ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΠΊΣΤΟ
Το πίστο ειναι ενα μειγμα μπαχαρικων που προεχεται απο την ναπολιτανικη κουζινα. Πολυ πιθανον η ονομασια του να προερχεται απο την γνωστη μας λεξη pesto, επειδη ολα τα συστατικα κοπανιζονται μεσα στο γουδι μεχρι να γινουν μια ψιλη σκονη. Βασικο συστατικο του ειναι η κανελα ενω περιλαμβανει επισης : μοσχοκαρφια (γαρυφαλλα), μοσχοκαρυδο, αστεροειδη γλυκανισο και ενιοτε καρδαμωμο και τζιντζερ. Δεν υπαρχει καποια συγκεκριμενη συνταγη για το πίστο και οι αναλογιες των συστατικων διαφερουν, αναλογα με τον παραγωγο.
Στην Ιταλια κυκλοφορει στο εμποριο ως ετοιμο μειγμα, αλλα ειναι πολυ ευκολο να παρασκευαστει και στο σπιτι. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε ηδη τριμμενα σε σκονη μπαχαρικα, αλλα αν τα χρησιμοποιησετε ολοκληρα και τα κονιορτοποιησετε εσεις, το αρωμα θα ειναι πιο εντονο. Απαραιτητο εργαλειο ενα γουδι ή ενα δυνατο μπλεντερ (οχι το μουλτι).
Μια ενδεικτικη αναλογια :
1/2 ξυλακι κανελα,
1 κουταλακι του γλυκου κανελα τριμμενη,
7-8 μοσχοκαρφια,
1/2 μοσχοκαρυδο τριμμενο,
1 αστεροειδη γλυκανισο,
1/2 κουταλακι τζιντζερ σε σκονη,
2 καρδαμωμα ολοκληρα.
Βαλτε ολα τα υλικα στο γουδι ή στο μπλεντερ και δουλεψτε τα μεχρι να γινουν μια λεπτη σκονη.
Χρησιμοποιειται σε παραδοσιακα ναπολιτανικα μπισκοτα, οπως τα μοστάτσιολι και τα ροκκοκό.
IL PISTO
Il pisto è un mix di spezie che viene dalla cucina partenopea. Il suo nome proviene dal pesto, siccome tutti gli ingredienti vengono pestati nel mortaio per prendere una polverina fine. Ingrediente principale è la cannella e ancora chiodi di garofano, noce moscata, anice stellato, cardamomo e zenzero. Non esiste una ricetta precisa e le proporzioni degli ingredienti cambiano secondo al produttore.
E facile preparare il pisto anche a casa. Potete utilizzare le spezie già macinate, ma se scegliete di utilizzarle intere, allora il suo profumo sarà più intenso. Per la preparazione occorre un mortaio o un tritatutto potente.
Ecco il pisto che ho preparato :
1/2 stecca di cannella,
1 cucchiaino di cannella macinata,
7-8 chiodi di garofano,
1/2 noce moscata trittata,
1 anice stellato,
1/2 cucchiaino di zenzero macinato,
2 frutti di cardamomo interi.
Tritate il tutto fino a diventare una polvere sottile.
Viene utilizzato nei dolci natalizi tradizionali della cucina partenopea come i mostaccioli e i roccocò.
Τι ωραίο... πρέπει να βγάλω το "αρχαίο" μου γουδί στην επιφάνεια μου φαίνεται Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ να παρεις ενα μπλεντερ :) Εμενα δυστυχως δεν με βοηθανε πλεον τοσο πολυ τα χερια μου για να χρησιμοποιησω το γουδι...
ΔιαγραφήΜαρινάκι αυτό το μείγμα θα είναι υπέροχο για γλυκά, αλλά πιστεύω και για κάποια φαγητά (ο γλυκάνισος δεν ξέρω μόνο αν θα ταιριάζει)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγοράζω ένα έτοιμο μείγμα από μπαχαράδικο, που έχει όλα τα υλικά που αναφέρεις εκτός από τον γλυκάνισο, και επιπλέον κύμινο και κολίαντρο. Αυτό το χρησιμοποιώ σε κοκκινιστά βέβαια, όχι σε γλυκά!
Τελικά όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξουμε το δικό μας μείγμα!
Φιλιά!
Ελενα μου κι εμενα ο γλυκανισος με οδηγει πιο πολυ προς τα γλυκα και απ' οτι εχω δει προοριζεται μονο για χρηση σε γλυκα. Το μγιμα παντως ειναι υπεροχο, δεν μπορεις να φανταστεις τι μοσκοβολια! Το μιγμα που χρησιμοποιεις δεν νομιζω να εχει σχεση με το πίστο. Οντως δεν ειναι καθολου δυσκολο να το φτιαξεις!
ΔιαγραφήΦιλακια!
Ciao più o meno sono gli ingredienti per i dolcetti speziatiche si usano in questo periodo in Austria sono squisiti ed a me le sepezie piacciono da matti. Buona giornata
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao Edvige!
ΔιαγραφήL'ho preparato perchè mi serviva per fare i mostaccioli napoletani per la ricetta di Quanti Modi... E squisito, ma anche i biscotti non lo sono da meno...
Baci!
Ενδιαφέρουσα η πρόσμειξη των παραπάνω μπαχαρικών!!Μας δίνει αυτό το έντονα αρωματικό μείγμα που τόσο εύστοχα μας περιγράφεις Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα υποθέσω ότι η επόμενη ανάρτησή σου θα αφορά κάποιο γλυκό που θα έχει την τύχη να συνοδεύεται από την αρωματική πνοή των προαναφερθέντων μπαχαρικών??
Πόσο καθοριστικό ρόλο παίζουν τελικά τα μπαχάρια και τα αρώματα στην τελική γεύση μιας παρασκευής!Ακόμα και στην εικόνα της!Πόσο η φύση προνοεί στο να νοστιμίζει την καθημερινότητά μας!Φιλάκια πολλά,πολλά Μαρίνα μου,καλό σου βράδυ!
Ε, αυτη τη φορα ναι, το πίστο ειναι απαραιτητο συστατικο για τα ναπολιτανικα μοστάτσιολι, αυριο στις 9.00 το πρωι ακολουθει η συνταγη. Αποφασισα να το κανω χωριστη αναρτηση, γιατι πραγματικα με ενθουσιασε, καταπληκτικο μιγμα μαπχαρικων, νομιζω οτι θα το χρησιμοποιησω και σε αλλες γλυκιες συνταγες! Τωρα αρχισα να καταλαβαινω γιατι τα μπαχαρικα ηταν τοσο πολυτιμα κατα τον μεσαιωνα, οταν η μεταφορα τους ηταν δυσκολη και δαπανηρη...
ΔιαγραφήΚαλο βραδυ Φωτεινη μου!
Φιλια!
Μαρίνα μου λατρεύω τα μπαχαρικά, ιδιαίτερα τα μίγματα!!!Τα αρώματά τους είναι φανταστικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Κι εγω τα λατρευω Ελενη μου!
ΔιαγραφήΝομιζω οτι φαινεται εξ'αλλου! ☺
Φιλακια!
Πάντα χαίρομαι να διαβάζω ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο blog σου Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν γνώριζα το πίστο, αλλά βλέποντας τα συστατικά από τα οποία αποτελείται μου αρέσει πολύ! Ωραία αρώματα, που χαρίζουν σε όποιο γλυκό και αν προστεθούν!
Φιλιά!
Ουτε κι εγω το γνωριζα Ερμιονη μου... Νομιζω οτι ενα απο τα καλα του food blogging ειναι αυτο ακριβως, το οτι γνωριζεις υλικα και τεχνικες, που υπο κανονικες συνθηκες θα αγνοουσες! Δεν συμφωνεις? Το πίστο πραγματικα με ενθουσιασε!
ΔιαγραφήΦιλια!
έτοιμο Μαρινάκι...απίστευτες μυρωδιές...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτα έσπασα στο χάλκινο χαβάνι της γιαγιάς και τα έκανα πούδρα στο μούλτι...
ευχαριστούμε για το εορταστικό πνεύμα...-:))
Δεν ειναι καταπληκτικο Βιβη μου?
ΔιαγραφήΤέλεια ανάρτηση και πάλι Μαρίνα μου, θα το φτιάξω αυριο το μείγμα τα έχω τα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ερη μου!
ΔιαγραφήΦτιαξτο το πίστο, αξιζει!
Φιλακια!
ma che bella la tua ricerca sul pisto...se l'avessi scoperto prima avrei provato a prepararmelo per i mostaccioli...grazie!
ΑπάντησηΔιαγραφήci vediamo domani! baci
Grazie Elena!
ΔιαγραφήCi vediamo domattina, senz'altro! ☺