ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ
Η ιδέα προέκυψε απο το πιο γνωστό, στην Ιταλία τουλάχιστον, "κρασί με δεντρολίβανο" και αφού υπήρχε ακόμη φρέσκος δυόσμος στον κήπο, μπήκα στον πειρασμό να δοκιμάσω.
Προέκυψε ενα υπέροχο χωνευτικό ποτό, ιδανικό για να κλείσει ενα πλούσιο γεύμα. Ο δυόσμος και το λεμόνι, εκτός απο τις γνωστές χωνευτικές τους ιδιότητες, δίνουν και υπέροχη φρεσκάδα! Σερβίρεται απο δροσερό εως παγωμένο.
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 750 ml (1 μπουκάλι) κρασί λευκό ξηρό,
15 gr φρέσκα φύλλα δυόσμου,
15 gr φρέσκα φύλλα δυόσμου,
την φλούδα απο ενα ακέρωτο λεμόνι.
Προετοιμασία :
Οσον αφορά το κρασί, διάλεξα ενα Orvietto classico με φρέσκια γεύση και φρουτώδες άρωμα.
Μαζέψτε τα φύλλα του δυόσμου το πρωϊ με την δροσιά. Πλύντε τα και στεγνώστε τα απαλά με απορροφητικό χαρτί, ώστε να μην έχουν υγρασία.
Αφαιρέστε την φλούδα απο το λεμόνι, χωρίς να αφαιρέσετε και το λευκό μέρος που είναι πικρό.
Βάλτε τα φύλλα του δυόσμου, την φλούδα του λεμονιού και το κρασί μέσα σε ενα βάζο με ερμητικό κλείσιμο και τοποθετήστε το σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Αφήστε το να ωριμάσει για 10 μέρες, ανακινωντας το καθημερινά.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, φιλτράρετε το αρωματισμένο κρασί με χάρτινο φίλτρο για τον καφέ.
Βάλτε το σε ενα μπουκάλι και φυλάξτε το στο ψυγείο.
VINO ALLA MENTUCCIA
L' idea di preparare il vino alla mentuccia, mi è venuta inbattendo sul più noto "vino al rosmarino". Siccome nel mio giardinetto ne esisteva ancora della mentuccia odoratissima, ho pensato di provare. Ne è venuta fuori una bevanda molto rinfrescante e manco a dire anche molto aromatica! Grazie alle proprietà sia della mentuccia che del limone, è un ottimo digestivo, ideale per offrirlo dopo pasto. Servitelo ben freddo.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 750 ml (1 bottiglia) di vino bianco secco,
15 gr di foglie fresche di mentuccia romana,
la scorza da 1 limone non trattato.
15 gr di foglie fresche di mentuccia romana,
la scorza da 1 limone non trattato.
Preparazione :
Per quanto riguarda il vino, ho utilizzato un Orvietto classico, al sapore delicato.
Fate la raccolta delle foglie di mentuccia la mattina presto. Lavatele e asciugatele delicatemente con carta assorbente.
Asportate la scorza del limone, evitando però di asportare anche la parte bianca che è amarognola.
Ponete le foglie, la scorza ed il vino in un contenitore di vetro, a chiusura ermetica. Ponete in luogo buio e fresco e lasciate macerare per una decina di giorni, agitando ogni tanto. Passato il tempo necessario, filtrate con filtri di carta (per il caffè).
Το δεντρολίβανο είναι για τους Ιταλούς ότι είναι για εμάς ο μαϊντανός.όταν ψωνίζω από τον συμπαθέστατο χασάπη της γειτονιάς ,στη σακούλα πάντα μου βάζει και δύο φρέσκα κλαδάκια δεντρολίβανο!!!Δεν απορώ λοιπόν που αρωμάτισαν και το κρασί τους με αυτό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα σου αποδείχθηκε περίφημη Μαρίνα μου!Μπορώ να φανταστώ τη γεύση που πήρε το λευκό κρασί με την υπέροχη ουσία που ΄΄εγκαταλείπει΄΄ο φρέσκος δυόσμος!
Εγώ το κρασί αυτό θα το πρόσφερα και στη διάρκεια ενός γεύματος.Λες να επηρεάσει τις νοστιμιές των φαγητών?Ή καλύτερα να προσφερθεί με το επιδόρπιο,εκεί που τα πράγματα πια θέλουν το χωνευτικό τους...όπως μας προτείνεις εσύ?
Υψώνω το ποτήρι μου λοιπόν και πίνω στην υγειά σου Μαρίνα μου!!!! Είναι λίγο πρωί βέβαια,αλλά συγχωρούμαι..
Την καλημέρα μου και τα πολλά πολλά φιλιά μου στα στέλνω με τη διαδικασία του επείγοντος!!!!
Αναδρομικη καλημερα Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΕχουν εναν ερωτα με το δεντρολιβανο οι φιλοι μας οι Ιταλοι! Και το δενρολιβανο ειναι στα προσεχως, αλλα για την ωρα μου ηρθε η ιδεα να δοκιμασω το κρασι με τον δυοσμο. Φωτεινη μου νομιζω οτι δεν θα ταιριαζε ως κρασι για να προσφερθει στο τραπεζι. Ειναι ιδανικο για μετα το γευμα αλλα και σαν απεριτιφ! Εγω οταν το θυμαμαι, χτυπαω ενα δροσερο σφηνακι, ανεξαρτητως ωρας!
Πολλα φιλια, να περασεις ενα ομορφο Σαββατοκυριακο, αν και νομιζω οτι θα τα πουμε και αυριο, γιατι μην ξεχναμε οτι ειναι 6 του μηνα και εχουμε καταπληκτικη συνταγη με τους Quanti!
πολύ ενδιαφέρον...αντίστοιχο ελληνικό?ένα μοσχοφίλερο ή σαββατιανό?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα ξηρο, ελαφρυ, φρεσκο και φρουτωδες ειναι οτι πρεπει νομιζω οτι το μοσχοφιλερο (πολυ αγαπημενο!) αλλα και το σαββατιανο ειναι καλη επιλογη!
ΔιαγραφήΜαρίνα μου είναι όντως υπέροχη ιδέα!!! Και σαν απεριτίφ μπορεί να σερβιριστεί!! Φιλάκια μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι πολυ ωραιο και σαν απεριτιφ Λιλα μου!
ΔιαγραφήΦιλακια!
Πολύ πρωτότυπο! Μόλις το είδα αυτό σκέφτηκα, ότι θα είναι χωνευτικό! Ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι οντως χωνευτικο και πολυ δροσερο!
ΔιαγραφήΑκούγεται πάρα πολύ πρωτότυπο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει γιατί είναι εύκολο, διαφορετικό και πολύ αρωματικό!
Φιλιά!
Εχουν ωραιες ιδεες οι Ιταλοι!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια Ερμινακι!
Και η δική μου γλάστρα είναι γεμάτη τρυφερό δυόσμο και το ποτό σου δείχνει πολύ καλοκαιρινό! Θα το τολ΄μήσω μου φαίνεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκιμασε το Βαγγελιω μου και δεν θα το μετανιωσεις!
ΔιαγραφήΥπέροχα αρωματικό το κρασί σου. Θα το δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμενω εντυπωσεις!
Διαγραφή