18

ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΠΊΣΤΟ // IL PISTO


ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΠΊΣΤΟ

Το πίστο ειναι ενα μειγμα μπαχαρικων που προεχεται απο την ναπολιτανικη κουζινα. Πολυ πιθανον η ονομασια του να προερχεται απο την γνωστη μας λεξη pesto, επειδη ολα τα συστατικα κοπανιζονται μεσα στο γουδι μεχρι να γινουν μια ψιλη σκονη. Βασικο συστατικο του ειναι η κανελα ενω περιλαμβανει επισης : μοσχοκαρφια (γαρυφαλλα), μοσχοκαρυδο, αστεροειδη γλυκανισο και ενιοτε καρδαμωμο και τζιντζερ. Δεν υπαρχει καποια συγκεκριμενη συνταγη για το πίστο και οι αναλογιες των συστατικων διαφερουν, αναλογα με τον παραγωγο. 
Στην Ιταλια κυκλοφορει στο εμποριο ως ετοιμο μειγμα, αλλα ειναι πολυ ευκολο να παρασκευαστει και στο σπιτι. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε ηδη τριμμενα σε σκονη μπαχαρικα, αλλα αν τα χρησιμοποιησετε ολοκληρα και τα κονιορτοποιησετε εσεις, το αρωμα θα ειναι πιο εντονο. Απαραιτητο εργαλειο ενα γουδι ή ενα δυνατο μπλεντερ (οχι το μουλτι).
Μια ενδεικτικη αναλογια :
1/2 ξυλακι κανελα,
1 κουταλακι του γλυκου κανελα τριμμενη,
7-8 μοσχοκαρφια,
1/2 μοσχοκαρυδο τριμμενο,
1 αστεροειδη γλυκανισο,
1/2 κουταλακι τζιντζερ σε σκονη,
2 καρδαμωμα ολοκληρα.
Βαλτε ολα τα υλικα στο γουδι ή στο μπλεντερ και δουλεψτε τα μεχρι να γινουν μια λεπτη σκονη.
Χρησιμοποιειται σε παραδοσιακα ναπολιτανικα μπισκοτα, οπως τα μοστάτσιολι και τα ροκκοκό.


IL PISTO

Il pisto è un mix di spezie che viene dalla cucina partenopea. Il suo nome proviene dal pesto, siccome tutti gli ingredienti vengono pestati nel mortaio per prendere una polverina fine. Ingrediente principale è la cannella e ancora chiodi di garofano, noce moscata, anice stellato, cardamomo e zenzero. Non esiste una ricetta precisa e le proporzioni degli ingredienti cambiano secondo al produttore.
E facile preparare il pisto anche a casa. Potete utilizzare le spezie già macinate, ma se scegliete di utilizzarle intere, allora il suo profumo sarà più intenso. Per la preparazione occorre un mortaio o un tritatutto potente.
Ecco il pisto che ho preparato :
1/2 stecca di cannella,
1 cucchiaino di cannella macinata,
7-8 chiodi di garofano,
1/2 noce moscata trittata,
1 anice stellato,
1/2 cucchiaino di zenzero macinato,
2 frutti di cardamomo interi.
Tritate il tutto fino a diventare una polvere sottile.
Viene utilizzato nei dolci natalizi tradizionali della cucina partenopea come i mostaccioli e i roccocò.

18 σχόλια:

  1. Τι ωραίο... πρέπει να βγάλω το "αρχαίο" μου γουδί στην επιφάνεια μου φαίνεται Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η να παρεις ενα μπλεντερ :) Εμενα δυστυχως δεν με βοηθανε πλεον τοσο πολυ τα χερια μου για να χρησιμοποιησω το γουδι...

      Διαγραφή
  2. Μαρινάκι αυτό το μείγμα θα είναι υπέροχο για γλυκά, αλλά πιστεύω και για κάποια φαγητά (ο γλυκάνισος δεν ξέρω μόνο αν θα ταιριάζει)
    Αγοράζω ένα έτοιμο μείγμα από μπαχαράδικο, που έχει όλα τα υλικά που αναφέρεις εκτός από τον γλυκάνισο, και επιπλέον κύμινο και κολίαντρο. Αυτό το χρησιμοποιώ σε κοκκινιστά βέβαια, όχι σε γλυκά!
    Τελικά όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξουμε το δικό μας μείγμα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα μου κι εμενα ο γλυκανισος με οδηγει πιο πολυ προς τα γλυκα και απ' οτι εχω δει προοριζεται μονο για χρηση σε γλυκα. Το μγιμα παντως ειναι υπεροχο, δεν μπορεις να φανταστεις τι μοσκοβολια! Το μιγμα που χρησιμοποιεις δεν νομιζω να εχει σχεση με το πίστο. Οντως δεν ειναι καθολου δυσκολο να το φτιαξεις!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Ciao più o meno sono gli ingredienti per i dolcetti speziatiche si usano in questo periodo in Austria sono squisiti ed a me le sepezie piacciono da matti. Buona giornata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Edvige!
      L'ho preparato perchè mi serviva per fare i mostaccioli napoletani per la ricetta di Quanti Modi... E squisito, ma anche i biscotti non lo sono da meno...
      Baci!

      Διαγραφή
  4. Ενδιαφέρουσα η πρόσμειξη των παραπάνω μπαχαρικών!!Μας δίνει αυτό το έντονα αρωματικό μείγμα που τόσο εύστοχα μας περιγράφεις Μαρίνα μου!
    Να υποθέσω ότι η επόμενη ανάρτησή σου θα αφορά κάποιο γλυκό που θα έχει την τύχη να συνοδεύεται από την αρωματική πνοή των προαναφερθέντων μπαχαρικών??
    Πόσο καθοριστικό ρόλο παίζουν τελικά τα μπαχάρια και τα αρώματα στην τελική γεύση μιας παρασκευής!Ακόμα και στην εικόνα της!Πόσο η φύση προνοεί στο να νοστιμίζει την καθημερινότητά μας!Φιλάκια πολλά,πολλά Μαρίνα μου,καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, αυτη τη φορα ναι, το πίστο ειναι απαραιτητο συστατικο για τα ναπολιτανικα μοστάτσιολι, αυριο στις 9.00 το πρωι ακολουθει η συνταγη. Αποφασισα να το κανω χωριστη αναρτηση, γιατι πραγματικα με ενθουσιασε, καταπληκτικο μιγμα μαπχαρικων, νομιζω οτι θα το χρησιμοποιησω και σε αλλες γλυκιες συνταγες! Τωρα αρχισα να καταλαβαινω γιατι τα μπαχαρικα ηταν τοσο πολυτιμα κατα τον μεσαιωνα, οταν η μεταφορα τους ηταν δυσκολη και δαπανηρη...
      Καλο βραδυ Φωτεινη μου!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  5. Μαρίνα μου λατρεύω τα μπαχαρικά, ιδιαίτερα τα μίγματα!!!Τα αρώματά τους είναι φανταστικά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω τα λατρευω Ελενη μου!
      Νομιζω οτι φαινεται εξ'αλλου! ☺
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  6. Πάντα χαίρομαι να διαβάζω ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο blog σου Μαρίνα!
    Δεν γνώριζα το πίστο, αλλά βλέποντας τα συστατικά από τα οποία αποτελείται μου αρέσει πολύ! Ωραία αρώματα, που χαρίζουν σε όποιο γλυκό και αν προστεθούν!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουτε κι εγω το γνωριζα Ερμιονη μου... Νομιζω οτι ενα απο τα καλα του food blogging ειναι αυτο ακριβως, το οτι γνωριζεις υλικα και τεχνικες, που υπο κανονικες συνθηκες θα αγνοουσες! Δεν συμφωνεις? Το πίστο πραγματικα με ενθουσιασε!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  7. έτοιμο Μαρινάκι...απίστευτες μυρωδιές...!!!
    τα έσπασα στο χάλκινο χαβάνι της γιαγιάς και τα έκανα πούδρα στο μούλτι...
    ευχαριστούμε για το εορταστικό πνεύμα...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια ανάρτηση και πάλι Μαρίνα μου, θα το φτιάξω αυριο το μείγμα τα έχω τα υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ma che bella la tua ricerca sul pisto...se l'avessi scoperto prima avrei provato a prepararmelo per i mostaccioli...grazie!
    ci vediamo domani! baci

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.