ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΡΕΜΑ ΡΙΚΟΤΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ
Μια υπέροχη τάτρα με την πιο σοκολατένια κρέμα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!
Η τάρτα αυτή δημιουργήθηκε κάπως τυχαία και απο την αναγκη ανακύκλωσης τοσο της ρικόττας όσο και του μασκαρπόνε, που βρισκόντουσαν ήδη καιρό μέσα στο ψυγείο μου. Χρησιμοποίησα την κλασσική συνταγή για ζύμη τάρτας (pasta frolla), την οποία αρωμάτισα με αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού. Η κρέμα που προήλθε απο την ανάμειξη της ρικόττας, του μασκαρπόνε και της λιωμένης κουβερτούρας, αρωματίστηκε με τζίντζερ και σπιτικό λικέρ πορτοκάλι. Η υφή της κρέμας μοιάζει με μούς, ενω η γεύση της ειναι βελούδινη και υπέροχα σοκολατένια!
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικα
για την ζύμη : 300 gr αλεύρι γοχ,
150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
150 gr βούτυρο κρύο,
1 μεγάλο αυγό,
1 τσιμπιά αλάτι,
1 βανιλίνη,
1 βανιλίνη,
1/2 κ.γ. αποξηραμενη φλούδα πορτοκαλιού.
για την κρέμα : 250 gr ρικόττα,
250 gr μασκαρπόνε,
200 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
2 κρόκους αυγών,
1 σφηνάκι (30ml) λικέρ πορτοκάλι,
10 gr άμυλο καλαμποκιού,
50 gr κακάο άγλυκο,
125 gr κουβερτούρα,
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη,
1 βανιλίνη.
Προετοιμασια :
Για την παρασκευή της ζύμης για την βάση της τάρτας (pasta frolla), θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ.
Ετοιμάστε την ζύμη της τάρτας και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ωρίτσα. Κρατήστε στην άκρη το 1/5 της ζύμης, για την διακόσμηση, και με το υπόλοιπο ανοίξτε ενα φύλλο και επενδύστε μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 23 εκ. Τρυπήστε την επιφάνεια της ζύμης με ενα πηρούνι. Μέχρι να ετοιμάσετε την γέμιση της τάρτας, αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
Καλό είναι να έχετε αφήσει προηγουμένως την ρικόττα και το μασκαρπόνε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον μια ωρίτσα, ετσι ώστε να μην ειναι παγωμένα οταν θα τα χρησιμοποιήσετε.
Ετοιμάστε την κρέμα : λιώστε την κουβερτούρα σε μπαίν μαρί ή στον μικροκυματικό και αφήστε την να χλιαρίνει. Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, προσθέστε ολα τα υπόλοιπα υλικά εκτός απο την κουβερτούρα και ανακατέψτε καλά, ώστε να παρετε μια ομοιογενή κρέμα. Προσθέστε τέλος και την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί. Αν το μίγμα είναι πολύ κρύο, όταν θα προσθέσετε την λιωμένη κουβερτούρα, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο "στρατσιατέλλα", δηλαδή η σοκολάτα θα παγώσει αμέσως και θα δημιουργήσει μικρά κομματάκια.
Ρίξτε την κρέμα μέσα στην βάση της τάρτας και ισιώστε την επιφάνεια της.
Με το υπόλοιπο της ζύμης, φτιάξτε λωρίδες με τις οποίες θα στολίσετε την επιφάνεια της τάρτας. Αλείψτε τα εκτεθειμένα σημεία της ζύμης με λίγο γάλα ή χτυπημένο αυγό.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Βγάλτε την τάρτα απο τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει καλά. Η κρέμα της τάρτας είναι μαλακή και τα κομμάτια δεν έχουν πολύ ωραία παρουσία στο σερβίρισμα. Μπορείτε όμως να βάλετε την τάρτα στο ψυγείο και να την αφήσετε για ενα δίωρο. Η κρέμα γίνεται σταθερή και τα κομμάτια είναι άψογα.
Είναι εξ' ίσου νόστιμη τόσο σε θερμοκρασία δωματίου όσο και κρύα.
Προετοιμασια :
Για την παρασκευή της ζύμης για την βάση της τάρτας (pasta frolla), θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ.
Ετοιμάστε την ζύμη της τάρτας και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ωρίτσα. Κρατήστε στην άκρη το 1/5 της ζύμης, για την διακόσμηση, και με το υπόλοιπο ανοίξτε ενα φύλλο και επενδύστε μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 23 εκ. Τρυπήστε την επιφάνεια της ζύμης με ενα πηρούνι. Μέχρι να ετοιμάσετε την γέμιση της τάρτας, αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
Καλό είναι να έχετε αφήσει προηγουμένως την ρικόττα και το μασκαρπόνε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον μια ωρίτσα, ετσι ώστε να μην ειναι παγωμένα οταν θα τα χρησιμοποιήσετε.
Ετοιμάστε την κρέμα : λιώστε την κουβερτούρα σε μπαίν μαρί ή στον μικροκυματικό και αφήστε την να χλιαρίνει. Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, προσθέστε ολα τα υπόλοιπα υλικά εκτός απο την κουβερτούρα και ανακατέψτε καλά, ώστε να παρετε μια ομοιογενή κρέμα. Προσθέστε τέλος και την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί. Αν το μίγμα είναι πολύ κρύο, όταν θα προσθέσετε την λιωμένη κουβερτούρα, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο "στρατσιατέλλα", δηλαδή η σοκολάτα θα παγώσει αμέσως και θα δημιουργήσει μικρά κομματάκια.
Ρίξτε την κρέμα μέσα στην βάση της τάρτας και ισιώστε την επιφάνεια της.
Με το υπόλοιπο της ζύμης, φτιάξτε λωρίδες με τις οποίες θα στολίσετε την επιφάνεια της τάρτας. Αλείψτε τα εκτεθειμένα σημεία της ζύμης με λίγο γάλα ή χτυπημένο αυγό.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Βγάλτε την τάρτα απο τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει καλά. Η κρέμα της τάρτας είναι μαλακή και τα κομμάτια δεν έχουν πολύ ωραία παρουσία στο σερβίρισμα. Μπορείτε όμως να βάλετε την τάρτα στο ψυγείο και να την αφήσετε για ενα δίωρο. Η κρέμα γίνεται σταθερή και τα κομμάτια είναι άψογα.
Είναι εξ' ίσου νόστιμη τόσο σε θερμοκρασία δωματίου όσο και κρύα.
CROSTATA ALLA CREMA CIOCCOLATOSA DI RICOTTA E MASCARPONE
Buonissima crostata alla crema più cioccolatosa che esiste!
E stata creata causalmente, cercando di trovare un modo per utilizzare sia la riccota che il mascaropone pressochè scadenti. Ho preparato la mia solita pasta frolla, la quale però ho aromatizzato con scorza di arancia essiccata e macinata. Per la crema ho semplicemente mescolato ricotta e mascaropone, ho aggiunto del cioccolato fondente e ho aromatizzato con il zenzero e il mio liquore all' arancia. E venuta fuori una cema veluttata e divimanente cioccolatosa!
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per la frolla : 300 gr di farina 00,
150 gr di zucchero semolato,
150 gr di burro freddo,
1 uovo gosso,
1 pizzico di sale,
1 vanillina,
1/2 cucchiaino di sorza d' arancia essiccata e macinata.
per la crema : 250 gr di ricotta,
250 gr di mascaropone,
200 gr di zucchero semolato,
2 tuorli d' uovo,
1 biccherino (30ml) di liquore arancia,
10 gr di fecola,
50 gr di cacao amaro,
125 gr di cioccolato fondente,
1 cucchiaino di zenzero macinato,
1 vanillina.Preparazione :
Preparate la pasta frolla con le istruzioni che troverete qui. Lasciate riposare nel frigo per mezz' oretta.
Tenete da parte 1/5 dell' impasto, per utilizzarlo alla decorazione. Con il resto dell' impasto, tirate una sfoglia rotonda con la quale foderate uno stampo per crostate, di 23cm di diametro, calcolando anche ca 3cm per i bordi. Buccherellate la superficie con le rebbi di una forchetta. Lasciate riposare nel frigo.
Meglio lasciare sia il mascarpone che la ricotta per un' oretta a temperatura ambiente, per non essere troppo freddi quando li utlilizzerete per la preparazione della crema.
Preparate la crema di farcitura : fate sciogliere il cioccolato a bagnomaria o al microonde e lasciate intiepidire. Sbattete le uova, aggiungete tutti gli ingredienti restanti, tranne il cioccolato, e mescolate energicamente per amalgamare il tutto. Aggiungete anche il cioccolato e mescolate fino ad incorporarlo. Se il composto sarà troppo freddo, aggiungento il cioccolato ci dà l' aspetto di stracciatela, causa lo schock termico ed il subito congelamento del cioccolato. Versate la crema sulla frolla e livellate. Con il resto dell' impasto formate delle strisce con le quali decorate la sua superficie. Spenellate l' impasto con un po' di latte o uovo sbattuto.
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C per 50 minuti, fino a doratura.
Sfornate e lasciate raffreddare. La crema risulta molto soffice e forse l' aspetto dei pezzi tagliati non sarà poi tanto perfetto. Se però mettete la crostata nel frigo per un paio d' ore, si solidifica e allora il taglio sarà netto.
Πολύ ωραία! Φαντάζομαι θα είναι και πολύ αρωματική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Μαρια μου!
ΔιαγραφήΑυτο που επικρατει ειναι η πλουσια γευση σοκολατας, "ακουγεται" βεβαια και το πορτοκαλι...
Τι καταπληκτικό γλυκό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμαστεί το συντομότερο!
Ευχαριστω Γιωτα μου! Να μου πεις εντυπωσεις!
ΔιαγραφήΠως μπορείς να πεις όχι σε κάτι τόσο σοκολατένιο και αρωματικό; Πολλά φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, το κακο ειναι οτι δεν μπορεις να πεις οχι, ασε που το μυαλο ειναι ολο στην ταρτα!
ΔιαγραφήΦιλακια Κατερινα μου!
Νοστιμότατο και πολύ σοκολατένιο!!! Γεια στα χέρια σου Μαρίνα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ευχαριστω Κικη μου!
ΔιαγραφήΜαρίνα, αυτή η φωτογραφία με τάρτα σοκολάτας στο πιατάκι, είναι όλα τα λεφτά!! Έτσι όπως έχει ξεφύγει η γέμιση σοκολάτας και γέρνει στο πιάτο, με προκαλεί να πάρω το κουταλάκι μου, να κόψω ένα κομματάκι!! Σκέτος πειρασμός! Καλοφάγωτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Ειρηνη μου δεν το φανταζομουν οτι αυτη η κρεμα θα μπορουσε να γινει τοσο νοστιμη και τοσο σοκολατενια!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Μαρίνα μου καταπληκτικό γλυκό και σίγουρα δε μπορείς να του αντισταθείς!!!Τέλειο γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Ευχαριστω Ελενη μου!
ΔιαγραφήΠω πω,αυτή η δεύτερη φωτογραφία με την σοκολάτα που πάει να "ξεφύγει" είναι όλα τα λεφτα!
ΑπάντησηΔιαγραφή:))))
ΔιαγραφήΔεν μπορει να ξεφυγει Τανια μου, την περιμενω εγω με το κουταλακι ανα χειρας!
Μαρίνα μου πέτυχες πολύ ευαίσθητη χορδή με αυτή τη συνταγή μιας που το μασκαρπόνε και η ρικότα είναι οι νέοι μου έρωτες, ενώ η σοκολάτα η παλιά μου αγαπημένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταλαβαίνω τι υφή θα έχει αυτή η τάρτα, την βλέπω και στις φωτογραφίες άλλωστε και λιποθυμώ!
Τη σημείωσα τη συνταγούλα!
Φιλιά!
Παλιες και νεες αγαπες συναντιωνται λοιπον σε αυτην την συνταγη! Μασκαρπονε και ρικοττα δεν λειπουν ποτε απο το ψυγειο μου πλεον. Οταν πρωτοεφτιαξα γλυκο με ρικοττα δεν το πιστευα οτι θα μπορουσε να γινοταν τοσο νοστιμο! Τελικα, παρ' ολο που λεμε οτι ειναι τυρι, ειναι κατι σαν συμπυκνωμενη κρεμα και το καλο ειναι οτι δεν εχει και παρα πολλα λιπαρα 8-24%)!
ΔιαγραφήΦιλακια Ερμιονη μου!
Αχ βρε Μαρινάκι τι πειρασμός είναι αυτός??
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πρόλαβε η Ειρήνη και πήρε το πιατάκι με το κομμένο κομμάτι, οπότε εγώ παίρνω την υπόλοιπη χα χα χαα!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Μου ακουγεται δικαιη η μοιρασια Ελενακι μου!
Διαγραφή:))))
Μισό λεπτό ψάχνω για κουταλάκι... Μαρίνα μου τι πειρασμός είναι αυτός? Κόντεψα να πνιγώ από τα γέλια διαβάζοντας πως τα κομμάτια της τάρτας δεν έχουν πολύ ωραία παρουσία στο σερβίρισμα... Χαχαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην βάση σου για την πάστα φλόρα την έχω δοκιμάσει και είναι εξαιρετική! Η Γέμιση... Πρέπει να δοκιμαστεί!
Ε, με κυνηγαει μια τελειομανια ειναι η αληθεια... :)
ΔιαγραφήΑγγελικη μου θα σου πω μονο οτι ο καλος μου, που οταν ακουει γενικα για τυρια εχει μια προκαταληψη, μου ειπε να την σημειωσω αυτην την συνταγη στα πολυ αγαπημενα μας...
Πολλα φιλια!
Με τσάκισες, τι άλλο να σου πω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως θα εξιλεωθω??? Να στειλω μια ταρτα?
ΔιαγραφήOh my God!!!, που λένε και οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι... Μαρίνα, υποβάλλω τα σέβη μου και ζητώ κομμάτι, γιατί έχω γεμίσει το πληκτρολόγιο σάλια! Εξαιρετική τάρτα! Μπράβο, κορίτσι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ειναι να παθει και καμμια ζημια το πληκτρολογιο, στελνω κομματι αμεσως!
ΔιαγραφήΕυχαριστω!
Φιλακια!
Τί πανέμορφη τάρτα! Η σοκολατένια κρέμα της γέμισης είναι για μένα ό,τι πρέπει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ είναι που λένε... ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική την διαβάζω, Μαρίνα μας και σαφώς καταγράφεται.
Υπέροχα σοκολατένια και ζουμερή η τάρτα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου αρέσει η σοκολάτα με τυρί κρέμα! Απόλαυση
Φιλιά
In all he was accuse of makoing about 2. The debt retirement increases interest expense in the fourth quarter which we anticipate, and
ΑπάντησηΔιαγραφήwe believe they are being implemented, and we will find thaat there are so many data recovery typists out there now.
So if you hwve Vista, you can draw a line from a point x1y1 and plot a
point x2y2.
Visit my blog - data recovery uk []