ΑΝΕΒΑΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ
Αφρατα κουλουρακια με φυσικο προζυμι, αρωματισμενα με μαστιχα. Αντι για ζαχαρη χρησιμοποιησα αρωματικο ανθομελο.
Δοση : 30 κομματια
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο, προϋποθετει καποια εμπειρια με τα ζυμωτα
Υλικα : 250 gr ενυδατωμενο φυσικο προζυμι *,
450 gr αλευρι Π,
2 αυγα + 1 κροκο,
150 gr ανθομελο,
150 ml κρεμα γαλακτος 35%,
70 gr βουτυρο αγελαδος σε θερμοκρασια δωματιου,
1 πρεζα αλατι,
1 κουταλακι μαστιχα Χιου σε σκονη.
για την επικαλυψη : 1 ασπραδι αυγου,
1 κουταλια της σουπας κρεμα γαλακτος,
λευκο σουσαμι ή γκρανελλα ζαχαρης.
Προετοιμασια :
Αφηστε την κρεμα γαλακτος εκτος ψυγειου, ωστε να αποκτησει θερμοκρασια δωματιου.
Στην επιφανεια εργασιας, φτιαξτε ενα βουναλακι με το αλευρι, ανοιξτε μια λακκουβιτσα και ριξτε μεσα το προζυμι, τα αυγα ελαφρα χτυπημενα, το μελι, την κρεμα γαλακτος και την μαστιχα, ενω περιμετρικα πασπαλιστε με το αλατι. Ζυμωστε το μιγμα και δουλεψτε το για 5-6 λεπτα, μεχρι να γινει λειο και ελαστικο. Σκεπαστε τη ζυμη με ενα υγρο πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (5-6 ωρες ή ολη τη νυχτα).
Παρτε ενα κομματι απο την ζυμη, στο μεγεθος καρυδιου και πλαστε ενα κορδονι. Διπλωστε το στα δυο και στριψτε το 2-3 φορες. Συνεχιστε κατα τον ιδο τροπο με την υπολοιπη ζυμη. Ακουμπηστε τα κουλουρακια μεσα σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι. Αφηστε τα σε χλιαρο μερος μεχρι να διπλασιαστουν σε ογκο (2 ωρες περιπου).
Αναψτε τον φουρνο στους 170°C.
Χτυπηστε το ασπραδι του αυγου με την κρεμα γαλακτος και επαλειψτε τα κουλουρακια. Πασπαλιστε με σουσαμι ή γρανελλα ζαχαρης.
Ψηστε για 25-30 λεπτα, μεχρι να ροδισουν. Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν επανω σε μια σχαρα.
* Αντ' αυτου, μπορειτε να χρησιμοποιησετε φρεσκια μαγια μπυρας, αλλα προσθεστε επισης περιπου 100ml χλιαρου νερου στη ζυμη.
TRECCINE LIEVITATE, AL MIELE
Trecccine soffici aromatizzate con la singolare mastìha da Chios. Come edulcorante ho utilizzato il miele di fiori.
Dosi : ca 30 treccine
Difficoltà : media
Ingredienti : 250 gr di preimpasto di lievito madre,
450 gr di farina 00 di forza,
2 uova + 1 tuorlo,
150 gr di miele di fiori,
150 ml di panna fresca,
70 gr di burro a temperatura ambiente,
1 pz di sale,
1 cucchiaino di mastìha da Chios in polvere.
per spenellare : 1 albume d'uovo,
1 cucchiaio di panna.
per cospargere : granella di zucchero,
semi di sesamo.
Preparazione :
Lasciate la panna fuori frigo per un paio d'ore, per arrivare a temperatura ambiente.
Sulla spianatoia, formate la fontanella. Versate nella conca il lievitino, le uova, leggermente sbattute, il miele, la panna, il burro e la mastìha. Cospargete con il sale fuori dalla conca. Impastate e lavorate l'impasto per 5-6 minuti. Coprite l'impasto con un panno umido e lasciate lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio (5-6 ore o per tutta la notte).
Ricavate un pezzettino dall'impasto, dalla grossezza di una noce. Arrotolatelo sul piano di lavoro leggermente infarinato, per prendere un cordoncino. Piegate il cordoncino in due e attorcigliatelo 2-3 volte. Ponete la treccina su una leccarda, rivestita con carta antiaderente. Continuate allo stesso modo con il resto dell' impasto. Ponete le treccine in posto tiepido e lasciate fino al raddoppio (2 ore ca).
Accendete il forno a 170°C.
Sbattete l'albume con la panna e spenellate le treccine. Cospargete con semi di sesamo o granella di zucchero.
Infornate e cuocete per 25-30 minuti fino a dorare. Sfornate e lasciate raffreddare su una gratella.
Καλημέρα Μαρίνα μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατα μυρωδάτα κουλουράκια μας κερνάς σήμερα με τον πρωϊνό μας καφέ!Η διαδικασία παρασκευής τους μου θυμίζει λίγο αυτή των τσουρεκιών..έτσι είναι?Γίνονται μαλακά ή τραγανά?Πάντως από εμφάνιση..δεν έχω λόγια!Και η επίγευση, αλλά και το άρωμα της μαστίχας δίνουν διαφορετική φρεσκάδα!Υπέροχα!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΥΓ.Όπως θα είδες έλαβα το mail σου!Τα λέμε..
Γεια σου Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΕ, ναι φερνουν προς τα τσουρεκια, αφου γινονται με μαγια... Ειναι μαλακα, δεν νομιζω οτι μπορουν να γινουν τραγανα με καποιον τροπο, αυτη η ζυμη συνκρατει αρκετη υγρασια.
Καλο Σ/Κ!
Είμαι σίγουρη ότι μυρίζουν τέλεια με τη μαστίχα! Πολύ θα ήθελα μερικά για τη λιγούρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, κι εμενα μου αρεσει πολυ η μαστιχα, γι'αυτο δεν χανω ευκαιρια για να την χρησιμοποιω!
ΔιαγραφήΤι ωραία και στρουμπουλά κουλουράκια έφτιαξες βρε Μαρίνα! Και πολύ αρωματικά με το χαρακτηριστικό άρωμα της μαστίχας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι πρέπει για να τα βουτήξουμε σε έναν περιποιημένο ελληνικό καφέ!
Φιλιά πολλά!
Ευχαριστω Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ!
Ωραία που θα μυρίζουν !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή☺
ΔιαγραφήΠρέπει να είναι πολυ μυρωδάτα. Και εγώ την ίδια απορία με την Foteini από πάνω έχω. Δεν έχω φτιάξει ποτέ κουλουράκια με προζυμι (και μου κάνει λίγο μπελαλίδικη διαδικασία να πω την μαύρη αλήθεια).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το μελι αλλα βεβαια και η μαστιχα δινουν ωραιο αρωμα! Δεν ειναι λιγο μπελαλιδικη η διαδικασια, ειναι εντελως μπελαλιδικη και θελει και ειδικη επεξεργασια το φυσικο προζυμι (ενδυναμωση) για να σηκωσει την γλυκεια ζυμη, αλλα εχω πλεον συνηθισει καθως καθε 2 εβδομαδες που πρεπει να αναζωογονησω το προζυμι μου, ολο και κατι φτιαχνω. Το ευκολοτερο θα ηταν να φτιαξω ψωμι, αλλα τα αγορια μου προτιμαν κατι γλυκο και ετσι μου προκυπτουν διαφορα κουλουρακια, τσουρεκακια και κουλουρες...
Διαγραφή(τύχερα τα αγόρια)
ΔιαγραφήΠάρα πολύ ωραία φαίνονται Μαρίνα μου, λες και μοσχομύρισαν μέχρις εδώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω,πω, τοσο μακρυα εφτασε η χαρη τους? ☺ ☺ ☺
ΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ Ερη μου!
Αφράτα και μαστιχομυρωδάτα, σωστός πειρασμός τα κουλουράκια σου Μαρίνα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσουν πολύ!
Φιλάκια!
Ευχαριστω Ελενα μου!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
είπες τη μαγική λέξη .. μαστίχα !
ΑπάντησηΔιαγραφήμπήκαν στα "προσεχώς"
Φιλιά
Ιδανικά για πρωινό!
ΑπάντησηΔιαγραφήAφράτα και μοσχομυριστά τα κουλουράκια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαγιά κάνει καλή δουλειά.
Φιλιά