Ασπραδια, ασπραδια, εχω γεμισει την καταψυξη με ασπραδια αυγων! Η ευκολη λυση ειναι να φτιαξω μαρεγκα! Την πρωτη φορα που εφτιαξα μαρεγκες δεν τις ειχα σε ιδιαιτερη υποληψη, αλλα ετυχαν θερμοτατης υποδοχης και ετσι καθιερωθηκαν! Εχω δοκιμασει διαφορες παραλλαγες, χρωματιστες, με κακαο, γεμισμενες με γκανας ή βουτυροκρεμα, αλλα ομοφωνα οι ... δοκιμαστες μου, κατεληξαν οτι οι αγαπημενες τους ειναι αυτες που σας παρουσιαζω εδω!
Οπως ειδαμε και στα "φιλια της κυριας" (baci di dama) τα μπισκοτακια που ειναι ενωμενα μεταξυ τους, οι Ιταλοι τα ονομαζουν φιλια! Αλλα αν το σκεφτουμε καλα και η ονομασια μπεζεδες, οπως πολλοι συνηθιζουν να αποκαλουν τις μαρεγκες, προερχεται απο το γαλλικο baiser που σημαινει φιλι... Ετσι, μετα τα αμυγδαλωτα φιλια, ωρα για φιλια μαρεγκας, φτιαγμενα με ελβετικη μαρεγκα και πλουσια γκανας τζιαντούια, δηλαδη σοκολατα και φουντουκι. Απλη συνταγη, αλλα το αποτελεσμα ιδιαιτερα γευστικο!
Δοση : περιπου 30 "φιλια"
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα
για την μαρεγκα : 200 gr ασπραδια αυγων
350 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
50 gr ζαχαρη αρωματισμενη με βανιλλια,
1 κουταλακι του γλυκου τριμμενη μαστιχα Χιου,
κακαο αγλυκο.
για την γκανας : 200 gr κρεμα γαλακτος 35%,
200 gr κουβερτουρα 60%,
1 κουταλια της σουπας βουτυρο,
2 κουταλιες της σουπας φουντουκοπαστα.
Προετοιμασια :
Μπορειτε να ετοιμασετε την μαρεγκα με οποιον τροπο εσεις επιθυμειτε (γαλλικη, ελβετικη, ιταλικη). Τους μπεζεδες συνηθως τους φτιαχνουν με την γαλλικη μαρεγκα, αλλα παλι μετα απο πειραματισμους, κατεληξα οτι η ελβετικη ειναι πιο σταθερη και στεγνωνει πιο ευκολα.
Ετοιμαστε λοιπον την ελβετικη μαρεγκα, συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε αναλυτικα εδω.
Βαλτε το μιγμα της μαρεγκας σε κορνε και σχηματισε ροζετες με διαμετρο περιπου 3 εκ, επανω σε ενα ταψι στρωμενο με αντοκολλητικο χαρτι. Πασπαλιστε τις μαρεγκες με κακαο.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 110°C για μια ωρα, σβυστε τον φουρνο, ανοιξτε την πορτα σε μια χαρμαδα και αφηστε τες μεσα για μιση ωρα ακομη.
Ετοιμαστε την γκανας, συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω.
Οταν οι μαρεγκες στεγνωσουν τελειως, ενωστε τες ανα δυο με μια ποσοτητα (περιπου 1 κουταλακι) απο την γκανας.
Διατηρουνται στο ψυγειο, κλεισμενα σε γυαλινο κατα προτιμηση σκευος, για μια εβδομαδα .
BACI DI MERINGA AL GIANDUIA
Chiare d'uova che avanzano hanno traboccato il mio freezer. Il modo più facile per "sbarazzarmi" di loro è di preparare delle meringhe! La prima volte che le avevo preparate non le cosideravo un granchè, ma hano trovato un accoglimento caloroso dalla parte dei miei ... assaggiatori e tuttora è nella lista dei loro dolci preferiti! Ho fatto una serie di variazioni : colorate, al cacao, farcite con ganache o crema al burro ma le loro preferite sono quelle che presento qui.
Così, dopo i golosi baci di dama ecco i dolci bacetti di meringa con ganache al gianduia.
Dolcetto facile e goloso.
Dosi : ca 30 baci
Difficoltà : media
Ingredienti
per le meringhe : 200 gr di albumi,
350 gr di zucchero semolato,
50 gr di zucchero vanigliato,
1 cucchiaino di mastìha da Chio macinata,
cacao amaro.
per la ganache : 200 gr di panna,
200 gr di cioccolato fondente,
1 cucchiaio di burro,
2 cucchiai di pasta di nocciole.
Preparazione :
Preparate la merigna svizzera con le istruzioni che troverete qui. Ponete il composto in un sac-a-poche a bochetta stellata piuttosto grossa e fromate delle rosette di ca. 3 cm di diametro, su una teglia rivestita di carta antiaderente. Spolverate con il cacao.
Cuocete in forno preriscaldato a 110°C per un ora e mezza. Spegnete il forno, aprite il suo sportello di una fessura e lasciate le meringhe per mezz'oretta ancora.
Preparate la ganache seguendo le istruzioni che troverete qui. Quando le meringhe sarano completamente raffreddate, fissate due pezzi insieme con ca 1 cucchiaino di ganache.
Si conservano nel frigo, chiusi in un recipiente di vetro, per una settimana ca.
Αυτά τα πρωϊνά φιλιά που μας έστειλες είναι ομολογουμένως πολύ γλυκά!!!!Κυριολεκτικά και μεταφορικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες οι ροζέτες μαρέγκας Μαρίνα μου ..με την πιο νόστιμη γέμιση κατά την γνώμη μου!Λατρεύω το κρατσανιστό ήπιο θρυμμάτισμα της ψημένης μαρέγκας στο στόμα!!Με την γεύση της gianduia,πόσο νόστιμα πρέπει να είναι...
Τα 200γρ,ασπράδια αυγών,περίπου πόσα αυγά μέτρια είναι?Μήπως και το επιχειρήσω το Σαββατοκύριακο...
Καλημέρα Μαρίνα μου,πολλάπολλά πρωινά φιλιά!Ελπίζω να σε δω από κοντά!
Καλημερα Φωτεινη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγαλη επιτυχια αυτες οι μαρεγγες, τις ξεκινησα προσπαθωντας να αξιοποιησω τα ασπραδια των αυγων και εγιναν το ... σημα κατατεθεν μου! Στο σπιτι αρχισαν να με φωναζουν η Μαρινα η μαρεγγα! Και η συγκεκριμενη γεμιση ειναι πολυ ωραια, καθως δεν ειναι πολυ γλυκεια και εξισορροπει την γλυκα της μαρεγγας. Τα 200γρ ασπραδια ειναι 6-7 αυγα (το ασπραδι απο ενα μετριο αυγο ειναι περιπου 30γρ.). Ειναι μεγαλη ποσοτητα, βγαζει περιπου 3 ταψια μαρεγγες!
Το πιο πιθανο ειναι οτι θα με δεις (και θα σε δω!) τελικα το Σαββατο.
Πολλα φιλια!
Μαρίνα τρελαίνομαι για τις μαρέγκες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά δεν είναι εύκολο να τις φτιάξω χωρίς ζάχαρη...κλαψ!
Το παλεύω όμως , μήπως και το καταφέρω , έχω πεισμώσει!
Όταν είδα τις δικές σου έπαθα πλάκα!
Είναι υπέροχες!!!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!!
Ευχαριστω Σοφια μου!
ΔιαγραφήΕιναι βεβαια δυσκολο να φτιαξεις μαρεγγες χωρις την ζαχαρη, αφου ειναι ενα απο τα δυο βασικα υλικα, αλλα καμμια φορα δεν ξερεις!
Μαρίνα κάθε φορά που έρχομαι από δω με περιμένει υπέροχη συνταγή και εκπληκτική παρουσίασή της! Να είσαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Βαγγελιω μου!
ΔιαγραφήΕξαιρετικές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή πάντα "φοβάμαι" λιγάκι την διαδικασία του χαμηλού ψησίματος στον φούρνο μου, δεν τις έχω αποτολμήσει παρά μόνον 2 φορές σε μικρή ποσότητα. Με βάζεις σε μεγάλο "τριπάκι" Μαρίνα με τούτη σου την ανάρτηση και με ΣΚ προ των πυλών...
Πηνελοπη μου κι εγω στην αρχη τις ειχα παρει απο φοβο τις μαρεγγες. Νομιζω το πιο βασικο για την επιτυχια της μαρεγγας ειναι το χτυπημα τν ασπραδιων, γι'αυτο αν εχεις ενα δυνατο μιξερ ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα πετυχουν! Η ελβετικη μαρεγγα ειναι λιγο πιο μπελαλιδικη στην παρασκευη της αλλα ειναι πολυ σταθερη και εχω την αισθηση οτι στεγνωνει πιο γρηγορα.
ΔιαγραφήΑυτά τα ολόγλυκα "φιλάκια" Μαρίνα μου, εκτός από πολύ γευστικά είναι και πολύ εντυπωσιακά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφα!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Ευχαριστω Ελενα μου!
ΔιαγραφήΠάρα πολύ κομψό γλύκισμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά λυπάσαι να το φας! Με τις μαρέγκες δεν τα πάω και πάρα πολύ καλά, αλλά με αυτή την κρέμα νομίζω ότι δεν θα έχω πρόβλημα να καταβροχθίσω μερικές!!
Πολλά φιλιά!
Ο συνδυασμος εγινε μαλλον τυχαια αλλα τελικα ηταν πολυ επιτυχημενος! Παντως οσοι τις δοκιμασαν δεν τις ξεχνανε (ειχα παρει μερικες μαζι μου στο μαγαζι και κερασα καποιους φιλους και πελατες)
ΔιαγραφήΦιλακια!
Καλο σαββατοκυριακο!
Τρελαίνομαι για τα "φιλάκια" σου Μαρίνα μου, καταπληκτικά και τέλειες φωτογραφίες, πεθαίνω για fluffy μαρέγκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια και απο μένα καλό ΣΚ!
Ευχαριστω Ερη μου!
ΔιαγραφήΚαλο Σαββατοκυριακο!
Κοίτα να δεις Μαρίνα μου, η ανταπόκριση των ταχυδρομείων μας είναι άμεση, οπότε βάλε μερικά σε ένα κουτάκι που τα βλέπω και λιώνω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην επομενη φουρνια θα σε εχω στα υπ'οψιν Λιλα μου!
ΔιαγραφήCiao! Ma se scrivo un commento in italiano è un problema?? Volevo farti i complimenti per la ricetta e per avermi fatto conoscere la mastìha da Chio, non l'avevo mai sentita nominare, non credo si trovi in italia, mi sarebbe piaciuto farci qualche esperimento..
ΑπάντησηΔιαγραφήA presto!!
Figurati nessun problema!
ΔιαγραφήDa quanto conosco non puoi trovarla in Italia. Se vuoi assaggiarla però mandami il tuo indirizzo (c'è la forma di contatto alle etichette) e ti mando una quantità!
Baci!
Mi picerebbe molto, sono molto curiosa, ma solo se posso pagare io o se posso ricambiare, altrimenti mi sembrerebbe di aproffittare....
ΔιαγραφήFigurati! Posso capire la voglia di provare ingredienti nuovi che non si può trovare nel proprio paese.... E poi non è un granchè mandarti un po' di mastìha!
ΔιαγραφήPerò non ti preoccupare,verrà il tempo che cercherò qualche ingrediente che non posso trovare in Grecia e allora te lo chiederò. ;)
Mandami il tuo indirizzo la mia e-mail è : illaboratoriodimmskg@gmail.com
Baci!
Αυτά τα φιλιά μαρέγκας είναι υπέροχαααααα!!!! Θέλω ένα, δύο, τρία... εντάξει σταματώ... αλλά μου άρεσαν πάρα πολύυυυ!!!! Χαίρομαι που τα είπαμε, πέρασα υπέροχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!!
Αλλη φορα θα ειμαι πιο οργανωμενη, θα φερω και φιλια!
ΔιαγραφήΚι εχω χαρηκα πολυ Κικη μου, να το ξαναοργανωσουμε!
Καλο βραδακι!
Φιλια!
Eξαιρετικά τα ''φιλιά'' σου Μαρίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφτιαγμένες οι μαρέγκες σου και οι φωτογραφίες σου φανταστικές.
Φιλιά πολλά
Ευχαριστω Μαριον!
Διαγραφήκαταπληκτική εμφανιση,πολύ ωραίες φωτο....κι εγω που δε τρωω μαρεγκες,αυτες εδω που ειναι με τζαντούγια πολύ ευχαριστως!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρις να θελω να περιαυτολογησω αυτες οι συγκεκριμες μαρεγγες αρεσαν σε ολους, ο συνδυασμος με την γκανας τζαντουια ειναι ιδιαιτερα πετυχημενος!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα, μήπως ξέρετε αν μπορώ να χρησιμοποιήσω στέβια ή ζαχαρίνη αντί για ζάχαρη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην μαρεγκα θελει απαραιτητως ζαχαρη, γιατι αυτη ειναι που σταθεροποιει το χτυπημενο ασπραδι. Δυστυχως οι μαρεγκες δεν γινονται με ζαχαρινη ή στεβια...
Διαγραφή