28

ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ // CROSTATA DI MELE E CONFETTURA D'ARANCE


ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 

Εποχη των μηλων και τα μηλογλυκα παιρνουν και δινουν! 
Σας προτεινω λοιπον μια πεντανοστιμη ταρτα με μηλο και σπιτικη μαρμελαδα πορτοκαλι, αρωματισμενη με μια ιδεα τζιντζερ. Παρασκευαζεται πολυ ευκολα και δεν μενει ... ουτε ψιχουλο!

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα
για την ζυμη : 300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις
                          150 gr βουτυρο από το ψυγειο,
                          150 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                          1 αυγο + 1 κροκο,
                          1 πρεζα αλατι,
                          1 βανιλινη.
για την γεμιση : 2 μετρια μηλα γκολντεν,
                              ½ λέμονι, τον χυμο,
                              1 κουταλια του γλυκου τζιντζερ σε σκονη,
                              2 κουταλιες της σουπας καστανη ζαχαρη,
                              2 κουταλιες της σουπας χοντροκοπανισμενα αμυγδαλα.
                              1 κουταλια της σουπας βουτυρο,
                              1½ φλυτζανι + 2 κουταλιες της σουπας μαρμελαδα πορτοκαλι,
                              1 κροκο αυγου.
Προετοιμασια : 
Ετοιμαστε πρωτα την ζυμη της ταρτας. Αναλυτικες οδηγιες θα βρειτε εδω. Καθαριστε τα μηλα και κοψτε τα σε φετουλες παχους 05,εκ. Ραντιστε τες με τον χυμο του λεμονιου, για να μην μαυρισουν. 
Βουτυρωστε μια φορμα για ταρτες, διαμετρου 26εκ. Βγαλτε την ζυμη από το ψυγειο και ανοιξτε την επανω σε χαρτι φουρνου ή σε επιφανεια σιλικονης, σε ένα φυλλο παχους 0,5εκ, στην διαμετρο της φορμας. Με την βοηθεια του χαρτιου, μεταφερετε το φυλλο της ζυμης στην φορμα. Πιεστε ην ζυμη με τα δαχτυλα για να παρει το σχημα της φορμας και κοψτε τα κομματια που περισσευουν. Τρυπηστε την επιφανεια της σε πολλα σημεια με ένα πηρουνι. 
Ριξτε μεσα το 1 φλυτζανι μαρμελαδα και απλωστε το σε ένα ομοιομορφο στρωμα. Τοποθετηστε επανω τα κομματια του μηλου ακτινωτα. Διαλυστε τα 2 κουταλιες σουπας. της μαρμελαδας σε 2 κουταλιες της σουπας νερο και με ένα πινελλο αλειψτε τα μηλα. Πασπαλιστε με την ζαχαρη, το τζιντζερ και τα αμυγδαλα. Με τα κομματια της ζυμης που περισσεψαν, πλαστε 2 κορδονακια και στολιστε την επιφανεια της ταρτας. Χτυπηστε τον κροκο του αυγου με 1 κουταλια της σουπας νερο και αλειψτε την επιφανεια της ζυμης. Τελος, κοψτε το βουτυρο σε κομματακια και σκορπιστε το στην επιφανεια της ταρτας. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 45 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει. 
Βγαλτε την ταρτα από τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει πριν την κοψετε. 

* Η συνταγη αυτη εχει δημοσιευτει στον γαστρονομο on line (εδω).



CROSTATA DI MELE E CONFETTURA D'ARANCE

Siccome le mele sono di stagione, non potevo mancare all'appuntamento!
La crostata ceh vi propongo, è semplicissima, e l'abbinamento mele e marmellata d' arance, con l'aggiunta del ginger, la rendono golosissima!

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti
per la pasta frolla : 300 gr di farina 00,
                                     150 gr di zucchero semolato,
                                     150 gr di burro freddo,
                                     1 uovo + 1 tuorlo,
                                     1 pizzico di sale,
                                     1 vanillina.
per la farcia : 2 mele renette,
                           il succo da 1/2 limone,
                           1 cucchiaino di zenzero macinato,
                           2 cucchiai di zucchero di canna,
                           2 cucchiai di mandorle tritate,
                           1 cucchiaio di burro,
                           1 1/2 tazza + 2 cucchiai di marmellata di arance,
                           1 tuorlo d'uovo.
Preparazione : 
Prima di tutto preparate la pasta frolla con le istruzioni che troverete qui .Sbucciate le mele ed eliminate il torsolo. Tagliatele a 4 e poi a fettine sottili, spesse ca 0,5cm. Irrorate con il succo del limone per non scurire. Imburrate uno stampo per crostate (26cm di diametro). Togliete l'impasto dal frigo, ponetelo su carta da forno o tappetto di silicone e con il matterello stendetelo in una foglia spessa ca 0,5cm, poco più grande dallo stampo. Con l'aiuto del tappeto, trasferitela nello stampo e fatela aderire. Eliminate quel che avanza dai bordi dello stampo e tenetelo da parte. Con le rebbi di una forchetta, buccherellate l' impasto. Versateci 1 tazza di marmellata di arance e livellate. Disponete sopra le fettine delle mele, a raggiera. Stemperate i 2 cucchiai della marmellata con 2 cucchiai di acqua e spenellate le mele. Cospargete con lo zucchero di canna, lo zenzero e le mandolre tritate. Con l'impasto avanzato, decorate la superficie della crostata. Sbattete il tuorlo con 1 cucchiaio di acqua e spenellate l'impasto. Tagliate il burro a pezzetini e disponetelo sulle mele. Cuocete in forno preriscaldato a 180°C per 45 minuti ca,  fino a dorare. Sfornate, lasciate raffreddare, tagliate a pezzi e servite.


28 σχόλια:

  1. Υπέροχη η μηλοτάρτα, τρελλαίνομαι κυριολεκτικά για τα μηλογλυκά! πολύ όμορφη παρουσίαση! ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι εύκολο και ωραία γλυκό.
    Πόσα αρώματα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρίνα μου γλυκειά, καλή σου μέρα!
    Σήμερα ο εντυπωσιακός φρουτένιος ήλιος σου, συμβαδίζει με τις διαθέσεις του σχεδόν καλοκαιρινού ύφους καιρού!
    Εντυπωσιακή η εμφάνιση της τάρτας,με τα γλυκά φρουτένια σιρόπια να χύνονται σπάταλα από τα τοιχώματα της ροδοψημένης ζύμης,τα φρούτα να στέκουν ΄΄ζωντανά΄΄περιμετρικά και να αγκαλιάζονται συναδελφικά με τα καλοψημένα αμύγδαλα,η μαρμελάδα με το καταπληκτικά ζωηρό χρώμα να προσπαθεί να βρει διέξοδο στις απανωτές στρώσεις των μήλων.Τι φίνο γλύκισμα Μαρίνα!Πόσο όμορφα τακτοποιημένο δείχνει!Με πόση συμμετρία αράδιασες τα απόλυτα όμοια μήλα!Πραγματικό έργο τέχνης!Μπράβο σου !!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκεια μου Φωτεινη, με την πλουσια λεκτικη σου παλεττα, ζωγραφισες γλυκιες κουβεντες για την μηλοταρτα μου! Σ'ευχαριστω απο καρδιας, γιατι μια ενθαρρυντικη κουβεντα χαριζει ενα πλατυ χαμογελο και προκαλει μια μικρη εκρηξη χαρας!
      Πολλα φιλια! Να περασεις ενα ομορφο Σαββτοκυριακο!

      Διαγραφή
  4. Εύκολο, μυρωδάτο και λαχταριστό! Ό,τι θέλεις από ένα γλυκό δηλαδή... Και τώρα που έχουμε μπόλικα μήλα, είναι ό,τι πρέπει!
    Εξαιρετική και η παρουσίαση! Τι ωραίο σχεδιάκι που έχεις φτιάξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Αναστασια μου! Το σχεδιακι προεκυψε προσπαθωντας να αξιοποιησω την ζυμη που περρισεψε!

      Διαγραφή
  5. Io prendo sempre nota delle ricette di crostate in famiglia figlia e nipote nonchè genero ci vanno pazzi ma io no..
    Non sono portata per i dolci a parte che non devo...e quindi ogni tanto mi tolgo lo sfizio e aspetto Natale per un pezzetto di marzapane ed un mandorlato poi fino all'anno prossimo non se ne parla più :((
    Ciaooo e buona fine settimana.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Passo da una fase di crostata-mania. Ho adorato la pasta frolla e adesso che ho imparato a maneggiarla non smetto di preparare crostate! Prossima tappa le crostate salate!
      Un abbraccio!
      Buona fine settimana! ♥

      Διαγραφή
  6. Τα μηλογλυκά Μαρίνα μου, τα συμπαθώ ιδιαιτέρως. Είναι από τα ελάχιστα φρούτα που μου αρέσουν σε γλυκό.
    Η τάρτα σου έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι πολύ εύκολη και αυτό την καθιστά δελεαστική. ... Πέρα από την καταπληκτική εμφάνιση που της έχεις κάνει. Την επιμελήθηκες ιδιαιτέρως. Αφού εγώ δεν θα ήθελα να την κόψω για να μη χαλάσει!!

    Φιλιά κούκλα, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πω την αληθεια δεν την ειχα σχεδιασει αυτην την ταρτα, μου προεκυψε στην πορεια... Και να μην ηθελα να την κοψω, δεν θα την γλυτωνα απο τους δοκιμαστες μου, που παραφυλανε ποτε θα τελειωσει η φωτογραφιση για να ορμησουν!
      Ευχαριστω καλη μου! ♥
      Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  7. Μήλο και πορτοκάλι μαζί στην ίδια τάρτα... μου ακούγεται απλά υπέροχο!
    Και πάρα πολύ ευπαρουσίαστη, μπράβο Μαρινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συνδυασμος ξεκινησε ως αναγκαστικος, αφου ειχα μηλα και μαρμελλαδα πορτοκαλι που επρεπε να καταναλωθουν. Το παντρεμα ομως πετυχε απολυτα και θα το καθιερωσω.
      Ευχαριστω Ερμιονακι!
      Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  8. Μαρινάκι η τάρτα σου είναι αληθινό έργο τέχνης!!!
    Δείχνει υπέροχη και πρέπει εκτός από εύκολη να είναι και πολύ νόστιμη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως τα λες Ελενα : πολυ ευκολη (ουτε επιπλεον ψησιμο ουτε κρεμες να ετοιμασεις) και πολυ νοστιμη. Οι αντρες μου, που δεν τρωνε πολυ πολυ τις μαρμελαδες, την καθαρισαν εν ριπη οφθαλμου!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  9. Μαρίνα μου, ενώ βλέπω πάρα πολλές συνταγές για γλυκά με μήλα, γιατί μ' αρέσουν πολύ, η δικιά σου μού έκανε κλικ.
    Δηλαδή και κλικ, και μπικ, και σλουρπ, όλους τους ήχους έβγαλα και δε θα σταματήσουν άμα δεν την κάνω με τα χεράκια μου. Ευχαριστώ πολύ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαλε μπρος Μαρθα μου! Δεν χρειαζονται πολλα υλικα ουτε εχει και ιδιαιτερη διαδικασια.
      Εγω ευχαριστω
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  10. Εξαιρετική η αγαπημένη μηλόπιτα, Μαρίνα μου! Αρωματική, νόστιμη και με υπέροχη εμφάνιση!
    Μπράβο, άριστα!
    Καλο Σ/Κ.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχω και εγώ στο πρόγραμμα μια τάρτα μήλου ... η προσθήκη της μαρμελάδας με δελεάζει.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου βγηκε πολυ πετυχημενος αυτος ο συνδυασμος Κωνσταντινα! Το πορτοκαλι με το μηλο ...τακιμιασαν!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  12. Φανταστική τάρτα Μαρίνα.
    Εύκολη και νόστιμη. Η μαρμελάδα πορτοκάλι ταιριάζει πολύ.
    Κι έχω και σπιτική μαρμελάδα..Θα την βάλω στα υπόψη.
    Νασαι καλά.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ma è uno splendore questa crostata, meravigliosa, bellissima da vedere e da mangiare sicuramente, un caro saluto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Infatti Tamara è buona, la mela con la confettura di arancia sono abbinate in perfezione!
      Salutissimi!

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα και καλό μήνα. Πολύ εντυπωσιακή η τάρτα σου...αλλά και οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.