ΡΥΖΙ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Ενα απλο, γρηγορο αλλα και πεντανοστιμο πιλαφακι, που συνηθιζω να φτιαχνω αρκετα συχνα. Εξ'αλλου, η αγαπη μου για τα μανιταρια ειναι δηλωμενη ...
Υλικα
για 2 ατομα : 1 κουπα ρυζι παρμποϊλ (αμερικανικο),
2 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
1 εσαλοτ (ή ενα μικρο κιτρινο κρεμμυδακι),
150 gr διαφορα μανιταρια,
1 φλυτζανακι του καφε λευκο ξηρο κρασι,
2 κουπες ζεστο ζωμο (λαχανικων, κρεατος ή κοτοπουλου),
αλατι και πιπερι.
Επι το εργον : Προτιμηστε τα φρεσκα μανιταρια. Εγω χρησιμοποιω συνηθως σαμπινιον, αγκαρικους και πορτομπελλο και μερικες φορες λιγα αφυδατωμενα πορτσινι (φρεσκα που να βρεις εδω, εκτος κι αν βγεις στα δαση της Δυτικης Μακεδονιας...), τα οποια μουλιαζω για μιση ωριτσα σε λιγο χλιαρο νερακι. Καθαριστε τα μανιταρια απο τα χωματα με ενα πανακι και κοψτε τα σε φετουλες.
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι; αν μπορεσετε μαλιστα, αντι για το κρεμμυδι,να βρειτε το λεγομενο εσαλότ (πληροφοριες εδω), που εχει γευση κατι αναμεσα στο κρεμμυδι και το σκορδο, ακομη καλυτερα.
Βαλτε το λαδι σε ενα κατσαρολακι και σωταρετε το κρεμμυδι. Πριν παρει χρωμα, ριξτε τα μανιταρια και σωταρετε τα σε ζωηρη φωτια, μεχρι να πιουν τα υγρα τους. Προσθεστε το ρυζι, σωταρετε 2-3 λεπτα και σβυστε με το κρασι. Αφηστε να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε τον ζεστο ζωμο. Αλατισε και πιπερωστε, σκεπαστε με το καπακι. Αφηστε το να βρασει σε μετρια φωτια για 10-15 λεπτα (εξαρταται και απο το ρυζι), μεχρι να αρχισουν να εμφανιζονται τρυπες στην επιφανεια του ρυζιου. Κλειστε την φωτια και αφηστε το να σταθει για 10-15 λεπτα.
Σερβιρετε το ζεστο, πασπαλισμενο με λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερακι. Μπορειτε επισης να ριξετε απο επανω και λιγη τριμμενη παρμεζανα.
Προτεινομενο κρασι : ενα ξηρο κοκκινο με σωμα και πλουσια αρωματα, χωρις να ειναι ομως πολυ εντονα, οπως ενα Chardonnay.
RISO PILAF AI FUNGHI
Questo è un piatto che preparo assai spesso, siccome mi piacciono tantissimo i funghi. 'E facile e veloce da preparare. Potete usarlo da contorno in un secondo di carne. Spesso, lo preparo come piatto unico, accompagnato da una buona fetta di formaggio feta e magari un'insalata verde.
Ingredienti
per 2 persone : 1 bicchiere di riso parboiled,
2 cucchiai di olio di oliva,
1 scalogno,
150 gr di funghi,
1 tazzina del caffè vino bianco secco,
2 bicchieri di brodo caldo (vegetale, di carne o di pollo),
sale e pepe.
All'opera :
Meglio utilizzare dei funghi freschi. Io uso di solito i champignons, agaricus e i portobello, che sono anche facilmente reperibili in Grecia, ma ogni tanto anche i procini essicati (purtroppo quelli freschi non esistono nel mercato, si deve andare a cercarli nelle forste della Macedonia Occidentale...). Pulite i funghi con un panno e tagliateli a fettine.
Trittate lo scalogno.
Mettete l'olio in un pentolino e fate rosolare lo scalogno. Prima che comincia a prendere color, aggiungete i funghi. Lasciateli soffriggere a fuoco vivace, fino ad evaporare il loro liquido. Aggiungete il riso, saltate per un paio di minuti e sfumate con il vino. Lasciate evaporare l'alcool e aggiungete il brodo. Salate e pepate a piacere e coprite il pentolino con il suo coperchio. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 10-15 minuti (dipende anche dal riso usato), fino che comincia a formare dei buchi sulla superficie. Spegnete il fuoco e lasciatelo stare per 10-15 minuti.
Servitelo caldo, cosparso di un po' di pepe macinato. Potete cospargerlo ancora con un po' di parmigiano trittato.
Meglio utilizzare dei funghi freschi. Io uso di solito i champignons, agaricus e i portobello, che sono anche facilmente reperibili in Grecia, ma ogni tanto anche i procini essicati (purtroppo quelli freschi non esistono nel mercato, si deve andare a cercarli nelle forste della Macedonia Occidentale...). Pulite i funghi con un panno e tagliateli a fettine.
Trittate lo scalogno.
Mettete l'olio in un pentolino e fate rosolare lo scalogno. Prima che comincia a prendere color, aggiungete i funghi. Lasciateli soffriggere a fuoco vivace, fino ad evaporare il loro liquido. Aggiungete il riso, saltate per un paio di minuti e sfumate con il vino. Lasciate evaporare l'alcool e aggiungete il brodo. Salate e pepate a piacere e coprite il pentolino con il suo coperchio. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 10-15 minuti (dipende anche dal riso usato), fino che comincia a formare dei buchi sulla superficie. Spegnete il fuoco e lasciatelo stare per 10-15 minuti.
Servitelo caldo, cosparso di un po' di pepe macinato. Potete cospargerlo ancora con un po' di parmigiano trittato.
Vino consigliato : un rosso secco, corposo, morbido e con profumi eleganti e non troppo intesi, come lo Chardonnay.
Η νοστιμιά της απλότητας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ αγαπώ πολύ τα μανιτάρια, ταιριάζουν σε τόσα φαγάκια και τα νοστιμίζουν απίστευτα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!!
θα συμφωνησω μαζι σου καλη μου φιλη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Καλημέρα!Λατέυω τα μανιτάρια, τα προσθέτω σε πολλά φαγητά!Συμφωνώ μαζί σου ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε φρέσκα!Υπέροχο φαγητό απλό και νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα Ελενη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου να μπορουσαμε να βρουμε και φρεσκα πορτισνι... ονειρεμενη γευση...