ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Το κοντοσουβλι βεβαια, κανονικα γινεται στην μεγαλη σουβλα της ψησταριας και ψηνεται στα καρβουνα. Αλλα αυτο δεν ειναι παντα εφικτο, ιδιως αν μενεις στην πολη... Εναλλακτικα, μπορουμε να φτιαξουμε μικρα κοντοσοβλακια και να τα ψησουμε στον φουρνο. Προτιμησα να τα ψησω στην λαδοκολλα μαλιστα, ωστε να μην στεγνωσουν. Βασικο μυστικο για το κοντοσουβλι ειναι το καταλληλο κομματι κρεατος. Πρεπει να χρησιμοποιησουμε κρεας που δεν θα ειναι στεγνο αλλα ουτε και πολυ παχυ; ιδανικα ειναι τα κομματια του λαιμου και της σπαλλας. Επισης πολυ βασικο ειναι το μαριναρισμα; κανει το κρεας μαλακο και τα συστατικα της μαρινατας δινουν αρωμα και ενισχυουν την γευση. Διαλεξα να συνοδευσω τα κοντοσουβλακια με πατατες φουρνου, τις οποιες ομως πρωτα εβρασα, τις αναμειξα με ενα ωραιο μιγμα μπαχαρικων και τα συστατικα της μαρινατας του κρεατος και επειτα τις εψησα στον φουρνο μεχρι να αποκτησουν τραγανη κρουστα. Την εμπνευση για τις πατατες την πηρα απο την Ελενη.
Αν και αυτο το πιατο δεν αποτελει την κλασσικη προταση για ενα χριστουγεννιατικο τραπεζι, σιγουρα ειναι μια ωραια εναλλακτικη...
Δοση : για 5 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα
για τα κοντοσουβλια : 600 gr σπαλλα χοιρινη,
600 gr λαιμος χοιρινος,
1 κρεμμυδι,
1 κοκκινη πιπερια,
1 κ.γ. σουμακι,
1 κ.γ. νιφαδες ντοματας*,
1 κ.γ. παπρικα γυκεια,
1/2 κ.γ. πιπερι μαυρο,
3 δαφνοφυλλα,
παρθενο ελαιολαδο,
αλατι.
για τις πατατες : 1 kg πατατες,
1 κ.γ. κουρκουμα,
1 κ.γ. κυμινο τριμμενο,
1/3 κ.γ. σιναπι τριμμενο,
1 κ.γ. παπρικα γλυκεια,
1 κοφτο κ.γ. σκορδο γρανουλε,
1 γεματο κ.γ. αλατι,
1 φλυτζανακι του καφε ελαιολαδο.
Προετοιμασια :
Κοψτε το κρεας σε μεγαλουτσικα κομματια (5x5cm) και βαλτε τα μεσα σε ενα σκευος (κατα προτιμηση γυαλινο). Προσθεστε το κρεμμυδι, κομμενο σε φετουλες, την πιπερια, κομμενη σε λωριδες και τα μυρωδικα. Προσοχη, το αλατι δεν το βαζουμε στην μαρινατα, αλλα μονο πριν το ψησιμο! Αναμειξτε καλα τα υλικα και περιχυστε με το λαδι. Αφηστε το κρεας σε δροσερο μερος,να μαριναριστει, για τουλαχιστον 3-4 ωρες, ή ακομη καλυτερα για ολη τη νυχτα. Καλο ειναι να το ανακατευετε που και που.
Προσθεστε το αλατι στο μαριναριμεσνο κρεας και ανακατεψτε. Βγαλτε τα κομματια του κρεατος απο την μαρινατα και περαστε τα σε 5 μεταλλικες σουβλες, μηκους 35 εκ. Τα λαχανικα της μαρινατας και το τυχον ζουμακι της, κρατηστε τα στην ακρη.
Παρτε δυο μεγαλα φυλλα λαδοκολλας, ή ενα μεγαλο διπλο φυλλο χαρτι φουρνου, βαλτε μεσα τα κοντοσουβλια, το ενα διπλα στο αλλο, και κλειστε καλα το χαρτι γυρω τους. Βαλτε τα μεσα σε ενα ταψι.
Προθερμανετε τον φουρνο στους 220°C και βαλτε μεσα τα κοντοσουβλια. Μετα απο μια ωριτσα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 200°C και αφηστε τα να ψηθουν για ακομη μιση ωριτσα. Βγαλτε τα απο τον φουρνο και κρατηστε τα τυλιγμενα μεχρι να τα σερβιρετε.
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμαστε και τις πατατες. Πλυντε καλα τις πατατες και βαλτε τες να βρασουν σε αλατισμενο νερο, μεχρι να μαλακωσουν (περιπου 30 λεπτα). Στραγγιστε τες και αφηστε τες να χλιαρινουν. Αφαιρεστε την φλουδα και κοψτε τες κυδωνατες. Μεσα στο σκευος της μαρινατας, προσθεστε ολα τα υπολοιπα υλικα και αναμειξτε. Ριξτε μεσα τις πατατες και ανακατεψτε τες προσεκτικα, να μην διαλυθουν. Ριξτε το μιγμα σε ενα πυρεξακι και ψηστε στον αερα, στους 200°C, μεχρι να ροδισουν (30-40 λεπτα).
Σερβιρετε το κοντοσουβλι ζεστο, γαρνιρισμενο με τις πατατες.
* Μπορειτε να αντικαταστησετε τις νιφαδες ντοματας με μια μετρια ντοματα, την οποια θα πολτοποιησετε στο μουλτι.
Προτεινομενο κρασι : το συνοδευσαμε με το πολυ ενδιαφερο κοκκινο απο την σειρα ";" δηλαδη "σημειο στιξης" του Μπουταρη.
KONTOSUVLI AL FORNO CON PATATE CROCCANTI ALLE SPEZIE
Kontosùvli in greco significa "spiedo corto". Si tratta di pezzi di carne, ovviamente allo spiedo, e viene cotto preferibilmente girandolo sulla brace. Ma siccome non è sempre facile avere a disposizione il barbecue perfetto, possiamo anche prepararlo al forno.
Per la buona riuscita del kontosuvli, molto importante è il taglio della carne. Non deve essere asciutta nè troppo grassa. Viene poi marinata con un pochino d'olio e aromi vari, per diventare tenera e profumata.
Per il contorno, ho preparato delle patate prima lessate e poi cotte al forno con aromi e le verdure utilizzate per la marinatura della carne.
Dosi : per 5 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti
per i "kontosùvlia" : 600 gr di spalla di maiale,
600gr di collo di maiale,
1 cipolla,
1 peperone rosso,
1 cucchiaino di somacco,
1 cucchiaino di fiochi di pomodoro*,
1 cucchiaino di paprica dolce,
1/2 cucchiaino di pepe nero macinato,
3 foglie di alloro,
olio extravergine di oliva,
sale.
per le patate : 1 kgr di patate,
1 cucchiaino di curcuma,
1 cucchiaino di cumino macinato,
1/3 cucchiaino di semi di senape macinati,
1 cucchiaino di paprica dolce,
1 cucchiaino raso di aglio granulato,
1 cucchiaino colmo di sale,
1 tazzina del caffè di olio extravergine di oliva.
Preparazione :
Tagliate la carne a pezzi piuttosto grossi (5x5cm) e poneteli in un recipiente, preferibilmente di vetro. Aggiungete la cipolla, tagliata a fettine, il peperone, tagliato a listarelle, e gli aromi. Mescolate il tutto e irrorate con olio di oliva. Attenzione il sale non viene aggiunto alla marinatura ma poco prima di cuocere la carne. Lasciate riposare in luogo fresco per almeno 3-4 ore, o meglio per tutta la notte, in luogo fresco.
Cospargete di sale e mescolate. Togliete la carne dalla marinatura, ma tenete da parte le verdure tagliate insieme all'eventuale liquido rimasto.
Infilzate i pezzi della carne nei spiedi. Ho utilizzato 5 spiedi metallici di 35 cm. Prendete un doppio foglio di cartoccio o di carta da forno, ponete sopra i kontosùvlia e avvolgeteli bene. Poneteli dentro un teglia da forno.
Preriscaldate il forno a 220°C e infornate. Un'ora dopo, abbassate la temperatura a 200°C e cuocete per mezz'oretta ancora. Sfornate e teneteli avvolti nella carta fino a servire.
Nel frattempo, preparate le patate. Lavate bene le patate e fatele lessare in abbondante acqua bollente. Scolate e lasciate intiepidire. Sbuccatele e tagliatele a spicchi. Nel recipiente della marinatura della carne, mettete tutti gli ingredienti restanti e mescolate. Aggiungete le patate e mescolate delicatemente. Versate il tutto in una pirofila e cuocete in forno ventilato, preriscaldato a 200°C, fino a dorare (30-40 minuti).
Servite i kontosuvlia caldi, accompagnati con le patate speziate.
* In mancanza, utilizzate un pomodoro medio, il quale passate dal passaverdure.
Vino consigliato : questo piatto saporito, lo abbiamo accompagnato con il rosso dalla nuova serie di vini Boutari, che si chiamano ";" tradotto come "segno di interpunzione".
Υπέροχη πρόταση Μαρίνα και εύκολη στο σερβίρισμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα!
Ευχαριστω Βαγγελιω μου!
ΔιαγραφήΚαλα Χριστουγεννα, με υγεια!
che buoni, ho voglia di ritornare in Grecia ! Buon Natale cara Marina, ti abbraccio !
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήIo intanto voglio ritornare in Italia!
Felice Natale!
Beh ci lasci proprio con un piatto favoloso grazie e tanti auguri di Buon Natale e Felice 2013 ciaooo un abbraccio
ΑπάντησηΔιαγραφήEdvige
Sono contenta cara che ti e piaciuto!
ΔιαγραφήBuon Natale!
Un grosso abbraccio!
Μαρίνα μου ότι και να πω γιαυτό το φαγητό είναι λίγο!Οι γεύσεις και τα αρώματα που περιέχει τρελαίνουν τον ουρανίσκο!Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Ευχαριστω Ελενη μου!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Καλα Χριστουγεννα!
Καλημέρα Μαρίνα μου...με ξελίγωσες πρωί πρωί!!! Υπέροχα κοντοσούβλια, υπέροχες πατάτες και εξαίσιες φωτό!!! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά!! Να περάσετε πολύ όμορφα και να ξεκουραστείτε!!
Φιλιά και καλή σου μέρα!
Ευχαριστω Κικη μου!
ΔιαγραφήΝα ξεκουραστουμε δεν προβλεπεται, γιατι οπως και καθε χρονο ... ο κληρος πεφτει στον γενναιο!
Καλα Χριστουγεννα!
Πολλα φιλια!
Μαρίνα, το κοντοσούβλι σου, μέχρι εδώ μύρισε! Αλλά τι να πω και για τις πατάτες;;;!!! Πάντως είναι βολικό που ψήνεται στο φούρνο. Να καθόμασε μέσα στο κρύο, για να ψήσουμε έξω στην ψησταριά, δεν είναι ότι καλύτερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Ειρηνη μου, την βλεπω την ψησταρια απο το τζαμι της μπαλκονοπορτας και ουτε τολμαω να πλησιασω! Ειναι και στο βορινο μερος του κηπου, μονο για εσκιμωους ενδεικνυται!
ΔιαγραφήΤελικα ψηθηκαν πολυ ωραια και στην λαδοκολλα, εγιναν λουκουμια!
Καλα Χριστουγεννα να περασεις!
Πολλα φιλια!
Πωπωπω τι έφτιαξες πάλι βρε Μαρίνα! Υπέροχο! Καλά Χριστούγεννα και πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ερη μου!
ΔιαγραφήΚι εσυ να περασεις υπεροχα με την ομορφη οικογενεια σου!
Καλα Χριστουγεννα!
Ottima ricetta...non solo per le feste...Buon Natale cara..!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAppunto e ottima anche per un bel pranzo di domenica!
ΔιαγραφήBuon Natale!
Un Abbraccio!
Buone feste carissima Marina, tanti auguri!
ΑπάντησηΔιαγραφήBuone feste cara Anna!
ΔιαγραφήΤι να πω??? Οι φωτογραφίες σου μιλάνε από μόνες τους!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρινάκι μου να σου ευχηθώ Καλές Γιορτές, με υγεία και αγάπη!
Κάθε ευτυχία και καλό εύχομαι στο σπιτικό σου!
Φιλιά!
Ευχαριστω πολυ Ελενα μου!
ΔιαγραφήΚαλες γιορτες με υγεις πανω απ'ολα!
Να περασεις υπεροχα με αυτους που αγαπας!
Πολλα φιλακια!
Che buoni...mi viene l'acquolina in bocca solo a guardarli!! Ciao cara Marina, buon Natale e buon anno a te e famiglia..speriamo che il 2013 ci porti un po' di serenità. Baci
ΑπάντησηΔιαγραφήAmen cara!
ΔιαγραφήFelice Natale!
Μετά το βραδινό περίπατο και το ελαφρύ δείπνο,ακούγοντας την ήσυχη κουβέντα της παρέας στο σαλόνι,νιώθοντας πιο πολύ παρά κυττάζοντας τη φλόγα και το διακριτικό τσιρτσίρισμά της,αισθάνομαι ασφάλεια.Με τη νύχτα να έχει βυθίσει το χωριό στη λυτρωτική νυχτερινή σιωπή,κλέβοντας χρόνο, αφοσιώνομαι στις εικόνες που δελεαστικά μου στέλνει ο υπολογιστής μου.Στη μερακλίδικη μερίδα με το ροδοκοκκινισμένο κοντοσούβλι και τις απίθανες πατάτες.Στην κρατσανιστή κρούστα με τα ανατολίτικα μπαχάρια και τη μεθυστική μυρωδιά,στην τραγανή μαρινάτη πατάτα που θέλει να κλέψει τις εντυπώσεις.Σε ένα εξαιρετικό πιάτο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.Στην αυθεντική ελληνική γεύση που η ευκολία το θέλει να ολοκληρώνει τη νοστιμιά του στον φούρνο!!!Η απλότητα στο μεγαλείο της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς πήγαν Μαρίνα μου οι μαγειρικές διαδρομές το Σαββατοκύριακο???Προσκύνησες πάλι από την κούραση???Κράτα δυνάμεις ..έρχονται τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια!Γιατί πιστεύω ότι θα κάνεις πεντανόστιμα φαγητά????
Καλά Χριστούγεννα Μαρίνα μου!Υγεία ,χαρά και προκοπή για την οικογένεια σου!Σε φιλώ πολύ,πολύ.
Ειδυλλιακη εικονα ενος ηρεμου χειμωνιατικου κυριακατικου απογευματος...
ΔιαγραφήΦωτεινη μου αυτο το Σαββατοκυριακο θα ελεγα οτι ξεκουραστηκα... το προηγουμενο διημερο στην δουλεια ηταν εξοντωτικο και ετσι ολα εγιναν με ρεγουλα...
Καλα, σιγα να μην γλιτωνα τα τραπεζια, δεν λεω καλα ειναι, αλλα ας φιλοτιμηθει βρε παιδι μου μια φορα και κανενας αλλος... Χριστουγεννα, Πρωτοχρονια και Πασχα καθε μα καθε χρονο... Ας ειναι, γεροι να ειμαστε και να βρισκουμε τα κουραγια....
Καλα Χριστουγεννα Φωτεινη μου, να περασεις υπεροχα με την οικογενεια σου και ολους οσους αγαπας!
Πολλοί θα το έτρωγαν άνετα και τα Χριστούγεννα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία πρόταση.
Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά.
Φιλιά
Εγω παντως κατι τετοιο θα ετοιμασω για τα Χριστουγεννα, καθως μας προεκυψε και γουρουνακι οικοσιτο απο φιλο και εχουμε γεμισει τον καταψυκτη...
ΔιαγραφήΚαλα Χριστουγεννα Μαριον μου
οτι επιθυμιες!
Πολύ πολύ νόστιμο το κοντοσούβλι σου! Το λιμπίστηκα με την πρώτη ματιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα περάσεις πολύ όμορφα Χριστούγεννα συντροφιά με τους αγαπημένους σου!
Χρόνια πολλά!
Ευχαριστω Αναστασια μου!
ΔιαγραφήΚαλα Χριστουγεννα γλυκεια μου!
Πολλα φιλια!
Τι απίθανα κοντοσουβλάκια είναι αυτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου Μαρίνα, πραγματικά φανταστική πρόταση!
Καλά Χριστούγεννα εύχομαι, με υγεία και χαρά!
Να περάσετε τέλεια!
Φιλιά πολλά και γιορτινά!
Ευχαριστω Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΚαλες γιορτες ευχομαι και σε σενα και την ομορφη οικγενεια σου!
Με το καλο ο καινουργιος χρονος!
Πολλα φιλακια!