18

ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΕ ΕΛΑΦΡΥ ΣΙΡΟΠΙ // CILIEGIE SOTTO SCIROPPO LEGGERO


ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΕ ΕΛΑΦΡΥ ΣΙΡΟΠΙ

Τα κεράσια είναι στην εποχη τους και ειναι ευκαιρία να ετοιμάσουμε νόστιμη μαρμελάδα κεράσιγλυκό του κουταλιού κεράσι, αλλά και μεθυσμένα κερασάκια
Φέτος έτυχε να μου φέρουν αρκετά κεράσια απο σπιτίσια κερασιά και σκέφτηκα να φτιάξω ενα είδος κομπόστας, που να μπορεί να διατηρηθεί, ώστε να εχω κερασάκια για να χρησιομοποιήσω στα διάφορα γλυκά που θα φτιάξω σε μελλοντικό χρόνο. Η διδικασία μοιάζει πολύ με αυτήν της μαρμελάδας, απλώς το σιρόπι δεν γίνεται πολύ δεμένο. 
Το σιρόπι μπορούμε επίσης να το χρησιμοποίσουμε, για να φτιάξουμε νόστιμο ποτό κεράσι, αλλα και για να βρέξουμε βάσεις για τούρτα.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και κονσέρβες βύσσινα.

Δόση : 2,5 Kg
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 2 Kg κεράσια καθαρισμένα,
                1 kg ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο ακατέργαστη,
                1 λουβί βανίλιας,
                τον χυμό απο 1 λεμόνι.
Προετοιμασία :
Πρώτα απ' όλα, αφαιρέστε τα κοτσανάκια απο τα κεράσια, πλύντε τα καλά, στραγγίστε τα και τέλος αφαιρέστε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο.
Βάλτε τα κεράσια σε ενα σκεύος, σκεπάστε τα με την ζάχαρη, προσθέστε και τον χυμό λεμονιού και αφήστε τα να σταθούν για 1 ωρίτσα. Μεταγγίστε τα κεράσια με το ζουμάκι τους σε μια κατσαρόλα, προσθέστε και το λουβί της βανίλιας αφού το σκίσετε κατα μήκος με ενα μαχαιράκι, και βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις πάει να βράσει, κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά. Περιμένετε να κρυώσει, μεταγγίστε το περιεχόμενο στο σκεύος, σκεπάστε με ενα κομμάτι αντικολλητικό χάρτι και αφήστε το να σταθεί για 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, μεταγγίστε τα κεράσια με το ζουμάκι τους στην κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Αφήστε τα να βράσουν για 10-15 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί. Οταν είναι έτοιμα, αφαιρέστε το λουβί της βανίλιας.
Οσο τα κεράσια με το σιροπάκι τους είναι ακόμη καυτά, γεμίστε αποστειρωμένα βαζάκια, κλείστε καλά τα καπάκια τους και αναποδογυρίστε τα αμέσως. Αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα, ωστε να γίνει η κονσερβοποίηση.
Διατηρουνται για αρκετούς μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.



CILIEGIE SOTTO SCIROPPO LEGGERO

Le ciliegie sono proprio di stagione ed è arrivata l'ora di prepare della buona confettura, cilegie sotto spirito, perfino del goloso dolce allo sciroppo!
Quest' anno, mi hanno portata una buona quantità di ciliegie e così ho pensato di preparare pure delle ciliegie sotto sciroppo leggero, per averle a disposizione durante la stagione fredda e poter utilizzarle in vari dolci. La procedura non varia poi tanto da quella seguita per preparare la confettura o il dolce sotto sciroppo, solo che lo sciroppo rimane parecchio fluido.
Lo sciroppo certo non va buttato, si può allungarlo con acqua fresca e preparare una bevanda rinfrescante del tutto naturale, o utilizzarlo per bagnare il pan di spagna utilizzato come base per una torta.
Con lo stesso metodo potete preparare anche conserve di amarene in sciroppo leggero.

Dosi : 2,5 Kg
Difficoltà : facile
Ingredienti : 2 Kg di ciliegie denocciolate,
                             1 Kg di zucchero di canna grezzo,
                             1 bacca di vaniglia,
                             il succo da un limone.
Preparazione : 
Prima di tutto, eliminate i piccioli dalle ciliegie, lavatele bene, scolatele ed infine eliminate i noccioli, magari con l'apposito attrezzo, raccogliendo anche l' eventuale sughetto.
Ponete le ciliegie in un recipiente, coprite con lo zucchero, irrorate con il succo del limone e lasciate riposare per un' oretta. Travasate in una pentola, aggiungete la bacca di vaniglia, precedentemente incisa con un coltellino, e portate sul fuoco. Appena sfiora il bollore, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Travasate in un recipiente di vetro, coprite con un pezzo di carta antiaderente e lasciate riposare per 12 ore a temperatura ambiente.
Una volta trascorso il tempo necessario, travasate nella pentola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 10-15 minuti in fuoco vivace, schiumando se necessario. Eliminate la bacca di vaniglia.
Riempite subito dei barattoli sterilizzati, chiudete le capsule e capovolgete. Lasciate raffreddare capovolti.
Si conservano in luogo fresco e buio per parecchi mesi.



18 σχόλια:

  1. Tι χρώμα Μαρίνα μου!
    Μαζί με την φράουλα,το κεράσι είναι από τα φρούτα που αγαπώ πιο πολύ.Και είναι πολύ ωραία ιδέα να έχουμε την δυνατότητα να τα χρησιμοποιούμε σε διάφορες παρασκευές καθ'όλη την διάρκεια του έτους.
    Είσαι τυχερή που δέχτηκες αυτό το πολύτιμο δώρο των ΄΄σπιτικών΄΄κερασιών και είχες την προνοητικότητα να τα κονσερβοποιήσεις.Νομίζω ότι μόνο με την πολύ καλή ποιότητα των φρούτων μπορούμε να το κάνουμε αυτό ..για να έχει αξία στο τραπέζι μας!
    Καλή σου μέρα Μαρίνα μου!!!Ελπίζω όλα να είναι καλά!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Φετος ειμαι τυχερη με τα φαγωσιμα δωρα, τα οποια τα αξιοποιω καταλληλως...
      Ολα σιγουρα δεν ειναι καλα, τα τελευταια γεγονοτα με εχουν επηρεασει πολυ, εχω μια ευαισθησια με τα πολιτισμικα και μερικα πραγματα δεν μπορω να τα δικαιολογησω.
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Μου άρεσε αυτή η συνταγή σου Μαρίνα μου!
    Είναι τέλεια σαν σιροπάκι για να βρέχουμε τις βάσεις μας από τις τούρτες!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο πολυ ειναι μια καλη ιδεα Στελλα μου, η εμπνευση ηρθε απο τις κονσερβες βυσσινο που ανακαλυψα προτινος στο σουπερ μαρκετ, σκεφτηκα να κανω το ιδιο με τα κερασια που ειχα και διαθεσιμα...Το σιροπακι ειναι πολυ ελκυστικο!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  3. Τέλεια συνταγή! Μόνο που πρέπει να περιμένω ένα εξάμηνο να βρω κεράσια!
    Μαρίνα μου τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστα το λες, τι περιεργο που ακουγεται να βρισκεστε σε αλλη εποχη! Υπομονη μεχρι τοτε!

      Διαγραφή
  4. Εγώ πάντως Μαρίνα μου και το μπολάκι της φωτογραφίας μια χαρά το τρώω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ενα βαζο που δεν το κονσερβοποιησα εξαφανιστηκε κιολας!

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετική η ιδέα της κομπόστας
    Κι έτσι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κερασάκια, με ένα σωρό νόστιμους τρόπους!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενα μου!
      Τωρα ψαχνω τροπους να τα αξιοποιησω!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  6. Τι ωραίο! Και μόλις πόσταρα συνταγή που λούζει το γλυκό με κομπόστα κεράσι. Να λοιπόν και η σπιτική της εκδοχή! Σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλή ιδέα. Έκανα και εγώ κάτι παρόμοιο με βύσσινα και μάλλον θα κάνω και με κεράσια.
    Ότι πρέπει για να τα χρησιμοποιήσεις εκτός εποχής. Άσε το νόστιμο ζουμακι τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα βυσσινα τα περιμενω, σε κανα - δυο εβδομαδες θα ειναι και αυτα ετοιμα, περισυ ηταν τοσα πολλα που δεν ξεραμε τι να τα κανουμε! Το ζουμακι ειναι σουπερ!

      Διαγραφή
  8. Φαίνεται λαχταριστό! Θα το συνδύαζα με στραγγιστό γιαούρτι ή ακόμη καλύτερα με παγωτό βανίλια! Κόλαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω στο γιαουρτακι μου τα εβαλα για την ωρα, με το παγωτο βεβαια θα ειναι ακομη καλυτερα, αλλα λεω οτι κανω διαιτα!

      Διαγραφή
  9. Ωραίο, πολύ ωραίο και από χρώμα "σκίζει" Μαρίνα μας.
    Καλημέρες και καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.