ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ
Ξαφνιαστηκα πολυ οταν μια απο τις Ιταλιδες φιλες μου, αποκαλεσε την πιτα finger food! Ομολογω οτι δεν το ειχα σκεφτει! Σας παρουσιαζω μια χειμερινη πιτουλα με πρασο, λαχανικα και νοστιμο χωριατικο λουκανικο απο τον κρεοπωλη της εμπιστοσυνης σας! Πιστευω οτι ειναι μια αριστη προταση και για το γιορτινο τραπεζι, ως ορεκτικο, ή για τον γιορτινο μπουφε!
Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 6 χωριατικα φυλλα για πιτα (450gr),
1 Kg πρασα,
1 μεγαλο κρεμμυδι,
2 κοκκινες πιπεριες,
2 κλωναρια σελινο,
1 χωριατικο λουκανικο (150gr),
100gr τυρι πρόβολα ή κασερι,
3 αυγα + 1 κροκο,
ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
1 κουταλακι του γλυκου παπρικα γλυκεια,
τριμμενο πιπερι,
αλατι,
παπαρουνοσπορο.
Προετοιμασια :
Μπορειτε βεβαια να χρησιμοποιησετε και ετοιμα φυλλα, του εμποριου. Αν θελετε να τα φτιαξετε μονοι σας, αναλυτικες οδηγιες θα βρειτε εδω. Καθαριστε και πλυντε τα λαχανικα. Κοψτε τα πρασα σε ροδελλες, οχι πολυ λεπτες, το κρεμμυδι σε φετουλες, τις πιπεριες σε λωριδες και το σελινο επισης σε ροδελλες. Αφαιρεστε την μεμβρανη απο το λουκανικο και ψιλοκοψτε το. Σε ενα ευρυχωρο τηγανι, βαλτε 4 κουταλιες λαδι και οταν ζεσταθει, προσθεστε το κρεμμυδι και το λουκανικο. Σωταρετε τα μεχρι να ροδισουν. Προσθεστε τα πρασα και το σελινο και αφηστε τα να σωταριστουν, μεχρι να εξατμιστουν τα υγρα τους. Προσθεστε τις πιπεριες, την παπρικα, λιγο πιπερακι φρεσκοτριμμενο και το αναλογο αλατι και σωταρετε μεχρι να μαραθουν ελαφρα οι πιπεριες. κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να χλιαρινει. Χτυπηστε τα αυγα, προσθεστε τα μαζι με το τριμμενο τυρι στο μιγμα της γεμισης και ανακατεψτε. Αλειψτε με λαδι ενα ταψι και στρωστε μεσα το πρωτο φυλλο. Καλυψτε με τα επομενα δυο φυλλα, παντα λαδωνοντας τα καλα. Ριξτε απο επανω την γεμιση και στρωστε την. Σκεπαστε με τα 3 φυλλα που εμειναν, χωρις να ξεχνατε το λαδακι. Κοψτε τα κομματια του φυλλου που περισσευουν απο το ταψι και γυριστε τις ακρες προς τα μεσα. Με ενα κοφτερο μαχαιρι, χωριστε την πιτα σε τετραγωνα κομματια 10x10εκ. περιπου. Χτυπηστε τον κροκο με 1 κουταλια της σουπας νερο και αλειψτε καλα την επιφανεια της πιτας. Τελος σκορπιστε λιγο παπαρουνοσπορο. Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 190°C, μεχρι να ροδισει (40 λεπτα). Βγαλτε τη πιτα απο τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει λιγο πριν την κοψετε.
TORTA DI PORRI E SALCICCIA IN PASTA FILLO
Una pìta, cioè torta salata in pasta fillo, decisamente invernale. Porri, verdure e buona salciccia rustica dal macellaio di fiducia, messe tra croccanti foglie di pasta fillo, ci danno un finger food sfizioso! Credo che sia un'ottima proposta di antipasto per il pranzo festivo, mentre sono certa che farà bella figura in un buffet!
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 6 sfoglie di pasta fillo rustica (450gr),
1 Kg di porri,
1 grossa cipolla,
2 peperoni rossi,
2 gambi di sedano,
1 salciccia rustica (150gr),
100gr di provola,
3 uova + 1 tuorlo,
olio extravegrine di oliva,
1 cucciaino di paprica dolce,
pepe macinato,
sale,
semi di papavero.
Preparazione :
Se non diponete la pasta fillo, potete prepararla facilmente a casa con le istruzioni che troverete qui. Mondate e lavate le verdure. Tagliate i porri a rondelle piuttosto grosse, i peperoni a listarelle, i gambi di sedano a rondelle e la cipolla a fettine. Eliminate la pellicina dalla salciccia e tritatela. In una padella capiente, versate 3 cucchiai d'olio. Fate appena rosolare la cipolla insieme alla salciccia. Aggiungete i porri ed il sedano e lasciate soffrigere fino ad evaporare il loro liquido. Aggiungete i peperonι, la paprica, pepe macinato e sale e saltate. Ritirate dal fuoco e lasciate raffredare. Sbattete le uova, aggiungetele alla farcia insieme alla provola tritata e mescolate. Spenellate con olio una teglia da forno e disponete la prima foglia di pasta fillo. Spennellate con olio, sovraponete la seconda foglia e poi la terza. Versateci la farcia e livellate. Coprite con le tre foglie restanti, sempre spennellando con olio. Ritagliate la pasta fillo che avanza dalla teglia e rigirate i bordi. Tagliate la pita a quadretti 10x10cm ca. Sbattete il tuorlo con 1 cucchiaio di acqua, spenellate la superficie e cospargete con semi di papavero. Cuocete in forno preriscaldato a 190°C fino a dorare (40 minuti ca). Sfornate e lasciate raffreddare un po' prima di servire.
Ωραίες οι πίτες. Και ναι, τρώγονται με το χέρι. Αρα?? Εχει δίκιο η Ιταλίδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικώς Μαρίνα οι πίτες είναι άριστη και ευέλικτη πρόταση για κάθε είδους τραπέζι και γιορτή. Βολεύουν την οικοδέσπινα και αρέσουν σε όλους.
Μου αρέσει που την έκανες λεπτή. Το πικάντικο λουκάνικο και το γλυκό πράσσο είναι χειμωνιάτικα και άκρως ταιριαστά μεταξύ τους. Ωραίο το γέμισμα της πίτας σου..
Καλή βροχερή μέρα σήμερα σου εύχομαι!
Πραγματικα εμεινα εκπληκτη οτιαν συμειδητοποιησα οτι η πιτα ειναι το κατ'εξοχην finger food...
ΔιαγραφήΕιναι μια ευκολια η πιτες και ειναι και νοστιμες οι ατιμες!
Φιλια!
Molto interessante questo piatto e facile il più è trovare la fillo ma ce la farò. Buone Natale ciaoo
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao cara!
Διαγραφήcredo che dalle tue parti si può trovare la psta fillo.
Un abbraccio!
Με το πιο χειμωνιάτικο,βροχερό και κρύο πρωϊνό θα ταίριαζε μία χειροποίητη,χωριάτικη πίτα με όλα εκείνα τα υλικά που ζεσταίνουν την καρδιά,ευφραίνουν τον ουρανίσκο και γεμίζουν τα άδεια στομάχια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου δεν θα μπορούσες να διάλεγες ιδανικότερη μέρα να μας προσφέρεις τούτη τη θαυμάσια χωριάτικη πιτούλα!Οι πίτες αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων,δεν λείπουν από τα καθημερινά οικογενειακά τραπέζια.Διαφόρων ειδών και γεύσεων γεμίζουν και νοστιμεύουν τις μέρες μας,αποτελούν για πολλούς-συμπεριλαμβανόμενης και της υποφαίνουσας-το αγαπημένο ΄΄finger food΄΄,αφού την ονομάζουν έτσι!Είμαι ικανή να περιφέρομαι στο σπίτι με ένα μόνιμα κολλημένο στα δάχτυλα κομμάτι!Με ότι γέμιση και να έχει..αρκεί να είναι πίτα!!!Άρα εύκολα μπορείς να καταλάβεις ότι η εκδοχή της χωριάτικης πιτούλας σου θα πραγματοποιηθεί λίαν συντόμως!!Σιγουρα θα αποτελεί βασικό πιάτο της παραμονής του χριστουγεννιάτικου δείπνου..και θα βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά μου για ευνόητους λόγους!!!Να έχεις μία όμορφη και δημιουργική μέρα!Φιλιά πολλά,πολλά.
Αχ Φωτεινη μου, κι εγω τις τσακιζω τις πιτες, παω, ερχομαι, το μυαλο μου ειναι στο ταψι!
ΔιαγραφήΠεριμενω εντυπωσεις οταν την δοκιμασεις!
Ηταν οντως δημιουργικη ημερα, το αποτελεσμα θα φανει λιαν συντομως!
Φιλια!
Ταίριαξε τόσο όμορφα το λουκάνικο με το πράσο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια νόστιμη και πολύ εμφανίσιμη πρόταση για το γιορτινό μας τραπέζι!
Φιλιά!
Ειναι και πολυ νοστιμα αυτα τα λουκανικα που φτιαχνει ο χασαπης μας, ειναι μαστορας!
ΔιαγραφήΦιλακια!
Η γλύκα του πράσου με την γεύση του λουκάνικου είναι η απόλυτη πανδαισία!!! Υπέροχη ιδέα για το γιορτινό τραπέζι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Το λουκανικο συμπληρωνει και τα μπαχαρικα για το πρασο, οποτε δενουν τελεια!
ΔιαγραφήΝομιζω οτι σε ενα τραπεζι, δεν θα περασει απαρατηρητη!
φιλια!
Υπέροχη και λαχταριστή προβάλλει στην οθόνη και φαίνεται νοστιμότατη! Λάτρεψα το συνδυασμό των υλικών και πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι για βραδινό! Να είσαι καλά, Μαρίνα μου, με τις νόστιμες προτάσεις σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά.
Μονο virtual κομματακι μπορω να στειλω, δυστυχως! Μηπως να οργανωσουμε και delivery?
Διαγραφή♥
Το πράσο με το λουκάνικο είναι εκπληκτικός συνδυασμός Μαρίνα μου και συμφωνώ κι εγώ ότι οι πίτες είναι finger food αλλά και πλήρες γεύμα!!! Λατρεμένη η πίτα σου, πεντανόστιμη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Σιγουρα ειναι πληρες γευμα, συνηθως ετσι τις τρωμε, συνοδεια ισως καποιας σαλατας...
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Φανταστική δεν έχω λόγια, θα την κάν ωσίγουρα αυτές τις μέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ερη μου!
ΔιαγραφήΠάρα πολύ ωραία πίτα καλή μου Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το πράσο έχω ένα μικρό προβληματάκι, αλλά μέσα σε τόσο μυρωδάτο σύνολο παρέα και με το λουκανικάκι, δεν θα με "χάγαγε" πραγματικά καθόλου!
Καλό μεσημέρι εύχομαι.
Ευχαριστω Πηνελοπη μου!
ΔιαγραφήΕμενα παλι μου αρεσει πολυ το πρασο! Παρεα με το λουκανικακι γινεται απαιχτο!
Φιλια!
Μαρίνα μου μπόμπα η πιτούλα και όχι μπαμπάς..................τα πράσα στις πίτες είναι πολύ του γούστου μου!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μπαμπας τι μπομπα!
ΔιαγραφήΧαχαχα....
Κι εμενα μου αρεσουν Ξανθη μου, και με το κοτοπουλο παει πολυ!
Πολύ ωραία πίτα Μαρινα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛουκάνικο και πράσο συνδυάζονται άψογα.
Και σίγουρα είναι ένα ιδιαίτερο finger food οι πίτες.
Φιλιά
Λες να αρχισουμε να τις λεμε κι εμεις finger food τις πιτες?
ΔιαγραφήΕυχαριστω Μαριον μου!
Φιλια!
questa volta imparerò a fare la pasta fillo, sono andata a vedere e non mi pare tanto difficile, con un po' di buona volontà dovrei riuscirci, poi farò la torta...un abbraccio
ΑπάντησηΔιαγραφήNon e difficile cara Tamara! Ci vuole un po' di pazienza e se la prima volta non ti viene poi tanto perfetto ti perfezionerai presto!
ΔιαγραφήΜαρίνα, ένα κομμάτι πιτούλα με πράσο και λουκάνικο, μπορεί να είναι και ορεκτικό. Αρκεί να μην είναι τεράστιο το κομμάτι, χορτάσουμε από την νοστιμιά του και αγνοήσουμε τα υπόλοιοπα πιάτα του μπουφέ ή του τραπέζιού!!! Και τότε ποιος την ακούει την οικοδέσποινα!! Χαχά!!! Μου αρέσει αυτή η χειμωνιάτικη πίτα, είναι χορταστική και σαν κύριο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Αυτο ειναι το κακο με τις πιτες Ειρηνη μου! Αν οι καλεσμενοι την βρουνε και του γουστου τους, πλακωνουν στην πιτα και τα υπολοιπα μετα μενουν στα πιατα!
ΔιαγραφήΣυνηθως για κυριως την φτιαχνω την πιτα και οτι περισσεψει μετα γινεται βραδυνο ή και πρωινο....
Πολλα φιλια!