32

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ CJALSONS ♦♦ CJALSONS AROMATICI


ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ CJALSONS

Τα κιάλσονς, ειναι ενα ειδος γεμιστων μακαρονιων, οπως ειναι πχ, τα πιο γνωστα ραβιολια. Ειναι μια μαλλον ασυνηθιστη συνταγη, και αποτελει ενα παραδοσιακο πιατο του Φριούλι (Ούντινε). Η ζυμη τους φτιαχνεται απο βρασμενη πατατα, αλλα και απο αλευρι. Το ιδιαιτερο χαρακτηριστικο τους ειναι η γεμιση, που συμπεριλαμβανει τοσο αλμυρα, οσο και γλυκα συστατικα. Αναφερω τα πιο συνηθισμενα : σταφιδες, κουβερτουρα ή κακαο, κανελα, σπανακι, ρικοττα, μαρμελλαδα, ρουμι, γκραππα, μαιντανο, μπισκοτα, αυγα και γαλα. Αυτη η αντιθεση αναμεσα στο αλμυρο και το γλυκο, ειναι και η γοητεια τους! Βραζονται οπως τα κανονικα μακαρονια, σε μπολικο αλατισμενο νερο, και καθως παρακευαζονται με φρεσκια ζυμη, ειναι ετοιμα μεσα σε λιγα λεπτα. Συνηθως σερβιρονται με λιωμενο βουτυρο και καπνιστη ρικοττα.
Τα cjalsons, ειναι η συνταγη για τον μηνα Μαρτιο απο τους Quanti modi di fare e rifare.
Η συνταγη αναφορας, βρισκεται στο blog : Nuvole di farina .
Στην δικια μου εκδοχη, χρησιμοποιησα για την γεμιση ψητη μελιτζανα, καρυδια, φασολια και σταφιδες, και το σερβιρισα με μια σαλτσα απο ψητη μελιτζανα βρασμενη στο γαλα. Η γευση τους ηταν εξαιρετικη! Πολυ χαιρομαι που μου δοθηκε η ευκαιρια να δοκιμασω αυτο το πιατο!


Υλικα για περιπου 50 cjalsons (4 ατομα)
για τη ζυμη : 150 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                         50 gr αλευρι δυνατο,
                         50 gr λιωμενο βουτυρο,
                         περιπου 60 ml νερο,
                         10 gr αλατι.
για τη γεμιση : 1 μια μεγαλη μελιτζανα φλασκα (400 gr),
                            1/2 φλυτζανι του τσαγιου ψιλοαλεσμενα καρυδια,
                            1 φλυτζανι φασολια βρασμενα, λιωμενα,
                            2 κουταλιες της σουπας σταφιδα μαυρη,
                            1 μικρο κιτρινο κρεμμυδι ψιλοκομμενο,
                            3 κουταλιες της σουπας παρμεζανα τριμμενη,
                    απο 1/2 λεμονι ακερωτο, το ξυσμα της φλουδας,
                            1/2 κουταλακι του γλυκου ξερη μαντζουρανα,
                            1 πρεζα τριμμενο μοσχοκαρυδο,
                            1 πρεζα πιπερι,
                            1 κουταλακι του γλυκου κοφτο, αλατι.
για τη σαλτσα : 1 μελιτζανα φλασκα,
                             1 φλυτζανι του τσαγιου συμπυκνωμενο γαλα,
                     απο 1/2 λεμονι, τον χυμo φιλτραρισμενο,
                             αλατι,
                             φρεσκοτριμμενο πιπερι.
για το σερβιρισμα : ξυσμα απο φλουδα λεμονιου.
Επι το εργον : 
Ετοιμαστε την ζυμη : αναμειξτε ολα τα υλικα, προσθετοντας σταδιακα το νερο, μεχρι να παρετε μια ελαστικη ζυμη, που δεν κολλα στα χερια. Σκεπαστε την με διαφανη μεμβρανη και αφηστε την να ξεκουραστει στο ψυγειο, για τουλαχιστον μιση ωριτσα. 
Ψηστε τις μελιτζανες. Αφαιρεστε την σαρκα τους και κοψτε την χοντρα με ενα πηρουνι. Βαλτε την σε ενα στραγγιστηρι και αφηστε την να στραγγισει καλα απο τα υγρα της, για μια ωριτσα. 
Ετοιμαστε την γεμιση αναμιγνυοντας ολα τα υλικα μαζι. 
Με τον πλαστη, ή ακομη καλυτερα με την ειδικη μηχανη, ανοιξτε την ζυμη σε λεπτο φυλλο. Με ενα στρογγυλο κουπ-πατ, ή με ενα ποτηρι, κοψτε την σε δισκους. Βαλτε στο κεντρο καθε δισκου απο μια κουταλια γεμιση, διπλωστε στη μεση και σφραγιστε καλα τις ακρες. Ακουμπηστε τα cjalsons επανω σε μια πετσετα, για να απορροφα την υγρασια. Μπορειτε να τα φτιαξετε απο την προηγουμενη, διατηρουνται ανετα στο ψυγειο για 3-4 μερες, αλλα να τα εχετε σκεπασμενα για να μην ξεραθουν. 
Ετοιμαστε την σαλτσα : βαλτε το γαλα σε ενα κατσαρολακι και ζεστανετε το, χωρις να το βρασετε. Προσθεστε την μελιτζανα και τον χυμο λεμονιου και αφηστε το για λιγο στη φωτια, ανακατευοντας συνεχως, μεχρι να δεσει. Προσθεστε αλατι και πιπερι. 
Βραστε τα cjalsons, ριχνοντας τα σε αφθονο αλατισμενο νερο, που βραζει. Μολις ανεβουν στην επιφανεια, ειναι ετοιμα. 
Σερβιρετε τα ζεστα, περιχυνοντας τα με την σαλτσουλα τους και προσθετοντας λιγο ξυσμα απο φλουδα λεμονιου.


CJALSONS AROMATICI

I cjalsons (detti anche cjarsons o cjalzons) sono un piatto tipico della cucina friulana. Sono costituiti da una pasta di patate o di farina, e sono simili ai raviolio o agli anolotti. La loro particolarità sta nel ripieno, che contiene ingriedienti sia dolci che salati, così da provocare un armonioso contrasto.
I cjarsons sono la ricetta del mese di Marzo dei Quanti modi di fare e rifare.
La ricetta di riferimento è stata tratta dal blog Nuvole di farina .
La mia versione comprende un ripieno di melanzane, noci e uvetta e li ho serviti con una salsina preparata da melanzane e latte. Il loro sapore era squisito!

Ingredienti per ca 50 cjalsons (4 persone)
per l'impasto : 150 gr di farina 00,
                            50 gr di farina manitoba,
                            50 gr di burro fuso,
                       ca 60 ml di acqua,
                            10 gr di sale.
per il ripieno : 1 grossa melanzana tonda (400 gr),
                           1/2 tazza di noci tritate finemente,
                           1 tazza di fagioli bianchi lessi,tritati,
                           2 cucchiai di uvetta nera,
                           1 scalogno tritato,
                           3 cucchiai di parmigiano grattugiato,
                     da 1/2 limone non trattato, la scorza grattugiata,
                           1/2 cucchiaino di maggiorana essicata tritata,
                           un pizzico di noce moscata macinata,
                           un pizzico di pepe,
                           1 cucchiaino raso di sale.
per la salsa : 1 melanzana tonda,
                         1 tazza di latte condensato,
                    da 1/2 limone i succo filtrato
                         sale,
                         pepe macinato.
per servire : scorza di limone grattugiata.
All'opera : 
Preparate l'impasto, mescolando tutti gli ingredienti e versando l'acqua gradatamente, fino a diventare elastico e non appiccicoso. Copritelo con pellicola transaprente e lasicatelo a riposare nel frigo per mezz'oretta. 
Fate cuocere le melanzane sulla griglia (io ho usato le bracce). Apritele, asportate la polpa e tagliatela grossolanemente con una forchetta. Ponetela in un colapasata e lasciatela sgocciolare per un'oretta.
In un recipiente, mettete tutti gli ingredienti per il ripieno e mescolate. 
Con l'aiuto del mattarello o della sfogliatrice, tirtate l'impasto in una foglia sottile. Con un stampo rotondo, o con un bicchiere, ritagliate dei dischi. Nel centro di ogni disco, mettete un cucchiaino dal ripieno, ripiegate e sigillate i bordi. 
Preparate la salsa : mettete il latte in un pentolino e scaldatelo. Aggiungete la polpa della melanzana ed il succo del limone e mescolate fino a cominciare ad addensare. Salate e pepate a piacere. 
Cuocete i cjalsons in abbondante acqua salata. Appena rifiorano all galla saranno pronti! 
Serviteli caldi, conditi con la salsa e un po' di scorza di limone grattuggiata.
                     
                     

32 σχόλια:

  1. Καλημέρα!Πρωτότυπο αλλά πολύ ενδιαφέρον!Μου έχει εξάψει την περιέργεια η γεύση τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα ΕΛΕΝΗ!
    Πραγματι, ειναι περιεργη συνταγη και μαλλον οχι τοσο γνωστη ακομη και στην Ιταλια.. Η γευση τους ηταν φανταστικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Marina sono bellissimi e così ricchi di sapori meravigliosi!! Grazie mille bacione

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Che bella versione anche la tua.
    Sono venuta a prendere il link, torno dopo a leggere tutto con calma.
    Baci

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι όμορφη και πρωτότυπη συνταγή!
    Όμορφες και λαχταριστές φωτογραφίες.
    Σου αξίζουν πολλά εύγε Μαρίνα μου.

    Πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω κάποια στιγμή...Αυτές οι μίξεις των υλικών της μου φαίνονται άκρως ενδιαφέρουσες!

    Καλή σου ημέρα!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Interessante il ripieno con la melanzana, io adoro le melanzane e non ho mai provato a fare la pasta ripiena, mi ispirerò a te, ciao!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!!! Συγχαρητήρια!!!
    Καλό μεσημέρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ornella
    Ringrazio cara amica! Questa ricetta e stata una bella esperienza, la vostra scelta e stata molto azzeccata.

    @anna
    Grazie Anna, qesta iniziativa e meravigliosa, complimenti per una volta ancora!

    @Kitchen Stories
    Ευχαριστω πολυ Ζαμπια μου. Να πω την αληθεια ειχα ενδοιασμους για το εγχειρημα, αλλα το αποτελεσμα με ενθουσιασε!

    @stella
    Grazie Stella! Se adori le melanzane come me, allora prova a fare la pasta ripiena, il risultato e molto appagante! Molto buoni anche i tuoi cjalsons, complimenti!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @eleni
    Ευχαριστω Ελενη! Καλο μεσημερι και σε σενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. complimenti per questa versione con le melanzane!! davvero saporita!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. particolarissimi e senz'altro di una bontà eccezionale, complimenti!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ενδιαφερουσα συνταγη! Φαινονται ιδιαιτερως νοστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαρινα πολλά πολλά μπράβο!
    Η συνταγή φαίνεται υπέροχη και άκρως ενδιαφέρουσα!
    Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω, δεν πρέπει να είναι και πολύ δύσκολα ελπίζω!
    Και ίσως αν τους πάρω τον αέρα, προσωρήσω και σε γλυκιά γέμιση;-)
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. sono fantastici anche i tuoi e spero che ti siano piaciuti, un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. no, ma parliamo di questo ripieno. la prossima volta te lo copio senza pietà :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @vickyart
    Grazie!

    @dauly
    Grazie Dauly!

    @Elpiniki
    Ευχαριστω πολυ Ελπινικη μου! Πραγματικα ασυνηθιστη συνταγη αλλα και πολυ νοστιμη.

    @ΕΛΕΝΑ
    Ευχαριστω Ελενα! Δεν μπορω να πω οτι ειναι πολυ δυσκολα. Αν εχεις και την μηχανη για το φυλλο, που πρεπει να γινει αρκετα λεπτο, δεν θα παιδευτεις πολυ. Εχει βεβαια την διαδικασια του, αλλα το καλο ειναι οτι μετα μεγειρευονται αμεσως. Τα συγκεκριμενα πρεπει να εχουν και γλυκα και αλμυρα συστατικα στην γεμιση τους.

    @Stefania
    Grazie Stefania. La tua ricetta e stupenda, sono tanto contenta che ho conosciuto e ho avuto l' occasione di preparare questi agnolotti particolari.

    @nanocucina
    Copialo pure! :)) Sono contenta che ti e piaciuto!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ciao, davvero originali con le melanzane, appena sarà la stagione voglio provarli, buona serata :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @accantoalcamino
    Ciao! Certo quando le melanzane saranno di stagione saranno piu saporite!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Da provare questa con la melanzana....
    Ciao francesca

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. bella versione, molto interessante fagioli e melanzane...da provare!!! bravissima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Non conoscevo il tuo blog....bellissima la tua versione, ognuna di noi ha dato un tocco di originalità!
    Belle tutte le ricette!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @elena
    @Artù
    @Emanuela
    Grazie! Tutte le variazioni erano molto interessanti, sono felice di aver conosciuto tante brave cuoche!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Finalmente sono riuscita a leggere tutto il tuo procedimento.
    Deve essere gustosissimo il ripieno e la salsa di melanzane, ed anche il limone grattuguato.
    Grazie di tutto, ci vediamo alla prossima.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @anna
    Grazie Anna! Rinnoviamo l' appuntamento per il 6 aprile!
    Saluti!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. vorrei poterti scrivere che avevo già capito tutto della tua ricetta leggendo in greco.... :-)

    qualcosa legg, ma capisco nulla :-(

    mi piace il ripieno! ottima idea

    grazie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Vale
    E una buona occasione per cominciare ad imparare il greco! :))
    Grazie!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ciao,
    molto belli e davvero particolari.
    Sei stata BRAVISSIMA.
    Ci vediamo allora il 6 aprile
    A presto le 4 apine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @apelaboriosa
    Grazie di cuore signore api! Spero che ci vediamo il 6 aprile con la shiacciata!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.