ΠΑΓΩΤΟ ΜΆΛΑΓΚΑ
Εχω την εντύπωση οτι το παγωτό Μάλαγκα δεν ειναι καν γνωστό στην Ελλάδα! Αντιθέτως αυτο το παγωτό ήταν πολύ δημοφιλές στην γειτονική Ιταλία, ιδίως κατά τις δεκαετίες '70 και '80, ενω σήμερα συνεχίζουν να το φτιάχνουν με μια δόση νοσταλγίας!
Βασικά του συστατικά οι σταφίδες και το ποτο, που μπορεί να είναι ρούμι ή κάποιο γλυκό καρασί (Marsala ή Passito di Pantelleria). Προτίμησα να το φτιάξω με Marsala, καθώς το συμπαθώ και ιδιαίτερα.
Η συνταγή είναι προσαρμογή απο μια συνταγή του Guido Martinetti (εδω).
Δόση : 750 ml
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 250 ml γάλα πλήρες φρέσκο,
4 κρόκους αυγών,
90 gr ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο ραφιναρισμένη (λευκή),
1 κουταλακι του καφέ χαρουπάλευρο,
300 ml κρέμα γάλακτος 35%,
60 gr σταφίδα σουλτανίνα,
60 ml κρασί Marsala,
1/3 απο ενα λουβί βανίλιας.
Προετοιμασία :
Βάλτε τις σταφίδες σε ενα σκεύος, προσθέστε το κρασί και αφήστε τες να μουλιάσουν για 2-3 ώρες.
Χτυπήστε καλά τους κρόκους με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Συγχρόνως βάλτε το γάλα σε ενα κατσαρολάκι, μαζί με το κομμάτι απο το λουβί της βανίλιας, σχισμένο στην μέση. Μόλις το γάλα πάει να βράσει, προσθέστε το χαρουπάλευρο και ρίξτε το στο μίγμα των κρόκων, αφήνοντας το να ρέει σαν κλωστή και χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα. Μεταγγίστε το μίγμα στο κατσαρολάκι και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε το συνεχώς, για να μην σβωλιάσει, μέχρι να φτάσει στην θερμοκρασία των 85°C. Κατεβάστε το αμέσως απο την φωτιά, σουρώστε το με ενα ψιλό σουρωτήρι, μέσα σε ενα άλλο σκεύος, το οποίο θα τοποθετήσετε μέσα σε ενα μεγαλύτερο που θα περιέχει κρύο νερό και παγάκια. Ανακατεύετε για να κρυώσει η κρέμα ομοιόμορφα.
Οταν κρυώσει η κρέμα, προσθέστε τις σταφίδες με το ζουμάκι τους και αναμέιξτε. Βάλτε το μίγμα σε ενα σκεύος με καπάκι και τοποθετήστε το στο ψυγείο, στο πιο κρύο σημείο. Αφήστε το να ωριμάσει για 3 ώρες.
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Αναμείξτε καλά την κρέμ ανγκλέζ, καθώς τα σποράκια της βανίλλιας έχουν την τάση να καθιζάνουν, αναμείξτε με την κρέμα γάλακτος και βάλτε το μίγμα στην παγωτομηχανή.
Μόλις το παγωτό ειναι έτοιμο, βάλτε το μέσα στο σκεύος στο οποίο θα το φυλάξετε, καλυψτε την επιφάνεια του με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, και βάλτε το στον καταψύκτη. Αφήστε το να σταθεί για τουλάχιστον 2 ώρες.
Πρίν σερβίρετε το παγωτό, αφήστε το να σταθεί για 20 λεπτά στο ψυγείο (συντήρηση).
Προετοιμασία :
Βάλτε τις σταφίδες σε ενα σκεύος, προσθέστε το κρασί και αφήστε τες να μουλιάσουν για 2-3 ώρες.
Χτυπήστε καλά τους κρόκους με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Συγχρόνως βάλτε το γάλα σε ενα κατσαρολάκι, μαζί με το κομμάτι απο το λουβί της βανίλιας, σχισμένο στην μέση. Μόλις το γάλα πάει να βράσει, προσθέστε το χαρουπάλευρο και ρίξτε το στο μίγμα των κρόκων, αφήνοντας το να ρέει σαν κλωστή και χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα. Μεταγγίστε το μίγμα στο κατσαρολάκι και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε το συνεχώς, για να μην σβωλιάσει, μέχρι να φτάσει στην θερμοκρασία των 85°C. Κατεβάστε το αμέσως απο την φωτιά, σουρώστε το με ενα ψιλό σουρωτήρι, μέσα σε ενα άλλο σκεύος, το οποίο θα τοποθετήσετε μέσα σε ενα μεγαλύτερο που θα περιέχει κρύο νερό και παγάκια. Ανακατεύετε για να κρυώσει η κρέμα ομοιόμορφα.
Οταν κρυώσει η κρέμα, προσθέστε τις σταφίδες με το ζουμάκι τους και αναμέιξτε. Βάλτε το μίγμα σε ενα σκεύος με καπάκι και τοποθετήστε το στο ψυγείο, στο πιο κρύο σημείο. Αφήστε το να ωριμάσει για 3 ώρες.
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Αναμείξτε καλά την κρέμ ανγκλέζ, καθώς τα σποράκια της βανίλλιας έχουν την τάση να καθιζάνουν, αναμείξτε με την κρέμα γάλακτος και βάλτε το μίγμα στην παγωτομηχανή.
Μόλις το παγωτό ειναι έτοιμο, βάλτε το μέσα στο σκεύος στο οποίο θα το φυλάξετε, καλυψτε την επιφάνεια του με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, και βάλτε το στον καταψύκτη. Αφήστε το να σταθεί για τουλάχιστον 2 ώρες.
Πρίν σερβίρετε το παγωτό, αφήστε το να σταθεί για 20 λεπτά στο ψυγείο (συντήρηση).
GELATO MALAGA
Il gusto di gelato Malaga credo che sia sconosciuto in Grecia! Siccome lo vedo spesso nei blog italiani, e perdippiù i suoi ingredienti mi sono piaciuti, ho pensato di provare a prepararlo.
Navigando un po' ho capito che dovevo scegliere tra il rum, il Marsala e il Passito di Pantelleria. Alla fine, ho affidato a Guido Martinetti, scegliendo la sua ricetta per preparlo (qui) , facendo però qualche modifica.
Dosi : 750 ml
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 ml di latte intero fresco,
4 tuorli,
90g r di zucchero di canna rafifnato (bianco),
1 cucchiaino del caffè farina di polpa di carrube,
300 ml di panna fresca,
60 gr di uvetta sultanina,
60 ml di Marsala,
Ponete l' uvetta in un recipente, aggiungete il Marsala e lasciate in ammolo per 2-3 ore.
Sbattete i tuorli con lo zucchero fino a prendere una crema spomosa. Nel frattempo versate il latte in un pentolino, aggiungete il pezzo di bacca di vaniglia, inciso con un coltello affilato, e portate sul fuoco. Quando affiora il bollore, aggiungete la farina di carrube e versatelo a filo sui tuorli sbattendo con le fruste. Trasferite nel pentolino e ponete su fuoco dolce.
Mescolare continuatamente fino ad arrivare ai 85°C. Ritirate subito il pentolino dal fuoco e passate la crema da un colino a maglie fitte. Per abbattere rapidamente la temperatura della crema, versatela in un recipiente il quale poi ponete in un altro contenete di acqua fredda e cubetti di ghiaccio. Mescolate per far raffreddare uniformemente.
Una volta raffreddata la crema, aggiungete l' uvetta ed il suo sughetto e mescolate. Coprite il recipiente e ponetelo nel frigo, sul punto più freddo. Lasciate maturare per 3 ore.
Trascorso il tempo necessario, sbattete un po' la panna fino a rapprendersi. Mescolate bene la crema fredda, siccome i semini di vaniglia tentano di precipitare sul fondo, aggiungete la panna e mescolate. Versate il composto nella gelatiera già azionata e lasciate mantecare.
Quando il gelato sarà pronto, ponetelo nel recipiente dove sarà conservato, coprite la sua superficie con un pezzo di carta forno, chiudete bene il coperchio e ponete nel freezer. Lasciate riposare per almeno 2 ore.
Sbattete i tuorli con lo zucchero fino a prendere una crema spomosa. Nel frattempo versate il latte in un pentolino, aggiungete il pezzo di bacca di vaniglia, inciso con un coltello affilato, e portate sul fuoco. Quando affiora il bollore, aggiungete la farina di carrube e versatelo a filo sui tuorli sbattendo con le fruste. Trasferite nel pentolino e ponete su fuoco dolce.
Mescolare continuatamente fino ad arrivare ai 85°C. Ritirate subito il pentolino dal fuoco e passate la crema da un colino a maglie fitte. Per abbattere rapidamente la temperatura della crema, versatela in un recipiente il quale poi ponete in un altro contenete di acqua fredda e cubetti di ghiaccio. Mescolate per far raffreddare uniformemente.
Una volta raffreddata la crema, aggiungete l' uvetta ed il suo sughetto e mescolate. Coprite il recipiente e ponetelo nel frigo, sul punto più freddo. Lasciate maturare per 3 ore.
Trascorso il tempo necessario, sbattete un po' la panna fino a rapprendersi. Mescolate bene la crema fredda, siccome i semini di vaniglia tentano di precipitare sul fondo, aggiungete la panna e mescolate. Versate il composto nella gelatiera già azionata e lasciate mantecare.
Quando il gelato sarà pronto, ponetelo nel recipiente dove sarà conservato, coprite la sua superficie con un pezzo di carta forno, chiudete bene il coperchio e ponete nel freezer. Lasciate riposare per almeno 2 ore.
Eιχα δοκιμάσει πριν χρόνια τέτοιο παγωτό!Ειναι πολύ ξεχωριστό και τα υλικά που περιέχει με ξάφνιασαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή!
Ναι, τελικα ειναι ωραιο παγωτο, διαφορετικο και οχι συνηθισμενο! Κι εμας μας αρεσε!
ΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει ποτέ αυτό το παγωτό. Για την ακρίβεια, πρώτη φορά το ακούω. Φαίνεται τέλειο όμως και πολύ θα ήθελα να το γευτώ! Εξαιρετικός συνδυασμός υλικών! Μπράβο, Μαρινάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Ευχαριστω Αναστασια μου!
ΔιαγραφήΚι εμενα μου εκανε κλικ οταν το ειδα, προσφατα μαλιστα σε blog φιλης ιταλιδας. Εγω το εφτιαξα λιγο διαφορετικα, εβαλα και αυγα και με την κρεμ ανκλεζ απεκτησε ωραια κρεμωδη υφη!
Φιλακια!
Αυτή νομίζω ότι είναι η εβδομάδα παγωτού για το μπλόγκ σου Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ένα καλύτερο από το άλλο έχω να πω.
Δεν έχω δοκιμάσει τέτοιο παγωτό και θα το ήθελα πολύ!
Πολύ καλημέρα!
Οντως Χρυσαυγη μου ειναι η εβδομαδα παγωτου! Καθε μερα και μια διαφορετικη συνταγη!
ΔιαγραφήΚαι μαλλον θα ακολουθησει και δευτερη εβδομαδα, αλλα τον Αυγουστο, γιατι η παγωτομηχανη μου εχει παρει φωτια!
Φιλακια!
Παντα οι προτασεις σου ειναι αξιολογες. Αναμενουμε τα επομενα Μαρινα!!
ΔιαγραφήΟυφ.... Ξεχασα να σου ευχηθω για τη γιορτη σου!!!! Χρονια πολλα,καλα και τυχερα!!! Φιλια πολλα
ΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ για τις ευχες!!!!
ΔιαγραφήΠολύ ξεχωριστό, πολύ ιδιαίτερο το παγωτό σου σήμερα Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου ευχηθώ κι από εδώ, χρόνια πολλά και καλά!!!!
Φιλιά!
Ευχαριστω Ελενακι μου!
ΔιαγραφήΠολλα φιλακια!
Δεν το είχα ξανακούσει, ιδιαίτερο και στην τελική εύκολο να το φτιάξουμε!Ασε που δεν έχει και πολλά αβγά, βασικό και αυτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρατιέται γιατί δεν έχω το κρασάκι και θα το κάνω σίγουρα! Φιλιά Μαρίνα μου και να είσαι πολύχρονη και από εδώ!
Εφη μου μπορεις να το φτιαξεις και με ρουμι, ειτε το λευκο ειτε το μαυρο. Το μάρσαλα ειναι ενα γλυκο κρασι και οι ιταλοι το χρησιμοποιουν συχνα σε γλυκισματα (και στο τιραμισου!).
ΔιαγραφήΕυχαριστω για τις ευχες!
Μαρίνα μου ολόψυχα χρόνια πολλά για την ονομαστική γιορτή σου!!!!Να είσαι γερή και δυναμική,να προσφέρεις αγάπη και πάντα με νέες ιδέες και πολλή διάθεση για γαστριμαργικές αναζητήσεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας κερνάς παγωτό που φαντάζομαι μας το φυλούσες για έκπληξη,μιας που απ'ότι κατάλαβα, καμμία κυρία σχεδόν, δεν γνωρίζει την γεύση του συγκεκριμένου παγωτού!
Η σύνθεσή του πολύ ωραία..Λατρεύω την κρεμ ανγκλέζ και η ανάμειξή της με την κρέμα γάλακτος,τις σταφίδες και το Marsala,πρέπει να δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα!
Μαρίνα μου εύχομαι και του χρόνου με υγεία να σε χαίρονται η οικογένειά σου και εμείς οι φίλοι σου!!!!
Φιλιά πολλά,πολλά !!!!
Ευχαριστω πολυ γλυκεια μου Φωτεινη!
ΔιαγραφήΗ αναμειξη της κρεμ ανγκλεζ με την κρεμα γαλακτος ειναι μια απο τις δυο βασικες συνταγες για την παρασκευη παγωτου με γαλα (δες και στην αναρτηση για το ιταλικο παγωτο). Με αυτον τον τροπο παστεριωνονται τα αυγα αλλα πετυχαινουμε και κρεμωδη υφη στο παγωτο.
Δεν μπορω να πω οτι αυτη ηταν η συνταγη-εκπληξη οσον αφορα τα παγωτα, η συνταγη της Κυριακης ειναι σιγουρα η πιο ασυνηθιστη (εντελως θα ελεγα αφου ειναι δικιας μου εμπνευσεως!) αλλα και οι αλλες που θα ακολουθησουν νομιζω οτι εχουν ενδιαφερον!
Το παγωτο Μαλαγκα ηταν ιδιαιτερα δημοφιλες στην Ιταλια το '70 αλλα και σημερα το βλεπω να κυκλοφορει στα διαφορα μπλογκς! Τα υλικα του μου αρεσουν και δεν ηθελα και πολυ για να το δοκιμασω!
Πολλα φιλια Φωτεινη μου, ευχαριστω για τις ευχες!
Μαρίνα μου χρόνια σου πολλά και καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέσα από την καρδιά μου σου εύχομαι ότι καλύτερο! Να είσαι πάντα ευτυχισμένη και τόσο δημιουργική και να περνάς πολύ όμορφα με αγαπημένα πρόσωπα!
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο παγωτό!
Πολύ κομψό και φίνο σε γεύση!
Ευχαριστούμε πολύ για το κέρασμα λοιπόν!
Φιλιά πολλά!
Ευχαριστω για τις ευχες γλυκεια μου Ερμιονη!
ΔιαγραφήΑφου δεν το ξερεις κι εσυ το Μαλαγκα, που εχεις φτιαξει τοσα παγωτα, τοτε καλα λεω οτι ειναι αγνωστο στην Ελλαδα!
Πολλα φιλια!
μαρινα, καλα τα λες!!! εχω κατι χρονια να φαω τετοιο παγωτο, και παρολο που δεν πολυτρωω παγωτα, μου ηρθε ορεξη τωρα. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρηνη μου κι εγω δεν πολυτρωω παγωτα, φετος δεν ξερω τι με επιασε και μεταμορφωθηκα σε παγωτατζη, προς μεγαλη χαρα των υπολοιπων της οικογενειας!
ΔιαγραφήΦιλια!
Μαρινάκι μου σου εύχομαι και απο εδώ ολόψυχα ότι επιθυμεις, πολύχρονη και πάντα ευτυχισμένη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παγωτάκι είναι σούπερ!Δε το γνώριζα και πραγματικά ενθουσιάστηκα!
Πολλά φιλιά!
Ευχαριστω Ελενακι μου!
ΔιαγραφήΑυτοι οι ατιμοι οι ιταλοι, εχουν ανακαλυψει πολλες νοστιμιες!
Φιλια!