ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
Δευτερα σημερα, και η Notoula μας διαβεβαιωνει οτι ειναι η καταλληλη ημερα για ενα αφρατο κεκακι, ωστε να ξεκινησει γλυκα η εβδομαδα μας! Ιδου λοιπον και το δικο μου Κεϊκ της Δευτερας!
Σας ειχα πει οτι δεν τελειωσα ακομη με τα κεϊκ λαχανικων! Μετα το παντζαρι , την κολοκυθα και το κολοκυθακι, σειρα εχει ... η μελιτζανα! Ναι, καλα ακουσατε μελιτζανα! Την συνταγη την ειδα εδω και ο προκληση για να το φτιαξω ηταν πολυ μεγαλη! Επι τω εργω λοιπον με τις απαραιτητες τροποποιησεις, ωστε να προσαρμοστει η συνταγη στις δικιες μας προτιμησεις. Η παρουσια της μελιτζανας δεν γινεται αντιληπτη, αφου υπερισχυουν τα αρωματα των μπαχαρικων, αλλα προσθετει την σχετικη υγρασια στην ζυμη. Αντι για ζαχαρη χρησιμοποιησα στεβια, που μειωνει σημαντικα τις θερμιδες χωρις να αφαιρει γευση!
Δοση : ειναι για ενα μικρο κεϊκ, για 4-5 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 250 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
55 gr στεβια Sweete *,
120 ml ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
3 μεγαλα αυγα,
1 φλυτζανι του τσαγιου μελιτζανα στον τριφτη,
1 κοφτο κουταλακι του γλυκου baking,
1 κουταλακι του γλυκου σοδα φαγητου,
1 κοφτο κουταλακι του γλυκου κανελα σε σκονη,
1 κοφτο κουταλακι του γλυκου τζιντζερ σε σκονη,
1 πρεζα αλατι.
για το γλασο : 50 gr λευκη κουβερτουρα,
2 κουταλιες της σουπας ινδοκαρυδο.
Προετοιμασια :
Θα χρειστειτε μια μετρια μελιτζανα φλασκα. Αφαιρεστε την φλουδα και τριψτε την σε μετριο τριφτη.
Χτυπηστε τα αυγα για 10 λεπτα, μεχρι να φουσκωσουν. Προσθεστε τα υπολοιπα υλικα και αναμειξτε.
Αλειψτε με λαδι μια φορμα και ριξτε μεσα το μιγμα.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, για 50 λεπτα περιπου (δοκιμαστε με ενα καλαμακι για σουβλακια).
Βγαλτε το κεϊκ απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει.
Λιωστε την κουβερτουρα σε μπαιν-μαρι ή στον μικροκυματικο. Ξεφορμαρετε το κεϊκ και περιχυστε το με την λιωμενη σοκολατα. Πασπαλιστε με το ινδοκαρυδο.
* Η δοση ειναι για στεβια Sweete. Πρεπει να ξερετε οτι ολα τα σκευασματα με στεβια δεν εχουν την ιδια γλυκαντικη ικανοτητα. Διαβαστε προσεκτικα τα συστατικα πριν διαλεξετε στεβια. Μην διαλεξετε καποιο που δεν αναφερει πληρη συνθεση. Πολλα σκευασματα περιεχουν και αλλες γλυκαντικες ουσιες. Η στεβια Sweete περιεχει ρεμπαουδιοσιδη Α που δεν αφηνει μεταλλικη επιγευση.
Περισσοτερες πληροφοριες για την στεβια μπορειτε να βρειτε εδω.
CAKE ALLA MELANZANA
Ancora una torta dolce, o cake in inglese, alle verdure. Dopo la barbabietola , la zucca e le zucchine, è arrivata la ... melanzana! Si, la melanzana! Questa ricetta l'ho vista qui, e non ho potuto resistere alla tentazione di realizzarla. Certo con le dovute modifiche, per adattarla ai nostri gusti. La presenza della melanzana è impercettibile ma conferisce all'impasto umidità e morbidezza. Ho sostituito lo zucchero con la stevia, che abbassa l'apporto calorico, senza influenzare il sapore.
Dosi : per 4-5 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr di farina 00,
55 gr di stevia in polvere*,
1 tazza di melanzana tritata,
120 ml di olio extravergine di oliva,
3 uova grosse,
1 cucchiaino raso di baking,
1 cucchiaino di bicarbonato,
1 cucchiaino raso di cannella in polvere,
1 cucchiaino raso di zenzero macinato,
1 pizzico di sale.
per la glassa : 50 gr di cioccolato fondente bianco,
2 cucchiai di farina di cocco.
Preparazione :
Per la preparazione di questa torta ci vuole una melanzana tonda, di media grandezza. Sbucciatela e tritatela abbastanza finemente.
Sbattete le uova, fino a diventare una crema spumosa. Aggiungete tutti gli ingredienti restanti e mescolate, fino a prendere un composto omogeneo.
Spenellate d'olio un stampo. Versateci il composto e livellate.
Infornate in forno statico, preriscaldato a 180°C, e cuocete per 50 minuti ca (fate la prova dello stecchino).
Sfornate e lasciate raffreddare.
Fate sciogliere il cioccolato al microonde o in bagnomaria. Sformate la torta e versateci il cioccolato. Cospargete con il cocco.
* Ho utilizzato la stevia della Weider, che in Grecia la troverete con il nome Sweete. Non tutti i prodotti del commercio, conteneti la stevia, hanno lo stesso potere edulcorante, siccome la loro composizione varia.
Per maggiori informazioni sulla stevia potete guardare qui.
Καλημέρα Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓελούσα πριν λίγες μέρες όταν έλεγα στην Πέπη να φτιάξει ένα κέικ μαρούλι, λέγοντάς το καθ΄ υπερβολήν και θεωρόντας το απίθανο, αλλά τώρα στη θέα του δικού σου κέικ μελιτζάνας, μου κόπηκε το γέλιο!! Αυτό δεν το φανταζόμουν ποτέ! Μελιτζάνα σε κέικ!!!
Διάβασα με προσοχή τη συνταγή και διέκρινα αυτό που λες, ότι δηλαδή δεν θα είναι ορατή στο τελικό αποτέλεσμα καθώς καλύπτεται από τα μπαχαρικά. Είμαι σίγουρη ότι θα δοκίμαζα το κεικ σου, αλλά το να είμαι η πρώτη που θα το φτιάξω όπως έκανες εσύ, μάλλον όχι!
Η στέβια ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και καλή επιλογή γλυκαντικού.
Καλή εβδομάδα να έχεις! Πάντα ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες συνταγές!
Και άλλη φορά θα προσέχω τι λέω γιατί μπορεί να γίνει (βλέπε κέικ μαρούλι...)χαχαχα!
Με μαρουλι οχι, αλλα με σπανακι μπορει! :) Ηδη χρησιμοποιησα σπανακι για να χρωματισω την ζυμη της ταρτας που εκανα με κολοκυθα!
ΔιαγραφήΘα ακολουθησει και αλλη παραλλαγη με το κεϊκ μελιτζανας, γιατι μου κατεβηκε ιδεα και επρεπε να την δοκιμασω οπωσδηποτε!
Μπα, οι δικοι μου εχουν συνηθισει στα περιεργα; μετα και απο την παρμιτζιανα μελιτζανας που τους ειχα φτιαξει περισυ, με τηγανητες μελιτζανες και σαλτσα σοκολατας, τα περιμενουν πλεον ολα απο μενα!
Πολλα φιλακια, καλη εβδομαδα!
Έχω φτιάξει με κολοκυθάκι και σοκολάτα, με μελιτζάνα ούτε που θα το φανταζόμουν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, ναι ειναι λιγο εξτρημ συνταγη! :))
ΔιαγραφήΚαλημέρα Μαρίνα και καλή εβδομάδα! Πραγματικά, πόσο πιο πρωτότυπη μπορείς να γίνεις; :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ με τίποτα να φανταστώ τη γεύση αυτού του κέικ και δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο!
Να δούμε τι άλλο θα φτιάξεις! Φιλιά!
Καλημερα Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΔεν εχει κατι το ιδιαιτερο η γευση του, επικρατουν τα αρωματικα και κατα τα αλλα ειναι ενα αφρατο και ελαφρα υγρο κεϊκ.
Φιλακια!
Συγγνώμη...μιλάς για γλυκό κέϊκ δηλαδή με Μελιτζάνα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, αυτό πάλι μάλλον εγώ δεν θα μπορούσα να το "συλλάβω" με το υπερβολικό μυαλό μου :-)))
Παντζάρι έκανα, κολοκύθα πορτοκαλί έχω κάνει...
Με κουνουπίδι έκανα πρόσφατα αλλά αλμυρό...
Με μελιτζάνα και γλυκό, Μαρίνα μου ... Τι να πω;
Καλημέρες πολλές.
Λες να κανω και με κουνουπιδι??? Πλακα κανω!
ΔιαγραφήΕγω τσιμπησα με αυτην την συνταγη γιατι ειχα κανει την παρμιτζιανα μελιτζανας με σοκολατα και μου ειχε αρεσει πολυ. Βεβαια εδω την μελιτζανα δεν την καταλαβαινεις, ισως λιγο στην μυρωδια, ιδιως αν περασουν 2-3 μερες.
Καλημερα και καλη εβδομαδα!
Δεν έχω φάει ποτέ κάτι παρόμοιο και πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω! Φαίνεται τόσο ωραίο και είναι πολύ πρωτότυπο! Φαντάζομαι την έκπληξη όσων το έχουν φάει, όταν τους λες ότι έχει μελιτζάνα μέσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και φιλιά!
Χα, χα, το "ταϊσα" στην βοηθο μου, που να φανταστεις δεν τρωεει ουτε κεϊκ με μηλο, και οταν της ειπα οτι εχει μελιτζανα, φρικαρε! Μου ειπε οτι της αρεσε κιολας!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Φιλακια!
Μαρίνα μου φανταστικό!Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάτι ανάλογο, πραγματικά έχω μεγάλη περιέργια!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!
Βασικα κι εμενα η περιεργεια ηταν το κινητρο για να το φτιαξω!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα Ελενη μου!
Μαρίνα είσαι φοβερή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι από τα πιο πρωτότυπα κέικς που έχω δει.
Στα μέρη μου, έχουμε την γιορτή της μελιτζάνας, όπου διάφορες νοικοκυρές συναγωνίζονται σε πρωτοτυπία σε διάφορα φαγητά και γλυκά με μελιτζάνα.
Εκεί είχα δοκιμάσει τούρτα με μελιτζάνα, αλλά την είχαν φτιάξει με γλυκό μελιτζανάκι, που έτσι κι αλλιως ήταν γλυκό.
Νομίζω πρέπει να έρθεις στην επόμενη γιορτή της μελιτζάνας να παρουσιάσεις το κέικ σου!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Καλο ειναι και το κεϊκ, αλλα εγω θα παρουσιαζα την παρμιτζιανα μελιτζανας με σοκολατα, που δεν παιζεται απο γευση!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Και μελιτζάνα και σοκολάτα δεν το είχα φανταστεί ποτέ. Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω κομματάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Μακαρι να ειμασταν πιο κοντα Ξανθη μου!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα.
Μαρίνα μου καλησπέρα και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν πρωτοαντίκρυσα τον τίτλο της ανάρτησής σου,φαντάστηκα ένα αλμυρό κέϊκ..όταν άρχισα να διαβάζω τα υλικά..αναφώνησα..μόνο η Μαρίνα θα μπορούσε να τολμήσει κάτι τέτοιο!!!
Πραγματικά Μαρίνα μου σου αξίζει το βραβείο μοναδικότητας και φαντασίας!!Ηχηρός συνδυασμός υλικών που μπορεί κάποιον να ξενίζει αλλά και παράλληλα τον εντυπωσιάζει!Πολύ καλή επιλογή!Και η τελική εμφάνιση μιλά από μόνη της!!Συγχαρητήρια για το άψογο αποτέλεσμα!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΥΓ.Μαρίνα μου το αλεύρι κάστανου ήρθε!Σου γράφω το mail μου για να συνεννοηθούμε..foteini.toli@hotmail.com.Mόλις επικοινωνήσεις μαζί μου θα μπορέσουμε να μιλήσουμε τηλ.αν το επιθυμείς.
Ευχαριστω Φωτεινη μου! Κι εγω ημουν περιεργη για το ... εγχειρημα, αλλα τελικα βγηκε ενα νοστιμο κεκακι, που ουτε το φανταζεσαι οτι μπορει να εχει μελιτζανα. Τι μονο που προδιδει την παρουσια της ειναι το χρωμα του!
ΔιαγραφήΧιλια ευχαριστω για το αλευρι - θα τα πουμε δια ζωσης!
Πολλα φιλια!
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή με πολύ πρωτότυπα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να έγινε νόστιμο, αφού λες ότι η μελιτζάνα χάνεται και
καλύπτεται από τα μπαχαρικά. Ευχαριστούμε.
Καλή εβδομάδα.
Φιλιά.
Εγινε οντως νοστιμο, τουλαχιστον ετσι ειπαν οι ... δοκιμαστες μου, ταιριασαν τα αρωματα και οι γευσεις μεταξυ τους.
ΔιαγραφήΕγω ευχαριστω Ελενη μου, καλη εβδομαδα!
Τι άλλο θα δούμε ? ε ? για πες ? τι άλλο σκέφτεται το φοβερό μυαλό σου ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ξερω κι εγω, θα δειξει! :))
ΔιαγραφήΦιλακια!
Πολύ τολμηρός συνδυασμός γεύσεων! Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω! Καλή Εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα Κατερινα μου!
ΔιαγραφήΑΑΑΑ τέλειο (υποθέτω δηλαδή). Πρώτη φορά βλέπω/ακούω για χρήση μελιτζάνας σε κέικ πάντως, αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Παρότι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η στέβια, μ'αρεσει που έβαλες στο κέικ (αλήθεια δεν αφήνει επίγευση? εχω παρα πολύ sweete και το σκεφτομαι να την βάλω σε κανά γλυκό γιατί δεν μου αρεσει στον καφε)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συγκεκριμενη δεν αφησε επιγευση, κανενας δεν καταλαβε οτι χρησιμοποιησα κατι αλλο ως γλυκαντικο. Τη εχω χρησιμοποιησει επισης σε ενα ροφημα καρπουζιου και σε μια κρεμα με φρουτα και δεν παρατηρησα καποιο προβλημα στην γευση. Βρισκομαι σε φαση πειραματισμου με την στεβια, πολλα ακουγονται και γραφονται γι'αυτην και μου κινησε την περιεργεια... Να πω την αληθεια δεν εχω δοκιμασει το sweete στον καφε, αλλα και καποιος αλλος μου ειπε οτι ειχε καποια επιγευση.
ΔιαγραφήΠολύ ωραία όπως πάντα πρωτότυπη ιδέα Μαρίνα μου, μόνο την στέβια δεν μπορώ, μου αφήνει μια περίεργη γεύση. φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ερη μου!
ΔιαγραφήΟπως εγραψα και παραπανω, η συγκεκριμενη δεν ειχε καμμια επιδραση στην γευση.
Πολλα φιλια!
Εξαιρετικό φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χάρηκα που δεν έβαλες ζάχαρη...(έχω τα κολληματά μου εγώ...)
Σκεφτόμουν να φτιάξω κι εγώ ένα γλυκό με μελιτζάνα (όχι κέικ) ,
με πρόλαβες!
Μπράβο και καλοφάγωτο!
Περιμενω να δω το γλυκο σου με την μελιτζανα, της εχω μια ιδιαιτερη αδυναμια!
ΔιαγραφήΤο εξαφανισαν ηδη τα ... πιρανχας μου! ☺
Φιλια!
che ricetta originale, non riesco ad immaginare il sapore, mi incuriosisce molto, la vorrei fare! Buona settimana, un bacione...
ΑπάντησηΔιαγραφήNon ha qualcosa di particolare, la melanzana non puo essere identificata e prevalgono gli aromi delle spezie.
ΔιαγραφήBacione!
Μ' αρέσει βρε παιδί μου η μελιτζάνα, αλλά σε κέηκ...φοβάμαι.Αχ και φαίνεται τόσο ωραίο στη φωτογραφία! Για άσε με να το σκεφτώ κομματάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, ναι δεν ειναι και οτι πιο συνηθισμενο!
ΔιαγραφήΝα σου στειλω κεικ με μελιτζανα να μου στειλεις απο εκεινο το ωραιο που εκανες? ☺
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνω. Αυτό το κέικ μου κόλλησε στο μυαλό. Να την ξεφλουδίσω την μελιτζάνα? (κουτή ερώτηση αλλά δεν πρέπει να μένουμε με απορίες)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πάρεις βραβείο πρωτοτυπίας, μία η τάρτα με την ζύμη σπανάκι , από την άλλη το κέικ με την μελιτζάνα.
Φιλιά πολλά και ευχαριστώ πολύ.
Ε, βεβαια να την ξεφλουδισεις, καπου το γραφω νομιζω... Βεβαια να σου πω, εγω την εκοφα στα δυο και την ετριψα στον τριφτη, οποτε περρισεψε η φλουδα και δεν "εφαγα" και τα δαχτυλα μου, οπως το συνηθιζω...☺
ΔιαγραφήΕχω και κατι ακομη στο προγραμμα, να δω ποτε θα αποφασισω να το φτιαξω...
Εγω ευχαριστω Γιωτα μου, πολυ ωραια η ιδεα σου, θα ... ξαναχτυπησω!