ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΚΑΠΡΕΖΕ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Ακομη ενα Κεϊκ της Δευτερας, υποστηριζοντας την πρωτοβουλια της Notoula.
Η τορτα καπρεζε ειναι το αγαπημενο γλυκο της οικογενειας και μια απο τις πρωτες αναρτησεις που εγιναν στο laboratorio. Η τορτα καπρεζε, οπως εχουμε ηδη πει, ειναι ενα διασημο γλυκακι, με καταγωγη απο το θαυματουργο νησακι του Καπρι; ειναι επισης πολυ διαδεδομενη στην παρακειμενη χερσονησο του Σορρεντο και την ακτογραμμη του Αμαλφι. Συμφωνα με την συγγραφεα Cecilia Coppola, που καταγεται απο την περιοχη, η τορτα καπρεζε δημιουργηθηκε κατα λαθος, την δεκαετια του '20 του περασμενου αιωνα, απο τον μαγειρα Carmine Di Fiore. Ο Di Fiore, ετοιμαζε ενα κεϊκ με αμυγδαλα, που ειναι και φημισμενο τοπικο πρϊον, για τρια παλλικαρια του Al Capone, που βρισκοντουσαν στην περιοχη για να διεκπαιρεωσουν κατι δουλειες του αφεντικου. Πανω στην φουρια του ξεχασε να προσθεσει αλευρι, αλλα οταν το καταλαβε ηταν πλεον αργα. Το κεϊκ ομως, κατενθουσιασε τους αμερικανους, που του ζητησαν την συνταγη παραυτα. Ο Di Fiore, δεν εχασε καιρο, βαφτισε το γλυκακι του με το ονομα του Καπρι και αρχισε να το παρασκευαζει συστηματικα. Σε συντομο χρονικο διαστημα γνωρισε πρωτοφανη επιτυχια και απεκτησε φανατικους οπαδους.
Οπως καταλαβατε, η ιδιαιτεροτητα της τορτας καπρεζε, εγγυται στο οτι δεν περιεχει καθολου αλευρι! Η συνταγη που ακολουθω ειναι η κλασσικη, η οποια ειναι τοσο τελεια, που δεν διανοηθηκα ποτε να επεμβω ή να πειραματιστω με καποια παραλλαγη της. Εδω απλως σας προτεινω μικρες χαριτωμενες μπουκιτσες απο την καπρεζε, οι οποιες ειναι ενα εντυπωσιακο κερασμα που δεν θα αφησει κανεναν ασυνγκινητο... Εχουν επισης το μεγαλο πλεονεκτημα οτι μπορουν να καταψυχθουν; λογω του μικρου τους ογκου αποψυχονται ταχυτατα και ειναι παντα διαθεσιμες για ξαφνικους επισκεπτες!
Εδω πρεπει να υπενθυμισω, οτι εκτος απο την καπρεζε με σοκολατα, υπαρχει και η καπρεζε με λεμονι, που επισης αξιζει τον κοπο να δοκιμασετε!
Δοση : 54 κομματια
Φορμα : σιλικονης με 18 θηκες χωρητικοτητας 345ml
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 250 gr βουτυρο,
250 gr κουβερτουρα,
300 gr αμυγδαλοψυχα ασπρισμενη και τριμμενη,
200 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
5 αυγα.
για το σερβιρισμα : ζαχαρη αχνη.
Προετοιμασια :
Λιωστε την κουβερτουρα σε μπαι-μαρι, προσθεστε το βουτυρο, ανακατεψτε να ενσωματωθει και αφηστε το να χλιαρινει.
Χτυπηστε τους κροκους των αυγων με την μιση ζαχαρη, μεχρι να αφρατεψουν. Προσθεστε το μιγμα της σοκολατας και χτυπηστε να ενσωματωθει. Προσθεστε την τριμμενη αμυγδαλοψυχα και ανακατεψτε. Η αμυγδαλοψυχα μπορει να ειναι τριμμενη πολυ ψιλα, το λεγομενο "αλευρι απο αμυγδαλα", που μπορειτε να το βρειτε και ετοιμο, αλλα και πιο χοντροτριμμενη; το αποτελεσμα ειναι εξ'ισου ωραιο.
Χτυπηστε τα ασπραδια με την υπολοιπη ζαχαρη σε σφιχτη μαρεγκα. Προσθεστε την μαρεγκα σταδιακα στο μιγμα, ανακατευοντας με μια μαριζ, με κινησεις απο κατω προς τα επανω.
Βουτυρωστε τα φορμακια και γεμιστε τα με το μιγμα κατα τα 2/3.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 175°C για μιση ωρα περιπου.
Αφηστε τα να κρυωσουν και ξεφορμαρετε.
Πασπαλιστε με ζαχαρη αχνη και σερβιρετε!
TORTINI CAPRESE AL CIOCCOLATO MIGNON
La torta caprese al cioccolato è il nostro dolce preferito in assoluto! E stata una delle prime ricette presentate al Laboratorio.
La torta caprese, come rivela il suo nome, viene da Capri. E molto diffusa soprattuto nella penisola Sorrentina e nella Costiera Amalfitana. E stata creata per sbaglio, durante gli anni venti del secolo scorso. Secondo la scrittrice sorrentina Cecilia Coppola, il colpevole fu il cuoco Carmine Di Fiore. Il Di Fiore, stava preaprando una torta per tre uomini di Al Capone, che erano giunti a Capri per qualche affare del loro boss. Lavorando in fretta e furia, dimenticò di mettere della farina nella sua torta. Gli americani però, sono rimasti estasiati dalla torta senza farina e pretesero la ricetta. Di Fiore, la battezzò caprese e iniziò a produrre la sua torta con regolarità. In breve tempo, ha ottenuto grande successo e molti ammiratori.
Qui vi presento la ricetta classica, che è tanto perfetta che non oso di modificarla. Solo che con il tempo, ho adottato l' abitudine di prepararla in formato di piccoli tortini - bocconcini, che sono molto carini da presentare. Hanno ancora un vantaggio : possono essere congelati e poi si può scongelarli in breve tempo, una buona idea per accontentare ospti inaspettati.
La torta caprese c'è anche in versione al limone, che vale la pena pure assaggiare.....
Dosi : 54 tortini
Stampo : in silicone a 18 stampini, capacità 345ml
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr di burro,
250 gr di cioccolato fondente,
300 gr di mandorle pelate e tritate (farina di mandorle),
200 gr di zucchero semolato,
5 uova.
per cospargere : zucchero a velo.
Preparazione :
Fate sciogliere il cioccolato in bagnomaria. Aggiungete il burro, mescolate fino a sciogliersi e rendere il composto omogneno. Lasciate intiepidire.
Sbattete i tuorli con metà dello zuccero, fino a prendere una crema chiara e spumosa. Aggiungete il cioccolato e sbattete per amalgamare. Aggiungete la farina di mandorle e mescolate. Potete usare sia la farina di mandole o tritate le mandorle pelate un po' più grossolanemente; il risultato sarà lo stesso buono.
Montate gli albumi con il resto dello zucchero, a neve ferma. Aggiungetela nel composto gradatamente, mescolando delicatemente con una spatola di silicone, con movimenti dal basso verso l'alto.
Imburrate gli stampini e riempiteli con il composto per i 2/3.
Cuocete in forno preriscaldato a 175°C per ca mezz'oretta.
Lasciate raffeddare e sformate.
Cospargete di zucchero a velo e servite.
Δεν αδικώ τα παλικάρια του Capone που ενθουσιάστηκαν! Δείχνει τέλειο και σου λύνει τα χέρια όταν δεν έχεις αλεύρι και τα μαγαζιά είναι κλειστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κεραστώ ένα για καλή εβδομάδα!
Μα ηταν να μην ενθουσιαστουν, αν το δοκιμασεις - κολλησες! Το μονο κακο ειναι οτι τα αμυγδαλα εχουν πολλαπλασια τιμη απο το αλευρι...
ΔιαγραφήΜαρίνα μου πάρα πολύ ωραία και λαχταριστά τα κεκάκια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!
Ευχαριστω Ελενη μου!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Καλημέρα Μαρίνα μου!!! Περίσσεψε τίποτε;; Να πάρω 2-3 για το τσάι μου;;;; Πωπωωωω, έγιναν τέλεια!!! Γειά στα χέρια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς να μην ενθουσιαστείς από ένα τέτοιο λάθος... πολύ γευστικό!!!!
Φιλιά και καλή σου εβδομάδα!
Εχει για ολους Κικη μου!
ΔιαγραφήΦιλακια!
Καλημέρα Μαρίνα μου και καλή εβδομάδα! Η καπρέζε είναι ένα από τα γλυκά που θέλω οπωσδήποτε να δοκιμάσω! Νομίζω ότι παρά την απλότητά της, η γεύση της θα είναι εξαιρετική! Και οι 2 παραλλαγές της, τόσο αυτή με τη σοκολάτα όσο και αυτή με λεμόνι είναι απόλυτα του γούστου μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Δοκιμασε την Ερμιονη μου και θα με θυμηθεις! Ηταν ενα απο τα πρωτα ιταλικα γλυκα που δοκιμασα να φτιαξω στο σπιτι και ξετρελλαθηκαμε!
ΔιαγραφήΦιλακια γλυκεια μου!
Εγω θα πάρω σοκολάτας παρακαλώ .. και επειδή είναι μπουκίτσες, βάλε μου καμμιά δεκαριά !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Σε αυτην την περιπτωση η σοκολατα συναγωνιζεται το λεμονι!
ΔιαγραφήΕχεις δικιο, ετσι μικρουλικα που ειναι με ενα ουτε που καταλαβαινεις... Παντως η καπρεζε, ισως ειναι το μονο, ας το πουμε κεϊκ, που σκουπιζουμε και τα ψιχουλακια! Εχει πλακα, γιατι στην αρχη κοβουμε μεγαλυτερα κομματια και οσο το βλεπουμε οτι λιγοστευει, μικραινουν τα κομματια για να παρατεινουμε την απολαυση... ☺
Πολλα φιλια Κωνσταντινα!
Ωχ τι βλέπουν τα όμορφα μπιρμπιλωτά ματάκια μου Δευτεριάτικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα τα πεντανόστιμα κεκάκια σου Μαρίνα μου, σκέτος πειρασμός!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Ευχαριστω Ελενα μου!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Φανταστικά τα κεκάκια, "χιονισμένα" και εορταστικά μπορω να πω... και δεν ήξερα ότι λέγονται έτσι. Ολο και κατι μας μαθαίνουμε κάθε φορά που ερχόμαστε κατα δω....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω!
ΔιαγραφήΜου αρεσει να μοιραζομαι τις πληροφοριες που ξετρυπωνω, ισως γιατι μου αρεσει και να μαθαινω...
Φιλακια!
che bella ricetta natalizia, prendo nota per farla presto! Buona settimana Marina, un abbraccio...
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήA dire il vero non l'avevo associata con Natale, ma ora che ci penso, hai ragione!
Bacione! ♥
Τί όμορφα κεκάκια! Μ' αρέσουν πολύ αυτού του είδους τα gluten-free γλυκά, η αμυγδαλόψιχα είναι θαυματουργή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δικιο, αυτη η συνταγη ειναι gluten free, δεν το ειχα συνειδητιποιησει... Σιγουρα η αμυγδαλοψυχα προσθετει γευση, το κακο ειναι η τιμη της!
ΔιαγραφήΓειά σου Μαρίνα!! Όλα καλά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μπουκίτσες σου εκτός από τρις χαριτωμένες, είναι και πολύ γευστικές γιατί εκτός από σοκολάτα (εγγύηση) έχουν και αμυγδαλόψυχα που είναι Η απόλυτη μεγάλη μου αγάπη. Το αλεύρι σίγουρα μπορεί να αντικατασταθεί από το αμύγδαλο με εξαιρετικό αποτέλεσμα!
Καλό σου βράδυ!!
Γεια σου Χρυσαυγη μου!
ΔιαγραφήΛεμε καλα, μπας και πιασει...
Νομιζω οτι εχει φτιαξει κι εσυ την καπρεζε, οποτε ξερεις!
Φιλακι!
Λατρεμένα, μικροσκοπικά σε μέγεθος αλλά τεράστια σε νοστιμιά και γεύση τα μίνι κεκάκια σου Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχνοπασπαλισμένα και φουσκωτά,αφράτα και πεντανόστιμα,νομίζω ότι είναι από τα πιο αγαπημένα!Καλό βράδυ!Φιλιά πολλά,πολλά.
Ευχαριστω Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΤο γλυκο σου εκανε θραυση! Ευχαριστω και παλι για ολα!
Πολλα φιλια!
Η αμυγδαλόψυχα είναι όλα τα λεφτά! Κι εμένα μ'αρέσει πολύ η συνταγή της καπρέζε. Ελπίζω να τα λέμε συχνά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλως ηρθες Ελενη!
ΔιαγραφήΚι εγω ελπιζω να τα λεμε! Πολυ ωραιο το blog σου!
Baci!
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΑ ΚΕΚΑΚΙΑ ΣΟΥ! ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ! ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΓΙΑ ΩΡΑ ΑΝΑΓΚΗΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΙΑ
Την ιδεα μου την εδωσε η μαμα μου : καθε τοσο μου φερνει τα υλικα (για να μην εχω δικαιολογια οτι ξεχασα να τα παρω!) και της φτιαχνω μια ποσοτητα, την καταψυχει και οποτε θελει το γλυκακι ετοιμο!
ΔιαγραφήΜαρίνα, αν δηλαδή δεν ήταν τα παλικάρια του Αλ Καπόνε και ο αφηρημένος μάγειρας, δεν θα είχαμε σήμερα αυτή την αμυγδαλοσοκολατένια νοστιμιά! Τα αμύγδαλα είναι από τα αγαπημένα μας ξηροκάρπια! Καλαβαίνεις λοιπόν ότι θα την τιμήσουμε την τόρτα Καπρέζε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Αυτα τα "λαθη" των μαγειρων, οδηγουν σε αριστουργηματα! Αραγε ετσι ειναι τα πραγματα ή μας δουλευουν οι Ιταλοι?? ☺
ΔιαγραφήΦιλια!
Και οι δύο εκδοχές είναι για μένα εξίσου γαργαλιστικές Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την κατάψυξη τι να σου πω καλή μου; Είναι ίσως το μόνον μέρος που δεν θα "ψάξουν" για να βρουν γλυκό τα καμάρια μου, οπότε όντως μπορεί και να τα προλάβουμε...
Βρε, λες και η μαμα μου να τα κρυβει τελικα στην καταψυξη? ☺ Ολα ειναι πιθανα!
ΔιαγραφήΦαινονται πεντανοστιμα... πρεπει να τα δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκιμασε τα και θα το επιβεβαιωσεις! :)
Διαγραφήκαλησπερα.Πριν λιγες μερες ανακαλυψα το σαιτ και εχω ηδη φτιαξει τρεις φορες την υπεροχη ζυμη για πιτσα σας.Σημερα εφτιαξα τις μπουκιτσες καπρεζε με σοκολατα ομως ειχα ενα προβλημα. Αφου ψηθηκαν η ζυμη ηταν κουφια σε ορισμενα σημεια με αποτελεσμα να καθησουν. Μπορειτε να μου πειτε γιατι συναιβει αυτο? Η γευση ηταν τελεια!Ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταυρουλα
Ευχαριστω για τα καλα σου λογια!
ΔιαγραφήΔεν μπορω να καταλαβω γιατι συνεβηκε αυτο που λες, μαλιστα το καπρεζε ειναι μια συνταγη που εχω φτιαξει πολλες φορες και δεν αντιμετωπισα παρομοιο προβλημα. Το μονο που μπορω σκεφτω ειναι οτι οταν μπηκε η ζυμη στα φορμακια δημιουργηθηκαν κενα και οταν κρυωσε, καθως η υφη του καπρεζε ειναι λιγο υγρη, καθησε.