22

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΟΥΡΝΟΥ ΨΗΤΟ, ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟΥ! ♦♦ POLLO ARROSTO AL FORNO, COME IN ROSTICCERIA!


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΟΥΡΝΟΥ ΨΗΤΟ, ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟΥ!

Σίγουρα κι εσείς θα έχετε αναρρωτηθεί πως τα κοτόπουλα που πουλάνε τα κοτοπουλάδικα είναι τόσο καλοψημένα, με την τραγανή τους πετσούλα, ενώ το κρέας τους παραμένει μαλακό και ζουμερό. Το μυστικό είναι στον μαρινάρισμα αλλά και στον τρόπο ψησίματος. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε ψητό κοτόπουλο, ακολουθήστε τις οδηγίες μου και μάλλον δεν θα ξανα αγοράσετε απο τα έτοιμα! Καθώς δε πλησιαζει και η Τσικνοπέμπτη, προγραμματίστε να το ετοιμάσετε για να "τσικνίσετε" νόστιμα οικογενειακά ή με καλή φιλική παρέα!
Προτιμάω το κοτοπουλάκι μου να το ψήνω σκέτο, χωρίς να βάζω πατάτες ή άλλο συνοδευτικό στο ταψί, καθώς το ζουμάκι του το χρησιμοποιώ για να φτιάξω ενα gravy, δηλαδή μια σάλτσα ψητού, με την οποία το συνοδεύω. Για το gravy μπορείτε να δείτε αναλυτικά την ανάρτηση εδώ

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 μέτριο κοτόπουλο, περίπου 1600 gr,
               3-4 φέτες ντομάτα.
για την μαρινάτα : 2 κ.σ. ελαιόλαδο,
                                   1 κ.σ. στερεοποιημένο λαρδί ή λιωμένο βούτυρο,
                                   1 κ.σ. soya sauce,
                                   1 κ. καφέ κοφτό καστανή ζάχαρη demerara,
                                   1 κ.σ. μουστάρδα ελαφρά πικάντικη Dijon,
                                   1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
                                   1 κ.γ. μαύρο πιπέρι,
                                   1 κ.γ. οχι πολύ γεμάτο κόλιαντρο τριμμένο,
                                   1 κ.γ. γεμάτο νιφάδες ντομάτας,
                                   1 πρέζα κανέλα,
                                   1 πρέζα κύμινο,
                                   1/2 κ.γ. σκόρδο γρκανουλέ,
                                   1 κ.γ. γεμάτη αλάτι.
για το gravy : 1 κ.σ. γεμάτο μουστάρδα ελαφρά πικάντικη Dijon,
                           4 κ.σ. ηλιέλαιο,
                           τον χυμό απο 1/2 λεμόνι.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα το κοτόπουλο : αφαιρέστε το εμφανές εσωτερικό πάχος απο την περιοχή της κοιλιάς, τις άκρες απο τα φτερά και την ουρά, καθαρίστε το απο τα υπολείμματα των φτερών και πλύντε το καλά κάτω απο τρεχούμενο νερό. Ακουμπήστε το κάπου να στραγγίσει.
Ετοιμάστε την μαρινάτα. Αναμείξτε ολα τα υλικά, μέχρι να πάρετε ενα ομοιογενές μείγμα. Οσον αφορά τα υλικά της μαρινάτας, μπορείτε να κάνετε τις δικές σας παραλλαγές στα μπαχαρικά. Προτιμάω να χρησιμοποιώ το στερεοποιημένο λαρδί, αλλά επειδή ξέρω οτι δεν μπορείτε να το βρείτε εκτός αν το παρασκευάσετε (δείτε πως εδώ), μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε βούτυρο αλλά και μαργαρίνη (δεν την συνιστώ γενικά αλλά εδω η ποσότητα που απαιτείται είναι πολύ μικρή).
Σκουπίστε το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίστε το εσωτερικό της κοιλιάς του με λίγο αλάτι. Αλείψτε το εξωτερικά με την μαρινάτα, σταδιακά, τρίβοντας καλά με τα δάχτυλά σας και κάνοντας μασάζ, ώστε να απορροφηθεί. Χρησιμοποιήστε όλη την ποσότητα της μαρινάτας. Βάλτε στην κοιλιά του κοτόπουλου μερικές φέτες ντομάτας. Βάλτε το μέσα σε μια γερή πλαστική σακκούλα κατάλληλη για τρόφιμα και δέστε την σφιχτά. Βάλτε το στο ψυγείο και αφήστε το να σταθεί για 12 ώρες, το μάξιμουμ 24. Μην ξέχασετε να το αναποδογυρίσετε 2-3 φορές.
Βγάλτε το κοτόπουλο απο το ψυγείο και αφήστε το να σταθεί μία ωρίτσα ώστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. 
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.
Ετοιμάστε το κοτόπουλο για το ψήσιμο. Πρώτα απ' όλα βγάλτε το απο την σακκούλα, αλλά κρατήστε το τυχόν ζουμάκι του. Πετάξτε τις φέτες τηςν ντομάτας. Προσωπικά μου αρέσει το ψητό κοτόπουλο ανοιγμένο σε "πεταλούδα", αλλά μπορείτε να το αφήσετε και ως έχει. Για να το ανοίξετε πεταλούδα, χρησιμοποιήστε ενα δυνατό ψαλίδι κουζίνας, υπάρχουν και ειδικά για να κόβετε το κοτόπουλο, και ανοίξτε το απο την μεριά του στήθους. Πατήστε το με τα χέρια σας να ανοίξει καλά. Βάλτε το κοτόπουλο μέσα σε μια γάστρα και περιχύστε το με όση μαρινάτα μαζεύτηκε μέσα στην σακκούλα.
Σκεπάστε την γάστρα με το καπάκι της και βάλτε την στον φούρνο. Επειτα απο 45 λεπτά κατεβάστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C. Αφού περάσει η πρωτη ώρα ψησίματος, ξεσκεπάστε την γάστρα. Θα χρειαστεί ακόμη περίπου μια ώρα ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμο το κοτοπουλάκι. Στο διάστημα αυτό, κάθε λίγο θα το περιχύνετε με το ζουμάκι που έχει μαζευτεί μέσα στην γάστρα. 
Το κοτόπουλο είναι έτοιμο όταν η πέτσα του έχει ροδοψηθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας στεγνώσει, αντιθέτως θα εντυπωσιαστήτε απο το πόσο ζουμερό παραμένει το κρέας του.
Βγάλτε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και ετοιμάστε το gravy, δηλαδή την σάλτσα με την οποία θα το σερβίρετε. Εδώ βέβαια δεν έχουμε ενα πολύ πηχτό gravy καθώς δεν προσθέτουμε άμυλο για να δέσει. Μαζέψτε το ζουμάκι που περρίσεψε μέσα στην γάστρα, σουρώστε το, αναμείξτε το με τα υλικά του gravy και με το μίγμα περιχύστε το κοτόπουλο. Συνήθως χρησιμοποιώ το ηλιέλαιο που έχει πιο ουδέτερη γεύση, έχω την εντύπωση οτι με το ελαιόλαδο η γεύση του γίνεται πιο βαρειά. Για μια παραλλαγή πιο light, χρησιμοποιείστε μόνο τα υλικά του ντρέσσινγκ χωρίς το ζουμάκι.
Συνοδέψτε το ψητό κοτοπουλάκι σας με πατάτες τηγανητές, πατάτες τηγανητές φούρνου, πατάτες φούρνου ψητές, patatas bravas, πουρέ πατάτας, πουρέ σελινόριζας, κάποια σαλάτα λαχανικών, βραστά, γλασσαρισμένα στο βούτυρο ή σωταρισμένα λαχανικά ή με οτι άλλο τραβάει η όρεξη σας!




POLLO ARROSTO AL FORNO, COME IN ROSTICCERIA!

Ma come si fanno in rosticceria a preparare questi polli con la crosticina croccante fuori, mentre la carne rimane sugosa e bella morbida dentro? Per non parlare poi della gustosa salsina che lo accompagna... Il segreto sta piuttosto nella marinatura ma anche nel modo di cottura. La prossima volta che decidete di preparare il pollo arrosto, seguite le mie istruzioni e non invidierete più il pollo di rosticceria!
Preferisco di fare cuocere il mio pollo arrosto senza contorno, siccome il suo fondo di cottura servirà per preparare lo gravy, cioè la deliziosa salsina che lo accompagna.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 pollo di media grandezza, 1600 gr ca.,
                            3-4 fette di pomodoro.
per la marinatura : 2 cucchiai di olio di oliva,
                                     1 cucchiaio di strutto o burro fuso,
                                     1 cucchiaio di soya sauce,
                                     1 cucchiaino del caffè raso di zucchero demerara,
                                     1 cucchiaio di salsa di senape di Digione,
                                     1 cucchiaino di paprica dolce,
                                     1 cucchiaino di pepe nero macinato,
                                     1 cucchiaino scarso di semi di coriandolo macinati,
                                     1 cucchiaino colmo di fiocchi di pomodoro,
                                     1 pizzico di cannella,
                                     1 pizzico di cumino,
                                     1/2 cucchiaino di aglio granulato,
                                     1 cucchiaino colmo di sale.
per lo gravy : 1 cucchiaio colmo di salsa di senape di Digione,
                          4 cucchiai di olio di semi,
                          il succo da mezzo limone.
Preparazione :
Prima di tutto preparate il pollo : eliminate il grasso visibile del ventre, i punti degli ali e la coda, eliminate le eventuali penne e lavatelo sotto acqua corrente. Lasciatelo scolare. 
Preparate la marinata. Mescolate tutti gli ingredienti fino a prendere un composto omogeneo.  Per quanto riguarda gli ingredienti della marinata, potete variare gli aromi secondo il vostro gusto. Preferisco utilizzare lo strutto, ma se non disponete, potete sostituirlo con burro fuso o anche margarina (che scosiglio il suo uso, ma qui la quantità è la minima e da un sapore particolare).
Asciugate il pollo con carta assorbente. Cospargete il suo ventre con qualche pizzico di sale. Spalmate la marinatura sulla pelle del pollo gradatamente, massagiando con le punte delle dita, per farla assorbire.Utilizzate tutta la quantità della marinata. Ponete le fette di pomodoro nel ventre del pollo. Trasferitelo in un sacchetto per alimenti, abbastanza resistente, e legatelo bene. Posizionatelo nel frigo e lasciatelo riposare per almeno 12 ore, 24 il massimo. Non dimenticare di rigirarlo 2-3 volte. Prima di cuocerlo estraettelo dal frigo e lasciatelo per un oretta a temperatura ambiente.
Fate scaldare il forno a 220°C.
Preparate il pollo per la cottura. Prima di tutto estraettelo dal sacchetto. Buttate via le fette di pomodoro. Mi piace cuocere il pollo al forno aperto a libro. Certo potete lasciarlo intero senza intervenire. Per aprirlo a libro, tagliatelo dalla parte del petto con le appositi forbici per pollo, e premettelo con le mani contro il piano del lavoro o il tagliere, per farlo aprire bene. Posizionatelo in una rostiera e aggiungete l' eventuale sughetto di marinatura rimasto nel sacchetto.
Coprite la rostiera col suo coperchio e infornate. Trascorsi 45 minuti, abbassate la temperatura del forno a 200°C. Trascorsa la prima ora di cottura, eliminate il coperchio e lasciatelo cuocere per un' oretta ancora. Ogni tanto, fate bagnare il pollo con il suo fondo di cottura. 
Il pollo sarà cotto quando la sua pelle sarà bella dorata. Sarete sorpesi da quanto tenera e succosa sarà la sua carne, mentre la sua pelle riuslterà bella croccante. 
Ponete il pollo su un vassoio da portata e preparate lo gravy, cioè la salsina che lo accompagnerà. Questa salsina è tipo gravy, siccome non è tanto consistente perchè non utilizzo la farina. Passate da un colino il fondo di cottura del pollo, versatelo in un recipiente, aggiungete gli ingredienti restanti e amalgamate bene. Versateci il composto sul pollo arrosto. Di solito utilizzo l' olio di semi perchè ha un sapore meno pesante dall' olio di oliva. Per una versione light omettete il fondo di cottura, che certo contiene tutti i grassi del pollo ...
Servite il pollo arrosto come secondo. In Grecia si preferisce i piatti unici, cosi lo accompagneremmo con patatine fritte, patate "fritte" al forno, patate al forno, patatas bravas, purè di patate, purè di sedano rapa, un' insalata di verdure fresche, verdure cotte, saltate o glassate al burro.


22 σχόλια:

  1. Κοριτσάκι καλημέρα!! Μου αρέσει πολύ το κοτόπουλο γενικά αλλά με τα υλικά που το παρουσίασες σήμερα πρέπει να του δίνουν πράγματι άλλη ώθηση!Ξεροψημένος και ζουμερό μου έφτιαξε τη μέρα! Μπράβο σου. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου καλη μου! Εφτασαν μεσανυχτα για να απαντησω...
      Αυτο το κοτοπουλακι ειναι απο τα πολυ αγαπημενα της οικογενειας. Το φτιαχνω συχνα την Κυριακη, και δυο μαζι οπως φαινεται και απο την φωτο, γιατι αρεσει παρα πολυ στους αντρες μου. Αλλαζοντας το συνοδευτικο εχουμε φαϊ και για την επομενη, που το τρωνε ολοι μαλιστα παρα πολυ ευχαριστα.
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα, Μαρίνα μου!
    Σωστός πειρασμός έγινε το κοτοπουλάκι! Και η μαρινάτα είναι καταπληκτική!
    Κρατώ τη συνταγή σου για εφαρμογή.
    Και να φανταστείς ότι κι εγώ κοτόπουλο ψητό είχα ετοιμάσει να ανεβάσω σήμερα!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενη μου περιμενω και την δικιη σου συνταγη!
      Ηταν προγραμματισμενη η συνταγη για σημερα, λογω και της Τσικνοπεμτης...
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται απλά τέλειο!!!
    Με ροδοψημένη πετσούλα, και ζουμερό στο εσωτερικό του!
    Φιλάκια Μαρίνα μου, καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πακέτο ψητό κοτόπουλο + τηγανητές πατάτες φαίνεται άκρως δελεαστικό.
    Εξαιρετική πρόταση για την αυριανή μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειπαμε να αισθανθουμε σαν να πηγαμε στο κοτοπουλαδικο, αφου συνηθως οταν παρουμε ψητο κοτοπουλο παιρνουμε και 2-3 μεριδες τηγανητες πατατες, γιατι πολυ σπανια βαζω τηγανι στο σπιτι...
      Φιλακια!!

      Διαγραφή
  5. Εντάξει!!!!!!!!!! Δεν παίζεται!!!!
    Δεν θες τίποτα άλλο!
    Τέλειο, τέλειο!!!
    Δεν αμφιβάλω για την γεύση γιατί εξ΄όψεως και μόνο είναι λαχταριστό ακριβώς όπως του κοτοπουλάδικου!
    Σούπερ λαχταριστό!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρ' ολο που δεν ψηνεται στην σουβλα, μοιαζει παρα πολυ και στην γευση αλλα και στο πως ειναι ψημενο.
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  6. Πω-πω-πω...τι ροδοψημένο κοτοπουλάκι Μαρίνα μου!
    Τέλειο και άκρως γαργαλιστικό ομολογώ :-))
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλο ξημερωνα Πηνελοπη μου!
      Θα περασω να τσιμπησω ενα σουβλακι!!!
      Καλη Τσικνοπεμπτη!!

      Διαγραφή
  7. Εκπληκτικά νόστιμο και λαχταριστό φαίνεται Μαρίνα μου κι εκείνες οι τηγανιτές πατάτες από δίπλα είναι ότκιτ πρέπει για την Τσικνοπέμπτη!
    Καλά να περάσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικη μου ειναι οπως του κοτοπουλαδικου, δεν εινα υπερβολη που το λεω! Ειναι το αγαπημενο των αντρων μου, αλλα και σε μενα αρεσει γιατι δεν μυριζει καθολου κοτοπουλιλα!

      Διαγραφή
  8. Οντως το έτοιμο ψητό κοτόπουλο έχει άλλη γεύση... Τώρα κατάλαβα :)

    πολύ ωραίο Μαρίνα. Φαίνεται από τις φωτο πόσο καλοψημένο είναι. Και στη γάστρα σίγουρα γίνεται πιο ωραίο και δεν στεγνώνει.

    Καλά τσικνήσματα για σήμερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριον μου γινεται απιστευτα ζουμερο, παρ' ολο που ειναι ξεροψημενο απ' εξω.
      Φιλια!

      Διαγραφή
  9. Από τις φώτος φαίνεται ονειρεμένο! Έχει τη διαδικασία του, αλλά χαλάλι του! Με πατάτες τηγανιτές θα είναι το καλύτερο γεύμα! Γεια στα χέρια σου Μαρίνα μου!
    Πολλά φιλιά και να περάσεις μια πολύ όμορφη Τσικνοπέμπτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι καθολου δυσκολο να γινει Πηνελοπη μου και το αποτελεσμα πραγματικα ενθουσιαζει!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  10. Να πω ότι φαίνεται τέλειο είναι λίγο! Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό να χαζεύω τις φωτογραφίες! Το λατρεύω αυτό το κοτόπουλο, τι ωραίο, πόσο νόστιμο φαίνεται, και τα υλικά που έβαλες εγγυώνται τη νοστιμιά του! Πολλά φιλιά και καλή Τσικνοπέμπτη!

    www.foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το έφτιαξα την Τσικνοπέμπτη! Έγινε ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ! Ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα και όντως έγινε σαν του ψητοπωλείου!
    Ευχαριστούμε πολύ γι' αυτή την υπέροχη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ χαιρομαι που σας αρεσε!
      Ευχαριστω πολυ που δοκιμασες ην συνταγη και μας εγραψες τις εντυπωσεις σου!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.