11

ΠΟΛΠΕΤΤΕΣ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ // POLPETTE DI POLPO


ΠΟΛΠΕΤΕΣ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ

Οι πολπετες με χταποδι, ειναι μια παραδοσιακη συνταγη απο την Πουλια (επι το ελληνικοτερον : Απουλια). Εδω σε μια δικη μου παραλλαγη, με ελληνικο αρωμα!

Υλικα : 1 χταποδι, περιπου 1 Kgr,
                2 δαφνοφυλλα,
                μερικους κοκκους πιπερι,
                1/2 φλυτζανι κοκκινο ξηρο κρασι,
                1/2 φραντζολα μπαγιατικο ψωμι,
                1 βρασμενη πατατα,
                1 σκελιδα σκορδο,
                1 φρεσκο κρεμμυδακι,
                1/2 κρεμμυδι,
                2 γεματες κουταλιες της σουπας ανηθο ψιλοκομμενο,
                1 κουταλια της σουπας μαιντανο ψιλοκομμενο,
                2 κουταλιες της σουπας τριμμενη κεφαλογραβιερα (ή τυρι πεκορινο),
                1 αυγο,
                2 κουταλιες της σουπας ουζο.
για το τηγανισμα : τριμμενη φρυγανια,
                                   σπορελαιο.
Προετοιμασια : 
Πρωτα απ'ολα βραζετε το χταποδι. Εγω χρησιμοποιησα δυο μαλλον μικρα χταποδακια, που ειχαν ψαρευτει πριν ενα μηνα και περιμεναν υπομονετικα στην καταψυξη, μεχρι να σιτεψουν! 
Καθαριστε το χταποδι και βαλτε το σε μια κατσαρολα, μαζι με τα δαφνοφυλλα, τους κοκκους πιπερι, το κρασι και λιγο νερακι. Αφηστε το να βρασει μεχρι να μαλακωσει (περιπου 30 λεπτα σε κατσαρολα, 15 λεπτα στην χυτρα ταχυτητας). 
Αφηστε το να κρυωσει μεσα στο ζουμι του. 
Αφαιρεστε την κορα απο το ψωμι. Τριψτε την ψιχα με το μουλτι, μεχρι να γινει ψιχουλα. 
Καθαριστε την βρασμενη πατατα και περαστε την απο το εργαλειο για τον πουρε. 
Ψιλοκοψτε στο μουλτι το σκορδο, το κρεμμυδι και το κρεμμυδακι, βαζοντας τα ολα μαζι. 
Ψιλοκοψτε επισης στο μουλτι το χταποδι, βαζοντας μικρες ποσοτητες καθε φορα, αλλα μην το πολτοποιησετε εντελως. 
Βαλτε ολα τα υλικα σε ενα σκευος, το αναλογο αλατι και πιπερι και πλαστε το μειγμα. Αν ειναι πολυ σφιχτο, προσθεστε λιγο απο το ζουμακι που εβρασε το χταποδι. 
Πλαστε το μιγμα σε κεφτεδακια και περαστε τα απο την τριμμενη φρυγανια. 
Βαλτε το λαδι να ζεσταθει καλα. 
Τηγανιστε τις πολπετες μεχρι να ροδισουν και απο τις δυο πλευρες, βαζοντας λιγες καθε φορα, ωστε να μην κατεβαινει πολυ η θερμοκρασια του λαδιου. Αφηστε τες να στραγγισουν απο το περιττο λαδι, σε απορροφητικο χαρτι. 
Σερβιρετε τες κατα προτιμηση ζεστες.
Μπορειτε επισης να ψησετε τις πολπετες στον φουρνο. Θα γινουν πιο ελαφριες, αλλα σας συνιστω να προσθεσετε 1-2 κουταλιες ελαιολαδο στην ζυμη.


POLPETTE DI POLPO

La classica ricetta pugliese con un tocco di profumino greco!

Ingredienti : 1 polpo di 1 Kgr ca,
                             2 foglie di alloro,
                             qualche grano di pepe,
                             1/2 tazza di vino rosso secco,
                             1/2 pagnotta rafferma,
                             1 patata lessata,
                             1 spicchio d'aglio,
                             1 cipollotto,
                             1/2 cipolla,
                             2 cucchiai di aneto tritato,
                             1 cucchiaio di prezzemolo tritato,
                             2 cucchiai di kefalogravièra (o pecorino) tritato,
                             1 uovo,
                             2 cucchiai di uzo.
per friggere : pangrattato,
                          olio di semi.
Preparazione: 
Prima di tutto fate cuocere il polpo. Io ho usato 2 polpetti, che sono stati pescati 1 mese fa, e siccome non li ho sbattuti, aspettavano pazientemente nel freezer! 
Pulite il polpo, mettetelo in una pentola, aggiungete le foglie di alloro, i grani di pepe, il vino e poca acqua. Portate ad ebollizione e lasciatelo cuocere fino a diventare tenero (ca30 minuti in pentola normale, 15 minuti in pentola a pressione). Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare nel suo brodo di cottura. 
Mettete la mollica della pagnotta nel cutter e riducetela a briciole. 
Mettete pure nel cutter l'aglio, il cipolloto e la cipolla e tritateli finemente. 
Infine sminuzzate, sempre nel cutter, anche il polpo, evitando però di ridurlo in poltiglia. 
Sbucciate la patata lessata e passatela dal passaverdure. 
Mettete tutti gli ingredienti in un recipiente e aggiungete sale e pepe a piacere. Se l'impasto risulta troppo asciutto, aggiungete qualche cucchiaiata dal brodo di cottura del polpo. Impastate bene con le mani; formate delle polpette della misura di una noce, e passatele nel pangrattato. 
Friggetele in abbodante olio ben caldo. Lasciatele sgocciolare su carta assorbente. Servitele preferibilmente calde.
Potete cuocere le polpette anche al forno. Riuslteranno più leggere, ma meglio aggiungere un paio di cucchiai di olio di oliva nell'impasto.


11 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι φοβερό μεζεδάκι!!!
    Τους έβαλες και ουζάκι που πρέπει να ταιριάζει πολύ όμορφα!
    Φιλιά, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ΕΛΕΝΑ
    Τους συνοδεψαμε και με τσιπουρακι και παργματικα τους ευχαριστηθηκαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπεροχα ειναι!
    να σου πω την αληθεια δεν ηξερα οτι ειναι απο την puglia!

    irene

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο μεζεδάκι η αλήθεια είναι οτι δεν το έχω φτιάξει ποτέ αλλά ούτε και το έχω φάει,ευκαιρία μάλλον να δοκιμαστεί,να είσαι καλά καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @grEAT
    Καλησπερα Ειρηνη. Τις βρηκα σαν pugliesi ή salentine αλλα πολυ πιθανον να τις κανουν και σε αλλες περιοχες της Ιταλιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ροδανθη
    Φετος ο αντρας μου ολο τον χειμωνα ψαρευε καλαμαρια, χταποδακια και σουπιες, εχω γεματο τον καταψυκτη και ψαχνω τροπους να τα μαγειρεψω! Οντως, ειναι αριστο μεζεδακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρυσαφένιες και πεντανόστιμες!
    Και τι υλικά!
    Όμορφα μαγειρεμένο και φαντάζομαι με τι όρεξη τις απόλαυσε ο ψαράς! Θα ευχαριστήθηκε τον κόπο που έκανε.

    Καλημέρα, μιας και θα το δεις πρωί το σχόλιό μου. :)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Kitchen Stories
    Καλημερα Ζαμπια μου!
    Οντως ο ψαρας τις τιμησε δεοντως και ηπιε και τα τσιπουρακια του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελεια φαινονται! Τοσο τραγανα και λαχταριστα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα και από μένα και καλώς βρεθήκαμε!
    Λοιπόν, επειδή αύριο το menu εδώ έχει χταπόδι, θα δοκιμάσω τους κεφτέδες σου!
    Μας άνοιξες την όρεξη για μεζεδάκια!
    Εύχομαι ένα όμορφο ΣΚ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Elpiniki
    Ευχαριστω Ελπινικη μου!

    @Kate
    Ευχαριστω Kate! Να μου πεις αν σου αρεσαν! Καλο Σ/Κ και σε σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.