38

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΡΙΚΟΤΤΑΣ // CROSTATA ZUCCA E RICOTTA


ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΡΙΚΟΤΤΑΣ

Θα μπορουσα να την ονομασω και cheesecake, αλλα επειδη η δικη μου προσεγγιση στην κουζινα ειναι απο Ιταλια μερια, προτιμω να την πω ταρτα, ιταλιστι κροστάτα. Μου προεκυψε εντελως απρογραμματιστα και ειναι αποκλειστικα δικης μου επινοησης, τοσο ως προς τα υλικα, οσο και ως προς την συνθεση. Πρωτα απ'ολα ειχα μια ποσοτητα ρικοττας που επρεπε να καταναλωθει αμεσα και επειτα, ηθελα οπωσηποτε να φτιαξω μια γλυκεια ταρτα με κολοκυθα. Η εμπνευση για το χρωμα στην ζυμη της ταρτας ηρθε επειτα, μιας και εδω και πολυ καιρο θελω να φτιαξω και πρασινο παντεσπανι με σπανακι, οπως το εχω δει σε διαφορα τουρκικα blog. Για το οπτικο αποτελεσμα, που, χωρις να θελω να περιαυτολογησω, νομιζω οτι ειναι εντυπωσιακο, μπορειτε να εχετε αμεση αντιληψη, αλλα σας διαβεβαιω οτι και η γευση της ειναι επισης ωραια.

Δοση : για 6-8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα
για την ζυμη : 300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
(pasta frolla)  130 gr καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
                           120 gr βουτυρο κρυο απο το ψυγειο,
                           1 μικρο αυγο + 1 κροκο,
                           1 γεματη κουταλια της σουπας σπανακι βρασμενο και πολτοποιημενο,
                           1 βανιλινη,
                           1 πρεζα αλατι.
για την κρεμα τυριου : 500 gr ρικοττα,
                                          120 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                                          2 αυγα,
                                          80 gr ζαχαρωμενη φλουδα πορτοκαλιου,
                                          6 κερασακια γλασε.
για τον πουρε κολοκυθας : 500 gr  σαρκα απο πορτοκαλι κολοκυθα,
                                                 1 σφηνακι λικερ αμαρεττο.
επισης : 2 γεματες κουταλιες της σουπας καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
              2 κουταλιες της σουπας τριμμενο φυστικι Αιγινης.
Προετοιμασια : 
Πρωτα ετοιμαστε τον πουρε κολοκυθας :  ψιλοκοψτε την κολοκυθα ή περαστε την απο τον χοντρο τριφτη. Βαλτε την σε ενα κατσαρολακι, προσθεστε το λικερ και αφηστε να σιγοβρασει, μεχρι να μαλακωσει και να εξατμιστει το μεγαλυτερο μερος απο το υγρο της (περιπου μιση ωριτσα). Αφηστε τον πουρε να χλιαρινει.
Ετοιμαστε την ζυμη για την βαση της ταρτας. Για αναλυτικες οδηγιες δειτε εδω. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε και ετοιμο κατεψυγμενο σπανακι, το οποιο θα πολτοποιησετε στο μουλτι. 
Ετοιμαστε την κρεμα του τυριου. Εγω προτεινω την ρικοττα, αλλα μπορειτε να χρησιμοποιησετε αναλατη μυτζηθρα ή ανθοτυρο. Χτυπηστε τα αυγα με την ζαχαρη να αφρατεψουν. Προσθεστε την ρικοττα και χτυπηστε μεχρι να παρετε εν ομοιoγενες μιγμα. Ψιλοκοψτε τις ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου και τα κερασακια, προσθεστε τα στην κρεμα και αναμειξτε.
Βουτυρωστε και αλευρωστε μια φορμα για ταρτες, διαμετρου 24εκ. Ανοιξτε την ζυμη σε ενα φυλλο παχους περιπου 1εκ, με διαμετρο λιγο μεγαλυτερη απο την φορμα σας. Μεταφερετε το στην φορμα, στρωστε το ομοιομορφα και αφαιρεστε τα κομματια που περισσευουν. Τρυπηστε την επιφανεια του με ενα πηρουνι. Ριξτε απο επανω την κρεμα τυριου και στρωστε την ομοιομορφα. Με προσοχη, καλυψτε με ενα ομοιομορφο στρωμα απο τον πουρε της κολοκυθας. Εγω σκορπισα στην επιφανεια πολλες μικρες κουταλιες απο τον πουρε κολοκυθας και επειτα τον εστρωσα με μια σπατουλα. Πασπαλιστε με την ζαχαρη. Με την ζυμη που περρισεψε στολιστε την επιφανεια της ταρτας; εγω εφτιαξα περιμετρικα ενα κορδονι, ενα σχημα που εκοψα με κουπ-πατ και το εβαλα στο κεντρο και περιμετρικα του σχηματος εβαλα παλι ενα κορδονι με τα υπολειμματα της ζυμης. 
Ψηστε την ταρτα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 50 λεπτα. Βγαλτε την απο τον φουρνο και στολιστε την επιφανεια της με το τριμμενο φυστικι. 
Αφηστε την να κρυωσει πριν την κοψετε.



CROSTATA ZUCCA E RICOTTA

Questa crostata è nata dall'ispirazione del momento. Avevo un po' di ricotta che dovevo consumare immediatamente e poi avevo in mente di preparare una crostata alla zucca. L'idea per la colorazione della frolla è venuta dopo, siccome da tempo volevo preparare un pan di spagna colorato coi spinaci; certo qui non ho utilizzato il pan di spagna, ma la colorazione ha funzionato lo stesso. 
Non potendo nascondere il mio entusiasmo per la buona riuscita di questa crostata, prima di tutto per quanto riguarda la parte estetica ma anche come sapore, direi che è venuta proprio carina!

Dosi : per 6-8 persone
Difficolta : media
Ingredienti
per la frolla : 300 gr di farina 00,
                         130 gr di zucchero di canna,
                         120 gr di burro freddo,  
                         1 uovo + 1 tuorlo,
                         1 cucchiaio colmo di spinaci lessati e tritati,
                         1 vanillina,
                         1 pizzico di sale.
per la crema alla ricotta : 500 gr di ricotta,
                                                120 gr di zucchero semolato,
                                                2 uova,
                                                80gr di scorza di arance candita,
                                                6 ciliegine candite.
per la purea alla zucca : 500gr di polpa di zucca arancione tritata,
                                              1 biccherino di liquore amaretto.
per la finitura : 2 cucchiai colmi di zucchero di canna,
                              2 cucchiai di pistacchi di Bronte trittati. 
Preparazione : 
Cominciate dalla preparazione della purea alla zucca : tritate la zucca, ponetela in un pentolino, aggiungete l'amaretto e portate sul fuoco. Lasciate cuocere a fuoco moderato, per mezz'oretta ca, fino a spappolare e diventare una purea. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. 
Preparate la pasta frolla. Istruzioni troverete qui . Potete utilizzare anche dei spinaci congelati; lasciateli scongelare e passateli dal passaverdure. 
Preparate la crema alla ricotta : sbattete le uova con lo zucchero fino a gonfiare. Aggiungete la ricotta e sbattete per qualche minuto fino ad ottenere un composto omogeneo. Tagliate i canditi a pezzetini, aggiungeteli nel composto e mescolate. 
Imburrate ed infarinate uno stampo per crostate di 24cm di diametro. Tirate la frolla in una foglia spessa ca 1 cm. Trasferitela nello stampo, fatela aderire e tagliate i bordi che avanzano. Con le rebbi di una forchetta, buccherellate la frolla. Versateci la crema alla ricotta e livellate. Versate sopra la purea alla zucca, con attenzione per non affondere nella ricotta. Io ho messe tante piccole cucchiaiate e poi ho livellato con una spatola. Cospargete con lo zucchero di canna. Con la frolla che è avanzata formate un cordoncino e decorate la superficie della crostata.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C per 50 minuti. Sfornate e cospargete coi pistacchi tritati. 
Lasciate raffreddare prima di servire.


38 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου
    Πόσο εντυπωσιακά όμορφη είναι η τάρτα σου!Εξαιρετική η εμπνευσμένη σύλληψη και άψογη η παρασκευή της!Μοναδική η διχρωμία πράσινου και πορτοκαλί,αλλά φαντάζομαι ότι και η γεύση δεν υστερεί..
    Έχω έτοιμα πακετάκια στη κατάψυξη από βρασμένη κολοκύθα..δε νομίζω να αλλάξει το γευστικό αποτέλεσμα ,αν τελικά τα χρησιμοποιήσω..εξάλλου η κολοκύθα χρειάζεται μόνο για την επίστρωση.
    Μπράβο Μαρίνα,ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρυσα πρωϊ-πρωϊ και μου έφτιαξε τη μέρα!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω γλυκεια μου Φωτεινη!
      Παντα με εναν καλο και ενθαρρυντικο λογο!
      Δεν νομιζω να υπαρξει προβλημα με την ηδη βρασμενη κολοκυθα, με την καταψυξη δεν αλλοιωνεται ουτε η γευση ουτε το αρωμα της.
      Χαιρομαι που σου αρεσε τοσο πολυ! Εγω δυστυχως δεν μπορεσα να την δω πρωι πρωι, γιατι σημερα ξεκινησαμε χωρις ιντερνετ, αλλα ευτυχως αποκατασταθηκε αρκετα γρηγορα και δεν δημιουργηθηκαν ιδιαιτερα προβληματα στην δουλεια...
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Συνδυασμός γλυκού και αλμυρού με πολύ ενδιαφέρον και υπέροχη εμφάνιση.
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι γλυκεια η ταρτα Ξανθη μου, εχει μονο ελαχιστο αλατακι στη ζυμη.
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  3. Τολμηρή όπως πάντα! Αυτό θέλω να το δοκιμάσω σύντομα! Ευχαριστώ για την ιδέα!
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου αρεσε Αγγελικη μου!
      Να μου πεις εντυπωσεις!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Τόσον καιρό φιγουράριζε στο FB...καιρός ήταν να κάνει και επίσημη εμφάνιση πια!
    Πολύ ωραίος συνδρυσμός Μαρίνα των υλικών σου και η εμφάνιση κλέβει σαφώς την παράσταση :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βγηκαν αλλες συνταγες με προτεραιοτητα και εμεινε πισω...
      Ευχαριστω Πηνελοπη μου!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  5. Πολύ εντυπωσιακή τάρτα! Πιστεύω ότι με τέτοια εμφάνιση είναι ιδανική για επίσημο τραπέζι!
    Και η γεύση της όμως θα πρέπει να είναι μοναδική αν κρίνω από τα υλικά!
    Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, τελικα βγηκε πολυ ομορφη... προσωπικα ενθουσιαστηκα οτν την ειδα, γιατι δεν το ειχα προγραμματισει, μου προεκυψε! Νοστιμη εγινε, το πορτοκαλι και το αμαρεττο εδωσαν ιδιαιτερο αρωμα.
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  6. Τι καταπληκτική εικόνα! Ο συνδυασμός χρωμάτων και υλικών είναι απίστευτος !
    Συγχαρητήρια.
    Είμαι πολύ περίεργη να δοκιμάζω την γεύση της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μήπως θυμάσαι την Άννα Βίσση να τραγουδάει "Ρε! Ξέρεις ποια είμαι εγώ;"
    Ε, να το παραφράσουμε: "Ρε! Ξέρεις τι είναι αυτό;"
    ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!
    Παναγία μου , κόλλησαν τα ματάκια μου στην εικόνα, κόλλησε και το σάλιο στο στόμα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αριστούργημα! Χωρίς υπερβολή η τάρτα σου είναι πανέμορφη Μαρίνα μου! Με φθινοπωρινά χρώματα αλλά και γεύσεις, ιδιαίτερους συνδυασμούς υλικών και μια πολύ πρωτότυπη βάση!
    Μπράβο και πάλι μπράβο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι υπέροχη τάρτα έιναι αυτή!
    Καταπληκτική ιδέα!
    Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχω λόγια γι αυτήν την τάρτα σου Μαρίνα μου, την θαυμάζω τόσον καιρό, να που έχουμε και την συνταγή της επιτέλους!
    Νομίζω είναι από τις πιο εντυπωσιακές δημιουργίες σου, με φοβερούς συνδυασμούς υλικών!!
    Πολλά μπράβο και πολλά like
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικα περασε αρκετος καιρος μεχρι να ετοιμασω την αναρτηση...
      Ευχαριστω Ελενα μου!

      Διαγραφή
  11. Μάλλον αυτή είναι που έλεγες ότι θα φτάξεις! Εξαιρετική είναι , Μαρίνα μου, σαν λουλούδι,
    με υπέροχα υλικά και συνδυασμένες γεύσεις.
    Τη μοιράστηκα ήδη στο ΦΒ, σε ευχαριστώ πολύ.
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογω εορτων και πανηγυρεων προηγηθηκαν αλλες αναρτησεις και αυτη εμεινε λιγο πισω.
      Ευχαριστω Ελενη μου!
      Καλο βραδυ!

      Διαγραφή
  12. Γεμάτη χρώματα η τάρτα σου Μαρίνα. Μου κινεί το ενδιαφέρον το σπανάκι, μέσα στη ζύμη γλυκιάς τάρτας. Ωραία προσθήκη και το χρώμα που δίνει το σπανάκι, επίσης. Όλα συνδυάστηκαν άψογα!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω ειχα τις επιφυλαξεις μου για το σπανακι στην γλυκεια ζυμη και ακομη περισσοτερο μεσα σε ζυμη ταρτας. Φοβομουν μηπως δωσει υγρασια και δεν βγει η ζυμη τριφτη, γι'αυτο και εβαλα μικρη ποσοτητα. Τελικα ομως, οντως ολα συνδυαστηκαν με τον καλυτερο τροπο...
      Φιλακια!
      Καλο βραδυ!

      Διαγραφή
  13. Υπέροχη Μαρίνα μου πραγματικά θαυμάσια, χάρμα οφθαλμών. Και γευστικα όμως πραγματικα πολυ διαφορετική προσσέγγιση κ ιδιαίτερα δημιουργική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαρίνα μου δεν έχω λόγια!!!!!!!Είναι θεική, μπράβο σου!!!Νομίζω πως είναι μια απο τις καλύτερες δημιουργίες σου!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενη μου!
      Πρεπει να ομολογησω οτι και εμενα μου αρεσε πολυ αυτη η ταρτα... ☺
      Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  15. Πως μου ξέφυγε αυτό?
    Τέλεια τάρτα Μαρίνα. Η εμφάνισή της τα λέει όλα. Φανταστικά χρώματα.

    Μπράβο για την ωραία συνταγή.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ιδιαίτερα υλικά συνδυασμένα σε μια πρωτότυπη συνταγή! Η παρουσίαση είναι απλά ό,τι καλύτερο έχω δει!!!Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.