ΦΡΙΤΑΤΑ ΑΛΑ ΣΑΒΟΪΆΡΝΤΑ
Ισως κι εσείς να έχετε την απορία του σε τι μπορεί να διαφέρει μια φριτάτα απο μια ομελέτα.
Η ομελέττα προέρχεται απο την γαλλική κουζίνα, ψήνεται σε αντικολλητικό τηγάνι συνήθως με βούτυρο, δεν αναποδογυρίζεται κατά την διάρκεια του ψησίματος, τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής συνήθως δεν αναμιγνύονται με τα αυγά αλλά τοποθετουνται στην ήδη ψημένη επιφάνεια και τέλος η ομελέτα διπλώνεται στα δυο και σερβίρεται πάντα διπλωμένη. Το εσωτερικό της μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο ψημένο, οι Γάλλοι μάλιστα το προτιμούν baveuse.
Η φιρτάτα δεν είναι μια ομελέτα φούρνου, όπως πολλοί πιστεύουν. Προέρχεται απο την ιταλική κουζίνα και βασικό συστατικό της είναι βέβαια πάλι τα αυγά. Τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής, προστίθενται είτε απο την αρχή είτε στο τέλος του ψησίματος και μπορεί να είναι αλμυρά αλλά και γλυκά. Ετσι η φριτάτα σερβίρεται ως δεύτερο πιάτο (σύμφωνα με το ιταλικό τελετουργικό του τραπεζιού) αλλά και ως επιδόρπιο. Η φριτάτα μπορεί να ψηθεί τόσο στο τηγάνι όσο και στον φούρνο. Πολύ γνωστές αλλά και πολύ νόστιμες η φριτάτα με κρεμμύδια (fritttata di cipolle), η ναπολιτάνικη φριττάτα με μακαρόνια (frittata di vermicelli o spaghetti), η φριτάτα με πατάτες (frittata di patate) και η σημερινή μας συνταγή, η φριτάτα αλλά σαβοϊάρντα (frittata alla savoiarda).
Η φριτάτα αλα σαβοϊάρντα, όπως φανερώνει και το όνομα της προέρχεται απο την περιοχή του Πιεμόντε (Τορίνο και γύρω περιοχή, πάλαι ποτέ υπο την κυριαρχία της πανίσχυρης οικογένειας των Savoia). Είναι ενα πολύ απλό παραδοσιακό πιάτο, το οποίο προτιμάνε να το φτιάχνουν κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Βασικά υλικά, εκτός βέβαια απο τα αυγά, η πατάτα, το πράσο και το κίτρινο τυρί. Κάποιοι προσθέτουν στην συνταγή και κρεμμύδι, εγώ την έφτιαξα χωρίς. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε γραβιέρα και οχι κάποιο άλλο τυρί στην θέση της, γιατί η ελαφρά γλυκίζουσα γεύση της ταιριάζει πάρα πολύ με το πράσο και τις πατάτες. Εγώ την φριτάτα μου την έψησα στον φούρνο, αλλά γίνεται εξ' ίσου νόστιμη και στο τηγάνι.
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 6 αυγά,
1 μεγάλη πατάτα,
1 πράσο,
150gr μπέϊκον κατά προτίμηση οχι καπνιστό,
60gr γραβιέρα,
2 κ.σ. βούτυρο,
1 κ.σ. ελαιόλαδο,
μαϊντανό ψιλικομμένο,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Κόψτε το μπέϊκον σε κομματάκια και βάλτε το να ροδίσει σε ενα τηγάνι, με ελάχιστο ελαιόλαδο. Οταν είναι έτοιμο, βγάλτε το απο το τηγάνι και κρατήστε το στην άκρη.
Κόψτε την πατάτα σε κυβάκια. Βάλτε μια κουταλιά βούτυρο μέσα στο τηγάνι όπου ροδίσατε το μπέϊκον και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τα κυβάκια της πατάτας και αφήστε τα να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά, για 15 λεπτά περίπου. Αλατίστε ελαφρά.
Απο το πράσο θα χρησιμοποιήσετε κατά κύριο λόγο το λευκό μέρος, το οποίο θα κόψετε σε ροδέλλες. Σε ενα άλλο τηγάνι, βάλτε 1 κ.σ. λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέστε τις ροδέλλες του πράσου. Σωτάρετε τες μέχρι να μαραθούν και αλατίστε ελαφρά.
Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά με λίγο τριμμένο πιπεράκι και λίγο αλατάκι.
Αλείψτε με το υπόλοιπο βούτυρο την επιφάνεια ενός κεραμικού ταψιού ή πυρέξ. Αν θέλετε να δώσετε μια πιο πικάντικη νότα στην φριτάτα σας, μπορείτε να κόψετε μια σκελίδα σκόροδο και τρίψετε την κομμένη επιφάνεια στα τοιχώματα του ταψιού μέσα στο οποίο θα την ψήσετε. Ρίξτε μέσα στο ταψάκι τις σωταρισμένες πατάτες, το πράσο και τα αυγά. Ρίξτε απο επάνω το μπεϊκον, την γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια και τέλος πασπαλίστε με αρκετό ψιλικομμένο μαϊντανό.
Ψήστε την φριτάτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει ωραία στην επιφάνεια. Προσέξτε να μην την παραψήσετε!
Σερβίρετε την φριτάτα ζεστή, μόλις την βγάλετε απο τον φούρνο!
FRITTATA ALLA SAVOIARDA
Per i greci, frittata e omelette sono praticamente la stessa cosa, o la distinzione si fa per la frittata solamente quando viene cotta al forno. Certo la frittata è un piatto italiano e si distingue dalla sua ... cugina francese, la omelette, per il fatto che essa viene cotta di solito in padella e col burro, non viene girata durante la cottura e viene servita piegata a mezzaluna col risultato di non essere sempre cotta all' interno. Gli francesi la predilegono alla baveuse, cioè non del tutto cotta. La frittata può anche essere preparata dolce e servita come un dessert. Ricette di frittata famosi, sono la frittata alle cipolle, la frittata alla napoletana (ai vermicelli o spaghetti), la fritata di patate e la frittata alla savoiarda che andiamo ad assagiare oggi!
La frittata alla savoiarda, è un piatto rustico che viene dal Piemonte. Ingredienti principali, tranne le uova, sono il porro, le patate ed il formaggio, di solito groviera. Alcuni aggiungono anche della cipolla, io l' ho preparata senza. La mia firttata l' ho cotta al forno, ma certo può essere preparata anche in padella.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 6 uova,
1 patata grossa,
1 porro medio,
150gr di pancetta,
60 gr di groviera,
2 cucchiai di burro,
1 cucchiaio di olio extravergine di oliva,
prezzemolo tritato,
pepe macinato,
sale.
Preparazione :
Tagliate la pancetta a pezzettini e fatela rosolare in una padella con qualche goccia d' olio. Eliminatela e tenetela da parte.
Sbucciate la patata e tagliatela a cubetti. Aggiungete un cucchiaio di burro nella padella dove avete fatto rosolare la pancetta e portate sul fuoco. Aggiungete i cubetti di patata e lasciateli cuocere per 15 minuti ca. girando spesso, fino a cominciare a rosolare. Salate leggermente.
Dal porro, utilizzate principalmente la parte bianca, la quale tagliate a rondelle. In un tegame versate l'olio e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete il porro e saltate fino ad appassire. Salate pure leggermente.
Sbattete leggermene le uova con qualche pizzico di sale e pepe macinato.
Con il resto del burro, imburrate una pirofila. Per rendere la frittata più saporita, potete passare la pirofila con un spicchio d' aglio tagliato a metà. Disponete nella pirofila i cubetti di patate, il porro saltato e le uova. Cospargete sopra i pezzi di pancetta rosolata, il groviera tagliato pure a cubetti ed infine una manciata abbondante di prezzemolo tritato.
Infornate in forno preriscaldato a 170°C, modalità statico, e lasciate cuocere fino a dorare. Attenzione a non cuocerla troppo e farla diventare troppo asciutta!
Servite la frittata alla savoiarda appena sfornata!
Καλημέρα Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φριτάτα σου είναι ένα από τα πιάτα που θα έτρωγα και θα ένιωθα ευτυχισμένη με κάθε του μπουκιά :)
Φιλιά πολλά!
Γλυκεια μου Ερμιονη! τι ομορφο σχολιο!!!
ΔιαγραφήΦιλακια!
Μιααααμ! Φαίνεται πολύ νόστιμη Μαρίνα μου! Κάτι τέτοια πιάτα με ξετρελαίνουν. Εύκολα, γρήγορα και κυρίως πολύ εύγευστα! Όπως πάντα εξαιρετικές οι φωτογραφίες σου! Κοντεύω να μπω μέσα στην οθόνη! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!
Πηνελοπη μου η μαγεια της απλης κουζινας : λιγα υλικα υπεροχος γευστικος συνδυασμος!
ΔιαγραφήΕγω παντως δεν ειμαι πολυ ευχαριστημενη με τις συγκεκριμενες φωτογραφιες γιατι τραβηχτηκαν οταν ειχε πλεον σκοτεινιασει και αναγκατηκα να χρησιμοποιησω τεχνητο φως...
Καλη σου εβδομαδα!
Αυτές οι ψητές ομελέτες είναι πολύ χορταστικές και νοστιμότατες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν πάρα πολύ. Πρώτη φορά είχα φάει στην Ισπανία.
Και η δική σου έχει πολύ νόστιμα υλικά.
Ευχαριστούμε πολύ,Μαρίνα μου!
Φιλάκια
Οι φριτατες συνηθιζονται σε πολλες χωρες Ελενη μου, και οντως ειναι χορταστικες και νοστιμες. Αφου τρωω ευχαριστα ακομη και εγω που δεν πολυσυμπαθω τα αυγα!
ΔιαγραφήΦιλακια πολλα!
Μαρινάκι μου έγραψες πάλι...................εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω απλως την μετεφερα Λιλα μου, ας ειναι καλα οι Πιεμοντεζοι!!
ΔιαγραφήΠάντοτε εκτιμώ και θαυμάζω τις αναρτήσεις σου.Για πολλούς και διάφορους λόγους που κατά καιρούς έχω γράψει.Δεν θα κουράζομαι να επισημαίνω όμως την διαφορετικότητα,την ποικιλία και την φρεσκάδα των προτάσεων σου,Σήμερα μάλιστα που συμπίπτει η ωραιότατη αυτή γευστική συνταγή με την επίσκεψή μου στο Τορίνο,τολμώ να σκεφτώ την ταύτιση των συμπτώσεων!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα μπορούσα λοιπόν να μην προσκυνήσω μία αυτούσια παραδοσιακή συνταγή όταν μάλιστα βρίσκομαι στην πηγή της έμπνευσης!'Δεν θα μπορούσα να μην ταυτιστώ με τους Τορινέζους καλοφαγάδες που ξέρουν να τιμούν σωστά τη νοστιμιά και τις απεριόριστες γευστικές δυνατότητες αυτού του φουρνιστού καλέσματος.
Υπέροχη στα φωτεινά χρώματά της ,λαχταριστή στην άφθαστη υφή της!!!!
Μπράβο Μαρίνα μου!!!!Φιλιά για μια όμορφη και ξεκούραστη νύκτα!
Επεσα στην περιπτωση σημερα Φωτεινη μου και εβαλα συταγη απο το Τορινο οπου μολις εφτασες! Ξερουν πολλα μυστικα αυτοι εκει, με επιρροες απο την γαλλικη κουζινα και ενα σωρο νοστιμα υλικα στην διαθεση τους, κανουν θαυματα! Δεν θα ξεχασω που ειχαμε καθησει σε μια τραττορια, που δεν την επιανε το ματι, αλλα φαγαμε την καλυτερη μακαροναδα της ζωης μας!
ΔιαγραφήΕυχαριστω καλη μου, κι εσυ καλη ξεκουραση!
Ξέχασα να σε ρωτήσω..πώς σου φάνηκε η όπερα προχθές???
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ οπερα ... ωραια ερωτηση! Δεν ξερω αλλα απογοητευτικα λιγο απο την παρασταση. Πολυ καλη η Patricia Racette (Tosca) και εξαιρετικος ο George Gagnidze (Scarpia). Με απογοητευσε λιγο ο Roberto Alagna (Cavaradossi), παρ' ολο που θεωρειται απο τις πιο μεγαλες φωνες στις μερες μας, οταν τον ακουγα να τραγουδαει δεν ενιωθα αυτο το σκιρτημα μεσα μου, σωστος την τονικοτητα του, αλλα λιγο αχρωμος κατα την ταπεινη μου γνωμη. Με ενοχλησε επισης η σκηνοθεσια, πολυ γυμνα τα σκηνικα, μια αλλη οπτικη γωνια του γνωστου θεματος θα πει κανεις, ισως ομως να φταιει και το γεγονος οτι ξερω πως ειναι αυτοι οι χωροι στην πραγματικοτητα και σιγουρα δεν ειχαν καμμια σχεση με αυτο που εμφανιζοταν στην παρασταση. Με ενοχλησαν παρα πολυ τα δυο ατελειωτα μισαωρα διαλειμματα, και νομιζω οτι οι συνεντευξεις που βαζουν για να γεμισουν το κενο της ζωντανης μεταδοσης ειναι λιγο αποπροσανατολιστικες, κατι σαν τις διαφημισεις στην τηλεοραση, προσωπικα με βγαζουν απο την ατμοσφαιρα του εργου και χανεται η μαγεια. Το εχω ξαναπει οτι θα προτιμουσα χιλιες φορες να δω μια μετρια παρασταση ζωντανα, παρα την αμερικανικη κονσερβα, αλλα η επιλογη να παω ειναι αναγκαστικη αφου μαλλον δεν υπαρχει πλεον πιθανοτητα να δουμε ζωντανη παρασταση στην πολη μας...
ΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα για τον Roberto Alagna!!Όπως επίσης θαύμασα και την ερμηνεία του George Gagnidze,ο ρόλος ήταν κομμένος και ραμμένος πάνω του!Μου άρεσε η πληθωρικότητά του και η μέσα στα αποδεκτά όρια ΄΄ηθοποιίστικη΄΄προσσέγγιση του ρόλου του.Κάτι που δεν με άρεσε στην συμπαθή Patricia Racette που προσωπικά την βρήκα λίγο υπερβολική,ωστόσο καλή στην ερμηνεία της,όσον αφορά τις άριες της.
ΔιαγραφήΗ σκηνοθεσία ήταν σκοτεινή,που κατόπιν σκέφτηκα μήπως είχε τους συμβολισμούς της....και από ότι φαίνεται αρκετά βαριά..για να κάνουν περίπου μισή ώρα να μετακινούν τα σκηνικά,κάτι που μάλλον κόστισε στην τελική κριτική του έργου!όλοι σχολίασας την πολύωρη αναμονή στα διαλείματα!!!!
Μένουμε λοιπόν και συμφωνούμε ότι μη έχοντας κάτι καλύτερο ,παρακολουθούμε τον πλουραλισμό των Αμερικανών και όχι την καλή ποιότητα των παραστάσεων των ανατολικών χωρών που αν μη τι άλλο,έχουν ψυχή !!!!!
Η σκηνοθεσια ειναι μια πονεμενη υποθεση γενικα αλλα και ειδικα.Εδω ειχαμε μαλλον μια μεταφορα σε μεταγενεστερη εποχη χρονικα, αλλα με κουστουμια της εποχης του Ναπολεοντα, πραγματικα δεν εβγαλα ακρη! Και επειτα ειχε καποιες υπερβολες, οπως τον γεροντα παπα (??), την παρτιδα σκακι του μελλοθανατου Cavaradossi ή ακομη και την εισοδο του ... αναρριχητη Angelotti, που προσωπικα τις βρηκα ατοπες....
ΔιαγραφήΕπισης ενα αλλο πραγμα που μου την εδωσε πολυ ηταν το λιβανιστηρι στους σπονσορες, που οπως ελεγε η Renè Fleming, που παρουσιαζε την παρασταση, χαρις σε αυτους βλεπαμε το υπερθεαμα στις οθονες μας. Ενα λεπτο βρε παιδια, καλη η διαφημηση, αλλα 18€ σινεμα - και στις καλες εποχες 25€, να μην το ξεχναμε και αυτο -, δεν ηταν και τζαμπα για να το λεμε και να το ξαναλεμε...
Ωραιότατο πιάτο ...εγώ στη φριτάτα με τα πράσα βάζω συνήθως κάποιο καπνιστό τυρί αλλά και η δική σου εκδοχή είναι υπέροχη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγουρα μπορει να μπει και αλλο τυρακι Κικη μου, και σιγουρα ενα καπνιστο θα ταιριαζει, εγω απλα ακολουθησα την παραδοσιακη συνταγη αυτη τη φορα χωρις να επεμβω στα υλικα (οπως κανω συνηθως!).
ΔιαγραφήΠλουσιο πιάτο με ποικιλια γευσεων!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/