ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Το να μπεί κάποιος στην διδικασία να φτιάξει μανιτάρια κονσέρβα στο λάδι σίγουρα έχει νόημα όταν έχει στην διάθεση του άγρια μανιτάρια, καθώς δέν είναι εύκολο να βρεθούν πάντα κατά την διάρκεια του χρόνου, οπότε πρέπει να βρεθεί ενας τρόπος συντηρησής τους. Παραλληλα όμως, ο συγκεκριμένος τρόπος συντήρησης, μας δίνει ένα πολύ νόστιμο μεζεδάκι, που μπορούμε να το χρησιμοποήσουμε κάλλιστα σε διάφορες σαλάτες, οπότε σίγουρα αξίζει τον κόπο να το φτιάξουμε, ακομη και με τα καλλιεργημένα μανιτάρια του εμπορίου.
Διαλέξτε μανιτάρια κατα προτίμηση μικρού μεγέθους, οχι πολύ ώριμα, ακέραια και όσο το δυνατόν πιο φρέσκα. Αν πάλι έχουν μεγάλο μέγεθος, μπορείτε να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια. Θεωρητικά, όλα τα είδη μανιταριών είναι κατάλληλα για να διατηρηθούν στο λάδι, οπως βασιλομανίταρα (μάλλον πιο γνωστά ως πορτσίνι), τα είδη μπολέτους, τα πλευρότους, τα πορτομπέλλο, ακόμη και τα πιο κοινά σαμπινιόν.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον καθαρισμό των μανιταριών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης του βακτήριου που είναι υπαίτιο για την αλλαντίαση και μπορεί να αναπτυχθεί μεσα στις κονσέρβες. Επίσης χρησιμοποιήστε αποτειρωμένα βαζάκια (για τους τρόπους αποστείρωσης μπορείτε να δείτε εδώ).
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 Kg μανιτάρια,
Υλικά : 1 Kg μανιτάρια,
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο με την φλούδα τους,
5-6 κεδροκούκουτσα,
2-3 μπαχάρια,
3 δαφνόφυλλα,
1 καυτερό πιπεράκι,
1 κ.σ. πολύχρωμο πιπέρι,
1 φλ. λευκό ξύδι,
παρθένο ελαιόλαδο έξτρα,
1/2 κ.γ. αλάτι.
Προετοιμασία :
Πρώτα απ' ολα καθαρίστε πάρα πολυ καλά τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε καλά με μια βρεγμένη πετσέτα, ενω τα μέρη γύρω απο το κάτω μέρος του στελέχους του, που μπορεί να έχουν κολλημένα χώματα, τα καθαρίζουμε με ενα μαχαιράκι. Αν θέλετε πάλι για κάποιο λόγο να τα πλύνετε, τα περνάτε σύντομα κάτω απο τρεχούμενο νερό και έπειτα αμέσως τα σκουπίζετε απαλά, ώστε να μην προλάβουν να απορροφήσουν νερό.
Βάλτε μέσα σε μια κατσαρόλα τα σκόρδα, τα δαφνόφυλλα, τα κεδροκούκουτσα, τα μπαχάρια, το αλάτι, το ξύδι και περίπου 1 λίτρο νερό. Βάλτε την στη φωτιά και περιμένετε μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ρίξτε μέσα τα μανιτάρια και αφήστε τα να βράσουν για ενα δεκάλεπτο. Αν χρησιμοποήσετε διάφορα είδη μανιταριών ταυτόχρονα, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα πρώτα τα πιο ανθεκτικά, όπως πχ. τα πορτσίνι, και γενικά αυτά που εχουν λευκή σάρκα, και λίγο αργότερα ολα τα υπόλοιπα. Στραγγίστε τα μανιτάρια απο το ζουμί τους και αφήστε τα να στεγνώσουν επάνω σε μια πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί, ταμποναροντάς τα απαλά.
Τακτοποιήστε τα μανιτάρια μέσα στα βαζάκια, που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Προσθέστε το χρωματιστο πιπέρι και το καυτερο πιπεράκι, αφού το τσακίσετε λίγο. Ρίξτε απο επάνω το ελαιόλαδο, το οποιο θα πρέπει να ειναι πολυ καλής ποιότητας, μέχρι να σκεπαστούν τελείως τα μανιτάρια. Φροντίστε να μη μείνουν κενά αέρος ανάμεσα στα μανιτάρια. Κλείστε καλα τα βαζάκια με τα καπάκια τους και βάλτε τα σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Αφήστε τα να σταθούν για εναν μήνα πρίν τα δοκιμάσετε.
Διατηρούνται για περίπου ενα εξάμηνο. Οταν ανοίξετε το κάθε βαζάκι, διατηρήστε το έπειτα στο ψυγείο μέχρι να το καταναλώσετε.
Το λάδι απο τα μανιτάρια βέβαια δεν πάει χαμένο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τοσο σε σαλάτες όσο και στο μαγείρεμα.
Προετοιμασία :
Πρώτα απ' ολα καθαρίστε πάρα πολυ καλά τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε καλά με μια βρεγμένη πετσέτα, ενω τα μέρη γύρω απο το κάτω μέρος του στελέχους του, που μπορεί να έχουν κολλημένα χώματα, τα καθαρίζουμε με ενα μαχαιράκι. Αν θέλετε πάλι για κάποιο λόγο να τα πλύνετε, τα περνάτε σύντομα κάτω απο τρεχούμενο νερό και έπειτα αμέσως τα σκουπίζετε απαλά, ώστε να μην προλάβουν να απορροφήσουν νερό.
Βάλτε μέσα σε μια κατσαρόλα τα σκόρδα, τα δαφνόφυλλα, τα κεδροκούκουτσα, τα μπαχάρια, το αλάτι, το ξύδι και περίπου 1 λίτρο νερό. Βάλτε την στη φωτιά και περιμένετε μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ρίξτε μέσα τα μανιτάρια και αφήστε τα να βράσουν για ενα δεκάλεπτο. Αν χρησιμοποήσετε διάφορα είδη μανιταριών ταυτόχρονα, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα πρώτα τα πιο ανθεκτικά, όπως πχ. τα πορτσίνι, και γενικά αυτά που εχουν λευκή σάρκα, και λίγο αργότερα ολα τα υπόλοιπα. Στραγγίστε τα μανιτάρια απο το ζουμί τους και αφήστε τα να στεγνώσουν επάνω σε μια πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί, ταμποναροντάς τα απαλά.
Τακτοποιήστε τα μανιτάρια μέσα στα βαζάκια, που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Προσθέστε το χρωματιστο πιπέρι και το καυτερο πιπεράκι, αφού το τσακίσετε λίγο. Ρίξτε απο επάνω το ελαιόλαδο, το οποιο θα πρέπει να ειναι πολυ καλής ποιότητας, μέχρι να σκεπαστούν τελείως τα μανιτάρια. Φροντίστε να μη μείνουν κενά αέρος ανάμεσα στα μανιτάρια. Κλείστε καλα τα βαζάκια με τα καπάκια τους και βάλτε τα σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Αφήστε τα να σταθούν για εναν μήνα πρίν τα δοκιμάσετε.
Διατηρούνται για περίπου ενα εξάμηνο. Οταν ανοίξετε το κάθε βαζάκι, διατηρήστε το έπειτα στο ψυγείο μέχρι να το καταναλώσετε.
Το λάδι απο τα μανιτάρια βέβαια δεν πάει χαμένο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τοσο σε σαλάτες όσο και στο μαγείρεμα.
FUNGHI SOTT' OLIO
Certo, preparare delle conserve di funghi sott’ olio, ha più senso se si va a raccoglierli al bosco, per poter poi conservare specie che non sono reperibili al supermercato. Ma siccome si tratta di un stuzzicchino saporito, potete preparli anche coi funghi coltivati che troverete al supermercato.
Scegliete dei funghi piuttosto piccoli, giovani, sani e frechissimi. Se
sono troppo grossi, potete tagliarli anche a pezzetti. In teoria, tutti
i tipi di fungo vanno bene per prepararli sott’ olio pe. porcini, boleto,
pleurotus , gallinacci, chiodini ma anche i champignon.
Prestate attenzione alla pulitura dei funghi per evitare il rischio dello
sviluppo del batterio del botulino, che si possa formare nelle conserve.
Utilizzate poi dei vasetti sterilizzati (potete vedere dei modi di
sterilizzazione qui).
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 Kg di funghi,
2 grossi spicchi d’aglio in camicia,
5-6 bacche di ginepro,
2-3 grani di pimento,
3 foglie di alloro,
1 peperoncino piccante,
1 cucchiaio di pepe creola,
1 tazza di aceto bianco,
olio extravergine di oliva qb.,
1/2 cucchiaino di sale.
Preparazione :
Preparazione :
Prima di tutto pulite accuratamente
i funghi, eliminando ogni traccia di terra. Se è necessario, passateli
velocemente sotto acqua corrente e poi asciugateli delicatmene.
In una pentola, ponete gli spicchi d'aglio, le foglie di alloro, le bacche di ginepro, i grani di pimento, il sale, l' aceto e ca. 1Lt d' acqua e portate ad ebollizione. Aggiungete i funghi e lasciate cuocere per una decina di minuti. Se utilizzate vari tipi di funghi, aggiungete prima i porcini e quelli che sono di carne chiara e poi tutti i resti. Scolate bene e lasciate asciugare su un canovaccio o carta assorbente, tamponandoli delicatemente.
Sistemate i funghi nei vasetti a chiusura ermetica, precedentemente sterilizzati. Aggiungete la pepe creola ed il peperoncino piccante schiaccato. Coprite con l'olio, tenendo cura di non lasciare bolle d'aria tra i funghi. Chiudete i vasetti ermeticamente con le loro capsule e lasciate riposare in luogo fresco e buio. Lasciate stagionare per un mese prima di assaggiare.
In questo modo i funghi sott'olio si conservano per 6 mesi al massimo. Una volta aperto il vasetto, ponetelo nel frigo fino al consumo completo.
In una pentola, ponete gli spicchi d'aglio, le foglie di alloro, le bacche di ginepro, i grani di pimento, il sale, l' aceto e ca. 1Lt d' acqua e portate ad ebollizione. Aggiungete i funghi e lasciate cuocere per una decina di minuti. Se utilizzate vari tipi di funghi, aggiungete prima i porcini e quelli che sono di carne chiara e poi tutti i resti. Scolate bene e lasciate asciugare su un canovaccio o carta assorbente, tamponandoli delicatemente.
Sistemate i funghi nei vasetti a chiusura ermetica, precedentemente sterilizzati. Aggiungete la pepe creola ed il peperoncino piccante schiaccato. Coprite con l'olio, tenendo cura di non lasciare bolle d'aria tra i funghi. Chiudete i vasetti ermeticamente con le loro capsule e lasciate riposare in luogo fresco e buio. Lasciate stagionare per un mese prima di assaggiare.
In questo modo i funghi sott'olio si conservano per 6 mesi al massimo. Una volta aperto il vasetto, ponetelo nel frigo fino al consumo completo.
Certo l' olio di conserva non viene buttato! Potete utilizzarlo per condire insalate ma anche per cucinare.
Γεια σου Μαρινα μου. Ωραια προταση το μανιταρι κονσερβα. Σιγουρα βολευει αυτη η ιδεα. Η φωτογραφιση σου μου αρεσει πολυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Χρυασυγη μου!
ΔιαγραφήChe buoni questi funghetti! Un abbraccio a presto
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao cara!
ΔιαγραφήΛατρεύω τις σπιτικές κονσέρβες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγω Σοφια μου! Μακαρι να ειχα χρονο να φτιαξω πιο πολλες!
ΔιαγραφήΕξαιρετικό μεζεδάκι και υπέροχη παρουσίαση! Τι ωραίο το στήσιμο στις φωτογραφίες σου! Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια, Μαρινάκι!
Ευχαριστω Αναστασια μου!
ΔιαγραφήΦιλακια!
Τρελαίνομαι για μανιτάρια και ειδικά για μεζεκλίδικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγω εχω μια αδυναμια στα μανιταρια Λιλα μου! Τα τρωω απο ωμα μεχρι μαγειρεμενα με οποιονδηποτε τροπο!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα και υπέροχη παρουσίαση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Μαρια μου!
ΔιαγραφήΠρωτότυπη πρόταση, μου αρέσουν πολύ τα υλικά που συνοδεύουν τα μανιτάρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πολύ όμορφη παρουσίαση!
Φιλιά!
Ευχαριστω Ερμιονη μου, μεγαλη αγαπη τα διαφορα μπαχαρια και μυρωδικα!
ΔιαγραφήΓλυκιά μου Μαρίνα εξαιρετική ανάρτηση με υπέροχη πρόταση για μενού τα αγαπημένα μας μανιτάρια σε τόσο πολύ πρωτότυπη ιδέα!!με τρέλανε το food presentation που είναι άψογο και κάνει την ανάρτηση όπως σου είπα καταπληκτική!!είχα λίγο καιρό να δω τα post σου τα είδα μαζεμένα και μου άρεσαν όλα καθώς και η τάρτα με την ρικότα που μπαίνει και αυτή σε waiting list!φιλάκια πολλά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω για τα καλα σου λογια, Kate μου, αχ και να ηξερες με τι πιεση χρονου γινονται ολες αυτες οι φωτογραφησεις, μακαρι να ειχα την ανεση να τα μελετησω και να τα στησω ολα οπως θα ηθελα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ταρτα με την ρικοττα ειναι εξαιρετικη να την δοκιμασεις!
Πολλα φιλια!
Ωραίος μεζές!
ΑπάντησηΔιαγραφή