ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΠΡΕΖΕ
(ΛΙΜΟΝΤΣΕΛΛΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ)
Ενα παγωτό με πολύ ιδιαίτερη γεύση λικέρ λιμοντσέλλο και σοκολάτα. Το Κάπρι είναι ονομαστό για το λιμοντσέλλο του και για τα γλυκά του με άρωμα λεμόνι.
Η συνταγή είναι εμπνευσμένη απο εδω, με πολλές τροποιποιήσεις.
Δόση : 800 ml
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500 ml γάλα πλήρες φρέσκο,
150 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
100 gr ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλλια,
20 gr μέλι ανθέων,
25 gr αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη,
1/3 κ.γ. χαρουπάλευρο,
100 ml λικέρ κρέμα λιμοντσέλλο,
απο 1 λεμόνι ακέρωτο το ξύσμα της φλούδας,
50 gr νιφάδες κουβερτούρας.
Προετοιμασία :
Βάλτε το γάλα, το γάλα σκόνη, το μέλι και τη ζάχαρη σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, αναμείξτε για να λιώσουν τα στερεά υλικά και προσθέστε το χαρουπάλευρο και το ξύσμα του λεμονιού. Αναμιγνύοντας συνεχώς ωστε να μην βράσει το μίγμα, περιμένετε μέχρι να φτάσει τους 80°C. Αποσύρετε το απο την φωτιά και κατεβάστε την θερμοκρασία του γρήγορα, βουτώντας το κατσαρολάκι μέσα σε ενα σκεύος με κρύο νερό και παγάκια. Οταν κρυώσει, προσθέστε και το λικέρ λιμοντσέλλο. Μεταγγίστε το μίγμα σε ενα σκεύος με καπάκι και τοποθετήστε το στο ψυγείο, στο πιο ψυχρό σημείο. Αφήστε το να σταθεί για 3-4 ώρες.
Αν δεν διαθέτετε νιφάδες σοκολάτας, απλά κόψτε ενα κομμάτι κουβερτούρα σε λεπτά κομμάτια με ενα κοφτερό μαχαίρι.
Μόλις κρυώσει το μίγμα, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος ώστε να γίνει παχύρρευστη, προσθέστε την και αναμείξτε. Βάλτε την παγωτομηχανή να δουλεύει και ρίξτε μέσα το μίγμα. Αφήστε το να δουλευτεί για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση. Λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας, προσθέστε και την τριμμένη σοκολάτα.
Μεταφέρετε το παγωτό στο σκεύος στο οποίο θα το φυλάξετε. Καλύψτε την επιφάνεια του με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, κλείστε το καπάκι και βάλτε το στον καταψύκτη. Αφήστε το να σταθεί για 2 ώρες.
Πρίν σερβίρετε το παγωτό, αφήστε το να σταθεί για 20 λεπτά στο ψυγείο (συντήρηση).
Προετοιμασία :
Βάλτε το γάλα, το γάλα σκόνη, το μέλι και τη ζάχαρη σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, αναμείξτε για να λιώσουν τα στερεά υλικά και προσθέστε το χαρουπάλευρο και το ξύσμα του λεμονιού. Αναμιγνύοντας συνεχώς ωστε να μην βράσει το μίγμα, περιμένετε μέχρι να φτάσει τους 80°C. Αποσύρετε το απο την φωτιά και κατεβάστε την θερμοκρασία του γρήγορα, βουτώντας το κατσαρολάκι μέσα σε ενα σκεύος με κρύο νερό και παγάκια. Οταν κρυώσει, προσθέστε και το λικέρ λιμοντσέλλο. Μεταγγίστε το μίγμα σε ενα σκεύος με καπάκι και τοποθετήστε το στο ψυγείο, στο πιο ψυχρό σημείο. Αφήστε το να σταθεί για 3-4 ώρες.
Αν δεν διαθέτετε νιφάδες σοκολάτας, απλά κόψτε ενα κομμάτι κουβερτούρα σε λεπτά κομμάτια με ενα κοφτερό μαχαίρι.
Μόλις κρυώσει το μίγμα, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος ώστε να γίνει παχύρρευστη, προσθέστε την και αναμείξτε. Βάλτε την παγωτομηχανή να δουλεύει και ρίξτε μέσα το μίγμα. Αφήστε το να δουλευτεί για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση. Λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας, προσθέστε και την τριμμένη σοκολάτα.
Μεταφέρετε το παγωτό στο σκεύος στο οποίο θα το φυλάξετε. Καλύψτε την επιφάνεια του με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, κλείστε το καπάκι και βάλτε το στον καταψύκτη. Αφήστε το να σταθεί για 2 ώρες.
Πρίν σερβίρετε το παγωτό, αφήστε το να σταθεί για 20 λεπτά στο ψυγείο (συντήρηση).
GELATO CAPRESE
(LIMONCELLO E SCAGLIE DI CIOCCOLATO)
Gelato caprese, cioè al gusto di limoncello con scaglie di cioccolato fondente.
L' ispirazione è stata tratta da qui, ma la ricetta iniziale ha subito parecchie modifiche.
Dosi : 800 ml
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 ml di latte intero fresco,
150 ml di panna fresca,
100 gr di zucchero vanigliato,
20 gr di miele di acacia,
25 gr di latte magro in polvere,
1 punta di farina di semi di carrube,
100 ml di liquore crema di limoncello,
la scorza grattugiata di limone bio,
50 gr di scaglie di cioccolato.
Preparazione :
In un pentolino versate il latte e aggiungete il latte in polvere, il miele e lo zucchero.Portate sul fuoco e appena riscaldato aggiungete anche la farina di carrube e la scorza grattugiata del limone. Mescolate continuatamente per non lasciare bollire il composto, fino ad arrivare ai 80°C. Ritirate dal fuoco e abbattete la sua temperatura subito, ponendolo entro un recipiente contenente acuqa e cubetti di ghiaccio. Una volta raffreddato il composto, aggiungete anche il liquore e mescolate. Travasate in un recipiente a coperchio e ponete nel frigo, sul punto più basso, per almeno 3 ore.
Se non dipsonete le scaglie di cioccolato, potete preparale semplicemente tritando con un coltello un pezzo di cioccolato fondente.
Trascarso il tempo necessario, aggiungete al composto la panna semi- montata e mescolate. Azionate la gelatiera e versateci il composto del gelato. Lasciate mantecare per 40 minuti ca. Verso la fine della mantecatura aggiungete anche il cioccolato.
Trasferite il gelato nel recipiente dove sarà conservato. Coprite la sua superficie con un pezzo di carta forno e ponete nel freezer. Lasciate maturare per almeno un paio d'ore.
Prima di servire, trasferite il gelato nel frigo per una ventina di minuti.
Preparazione :
In un pentolino versate il latte e aggiungete il latte in polvere, il miele e lo zucchero.Portate sul fuoco e appena riscaldato aggiungete anche la farina di carrube e la scorza grattugiata del limone. Mescolate continuatamente per non lasciare bollire il composto, fino ad arrivare ai 80°C. Ritirate dal fuoco e abbattete la sua temperatura subito, ponendolo entro un recipiente contenente acuqa e cubetti di ghiaccio. Una volta raffreddato il composto, aggiungete anche il liquore e mescolate. Travasate in un recipiente a coperchio e ponete nel frigo, sul punto più basso, per almeno 3 ore.
Se non dipsonete le scaglie di cioccolato, potete preparale semplicemente tritando con un coltello un pezzo di cioccolato fondente.
Trascarso il tempo necessario, aggiungete al composto la panna semi- montata e mescolate. Azionate la gelatiera e versateci il composto del gelato. Lasciate mantecare per 40 minuti ca. Verso la fine della mantecatura aggiungete anche il cioccolato.
Trasferite il gelato nel recipiente dove sarà conservato. Coprite la sua superficie con un pezzo di carta forno e ponete nel freezer. Lasciate maturare per almeno un paio d'ore.
Prima di servire, trasferite il gelato nel frigo per una ventina di minuti.
golosissimo gelato ! Buona giornata cara Marina, un bacione !
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao cara!
ΔιαγραφήSOno contenta che ti é piaciuto!
Πολύ ιδιαίτερο παγωτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει το συγκεκριμένο λικέρ, λατρεύω τη σοκολάτα, οπότε νομίζω ότι και ο συνδυασμός τους θα είναι αξιόλογος!
Φιλιά!
Αν και η σοκολατα με το λεμονι δεν ειναι οτι πιο συνηθισμενο, οντως ειναι πολυ αξιολογος ο συνδυασμος τους!
ΔιαγραφήΑγαπημένο μας λικέρ το λιμοντσέλλο, αλλά και για την σοκολάτα τι να πούμε; Και τα δύο συνδυασμένα σε ένα παγωτό, σίγουρα δίνουν ένα πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα! Ιδιαίτερο παγωτό, που θα το δοκιμάσουμε! Αντί του χαρουπάλευρου, που δεν βρίσκουμε εύκολα, τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Ειρηνη μου δεν υπαρχει κατι για να αντικαταστησεις το χαρουπαλευρο, εκτος ισως απο το σαλεπι, αλλα αυτο θα δωσει μια μυρωδια που εδω δεν την θελουμε. Θα μπορουσες να το παραλειψεις, αλλα στα παγωτα βοηθαει να πετυχουμε μια πιο κρεμωδη υφη, αφου ειναι αριστο πυκνωτικο. Προτιμαω να το χρησιμοποιω στα παγωτα που δεν βασιζονται στην κρεμ ανγκλεζ, δηλαδη δεν περιεχουν αυγα, και η συσταση τους ειναι πιο υδαρης. Θα μπορουσες επισης να αυξησεις την αναλογια της κρεμας γαλακτος, αλλα το παγωτο θα γινει πιο βαρυ και θα αυξηθει κατα πολυ η θερμιδικη του αποδοση!
ΔιαγραφήΚαλο βραδυ!