8

Η ΠΑΣΤΑ ΚΕΛΥΦΩΤΟΥ ΦΥΣΤΙΚΙΟΥ (ΑΙΓΙΝΗΣ) // LA PASTA DI PISTACCHI


Η ΠΑΣΤΑ ΚΕΛΥΦΩΤΟΥ ΦΥΣΤΙΚΙΟΥ (ΑΙΓΙΝΗΣ)

Η φυστικόπαστα, είναι δυστυχώς δυσεύρετη, αλλα μπορουμε να την παρασκευάσουμε πολύ εύκολα. Το βασικό συστατικό της είναι φυσικά τα κελυφωτά φυστίκια ή φυστίκια Αιγίνης, ή σάνφυστικια, οπως τα έλεγε η γιαγιά Ανδρομάχη. Για να πάρουμε μια φυστικόπαστα αρωματική, εύγευστη και με ωραίο ζωηρό πράσινο χρώμα, το βασικό είναι να διαλέξουμε φυστίκια αρίστης ποιότητας. Τα καλύτερα είναι αυτά που είναι νέας εσοδείας και η ψίχα τους έχει ζωηρό πράσινο χρώμα. Στην Ιταλία υπάρχει μια εξαιρετική ποικιλία φυστικίων, τα οποία είναι καταπράσινα και πεντανόστιμα, τα λεγόμενα φυστίκια του Μπρόντε (κοινότητα της Σικελίας).
Την φυστικόπαστα συνήθως την αρωματίζουν με πικραμύγδαλα, αλλά προτίμησα να αφήσω το φυσικό της άρωμα.

Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 200 gr κελυφωτά φυστίκια ξεφλουδισμένα,
                50 gr αμυγδαλόψυχα ασπρισμένη (ξεφλουδισμένη),
                100 gr κρυσταλλική ζάχαρη,
                2 κ.σ. ουδέτερο σπορέλαιο.
Προετοιμασία :
Τονίζω ξανά οτι τα φυστίκια πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας και όσο πιο έντονα πράσινο είναι το χρώμα τους, τόσο πιο ωραίο χρώμα θα έχει και η φυστικόπαστα. 
Πρώτα απ' όλα πρέπει να αφαιρέσετε την φλούδα απο την φυστικόψυχα. Βάλτε σε μια κατσαρόλα νερό και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, σβύστε το μάτι και ρίξτε μέσα τα φυστίκια. Αφήστε τα 3-5 λεπτά να ζεματιστούν και σουρώστε τα. Πριν κρυώσουν εντελώς, αφαιρέστε την εξωτερική τους φλούδα. 
Βάλτε την καθαρισμένη φυστικόψυχα σε ενα ταψάκι και βάλτε την στον φούρνο, στους 150°C, στον αέρα. Αφήστε τα για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να στεγνώσουν, αλλά προσέξτε να μην ψηθούν.
Αν πρέπει να ξεφλουδίσετε και τα αμύγδαλα, ακολουθήστε την ίδια μέθοδο.
Βάλτε την φυστικόψυχα και την αμυγδαλόψυχα στο μούλτι, προσθέστε και την ζάχαρη και τρίψτε το μίγμα όσο πιο ψιλό γίνεται. Προσθέστε σταδιακά και το λάδι (χρησιμοποίησα ηλιέλαιο), ώστε να πάρετε μια πάστα (δεν θα έχει πολλή συνοχή).
Η φυστικόπαστα διατηρείται στο ψυγείο, για έναν μήνα περίπου.


LA PASTA DI PISTACCHI

La pasta di pistacchi non esiste in Grecia e così dovevo pure prepararla.
L' ingredienti principale, certo, sono i pistacchi. In Grecia i pistacchi di alta qualità si chiamano Pitacchi di (isola di) Egina, ma non sono facilmente reperibili. Di solito i pistacchi sono d' importazione da Cina e la loro qualità lascia a desiderare, tanto per quanto il sapore, ma anche il loro colore non è verde vivace. Così, chi decide di preparare un dolce ai pistacchi il colore che prende è di solito marrone chiaro, anzi che un verde dolce. Sono stata abbastanza fortunata a trovare dei pistacchi di Egina e così la mia pasta di pistacchi è venuta bella verdiccia! La prossima volta però che mi troverò in Italia, non mancherò a comprare una confezione di pistacchi di Bronte (la mia lista di spese italiane si allunga, sempre....).
La pasta di pistacchi, di solito viene aromatizzata con l' amaretto, ma siccome preferisco gli aromi naturali non l' ho utilizzato.

Difficoltà : facile
Ingredienti : 200 gr di pistacchi spellati,
                            50 gr di madorle spellate,
                            100 gr di zuccero semolato,
                            2 cucchiai di olio di semi neutro.
Preparazione :
Prima di tutto devo precisare che i pistacchi che utilizzerete devono essere di ottima qualità! Cosi amici italiani, senza pensarci due volte, scegliete dei pistacchi di Bronte veraci che da quanto conosco sono una delizia, magari se potessi trovarli anche qui!
Prima di tutto spellate i pistacchi. Versate qualche bicchiere di acqua in una pentola e portatela sul fuoco. Quando arriva al bollore, ritirate la pentola dal fuoco e aggiungete i pistacchi. Lasciate sbollentare per 3-5 minuti e poi scolate. Prima che si raffreddino completamente, eliminate la pellicina esterna, sempliemente sfregandoli tra le dita. Disponete i pistacchi su una placca da forno e ponete in forno preriscaldato a 150°C. Lasciate cuocere a modalità ventilato, per 15 minuti ca, fino ad asciugare, facendo attenzione però a non lasciarli abbrustolire.
Se dovete spellare pure le mandorle, fate allo stesso modo.
Ponete pistacchi e mandole nel tritatutto , aggiungete lo zucchero e azionate. Aggiungete gradatamente anche l' olio (ho utilizzato olio di girasole) e tritate il più finemente possibile. 
Ponete la pasta di pistacchi in un vasetto, pressandola.
Viene conservata nel frigo per un mese, al massimo.


8 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου! Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου κι εχθές έλεγα ότι θέλω να αγοράσω φυστίκια Αιγίνης για να φτιάξω ένα γλυκό.
    Η ανάρτησή σου μου ήρθε στην ώρα!!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ απλά περιμένω να δω που θα τη χρησιμοποιήσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο βρε Μαρίνα, πολύ καλή η συνταγή σου για πάστα φιστίκι! Μου αρέσει πολύ αλλά όπως λες δεν βρίσκεις εύκολα. Πριν καιρό έψαξα στο internet για τη συνταγή και έφτιαξα μια πάστα, αλλά δεν ήμουν ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και κυρίως από το χρώμα. Η συνταγή δεν έδινε οδηγίες να βγει η κόκκινη φλούδα όπως πολύ σωστά επισημαίνεις εσύ και να σου πω την αλήθεια ούτε το σκέφτηκα. Θα φτιάξω τη συνταγή σου οπωσδήποτε.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο ειναι το μυστικο Μινα μου, η φλουδα! Αλλιως με το αλεσμα η φλουδα δινει ενα καφετι χρωμα, που σιγουρα δεν ειναι τοσο ελκυστικο! Το δυσκολο ειναι να βρεις τα σωστα φυστικια. Ιδιως τα εισαγωγης οτι να'ναι, η ψυχα τους μεσα ειναι καφετι και σιγουρα δεν ειναι καταλληλα. Το αποτελεσμα που βλεπεις ειναι με τα φυστικια απο το ΑΒ, που αποδειχτηκαν τελικα πολυ ποιοτικα!

      Διαγραφή
  4. Να ρωτησω κατι; Εφτιαξα την παστα αλλα εχει μια περιεργη ας το πω και ασχημη μυρωδια.. Ειναι λογικο; Ειναι απο το φυστικι;
    Επισης, μπορει να μπει λιγη παστα σε βουΤυροκρεμες σωστα; Ξερετε τι ποσοτητα θα πρεπει να βαλουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι δεν ειναι λογικο, πρεπει απλα να μυριζει φυστικι! ισως να υπηρχαν καποια φυστικια που ηταν χαλασμενα και εδωσαν ασχημη μυρωδια.
      Μπορεις να την χρησιμοποιησεις σε οτι ειδος κρεμα θες, θα ελεγα οτι θα το κρινεις με το ματι απο το χρωμα και την γευση. Το παγωτο φυστικι που ειχα φτιαξει κατεληξα στην δοση μετα απο πειραματισμους.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.