farti i complimenti per la tua splendida rivisitazione dei canederli verdi. Bravissima1 Sei riuscita a coniugare i prodotti del tuo territorio con questa ricetta.
Buon fine settimana e a rileggerci presto
Grazie cara!
ΔιαγραφήCi si arrangia con i prodotti locali, questo formagio latteria prima volta a sentirlo...
Un abbraccio!
Ciao! buona anche la tua versione! in tanti avete aggiunto la cipolla! mi sa che la prossima volta la metto anche io!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήUn grande congelatore lo tengo anche io fuori casa, diciamo in un capanno ... nn vado molto spesso, giusto quando devo prendere o mettere qualcosa... beh ho il terrore che qualche volta entrando la spia verde sia spenta... tutte le volte trattengo il fiato! giuro!!! ahahaa poi mi rilasso!!! no oso pensare quello che potrei trovare!!ahahahaha
ciao Dany :-)
E se capita d' estate, non posso descrivere che puzza... Ancora non riesco a capire come si è staccata la spina. C' erano anche i miei genitori alla casa (abbiamo due appartamenti separati) ma è molto imrobabile che l' abbiano staccata per sbaglio. Il guaio è che non se ne sono accorti dell' accaduto, anche se il liquido colato dal congelatore aveva invaso tutto il ripiano e colava sotto...
ΔιαγραφήUn abbraccio Dany!