ΛΙΚΕΡ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΒΥΣΣΙΝΑ
Οπως υποσχέθηκα, εφτασε η στιγμή να σας αποκαλύψω πως μπορούμε να αξιοποήσουμε τα κουκούτσια απο τα βύσσινα. Πολύ απλά φτιάχνουμε ενα αρωματικό λικέρ! Το λικέρ που προκύπτει είναι εξ' ίσου ωραίο με αυτό που παρασκευάζεται με τα ολόκληρα φρούτα (εδώ) και με εξ'ισου λαμπερό χρώμα.
Για την παρασκευή του χρησιμοποίησα καθαρή αλκοόλη ποτοποιϊας, αλλα αν δεν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οποιοδήποτε αλλο ουδέτερο αλκοολούχο ποτό, πχ. βότκα ή γκράππα, κατά προτίμηση υψηλού αλκοολικού βαθμού (50%).
Συνήθως στα λικέρ που ετοιμάζω δεν προσθέτω μπαχαρικά, γιατι μου αρέσει να παρασκευάζω τα λεγόμενα ratafia, δηλαδή λικέρ φρούτων που να εχουν βασικά τα αρώματα και την γεύση των φρούτων που περιέχουν. Αν πάλι σας αρέσουν τα έντονα αρώματα των μπαχαρικών, μπορείτε να προσθέσετε κατά το γούστο σας!
Η δοσολογία που αναφερω στην συνταγή είναι ενδεικτική.
Δόση : 350ml περίπου
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 ποτήρι κουκούτσια απο βύσσινα,
100ml καθαρή αλκοόλη ποτοποιϊας 95°,
180gr ζάχαρη κρυσταλλική,
200ml μεταλλικό νερό μη ανθρακούχο.
Προετοιμασία :
Κρατήστε τα κουκούτσια απο τα βύσσινα που καθαρίσατε, μαζί με το τυχόν ζουμάκι τους και βάλτε τα σε ενα βάζο με ερμητικό κλείσιμο. Προσθέστε την αλκοόλη μέχρι να σκεπάσει τα κουκούτσια, κλείστε το καπάκι και βάλτε το βάζο σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Αφήστε το να σταθεί για 15 μέρες, χωρίς να ξεχνάτε να το ανακινείτε καθημερινά.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, σουρώστε πρώτα τα κουκούτσια με ενα λεπτό σουρωτήρι και έπειτα φιλτράρετε το υγρό με χάρτινο φίλτρο καφέ.
Για να κάνουμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα, η αλκοόλη που χρειάστηκα για την συγκεκριμένη ποσότητα των κουκουτσιών που είχα στην διάθεση μου, ήταν 100ml, ενω το τελικό υγρό που πήρα ήταν 130ml. Για να παρασκευάσω ενα λικέρ γύρω στους 30°, για το σιρόπι χρησιμοποίησα 200ml νερό και 180gr ζάχαρη.
Βάλτε το νερό και την ζάχαρη σε ενα κατσαρολάκι, βάλτε το στη φωτιά και αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά. Κατεβάστε το απο τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει τελείως. Προσθέστε την αρωματισμένη αλκοόλη στο σιρόπι και ανακινείστε ζωηρά. Βάλτε το λικέρ σε ενα μπουκάλι και αφήστε το να ωριμάσει σε μέρος σκοεινό και δροσερό για εναν μήνα.
Υπολόγισα τον αλκοολικό βαθμό του λικέρ που έφτιαξα, σύμφωνα με τα όσα έχουμε πει εδώ, οτι είναι γύρω στους 27°.
LIQUORE AI NOCCIOLI DI AMARENE
Come promesso, vi rivelo come ho utilizzato i noccioli di amarene che mi sono servite per preparare la confettura. Ho preparato un liquore al colore e profumo accativante! Questo liquore risulta lo stesso buono al quello classcio, preparato con i frutti interi (qui).
Le dosi riportate sono indicativi.
Dosi : 350ml ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 bicchiere di noccioli di amarene,
100ml di alcool puro a 95°,
180gr di zucchero semolato,
200ml di acqua minerale naturale senza gas.
Preparazione :
Tenete da parte i noccioli dalle amarene che avete denocciolato, insieme all' eventuale sughetto. Poneteli in un barattolo a chiusura ermetica. Aggiungete dell' alcool, fino a coprirli. Tappate e ponete in luogo fresco e buio. Lasciate macerare per 15 giorni, senza dimenticare di agitare ogni tanto.
Trascorso il tempo necessario, scolate i noccioli e poi filtrate il liquido ricavato con filtro di carta per il caffè.
Per fare la cosa più tangibile, per la quantità di noccioli che avevo alla mia disposizione, ho utilizzato 100ml di alcool. Il liquido ricavato era 130ml e così, per prendere un liquore di gradazione alcoolica ca 30%, ho preparato un sciroppo con 200ml di acqua e 180gr di zucchero.
Ponete l' acqua e lo zucchero in un pentolino, portate ad ebillizione e lasciate cuocere per 5 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare completamente. Aggiungete il liquido filtrato e agitate bene. Imbottigliate e tappate. Ponete la bottiglia in luogo fresco e buio e lasciate stagionare per un mesetto.
Ho calcolato la gradazione alcoolica del mio liquore, secondo quel che abbiamo detto qui, ed è 27% ca.
Πολύ ωραίο, προς το παρόν φτιάχνεται με τα ολόκληρα βύσσινα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ δεν βάζω μπαχαρικά θέλω αυτούσια τη γεύση του φρούτου.
Καλό Σ/Κ
Ειναι εξ'ισου καλο με το λικερ των φρουτων Ξανθη μου!
ΔιαγραφήΑυτην την συνηθεια με τα πολλα μπαχαρικα δεν την καταλαβαινω! Ολα τα λικερ μυριζουν κανελλοφαρυφαλλο!
Φιλια!
To agapimeno mou liquer!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμολογω οτι το αγαπημενο μου ειναι το αμαρεττο!
ΔιαγραφήΣτην υγειά μας! Τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήChears!
ΔιαγραφήΤίποτε δεν πετιέται..!!!!!όλα μπορούν να τα χρησιμοποιηθούν, όταν βέβαια υπάρχει η διάθεση,η έμπνευση και το μεράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εσύ Μαρίνα μου τα προσόντα αυτά τα διαθέτεις εις πολλαπλούν!
Θα συμφωνήσω με την peps και θα πω και εγώ ότι είναι το αγαπημένο μου!Σε γεύση και χρώμα!
Στην υγειά σου λοιπόν Μαρίνα μου!!Να είσαι γερή να το κάνεις και του χρόνου με τα απίθανα βύσσινα σας!!!
Καλή Κυριακή!!!Φιλιά πολλά,πολλά!
Και το πραγμα παει και παραπερα Φωτεινη μου! Τα κουκουτσια, αφου πλυθουν καλα και στεγνωσουν στον ηλιο, μπορουν να γινουν θερμοφορα! Τα βαζεις σε μια πανινη θηκη και οταν χρειαστεις θερμοφορα τα βαζεις για μερικα λεπτα στον μικροκυματικο! Δες εδω : http://www.simonacanzonieri.it/cuscini-con-noccioli-di-ciliegia/ . Τα κουκουτσια απο τε κερασια εχουν την ιδιοτητα να συγρατουν την θερμοτητα και να την αποβαλλουν σταδιακα, υπαρχουν και θερμοφορες με κουκουτσια στο εμποριο!
ΔιαγραφήΕυλογημενα ολα τα δεντρα Φωτεινη μου, μακαρι να ειχαμε μεγαλυτερη αυλη και να ειχαμε και αλλα ειδη καρποφορων. Εχουν βεβαια την φροντιδα τους αλλα η συγκομιδη ειναι μεγαλη χαρα!
Καλη Κυριακη!
Φιλακια!
Μάθαμε τι θα κάνουμε τα κουκούτσια μας !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή ιδέα και οικονομική, δεν είναι εποχές για να πετάμε τίποτα!
Φιλιά
Δεν ειχα σκοπο να κανω κι αλλο λικερ, αλλα τοσα κουκουτσια ηταν κριμα να πανε χαμενα!
ΔιαγραφήΚαλη Κυριακη!
Φιλια!
Πρέπει να φτιαξω καποια στιγμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιχα δοκιμασει πέρισι σπιτικο
απο την μαμά μια φίλης
και ήταν παρα πολύ ωραιο!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Φοβερό χρώμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτο το ότι οφείλεται εξ'ολοκλήρου στα κουκούτσια!
Αγαπημένο το συγκεκριμένο λικέρ και φοβερή συνταγή αξιοποίησης!
Φιλιά!
τελειο χρωμα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΏωωω όνειρο!! Οϋτε εγώ βάζω μπαχαρικά!! αν θελω ντε και καλά λικέρ μπαχαρικών υπάρχει η τεντούρα ή η απλή κανελάδα!! Θα το βάλω μπρος μέσα στην επόμενη εβδομάδα που θα φτιάξω τη μαρμελάδα βύσσινο!! Τώρα έφτιαξα γλυκο του κουταλιού και δεν πήγε καν ο νους μου ότι θα μπορούσα να αξιοποιήσω τα κουκούτσια!! Αδοιμονώ να βγάλω λικέρ για τον χειμώνα!! Ευχαριστύμε πάρα πολύ για τις συνταγές σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω για τα καλα σας λογια! Καλη επιτυχια στο λικερ!
ΔιαγραφήΜπορεί να χρησιμοποιηθεί τσίπουρο; Και γίνεται να βάλουμε τα κουκούτσια στην κατάξυξη να το φτιάξουμε άλλη μέρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛογικά ναι! δεν εχω φτιαξει ομως ποτε λικερ με τσιπουρο και δεν ξερω αν αλλαζει κατι στην γευση ...
ΔιαγραφήΚαι για το δευτερο πιστευω οτι μπορει να γινει, αν ειναι για 2-3 μερες, μπορεις να τα βαλεις και στο ψυγειο