13

ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΚΡΟΚΟ (ΣΑΦΡΑΝ) ΚΑΙ ΓΚΌΤΖΙ ΜΠΕΡΙΣ ♦♦ GELATO ALLO ZAFFERANO E BACCHE GOJI

 
ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΚΡΟΚΟ (ΣΑΦΡΑΝ) ΚΑΙ ΓΚΌΤΖΙ ΜΠΕΡΙΣ

Και η "εβδομάδα παγωτού" θα κλείσει με ενα παγωτό δικιάς μου επινόησης, υπέροχα κρεμώδες και αρωματισμένο με αγαπημένα υλικά : κρόκο Κοζάνης (ή σαφράν) και σπιτικό λικέρ αμαρέττο. 
Τα goji berries, έχουν γίνει λίγο της μόδας και θεωρούνται θαυματουργά. Κατάγονται απο τα Ιμαλάϊα, περιέχουν μια σειρά δραστικά συστατικά (αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολυσακχαρίδες) και λέγεται οτι αποτελούν "μυστικό" μακροζωίας. Η προσθήκη τους στο παγωτό ήταν η έμνευση της στιγμής, καθώς τις τελευταίες μέρες, ενα σακκουλάκι με γκότζι έκανε την εμφάνιση του στο σπίτι, επιβεβαιώνοντας οτι το νεώτερο μέλος της οικογένειας ειναι "ψαγμένο" και εκιτμάει τα φυσικά προϊοντα!

 Δόση : 800 ml
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 400 ml γάλα πλήρες φρέσκο,
                 30 gr αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη,
                 250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                 3 κρόκους αυγών,
                 1 τσιμπιά αλάτι,
                 25 gr δεξτρόζη,
                 75 gr ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο demerara,
                 1 φακελλάκι (0,25  gr) κρόκο Κοζάνης σε σκόνη,
                 30 gr goji berries,
                 50 ml λικέρ αμαρέττο.
Προετοιμασία :
Βάλτε τα γκότζι σε ενα σκεύος, περιχύστε τα με το λικέρ και αφήστε τα να μουλιάσουν για μια ωρίτσα. 
Βάλτε το γάλα σε ενα κατσαρολάκι, προσθέστε το γάλα σκόνη, το αλάτι και την δεξτρόζη και βάλτε το στην φωτιά. Ταυτόχρονα χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, ρίξτε το στο μίγμα των κρόκων, αφήνοντας το να ρέει σαν κλωστή και χτυπώντας ταυτόχρονα με το σύρμα. Μεταγγίστε το μίγμα στο κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Προσθέστε τον κρόκο Κοζάνης και συνεχίστε να ανακατεύετε την κρέμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 85°C. Κατεβάστε το κατσαρολάκι απο την φωτιά και κρυώστε γρήγορα την κρέμα, βάζοντας το μέσα σε ενα σκεύος με κρύο νερό και παγάκια. Αναμειγνύετε την κρέμα, ώστε να κρυώσει ομοιόμορφα. 
Βάλτε την κρέμα σε ενα σκεύος με καπάκι και βάλτε την στο ψυγείο, στο πιο κρύο σημείο. Αφήστε την να "ωριμάσει" για 3 ώρες.
Οταν η κρέμα είναι έτοιμη, χτυπήστε την σαντιγύ ώστε να γίνει παχύρρευστη, προσθέστε την και αναμείξτε. Αφήστε την παγωτομηχανή να δουλέψει και 2-3 λεπτά και προσθέστε το μίγμα του παγωτού. Αφήστε το να δουλευτεί για περίπου 40 λεπτά, μεχρι να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση. Λίγο πριν το τέλος προσθέστε και τα γκότζι με το ζουμάκι τους.
Βάλτε το παγωτό στο σκεύος στο οποίο θα το φυλάξετε. Καλύψτε την επιφάνεια του με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες.
Πρίν σερβίρετε το παγωτό, μεταφέρετε το για 20 λεπτά στο ψυγείο (συντήρηση).

GELATO ALLO ZAFFERANO E BACCHE GOJI

Per chiudere questa settimana dedicata al gelato, un gelato abbastanza insolito, di mia ispirazione, aromatizzato con zafferano e liquore amaretto, ingredienti molto amati che utilizzo spesso! 
L' aggiunta delle bacche di goji non era programmata, ma siccome gli ultimi giorni è apparsa una bustina piena di goji a casa (complice il membro più giovane della famiglia, che si è rivelato abbastanza informato sulle loro proprietà), non ho potuto resistere alla tentazione di provare di utilizzarli!
Le bache di goji vengono da una pianta nativa delle valli Himalayane e si ritengono un alimento eccezionale per il benessere dell' organismo! Contengono una serie di principi attivi (aminoacidi, tracce di minerali, vitamine, antiossidanti e polisaccharidi) e vengono chiamati anche "il frutto della longevità". Non sono certa della loro azione miracolosa, ma utlimamente si parla troppo di loro, come anche per l' ippophae, le bacche acai etc.

Dosi : 800 ml
Difficoltà : media
Ingredienti : 400 ml di latte fresco intero,
                              30 gr di latte scremato in polvere,
                              250 ml di panna fresca,
                              3 tuorli d' uova,
                              1 pizzico di sale,
                              25 gr di destrosio,
                              75 gr di zucchero di canna demerara,
                              1 bustina (0,25 gr) di zafferano in polvere,
                              30 gr di bacche goji essiccate,
                              50gr di liquore amaretto.
Preparazione :
Ponete le bacche goji in un recipiente, irrorate con l' amaretto e lasciare in ammollo per un' oretta.
Versate il latte in un pentolino, aggiungete il latte in polvere, il sale ed il destrosio e portate sul fuoco. Sbattete i tuorli con lo zucchero fino a prendere una crema spumosa. Appena il latte sfiora il bollore, versatelo a filo sul composto dei tuorli, sbattendo con le fruste. Travasate il composto nel pentolino e portate su fuoco dolce. Aggiungete lo zafferano e continuate a mescolare fino che la crema raggiunga i 85°C. Ritirate dal fuoco e raffreddate la crema velocemente, ponendo il pentolino entro un recipiente contenente acqua fredda e cubetti di ghiaccio, mescolando per fare raffreddare uniformemente.
Trasferite la crema in un contenitore munito di coperchio e ponete nel frigo, sul punto più basso. Lasciate maturare per almeno 3 ore.
Sbattete un po' la panna per diventare più consistente, e mescolatela con la crema ben fredda. Azionate la gelatiera e versateci il composto. Lasciate mantecare per 40 minuti ca. Verso la fine della mantecatura aggiungete anche le bacche goji con il loro sughetto.
Trasferite il gelato nel contenitore dove verrà conservato e coprite la sua superficie con un pezzo di carta forno, per impedire la formazione di cristalli di ghiaccio. Ponete nel freezer per almeno 2 ore.
Prima di servire il gelato trasferitelo nel frigo per 20 minuti.


13 σχόλια:

  1. le bacche do goji non le ho ancor e nel gelato credo siano il massimo della golosità! Buona domenica....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας έχεις ξετρελάνει με τα παγωτά σου Μαρίνα όλη τη βδομάδα! Το ένα καλύτερο από το άλλο, και έχεις καλύψει όλα τα γούστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε Βαγγελιω μου, φετος εγινα κανονικος παγωτατζης!

      Διαγραφή
  3. Una bomba di energia!!!
    Μαρίνα μου πολύ ωραίο το σημερινό σου παγωτό.Νομίζω ότι έκλεισες-προς το παρόν τουλάχιστον,όπως μας ΄΄απείλησες΄΄-το θέμα εβδομαδιαίου παγωτού,με ξεχωριστές και πρωτότυπες συνταγές!
    Ειδικά το κυριακάτικο ,έχει στοιχεία που άνετα θα εισήγαγαν το παγωτό αυτό, στις υγιεινές απολαύσεις!
    Πολύ εμπνευσμένο, με υπέροχο κιτρινωπό χρώμα που ασφαλώς οφείλεται στον κρόκο και απόλυτα μα απόλυτα κρεμώδες με πιτσιλιές από τον θαυματουργό καρπό των goji berries!
    Αν με ρωτήσεις ,χωρίς καν να έχω δοκιμάσει τις γεύσεις τους,λειτουργώντας μόνο την ΄΄γευστική ΄΄μου φαντασία-που πίστεψέ με είναι πολύ πλούσια!!!-θα διάλεγα το σημερινό!
    Σε ένα μάλλον μεγαλούτσικο μπωλ,για να αποφευχθεί το διπλοσερβίρισμα,θα το απολάμβανα με όλες τις συνέπειες...
    Καλό κυριακάτικο απόγευμα..το πάει για βροχή ή μου φαίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα amaretti μπισκοτάκια που συνόδευσες το παγωτό,εξαιρετικά!!!.....Που τα βρίσκεις εδώ????

      Διαγραφή
    2. Κι εγω το σημερινο θα διαλεγα Φωτεινη μου, αλλα και ... αυτο που εφτιαξα σημερα! Τελικα το αποφασισα θα υπαρξει και αυγουστιατικη "εβδομαδα παγωτου"!
      Οντως το πορτοκαλοκιτρινο χρωμα οφειλεται στον κροκο, αλλα ενισχυθηκε και απο το αμαρεττο. Οντως ειναι κρεμωδες και πιστευω οτι την διαφορα την εκανε η δεξτροζη, το λικερ και το γεγονος οτι φτιαχτηκε με κρεμ ανγκλεζ, αλλα φανηκε και καλυτερα στις φωτογραφιες καθως ειχα την δυνατοτητα να το φωτογραφησω 2 ωρες μετα την παρασκευη του. Αυτο ειναι και το ιδανικο για την φωτογραφηση, αλλα καθως δεν ασχολουμαι μονο με ενα πραγμα, δεν εχω παντα αυτην την δυνατοτητα!
      Πολυ προνοητικη η υποσημειωση για το μεγαλο μπωλ, οντως εχεις καλο ενστικτο στις γευσεις!!
      Αμαρεττι φτιαχνω κι εγω αραια και που, αλλα βρισκω και ετοιμα, οπως βρηκα και αποβουτυρωμενο γαλα σε σκονη και αλλα χρησιμα υλικα ζαχαροπλαστικης σε μεγαλο καταστημα χονδρικης για εμπορους ;)...
      Κι εγω λεω οτι μαλλον θα μας καταβρεξει λιγο, αλλα για την ωρα η ζεστη - ζεστη!
      Καλο απογευμα!

      Διαγραφή
  4. Πραγματικά υπέροχη η εβδομάδα παγωτού Μαρίνα μου! Και έκλεισε πολύ πρωτότυπα, με ένα παγωτό του οποίου τη γεύση δυσκολεύομαι να φανταστώ.
    Γκότζι που βρίσκουμε αλήθεια;
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ερμιονη μου!
      Οντως η γευση αυτου του παγωτου δεν ειναι οικεια, αλλα για να βοηθησω ειναι ενα πλουσιο παγωτο κρεμα με αρωμα αμαρεττο και μια ιδεα σαφραν.
      Για τα γκοτζι πρεπει να ρωτησω τον Χρηστο, αλλα απ' οτι ειδα ηταν σε σακκουλακι απο ξηροκαρπαδικο (εχουμε τετοια "ψαγμενα" ξηροκαρπαδικα στην Τουμπα??). Σιγουρα θα τα βρεις και στα βιολογικα.
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  5. Θεικό!
    Τα συγχαρητήρια μου σε εσένα αλλά και στο νεότερο μέλος της οικογένειας για τις επιλογές σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ηξερα Σοφια μου οτι θα επικροτουσες την επιλογη μου! Συμπαθητικα τα γκοτζι, ο μικρος τα τρωει σαν σπορια!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  6. Φανταστικό το χρώμα και πολύ πρωτότυπη η προσθήκη του σαφράν.
    Μας ξετρέλανες τελευταία με τα παγωτά σου, ποιο να πρωτοδιαλέξουμε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.