ΤΟΥΡΛΟΥ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΝΤΣΕΤΕΣ
Θα μου πειτε οτι ειναι καλοκαιρινο αυτο το φαϊ και μαλλον θα εχετε δικιο, αλλα μεχρι να φτασει η σειρα του για αναρτηση, περασε αρκετος καιρος. Παρ'ολα αυτα, εγω θα ελεγα οτι ειναι ενα φαγακι που μπορεις να το γευτεις και αυτην την εποχη, γιατι φετος, με την παρατεταμενη καλοκαιρια συνεχιζουμε να βρισκουμε ωραια, φρεσκα λαχανικα.
Πολυ απλο στην προετοιμασια και την παρασκευη του, τοσο τα λαχανικα, οσο και το κρεας, γινονται ιδιαιτερα γευστικα.
Δοση : για 4-6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 8 παντσετες,
4 λαγκαδιανες ή τσακωνικες μελιτζανες (1200gr),
4 τρυφερα κολοκυθακια,
5 πιπεριτσες jalapeno (πρασινες πικαντικες),
500gr ντοματες,
2 μεγαλα κρεμμυδια,
3 σκελιδες σκορδο,
παρθενο ελαιολαδο,
2 κουταλιες βουτυρο,
ξερο θυμαρι,
φρεσκοτριμμενο πιπερακι,
γλυκεια παπρικα,
αλατι.
Προετοιμασια :
Ξεκιναμε με την προετοιμασια των λαχανικων.
Αφαιρεστε τις δυο ακρες απο τις μελιτζανες, πλυντε τες, κοψτε τες σε ροδελες παχους 0,5 εκ, βαλτε τες σε ενα τρυπητο, πασπαλιστε τες με χοντρο αλατι και αφηστε τες μια ωριτσα να ξεπικρισουν. Οταν περασει ο απαιτουμενος χρονος, ξεπλυντε τες σε τρεχουμενο νερο και στυψτε τες με τα χερια σας.
Ακολουθηστε την ιδια διδικασια και για τα κολοκυθακια, χωρις βεβαια να τα στραγγισετε στο τελος.
Αφαιρεστε τα κοτσανια απο τις νοτματες και κοψτε τες επισης σε ροδελες. Εγω χρησιμοποιησα ντοματες ρομα; προτιμηστε ωριμες αλλα σφιχτες ντοματες.
Αφαιρεστε το κοτσανι και τους σπορους απο τις πιπεριες και κοψτε τες σε λεπτες ροδελες.
Κοψτε τα κρεμμυδια σε λεπτες φετες και ψιλοκοψτε το σκορδο.
Ριξτε λιγο λαδι και 2 κουταλιες βουτυρο στον πατο μιας σχετικα μεγαλης γαστρας. Σκορπιστε μεσα λιγα απο τα κρεμμυδια. Αλατοπιπερωστε τις παντσετες και απο τις δυο πλευρες και στρωστε τες μεσα στην γαστρα. Σκορπιστε επανω απο τις παντσετες λιγα κρεμμυδια και λιγο σκορδακι. Στην συνεχεια τοποθετηστε επανω απο τις παντσετες εναλλαξ τις μελιτζανες, τα κολοκυθακια, τις ντοματες και παλι τα κρεμμυδια και το σκορδο, μεχρι να τελειωσουν τα υλικα. Μην ξεχασετε να αλατοπιπερωνετε καθε στρωση. Ριξτε απο επανω αρκετο λαδακι (περιπου ενα φλυτζανακι του καφε) και πασπαλιστε με παπρικα και θυμαρι. Σκεπαστε την γαστρα με το καπακι της.
Ψηστε το φαγακι σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C για δυο ωρες περιπου, μεχρι να ροδισει στην επιφανεια. Εγω προτιμω να μην ανοιγω καθολου την γαστρα κατα την διαρκεια του ψησιματος, ωστε να μενει και λιγο ζουμακι στο φαϊ και να μην γινεται στεγνο.
TRACCHIE DI MAIALE TURLU' AL FORNO
Nella cucina greca, con il termine turlù o briàm si intende verdure miste stufate. E una ricetta proveniente dalla cucina povera, rassomigliante al rattatuille francese, particolramente saporita. Viene preparata di solito con sole verdure e sugo di pomodoro, senza aggiunta di carne. Tra le verdure troverete principalmente melanzane, zucchine, peperoni, cipolle e pomodori, e ancora carota e patate. Di solito viene preparata in pentola e più raramente al forno. Qui vi presento una mia variazione con tracchie di maiale. Se vi interessa, potete vedere qui anche la variazione con carne tritata, preparata in pentola.
Dosi : per 4-6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 8 tracchie di maiale,
3 grosse melanzane lunghe (1200gr),
4 zucchine, piuttosto piccole,
5 peperoncini jalapeno (mediamente piccanti),
500gr di pomodorini,
2 cipolle grosse,
3 spicchi d'aglio,
olio extravergine di oliva,
2 cucchiai di burro fuso,
pepe nero macinato,
paprica dolce,
timo tritato,
sale.
Preparazione :
Cominciate con la preparazione delle verdure.
Spuntate le melanzane, lavatele, tagliatele a fettine spesse 0,5 cm, ponetele in un colapasta, cospargete di sale grosso e lasciatele espellere l'acqua di vegetazione, per un'oretta. Trascorso il tempo necessario, sciacqualtele sotto acqua corrente e strizzatele con le mani.
Seguite lo stesso procedimento con le zucchine, senza strizzarle.
Spuntate i pomodori e tagliateli a fettine. Io ho utilizzato dei pomodori tipo roma; indipendentemente del tipo, sceglietele mature e sode.
Eliminate il picciolo e i semini dai peperoni e tagliateli a rondelle sottili.
Tagliate le cipolle a fettine sottili.
Tritate finemente l'aglio.
In una terrina di coccio o di ghisa, versate un filo d'olio ed il burro. Disponete sopra qualche fettina di cipolla. Salate e pepate le tracchie da ambedue i lati e disponetele nella terrina. Distribuite sopra qualche fettina di cipolla e un po' d'aglio. Disponete le fettine delle verdure altrenate, fino all'esaurimento degli ingredienti. Non dimenticate di salare e pepare. Versateci sopra ca una tazza del caffè di olio. Cospargete con la paparica ed il timo tritato. Coprite la terrina col suo coperchio ed infornate.
Cuocete in forno preriscaldato a 200°C per ca 2 ore, fino a dorare. Di solito non apro la terrina durante la cottura, per non evaporare il suo liquido, perchè questo piatto ci piace con un po' di brodo.
Λαχταριστό! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέραααααα
Καλημερα Αγγελικη!
ΔιαγραφήΕιναι νοστιμο φαγακι!
Kαλημέρα Μαρίνα μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα πια τα φαγητά δεν έχουν εποχές αφού όλα τα λαχανικά είναι στη διάθεση μας όποτε τα έχουμε ανάγκη!Βέβαια άλλη αξία έχουν στην εποχή τους,αυτά του θερμοκηπίου δεν είναι τόσο νόστιμα,αλλά όταν επιθυμήσουμε ένα καλοκαιρινό φαγητό,είναι μία καλή λύση.
Το τουρλού είναι θαυμάσιο φαγητό,αφού η ανάμειξη τόσων λαχανικών και διαφορετικών γεύσεων,μόνο νοστιμιά μπορεί να δώσει!!Η προσθήκη δε της παντσέτας προσδίδει άλλη διάσταση στη γεύση!
Υπέροχη εμφάνιση του δημιουργήματος σου Μαρίνα,όσο για τη γεύση δεν χρειάζεται η φαντασία..αναμφισβήτητα είναι πεντανόστιμο!!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΥΓ.Έχω αγοράσει από το Τορίνο αλεύρι κάστανου-δεν μπορώ να κρύψω την αδυναμία μου στον υπέροχο αυτό καρπό!-Ξέρω ότι η κουζίνα σου στρέφεται και σε ιταλικες σπεσιαλιτέ.Θα μπορούσες να μου δώσεις κάποιες ιδέες για τη χρήση του??Ευχαριστώ.
Ετσι ειναι Φωτεινη, ασε που καμμια φορα βρισκεις και καλυτερα λαχανικα τον χειμωνα...
ΔιαγραφήΟι αντρες μου εχουν μια αδυναμια στο κρεας, εγω παλι δεν το πολυσυμπαθω και ετσι βρηκα την μεση οδο...
Αχ Φωτεινη, ψαχνω αλευρι απο καστανα για να φτιαξω castagnaccio... Βεβαια διαβασα οτι καλυτερο ειναι αυτο που βγαινει λιγο αργοτερα, γιατι τοτε τα καστανα ειναι πιο γλυκα. Μπορεις λοιπον να φτιαξεις το περιφημο castagnaccio (δες για συτναγη και εδω : http://ricette.giallozafferano.it/Castagnaccio-alla-Toscana.html) αλλα και να το αναμειξεις με απλο αλευρι και να φτιαξεις νοστιμα κεϊκ η ακομη και ταρτες.
Καλη σου μερα!
Φιλακια! ♥
Aν το επιθυμείς είμαι ακόμα στην Ιταλία..επιστρέφω την Παρασκευή.Μπορώ ευχαρίστως να σου φέρω μία συσκευασία των 500γρ.Ειλικρινά το λέω!!
ΔιαγραφήΚαι μονο που το ειπες ευχαριστω - ευχαριστω - ευχαριστω!
ΔιαγραφήΔεν τολμαω να το ζητησω, δεν θελω να γινομαι βαρος.....
Με μεγάλη μου χαρά θα σου το φέρω.Θα τα πούμε στη Θεσσαλονίκη..Φιλάκια.
ΔιαγραφήΝα πω ευχαριστω ειναι λιγο...
Διαγραφή♥♥♥
Ωραίο το τουρλού, αλλά αυτές οι πανσετούλες μού κλέψαν την καρδιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Λουκουμι εγιναν, πηραν και γευση απο τα λαχανικα... Αναθεωρησα την αποψη μου για τις παντσετες...
ΔιαγραφήΚαλο μεσημερι!
Καλημέρα Μαρίνα μου! Η αλήθεια είναι ότι πλέον έχουμε διαθέσιμα όλο το χρόνο ότι υλικά χρειαζόμαστε για τις μαγειρικές μας εμπνεύσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε δεν μου φαίνεται ανεπίκαιρο το φαγητό σου! Ίσα-ίσα που πάντα με ενθουσιάζουν τα πιάτα που συνδυάζουν κρέας με λαχανικά! Και το μαγείρεμα στη γάστρα είναι πάντα αγαπημένο, καθώς όχι μόνο τοποθετούμε τα υλικά και ξενοιάζουμε, αλλά και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ νόστιμο!
Φιλιά!
Οντως ειναι και ξεκουραστο φαγακι, το βαζεις στον φουρνο και το ξεχνας!
ΔιαγραφήΑς ειναι καλα η Κρητη που μας προμηθευει με λαχανικα ολο τον χρονο... Βρηκα τις προαλλες κατι μελιτζανες, φρεσκιες, νοστιμες, επιτελους χωρις σπορια, ολο το καλοκαιρι μια μελιτζανα της προκοπης δεν μπορεσα να βρω! Τι σημασια εχει αν ειναι θερμοκηπιου?
Πολλα φιλια!
Μαρίνα μου, τι χειμώνας, τι καλοκαίρι, το φαγάκι σου είναι να σού τρέχουνε τα σάλια. Πολύ καλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Μαρθα μου!
ΔιαγραφήΠαντός καιρού το φαγάκι σου Μαρίνα μου, δεν κολάμε σε εποχές εμείς προκειμένου να απολαύσουμε τέτοιες νοστιμιές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένοι συνδυασμοί υλικών που δίνουν ένα λαχταριστό πιάτο!
Φιλιά!
Ετσι ειναι Ελενακι μου, ευχαριστω!
Διαγραφή☺
Ci ho pensato un pò...tracchie di maiale e sono andara a cercare e visto l'immagine sono quelle cge vengono chiamate anche "costine o coste di maiale" che sono fresche o affumicate che a Trieste si usano per metterla in una minestra particolare Jota, oppure al forno fresche in questo caso o alla griglia.... buona questa ricetta con le verdure. Ciaoo e buona settimana.
ΑπάντησηΔιαγραφήA dire il vero non conoscevo il nome di queste coste di maiale. In greco si chiamano pancette, molto probabilmente dall'italiana pancetta, siccome vengono proprio dalla pancia dell'animale. Cercando ho scoperto che si chiamano tracchie, ma credo che e un nome che usano piuttosto nel Sud Italia. Di solito le prepariamo alla griglia, io non credevo che sarebbero venute tanto buone anche cotte al forno.
ΔιαγραφήBacione!
Μαρίνα μου είναι υπέροχο δε νομίζω ότι είναι ανεπίκαιρο ίσα ίσα κιόλας!!!!Πάρα πολύ ωραίο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Ε, αργησα και λιγο να το γραψω... Αλλα οπως ειπα και παραπανω, την προηγουμενη εβδομαδα βρηκα καλυτερες μελιτζανες απ'οτι εβρισκα ολο το καλοκαιρι...
ΔιαγραφήΦιλια κι απο μενα Ελενη μου!
MΙα χαρά της εποχής είναι το φαγάκι σου Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ προσθήκη της πανσέτας του έδωσε άλλη νοστιμιά.
Νοστιμότατο.
Φιλιά
Δικαιωθηκε και ο καλος μου, που μου ελεγε "μα βαλε και λγι κρεατακι στο φαγητο, σκετα λαχανικα θα φαμε..."
ΔιαγραφήΕυχαριστω καλη μου Μαριον
Φιλια πολλα!
non ho mai sentito questo nome..tracchie...comunque il piatto mi sembra molto appetitoso ed invitante! Buona settimana Marina, un abbraccio
ΑπάντησηΔιαγραφήMa come le chiamate voi queste costine?
ΔιαγραφήPare che nessuna delle mie amiche italiane le conosce con questo nome....
Grazie cara!
Bacione!
Υπέροχη συνταγή Μαρίνα, θα την τιμήσω σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ειναι και τιποτα το σπουδαιο, αλλα οντως γινεται πολυ νοστιμο...
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Προσωπικά το "τουρλού" το κάνω και τον χειμώνα με λαχανικά που βρίσκω στην εποχή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τελευταίο μου, είχε μέσα μανιτάρια, πατατούλες, μελιτζάνες (οι τελευταίες της ταράτσας μας), κρεμμυδάκια, ντοματούλες...άρα γιατί να σε θεωρήσω εκτός εποχής Μαρίνα μας;
Εξαιρετική και η συνοδεία του. Αν και σκέτο εγώ το βρίσκω εξίσου γευστικό.
Καλημέρες.
Κι εγω ψηφιζω λαδερο, αλλα τι να κανω με αυτους τους αντρες μου που θελουν και "τσιτσικο" στο φαι... Τους εχω αλλαξει βεβαια πολυ τις διατροφικες τους συνηθειες, προς το καλυτερο πιστευω και προς το υγιεινοτερο σιγουρα, αλλα καποια "κουσουρια" τους εμειναν... ☺
ΔιαγραφήΠολύ λαχταριστό το βλέπω και είναι μια ώρα δύσκολη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρέας με τα χορταρικά του, ροδοψημένα και μυρωδάτα, ένα τέλειο πιάτο!
Φιλιά.
Ευχαριστω Ελενη μου!
ΔιαγραφήΦιλια!
Ciao Marina,
ΑπάντησηΔιαγραφήche profumo che si sente!!
Anche noi le chiamiamo costine di maiale.
BRAVISSIMA!!
Un bacio le 4 apine
Sono convinta che si chiamano costine...☺
ΔιαγραφήRicambio bacio a tutte e 4!
Μαρίνα μου, μόνο οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια είναι εκτός εποχής, αλλά όπως λες κι εσύ, με την παρατεταμένη καλοκαιρία, μπορούμε ακόμα να τα χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική. Σίγουρα το καλοκαίρι έχουν ποιο πλούσια γεύση και άρρωμα, αλλά είμαι σίγουρη ότι και αυτή την εποχή τρώγονται άνετα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την παντσέτα, μου αρέσει πολύ στο τουρλού να βάζω κρέας. Μέχρι τώρα το έκανα με μοσχάρι. Η παντσέτα όμως θα έχει άλλη γλύκα καθώς το λιπάκι της θα δώσει περισσή γεύση!
Σε φιλώ πολύ!
Πιστευα οτι οι παντεστες μπορω να τις φαω μονο ψημενες στα καρβουνα και πολυ καλα μαλιστα, γιατι εχω ενα θεμα με το λιπος. Αλλα με αυτο το φαγακι αναθεωρησα...
ΔιαγραφήΦιλακια!