20

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΛΙΚΕΡ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ // LIQUORE ALL'ARANCIA SOSPESA

 
ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΛΙΚΕΡ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Για το λικερ πορτοκαλι εχουμε ξαναμιλησει. Αρωματικο και ιδιαιτερα ευγευστο, μπορει να το συναντησετε και με τον αδοκιμο ορο "αραντσέλλο", κατα το λιμοντσέλλο.
Εδω θα σας παρουσιασω εναν ιδιαιτερο τροπο για την παρασκευη του, που τον συναντησα, οχι και τοσο συχνα ειναι η αληθεια, στα ιταλικα blog και forum. Το εχω συναντησει ως "το πραγματικο λικερ πορτοκαλιου", "το κρεμασμενο προτοκαλι" ή ακομη και "το λικερ του κρεμασμενου"! Απαραιτητο συστατικο το καθαρο οινοπνευμα ποτοποιϊας. Διαλεγετε ενα ωραιο αρωματικο προτοκαλι, και το κλεινετε μαζι με το αλκοολ σε ενα βαζο με αεροστεγες καπακι, με τροπο ωστε το πορτοκαλι να μην ερχεται σε επαφη με το αλκοολ. Μεσω των ατμων της αλκοολης, γινεται εκχυλιση και τα αιθερια ελαια και η υγρασια του πορτοκαλιου περνανε  στην αλκοολη και ετσι, μετα απο 2 μηνες περιπου, ειναι ετοιμη για παιρετερω επεξεργασια. Σ'αυτο το λικερ δεν γινεται προσθηκη αλλων αρωματικων. Γενικα ομως, προσωπικα προτιμω να μην φορτωνω τα λικερ που ετοιμαζω με μυρωδικα, για να δινω χωρο στα αρωματα του φρουτου να αναπτυχθουν. 
Συμφωνα με τις οδηγιες για την παρασκευη του λικερ, το πορτοκαλι πρεπει σταδιακα να αφυδατωθει και να ξεραθει. Και τις δυο φορες ομως που παρασκευασα αυτο το λικερ, το πορτοκαλι αποχρωματιστηκε, συρρικνωθηκε, η επιφανεια του εγινε σαν κερινη αλλα δεν ξεραθηκε. Στις φωτογραφιες μπορειτε να δειτε την μεταμορφωση του πορτοκαλιου μετα απο εναν και μετα απο 4 μηνες. Η αλκοολη παντως απορροφησε τοσο το αρωμα οσο και το χρωμα του πορτοκαλιου και το λικερ εγινε ιδιαιτερα αρωματικο. 

Δοση : 1Lt ετοιμο λικερ
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Ωριμανση : 3 μηνες
Υλικα :  1 μεγαλο πορτοκαλι,
                 300ml καθαρη αλκοολη ποτοποιϊας, 95°,
                 750ml μεταλλικο νερο,
                 550gr κρυσταλλικη ζαχαρη.
Προετοιμασια : 
Διαλεξτε ενα ωραιο πορτοκαλι, μεγαλο, ωριμο και απαραιτητως ακερωτο, κατα προτιμηση δε και βιολογικο. Διαλεξτε ενα βαζο με ερμητικο κλεισιμο, με μεγαλο στομιο, ωστε να μπορει να περασει το πορτοκαλι, και ριξτε μεσα την αλκοολη. Θα πρεπει να βρειτε εναν τροπο ωστε το πορτοκαλι να μεινει αιωρουμενο επανω απο την αλκοολη, χωρις να ερχεται σε επαφη. Εγω το εβαλα μεσα σε ενα κομματι τουλπανι, το οποιο το εδεσα με εναν σπαγκο, που τον στερεωσα επειτα στο καπακι του βαζου (τον εδεσα εξωτερικα). Μπορειτε επισης να περασετε μια χοντρη κλωστη κουζινας μεσα απο το πορτοκαλι, διαπερνωντας το απο 1 ή 2 σημεια και παλι να την στερεωσετε στο καπακι του βαζου. Βαλτε το βαζο σε σκοτεινο και δροσερο μερος και αφηστε το για 2 μηνες. Θα παρατηρησετε οτι το πορτοκαλι θα αρχισει να σταζει μεσα στην αλκοολη, ενω σταδιακα θα αποχρωματιζεται και θα συρρικνωνεται. Αφου περασει ο απαιτουμενος χρονος, ανοιξτε το βαζο και αφαιρεστε το πορτοκαλι. Ετοιμαστε το σιροπι, βαζοντας το νερο με την ζαχαρη να βρασουν για 5 λεπτα. Κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει εντελως. Αναμειξτε το σιροπι με την αρωματισμενη αλκοολη, αναμειξτε και αφηστε το παλι να σταθει για εναν μηνα, παντα σε μερος δροσερο και σκοτεινο.
Το λικερ μας θα εχει αλκοολικο βαθμο γυρω στο 25°

* Για να μην απορειτε ποτε προλαβα, το λικερ αυτο το ετοιμασα περισυ, αλλα περιμενα την καταλληλη εποχη για να παρουσιασω την αναρτηση.



LIQUORE ALL'ARANCIA SOSPESA

Abbiamo già parlato del liquore all'arancia . Quando ho visto però la ricetta per l'arancia sospesa non ho resistito alla tentazione di provarla. Questa ricetta l'ho trovata come "il vero liquore all' arancia", "il liquore all'arancia sospesa" o perfino "l'arancia impiccata"! La sua particolarità sta nel fatto che l'arancia non viene immersa nell'alcool ma viene lasicata sospesa sopra, chiusa insieme in un barattolo a chiusura ermetica. I vapori dell'alcool causano l'infusione degli oli essenziali e dell'umidita racchiusa nell'arancia; un paio di mesi dopo, l'arancia sarà completamente essicata, mentre l'alcool assumerà il suo profumo e il suo colore. Ho preparato questo liquore due volte finora e l' arancia è stata scolorata, un po' raggrinzita e la sua superficie ha preso un aspetto ceroso. Non è stata essiccata però, come dovrebbe secondo le istruzioni...
In questo liquore non vengono aggiunti spezie o aromi, anche io di solito non eccedo con l'aggiunta di aromi, per dare spazio alla frutta di sviluppare i propri aromi...

Dosi : 1 Lt di liquore
Difficoltà : facile
Tempo di macerazione : 3 mesi
Ingredienti : 1 arancia,
                            300ml di alcool puro a 95°,
                            750ml di acqua minerale naturale senza gas,
                            550gr di zucchero semolato.
Preparazione : 
Scegliete un'arancia grossa, bella, matura e certo bio! Scegliete un barattolo a chiusira ermetica con imboccatura larga, così da poter passare l'arancia, e versate l'alcool. L'arancia deve rimanere sospesa, come abbiamo già detto; io l'ho messa in un pezzo di panno rado, l'ho legato con spago da cucina che ho legato al copechio, che poi certo l'ho chiuso. Potete ancora infilzare 1 o 2 pezzi di spago, traforando l'arancia con un ago, che poi legate al coperchio. Lasciate il barattolo in luogo buio e fresco per un paio di mesi. Tra pochi giorni, dall'arancia comincia a colare del liquido, mentre l'alcool si tinge di arancione. Trascorso il tempo necessario, eliminate l'arancia che nel frattempo sarà alterata (ragginzita o essiccata). Preparate lo sciroppo mettendo l'acqua e lo zuccero in una pentola. Mescolate fino al completo sciglimento dello zucchero e lasciate cuocere per 5 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare completamente. Versate lo sciroppo nell'alcool e agitate. Lasciate stagionare in luogo fresco e buio per un mese ancora.
La gradazione alcolica di questo liquore, sarà ca 25°.


20 σχόλια:

  1. Καλή Κυριακή Μαρίνα μου!
    Τώρα που τα πορτοκάλια είναι ιδιαίτερα αρωματικά και ζουμερά είναι ίσως η καταλληλότερη εποχή για να παρασκευάσουμε αυτό το ομολογουμένως μοναδικό και πρωτότυπο ηδύποτο!
    Μου έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση ο τρόπος ο οποίος παρασκευάζεται και μπορώ πολύ εύκολα να φανταστώ το αρωματικό αποτέλεσμα!Τα αιθέρια έλαια των εσπερειδοειδών έχουν έντονα αρώματα,γι΄αυτό και στην ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούνται με πολλή αγάπη.Το συγκεκριμένο λικέρ,πέρα από τον απαιτούμενο χρόνο ωρίμανσης,είναι απλούστατο και το αποτέλεσμα δικαιώνει την πολύμηνη αναμονή.Η διαύγειά του δε ..εκπληκτική!!Υπέροχη πρόταση Μαρίνα μου,κρίμα που δεν προλαβαίνω τα Χριστούγεννα..με τις σοκολατένιες τρούφες και τον απογευματινό μας καφέ θα ήταν και!!! χωνευτικό!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Φωτεινη μου!
      Ε, τωρα ειναι η εποχη των πορτοκαλιων, μαλιστα βρισκω ωραια ακερωτα πορτοκαλια στην αγορα, που με βαζουν σε πειρασμο να φτιαξω διαφορα καλουδια!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  2. Απόσταξη κανονική! Θα με ενδιέφερε να το δοκιμάσω με τόσα λικέρ που φτιάχνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμενα μου κινησε την περιεργεια αυτος ο τροπος παρασκευης, ενετελως ασυνηθιστος!

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω τα λικέρ με φρουτώδη γεύση και ιδιαίτερο άρωμα! Φαίνεται πολύ εύκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματι ειναι ευκολο Αναστασια μου, ειναι μονολγιο της υπομονης...

      Διαγραφή
  4. Φοβερή ιδέα !
    Λατρεύω τα λικέρ και ιδιαίτερα το πορτοκάλι.
    Θα το δοκιμάσω κι έτσι!
    Να σαι καλά και ευχαριστώ για τις όμορφες συνταγές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρίνα μου πρώτη φορά ακούω αυτόν τον τρόπο παρασκευής λικέρ.
    Θα το προσπαθήσω!
    Μόνο με οινόπνευμα ποτοποιϊας λες θα αντιδράσει έτσι το πορτοκάλι??
    Αν βάλω βότκα??
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα μου δεν νομιζω οτι με την βοτκα θα εχεις το ιδιο αποτελεσμα! Εδω θελει καθαρη αλκοολη για να γινει η εκχυλιση, η βοτκα πρειεχει σε μεγαλο ποσοστο νερο και οι ατμοι της αλκοολης δεν θα εχουν την ιδια δυναμη...

      Διαγραφή
  6. Πολύ με ιντριγκάρει Μαρίνα αυτό αλλά όπως σου έχω ξαναπεί εδώ αλκοόλη δεν υπάρχει.
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως ειναι ενα θεμα αυτο με την αλκοολη...
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  7. Πραγματικά εντυπωσιακός τρόπος παρασκευής του ποτού.
    Θα με ενδιέφερε να έβλεπα και το πορτοκάλι μετά το πέρας των δύο μηνών πως ήταν σκουρόχρωμο και αφυδατωμένο. Ετσι από περιέργεια!!

    Μαρίνα πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα συνταγή. Και το ποτό έχει εξαιρετικό χρώμα και καθαρότητα!

    Καλή σου εβδομάδα από αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστη παρατηρηση Χρυσαυγη, επρεπε να βγαλω μια φωτογραφια... Αν βρω αλκοολη θα το επαναλαβω,οποτε θα επανορθωσω!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραίο φαίνεται και πρώτη φορά βλέπω να φτιάχνουν έτσι λικέρ,φαντάζομαι πόσο αρωματικό θα είναι,καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχει και μεγαλη διαφορα ως προς το αρωμα απο την συνηθισμενη μεθοδο παρασκευης.
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  9. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο λικεράκι...πριν το πιούμε στην υγειά σου πέρνα από το σπιτάκι μου να πάρεις ένα βραβειάκι....πολλά φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σας...το οινοπνευμα ποτοποιιας που το βρισκεις?? ειναι αυτο που βρισκεις στο super market ??? το καθαρο οινοπνευμα?? ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιγο δυσκολα θα το βρεις, ρωτησε σε καβα ή σε φαρμακειο. Το οινοπνευμα που συνηθως κυκλοφορει στο εμποριο ειναι μετουσιωμενο για να μην μπορει να χρησιμοοιηθει ως ποσιμο.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.