Η ΦΟΥΝΤΟΥΚΟΠΑΣΤΑ
Γνωριζετε την φουντουκοπαστα? Δεν πρεπει να την συγχεετε με την πραλινα, που περιεχει ζαχαρη.
Η φουντουκοπαστα δεν χρησιμοποιειται αυτουσια, αλλα αναμιγνυεται με αλλα υλικα και χρησιμοποιειται για να αρωματιζει διαφορες κρεμες, σε παγωτα, σε μους, αλλα και σε μπισκοτα ή κεϊκ. Στην ουσια προκειται για λιωμενα φουντουκια. Καθως ομως περιεχουν μεγαλη ποσοτητα ελαιου, αντι να μετατραπουν σε αλευρι, οπως πχ τα αμυγδαλα, γινονται μια ρευστη μαζα.
Μην ψαχνετε την φουντουκοπαστα στα ραφια του σουπερ μαρκετ! Η παρασκευη της ειναι πολυ απλη, θα πρεπει ομως να προσεξετε μερικα πραγματα.
Το μονο που θα χρειαστειτε ειναι φουντουκια. Διαλεξτε πολυ καλης ποιοτητας φουντουκια, γιατι αυτο ειναι και το μυστικο για παρετε μια αρωματικη φουντουκοπαστα. Αν βρειτε αποφλοιωμενα φουντουκια η διαδικασια ειναι πολυ απλη. Αν δεν βρειτε, θα πρεπει να αφαιρεσετε την φλουδα τους, αφου τα ζεστανετε πρωτα στον φουρνο.
Στρωστε τα φουντουκια μεσα σε ενα ταψι, επενδεδυμενο με αντικολλητικο χαρτι, σε ενα στρωμα. Βαλτε τα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C και ψηστε τα μεχρι να αρχισουν να ροδιζουν, για 10 λεπτα περιπου. Δοκιμαστε τα αν εχουν ψηθει μεχρι την καρδια τους, αλλιως αφηστε τα λιγα λεπτα ακομη στον φουρνο, αφου θα τον εχετε σβυσει. Αν τα φουντουκια που χρησιμοποιησατε δεν ειναι αποφλοιωμενα, μετα το ψησιμο η φλουδα τους αφαιρειται πολυ ευκολα.
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να χλιαρινουν. Πριν κρυωσουν τελειως, βαλτε τα μεσα σε ενα γουδι ή, για ευκολια, σε ενα δυνατο μπλεντερ ή ακομη και στο μουλτι. Αρχιστε να τα πολτοποιειτε. Στην αρχη θα παρετε ενα χοντροκοκκο μιγμα, σαν αμμο. Οσο συνεχιζετε να τα χτυπατε, αρχιζουν να βγαζουν τα ελαια τους και στο τελος μετατρεπονται σε μια λεπτορευστη λιπαρη μαζα. Συνολικα θα χρειαστειτε περιπου 10 λεπτα.
Η φουντουκοπαστα διατηρειται για ενα χρονικο διαστημα μεχρι το πολυ ενα μηνα, σε μερος δροσερο (ακομα καλυτερα στο ψυγειο), καλα κλεισμενη μεσα σε ενα γυαλινο βαζο. Δεν συνισταται να διατηρηθει για περισσοτερο χρονο γιατι, εξ'αιτιας της μεγαλης περιεκτικοτητας της σε ελαια, ταγγιαζει ευκολα.
PASTA DI NOCCIOLE
La pasta o crema di nocciole viene usata in pasticceria e non ha niente da fare con il pralinato che contiene zucchero. Non viene consumata come è, ma viene mescolata con altri ingredienti e viene utilizzata per aromatizzare creme, budini, mousse, gelati, biscotti o torte. Si tratta di nocciole macinate finemente; siccome però le nocciole contengono un'elavata quantità di grassi, non si riducono in farina, come p.e. le mandorle, ma vengono transformate in una pasta densa e oleosa.
E molto facile preparare la pasta di nocciole a casa, e non è necessario cercarla sui scaffali dei supermercati. Ci vuole però prendere alcune cose in considerazione, per prendere una pasta profumata e di ottima qualità.
Il solo ingrediente necessario per prepararla sono le nocciole. Si intende che devono essere di ottima qualità. In Italia, le nocciole migliori, sono le piemontesi trilobate.
Le nocciole devono essere pelate; se non lo sono, dopo la cottura sarà molto facile eliminare la pellicina marrone. Disponete le nocciole su una teglia, rivestita di carta antiaderente. Infornate a 180°C, in forno già caldo, e cuocete per 10 minuti ca, fino a cominciare ad abbrustolire. Se le nocciole usate erano fresche e non già cotte, assagiatele se sono croccanti fino dentro, altrimenti lasciatele cuocere per qualche minuto ancora nel forno spento. In questo punto potete eliminare la pellicna esteriore, sfregandole tra le dita. Prima di raffreddare completamente trasferitele nel mortaio o in un frullatore potente o ancora nella bacinella del tritatutto. Cominciate a pestare o a frullare. All'inizio ricaverete un' impasto dall'aspetto sabbioso. Continuando a lavorarlo si trasformerà in un' impasto cremoso e oleoso. Ci vuole ca 10 minuti in totale.
La pasta di nocciole può essere conservata in luogo fresco, o ancora meglio nel frigo, per un mese ca, chiusa in un contenitore di vetro. Non si consiglia di conservarla più lungo, perchè siccome contiene un'alta percentuale di oli tende a rancidire.
Ωραία ιδέα Μαρινάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου κάνει εντύπωση πόσο ρευστή γίνεται, ή μάλλον πόσο κρεμώδης θα έλεγα καλύτερα!!
Να φανταστώ ότι θα δούμε και κάποια συνταγούλα με φουντουκόπαστα??
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Κι εγω δεν το πιστευα Ελενα μου οταν το διαβασα, αλλα απ'οτι φαινεται περιεχει μεγαλη ποσοτητα ελαιου και γινεται οντως ρευστη. Μου κατεβηκαν πολλες ιδεες με την φουντουκοπαστα, δεν την ειχα ξανασυναντησει...
ΔιαγραφήΕιπα να κανω πρωτα μια εισαγωγη, σημερα, η συνταγουλα αυριο, σε επισημη παρουσιαση!
Καλο Σαββατοκυριακο καλη μου!
Brava bene bis grazie la vado a provare.Buona doemnica
ΑπάντησηΔιαγραφήQuesta cosa non la conoscevo e adesso che l'ho preparata ho già pensato una ventina di modi per utilizzarla...
ΔιαγραφήBuona domenica!
Υπέροχη ιδέα για να αρωματίσουμε τα γλυκά μας! Και πανεύκολη παρασκευή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναμένουμε τη συνταγή που ετοιμάζεις!!
Καλό σ/κ!
Κι εγω ενθουσιαστηκα με την φουντουκοπαστα...
ΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ!
Ενδιαφέρον! Σκέψου πόσα έλαια περιέχει ο καρπός του φουντουκιού!!! Περιμένω να δω και την χρήση της φουντουκοπαστας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν ξεκινας να τα αλεθεις δεν το φανταζεσαι οτι στο τελος θα γινουν κατι σαν το ταχινι...
ΔιαγραφήΕς αυριον τα σπουδαια! ☺
non l'abbiamo mai provata e devo dire che sembra davvero invitante..la proveremo presto per farcire le torte.
ΑπάντησηΔιαγραφήComplimenti per la presentazione!
Sono stata "costretta" a scoprirla, perchè mi serviva per preparare la torta che presenterò domani.
ΔιαγραφήE buonissima e ha un profumino molto invitante!
Baci!
Μμμμμμμμμ! Μ΄ αρέσει πάρα πολύ το φουντούκι! Όμως δεν είναι καταπληκτική ιδέα να χρησιμοποιήσω την φοιυντουκόπαστά σου για να φτιάξω τη δική μου μερέντα? Πολύ ωραίο κούκλα! Φιλάκια ....πάντα με εμπνέεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜονο καταπληκτικη.... φτιαξε την φουντουκοπαστα και θα παθεις με το αρωμα της! Εγω εφτιαξα μια αραιη γκανας σοκολατας και προσθεσα την φουντουκοπαστα.... ονειρο!
ΔιαγραφήΕρωτηση του Δ. : μα γιατι να αγοραζουμε μερεντα οταν μπορεις να φτιαξεις κατι τετοιο?
Απαντηση? Γιατι δεν μπορω να φτιαχνω 2 κιλα φουντουκοπαστα τον μηνα...
Οι τελευταιες 3 λεξουλες ηταν οτι καλυτερο μπορουσα να ακουσω!
Σε ευχαριστω!
Τζενη, μεινε συντονισμενη!
ΔιαγραφήΑυριο το πρωι θα δεις τον λογο που εφτιαξα την φουντουκοπαστα!
Mόνο φουντούκια και γίνεται έτσι? Απίστευτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το ήξερα.
Πρέπει να είναι αρωματικό πολύ.
Περιμένουμε και τη συνέχεια.
Φιλιά :)
Καλέ φαίνεται τόσο λαχταριστή που θα την έτρωγα και με το κουτάλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα είμαι καλό κορίτσι όμως και θα περιμένω να δω τι καλά θα φτιάξεις με αυτή!
Φιλιά πολλά Μαρινάκι!
Πολύ ωραία ιδέα!Καταπληκτική, κρεμώδης υφή! Αναμένω τη συνταγή που διάλεξες να χρησιμοποιήσεις τη φουντουκόπαστα..Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφή